icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sharmana
15. aug 2013

@adsumus ja som čítala o zubárovi a o prenose HIV, tým že nepoužil rukavice a mal ranku na ruke a pacient zas v dasne... ojedinelé prípady sa nedávajú za argument očkovania... boli prípady, že behali infikovaní HIV a pichali inj. striekačky do ludí.... svinstvo, ale nie sú to situácie každodenné...

sharmana
15. aug 2013

@adsumus v zahraničí sú prípady, že rozdelujú krajinu na "očkovacie regiony"... t.j. tam kde je zvýšené riziko, je očkovanie povinné.... možno by sa dalo niečo vymyslieť... alebo by musel rodič preukázať, že nie je z rizikovej oblasti výskytu a nemusel by dať na niektoré choroby svoje dieťa očkovať... prípadne by mal mať právo na riadnu anamnézu, imunologické či iné vyšetrenie dieťaťa pred očkovaním na všetko možné, aby si bol istý, že z neho nebude potom diabetik či autista... aj ked sú dva tábory názorov na tieto záležitosti, prečo upierat rodičom právo na odmietnutie? očkovanie by malo pomáhať a nie ubližovať... tak ak tým, ktorí očkovanie propagujú záleží na dobrej mienke verejnosti, mali by sa zaoberať objektívne následkami a nie len hladat "klučky" ako štatisticky dokazovať opak...

adsumus
autor
15. aug 2013

@sharmana To nie sú kľučky, ale vedecké výskumy, pozorovania a analýzy. Napríklad, ked robili tretiu fázu testovania rotavirovej vakcíny pred jej vypustením tak z približne 65,000 detí boli polovici podaná vakcína a polovici placebo a výsledok? 8 prípadov úmrtí na SIDS v očkovanej skupine a 9 v neočkovanej, pre detaily vid fotoblog Povinné očkovanie a jeho zmysel.

sharmana
15. aug 2013

@adsumus to neviem, nečítala som, ale videla som aj niektoré tvoje linky, kde boli analýzy o ničom a štatistiky úplne skreslené a robené ludmi prepojenými na farmaceutické firmy... čo sa týka toho autizmu... a o SIDS som niekde čítala, že sa objavilo po zavedení povinného očkovania vo svete, že predtým toto ani nebolo.... preto asi tie podozrenia...najrizikovejší je totiž 2. až 8. mesiac života, a ved vieme, že vtedy prebiehajú očkovania...
Okrem toho, nikde nie je napísané, že SIDS musí spôsobovať rotavírová vakcína... ale tie povinné očkovania... a na to sú nejaké štúdie? asi nie, kedže očkovanie je proste povinné, tak sa to nedá štatisticky nijako dokázať, lebo by museli niekolko desiatok tisíc detí neočkovať a to predsa neurobia😉

adsumus
autor
15. aug 2013

@sharmana Daj mi, prosím niektoré tie linky, ktoré som dala a im neveríš, že boli robené ľudmi prepojenými na ff, lebo čo ja čítam AV analýzy v neprospech očkovania, tak všetky sú robené ľudmi AV. 2 až 8 mesiac je celkovo rizikový pre sids, súvislosť s očkovaním sa ešte nedokázala v žiadnej štúdií, naopak bola niekoľkokrát vyvrátená. Posielam link, preštuduj, porozmýšľaj.
http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=2138&...

aristka
15. aug 2013

@sharmana pri tehu sa dáva lebo žena ide do špitála ,pri hak sa nerobí a ani pri preventívke...a muži a deti nie sú tehu takže veľmi veľa ľudí a skupín nám vypadáva ...a tam je stále problém ,že to že ide tá choroba skryto ,to znamená ,že to nemusí byť vidieť laboratórne ,nehovoriac ,už mladý ľudia aj detičky nám berú lieky na cholesterol a pod čo ti laboratórne testy skresľuje....čo sa týka pohl.živote a vyš....áno máš pravdu ,ale je naivné si myslieť ,že to tak bude niekedy fungovať...a čo sa týka hepatitídy ,už som ti písala prečo sa očkuje dieťa ,pretože je tam väčšia šanca na vytvorenie kvalitných protilátok a vysokú hladinu protilátok ,čo v dospelosti nie je a chránime si dieťa pred touto chorobou aj doma a hlavne aj v zahraničí...mamičky cestujú do zahraničia aj s detičkami ,na pláži chodia detičky s bosými nohami ,nevieš či dotyčný ,ktorý spracúva potraviny má zdravotný preukaz v zahraničí a ak sa ti drobec nakazí buď bude mať doživotné problémy alebo cirhózu pečene,ktorá končí fatálne....

