icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

bubulka722
31. júl 2013

@aristka Bóže, prosím ako si toto mohla vraj ako zdravotník zo seba vypustiť? Možno si sa sekla s Bachovou terapiou, inak už fakt neviem čo si to zadrela. http://sk.wikipedia.org/wiki/Homeopatia. Liečba bylinkami sa nazýva fytoterapia, blik. 😀

sorciera24
31. júl 2013

@aristka takze bylinky, co zbieram v lete na chate, susism si icha varim si napr. matovy caj, alebo medovkovy....tak to je homeopatia?....no, to ma podrz, to som fakt netusila.... 😀

adsumus
autor
31. júl 2013

Nič. 10 z 10 homeopatov to odporúča.

mano5
31. júl 2013

@kvieta Ja nikde netvrdim, ze TEBA niekto klame. Ja tvrdim, ze VACSINA pediatrov na Sk klame, ked tvrdi, ze nas ockovanie chrani a nemozem dostat po ockovani danu chorobu. A kto za to klamstvo nesie zodpovednost?
Nech teda hovoria, ze ockovanie MOZE ochranit vase dieta pred danou chorobou s takymi a takymi naziaducimi ucinkami a na zaklade toho sa kazdy rozhodne.

mano5
31. júl 2013

@adsumus Takze to nic, teraz momentalne preplacaju nemecke poistovne 🙂 . Ak zistia, ze to funguje, dovolim si tvrdit, ze to bude prielom v lieceni ludstva - a velmi lacny 🙂

aurorag
31. júl 2013

@mano5 placebo efekt funguje, aj ked ho preplati poistovna. A mbe homeopatia lacna nepride....

adsumus
autor
31. júl 2013

@mano5 no veď nech prelácajú, nikto im to neberie. len som zvedavá na tých rodičov, čo budú rakovinu alebo cirhózu pečene z heaptitídy B, namiesto transplantácie riešiť granulkami.

mano5
31. júl 2013

@aurorag Ja netvrdim, ze je lacna. To bola odpoved pre adsumus. Je potrebne si vsimat, kto na co reaguje. Placebo efekt moze fungovat u dospeleho, ktoremu sa povie, ze je to dany liek. Ak das nejaku "bobulku" 4-rocnemu chlapcovi a povies, ze je to cukrik a ten cukrik (popr. niekolko cukrikov) vyriesi dany problem, tak neviem ci zrovna jedna o placebo efekt.

mano5
31. júl 2013

@adsumus Niekto nieco hovoril o rakovine a jej lieceni Homeopatiou? Daj sem nejake odkazy - posuniem ich do Nemecka, nech sa nieco priucia. Bavili ste sa o lieceni Homeopatiou, tak som prispel svojim malom.
Ja som na tych rodicom, co to budu skusat, tiez zvedavy. Ale niekto musi byt prvy - ako boli aj pri vakcinach - a dnes veselo "pichame" po celom svete.

bubulka722
31. júl 2013

@adsumus Akosi mi tvoja odpoveď, že nesie zodpovednosť ten čo mi klamal, nestačí. Ak mne do očí klamal konkrétne lekár, má ten niesť zodpovednosť? Veď podľa všeobecnej pravdy, konal to najlepšie pre dobro môjho dieťaťa (tak ich to predsa učili a ďalej pilne presviedčali na rôznych kongresoch) a navyše je tento lekár k tomu nútený zákonom. Nakoniec vo veci trestného stíhania ktoré podali rodičia poškodeného dieťaťa po vakcinácii konkrétne na lekára, okamžite prokuratúra zamietla ako nedôvodné, pretože lekár konal v súlade so zákonom.
Pýtala som sa ťa totiž konkrétne KTO nesie zodpovednosť za NU uvedené v príb. letáku vakcíny. Kto je to konkrétne? Lekár, RUVZ, ministerstvo zdravotníctva, ŠUKL alebo farmafirma. Ak niečo takto extrémne preferuješ, máš presne naštudované články okolo očkovanie a jej odporcov, dávaš sem linky z celého netu, štúdie vraj nezávislých vedcov, tak ma konečne uisti že za možné NU po očkovaní bude niekto konkrétny zodpovedný, aby som sa mohla konečne vyrovnať s realitou, že je očkovanie povinné.

aristka
31. júl 2013

@sorciera24 tak asi máš malú znalosť,ale aj bylinky sú homeopatiká ....a máš to napísané aj na krabičkách,ak si takéto bylinné preparáty tj.kvapky a sirupy kúpiš a patria k tomu aj čaje....

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 homeopatické lieky sa získavajú aj z rastlinných produktov..popri inom....

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 čo taký stodal sirup,echinaceové kvapky,brečtanový sirup,prípravky z aloe vera,skorocelobý sirup a pod.to je všetko homeopatikum nie len tie granulky...a bachové kvapky sú esencie....

bubulka722
31. júl 2013

@ifkael Tiež nie som presvedčená, že homeopatia nemá nežiadúce účinky zvlášť čo sa týka psychického stavu človeka. Mám naozaj lepšiu a celou históriou ľudstva osvedčenú alternatívu a to sú bylinky.

bubulka722
31. júl 2013

@aristka Vysvetli mi prosím aké homeopatické liečivo sa nachádza v praobyčajnom bylinkovom čaji alebo v mojej doma pripravenej tinktúre z echinacei alebo z kvetov bielej ľalie ak som pri výrobe použila 85% lieh, destilovanú vodu a bylinnú zložku? Že by som nad tou vodou nejako čarovala? 😀
Skôr by som povedala, že sú tebou uvedené výrobky kombináciou fytoterapie s homeopatiou čo ale jednoznačne neznamená, že fytoterapia je homeopatia, v tom si sa fajn kopla. Čo sa týka Stodalu, indikačná skupina: Fytofarmakum - expektorans, liek s homeopatickou zložkou. Pri echinaceových kvapkách som zmienku o homeopatickom prípravku nikde nenašla, napr. kvapky Imunal http://www.lekynainternetu.cz/p/immunal-roztok-.... 😉

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 ako som sa presne odborne dočítala fytoterapia je súčasťou homeopatie,pokiaľ viem používajú sa tam aj bylinné prípravky a stodal je doslovne napísané zložený homeopatický liek...čím to je, samá bylina... 😉

aristka
31. júl 2013

@bubulka722 tak isto aj echinacea sa využíva a takto môžeme ísť ďalej....a to kam presne všetko zaradiť by povedal človek ,ktorý študoval alernatívnu medicínu ,ale ak mám na krabičke napísaný homeopatický liek .....ešte čítať viem

sharmana
1. aug 2013

@adsumus
http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-li...

to som si prečítala a prepáč, to je aké science fiction čo si sem hodila? ved to je absolútne z ničoho nevychádzajúci článok a čísla... tam dávajú len hypoteticky, že kolko z kolkých keby bolo keby...
a píšu tam o zdrav. pracovníkoch (asi rizikovych pracovisk), kde sa znížila po zaočkovanosti chorobnosť 80%... z akého čísla? to mohli byť aj 20 chorí pracovníci z 2000 a po zaočkovanosti sa vyskytla choroba už len u 4..... to sú také kraviny tam popísané, že až...

hepatitída B s prenáša krvou, tekutinami, sex. stykom, infikovanou matkou na dieťa...
toto očkovanie má význam hlavne v rizikových skupinách a v krajiných tzv. 3. sveta, pretože tam dochádza k sexuálnemu styku už medzi maloletými! aj 3 ročnými, napr. v Afrike, kde sa ti potulujú po smetiskách malé deti, a sú zneužívané a podobne... u narkomanov, medzi prostitútkami, tam kde sa pracuje s krvou alebo inými infikotanými či rizikovými tekutinami...
na transfúznych staniciach by mala byť darovaná krv prešetrená pokial viem...

u nás máš tak nízku pravdepodobnosť, že to tvoje dieťa dostane, že až... hovoríme o hepat. typu B

sorciera24
1. aug 2013

@aristka ty si preedtym napsiala, ze bylinky su.....nie, ze AJ su homeopatika...je jasne, ako sa pripravuju homeopaticke lieky (s vyuzitim byliniek).....ale moja nazbierana medovka, mata, pupava ine homeopatika rozhodne nie su su to len bylinky .....nie su nijak pripravene..... (nik sa tu nebavil o Stodale......ten si doma rozhodne nepripravujem a nepovazujem ho len za bylinky, elbo treba nan spec. vyrobu)....pisem teraz o obycajnych bylinnych cajoch a pripravkoch (ktore ja si teda rozhodne enkupujem).....ktory z tychto cajov (matovy, ribezlovy, salviovy, atd.....je homeopatikum?)....to ma fakt zaujima....a teraz sa nevykrut z toho, ze mi tu budes hadzat fakt nejake homeopatika, pytam sa na ciste bylinkove caju, nepripravovane a neriedene tak ako homeopatika......som zvedava, co sa estse dozviem.... 😲

leishmania
1. aug 2013

@aristka fytoterapia nerovna sa homeopatia ato ze sa bylinky pouzivaju aj v homeopatii, vela zloziek sa pouziva v homepatii ale nie vsetky sa zato pomenuju homeopatika, to ako keby si povedala ze voda je homeopatikum zato ze sa tam vyuziva

jerryjanka
1. aug 2013

vidim že pani skorodoktorka ktorá sa nou rada nechá nazývať tu včera riadne zaperlila, a namiesto toho aby normálne ludsky priznala že sa kopla sa tu bije o svoju skoropravdu, ktorá je už na elementárnej úrovni úplnou kravinou 🙂 normalne tu neprispievam lebo význam to nemá ale toto ma fakt pobavilo
ja otrasná zlá matka som infekt močových ciest vyliečila céčkom za asi 4 dni bol moč v poriadku, hmmmmmmmmmmm no mala som dať asi radšej antibiotiká tie by určite zabrali lepšie.
btw céčko mi odobrila aj nefrologička. 😉

adsumus
autor
1. aug 2013

@sharmana Nízku pravdepodobnosť? A ako by si, prosím ťa, vyhodnotila pravdepodobnosť, ktorú sme prednedávnom preberali v našom fotoblogu, že Rómske dieťa pichalo spolužiakov ihlou, ktorou sa pred tým tetovalo pol osady? To už je nejaká pravdepodobnosť, že sa nakazí alebo ani to? Čo by si nasadila dieťaťu po takom útoku? Śalviu, prasličku, zacečkuješ?

bubulka722
1. aug 2013

@aristka Prosím ťa, keď sa už takto brutálne kopneš, tak si to aspoň priznaj. 😉
@adsumus No ako vidím, od rána tu zase začínaš hon na čarodejnice, tak mi konečne odpovedz na moju 12 krát položenú otázku. Dočkám sa jej?

aristka
1. aug 2013

@leishmania nie som alternatívny lekár,a doslovne som sa dočítala ,že fytoterapia je súčasťou homeopathie...a veľká časť sú bylinné produkty....inak mám pocit,že ani farmaceuti veľa toho nevedia zaradiť...lebo najlahšie je napísať doplnok výživy a teraz kam to patrí do fytoterapie alebo homeopathie...najlepšie je povedať do alternatívnej medicíny.... 😉

aristka
1. aug 2013

@jerryjanka ak by si vedela na zápal močových ciest ,hlavne v počiatočnom štádiu ,nie sú atb ani potrebné,aj naše staré mamy ich liečily sušenými brusnicami ,dá sa ich usušiťaj doma ,a kvantum tekutín a nepotrebuje ani to tvoje umelé céčko....a ak nechcem dostať zápal močových ciesť treba piť, piť.....a ja nie som liečiteľ alternatívnej medicíny ,mne stačia recepty našich starých mám ,ktoré fungujú a tiež si dokážem vygoogliť to čo ďalšie prispievajúce alebo inžinier liečiaci c.....ja potrebujem ovládať lieky ,s ktorými pracujem a je ich dosť a ak budem chcieť alternatívu pôjdem odborníkovy nato študovanom,lebo aj nato existuje škola homeopathie napr.v Prahe....a ten ma aj bude vidieť a podať adekvátnu liečbu z alternatívy.....

aristka
1. aug 2013

@sharmana aj u nás má toto očkovanie význam ,kvôli veľkej promiskuite obyv. a nehovoriac o našej mládeži a nehovoriac o rôznych prisťahovalcoch a exotický styk s nimi..bez vedomia zdravotného stavu dotyčného....

sorciera24
1. aug 2013

@aristka pocuvajte, pani upratovacka, naucme sa ale narabat s pojmami....to, ze fytoterapia je suacstou homeopatie, neznamena ze fytoterapia= homeopatia, tak ako alternativna mediacna sa nerovna homeopatii....chapeme? ...nechapem, co si sa tak homeoaptie chytila, ja napr. pred homeopatiou uprednostnujem prave len fytoterpaiu, prip. inu alternativnu medicinu (ktora nie je homeopatia)...chapeme?
ale na druhej strane, radsej ako prve ak je tomozne skor vysksuam homeopatika ako ATB (ak nie su nevyhnutne)

aristka
1. aug 2013

@bubulka722 poviem ti pravdu doplnok výživy neviem kam mám zaradiť..tak je to udávané na kvante bylinných prípravkov 😉 ,ale zo stodalom som mala pravdu 😀 ,takže som názoru ,že to necháme na študovaných ,ktorý s alternatívnou medicínou pracujú...či už sú to prípravky fytoterapie ,homeopathie,bachové kvapky ,čínska medicína a pod....tomu sa musí človek venovať naplno ,aby vedel ako to je..ja len určite viem ,že aj bylinky treba na 100percent ovládať lebo treba vedieť ako použiť ,kedy ,aké sú nepriaznivé účinky aj vedľajšie..presne ako lieky a dokonca si s nimi môžeš poškodiť zdravie....a bylinky ovládam len pár..a ak budem mať problém ..viem na koho sa obrátiť....

yanielka
1. aug 2013

@aristka proti hepat. B sa ockuju deti v 3. 5. a 11.-12 mesiaci zivota aky exoticky styk taketo deti vykonavaju?