mano5
16. aug 2013

@adsumus Ak by sisi chcela nieco precitat o SIDS tak tu je jeden z mnohych odkazov:
http://www.vaccineriskawareness.com/Vaccines-An...
To najdolezitejsie je pod nadpisom: "Evidence That The Age Distribution Of SIDS Is Vaccine Related"

Je zaujimave, ze touto problematikou sa nikto nezaobera - okrem vyrobcov senzorov. Pritom tieto pozorovania v japonsku jesne dali najavo, ze ockovanie malych deti (pred 2. rokom zivota) ma jasny suvis so SIDS.

mano5
16. aug 2013

@sharmana Ten prispevok, co som napisal pre adsumus mal byt pre teba. Adsumus sa ospravedlnujem za neopodstatnenu reakciu.

adsumus
autor
16. aug 2013

@mano5 To je v poriadku, ja si rada prečítam všetky informácie.

adsumus
autor
16. aug 2013

@mano5 Napríklad tuná vedci zistili, že zamedzenie otáčania hlavy u detí zredukovalo SIDS z 1 na 0.04% u ich pacientov. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23807597

sharmana
16. aug 2013

@aristka asi je zbytočné presviedčať jednu či druhú stranu....
môj názor je iný, ak očkovať proti hep. B,tak dospelých a na báze dobrovolnosti... vakcína musí byť účinná aj v dospelosti, inak by ju museli striahnuť z trhu alebo uviesť, že očkovanie má prebehnúť len v detskom veku....

ak sa ty, či ktorákolvek matka rozhodne dať očkovať svoje dieťa, tak to urobte, a ste chránení, tak prečo nútit tých, čo to nechcú... ved sa potom nemáte čoho báť 😉

sharmana
16. aug 2013

@mano5 ved to, že okrem Japoncov tuším všetci vrátane Slováčikov, idú za stádom.... Japonci, ked sa naserú, tak stiahnu vakcínu bez mihnutia oka...

sharmana
16. aug 2013

@adsumus no asi to nie je tak ako píšeš, asi sa dokázalo, že to má nejaký súvis so SIDS...

aristka
16. aug 2013

@sharmana ja ti to poviem podľa seba ,my sme očkovaný ako zdravotný personál a už počas štúdií sme sa dali a to v moc mladom veku 15rokov a po piatich rokoch som potrebovala kompletné preočkovanie lebo moje protilátky boli nulovej hodnoty ,takže to tak nebude ako píšeš ,preto je to u každej očkovacej látky špecifické ,kedy je najlepšie očkovať a je to aj podľa toho z čoho a na akej báze sú očkovacie látky tvorené a podľa špecifika očkovania a to malé dieťa ,ktorému sa imunita vyvíja tak aj jeho imunita je citlivejšia tak ako na choroby tak aj na tvorbu kvalitných protilátok ,nehovoriac už v deckom veku si chránime naše detičky ,ja sa báť nemusím ,pravidelne prichádzam k styku s krvou a nie vždy sa podarí 100 ochrana a počas našej preventívky sa dávame otestovať na serológii a zatiaľ nič....

sharmana
16. aug 2013

@aristka áno, ale to platí aj na očkovania z detstva, musis sa dat preockovat.... ale na hep. B v dospelosti by ti to malo stacit na cely zivot, ci nie?

aristka
16. aug 2013

@sharmana veď ti to tu píšem na vlastnej skúsenosti ,že ja v 15 zaočkovaná som mala po 5 rokoch nulové protilátky a musela som byť nanovo očkovaná všetkými dávkami a sama som zvedavá na preventívke ...,ale u malých detičiek je tvorba protilátok na omnoho vyššej úrovni a tam tie protilátky sú vysoké a pretrvávajú....

aristka
16. aug 2013

@aristka hovorím o hepatitíde B

sharmana
16. aug 2013

@adsumus zistenie, že zamedzenie otáčania hlavy u detí znižuje výskyt SIDS je nereálny... taký výskum sa nedá objektívne vykonať...
mám kamarátku, ktorej všetky 3 deti spali na bruchu a otáčali si hlavu každé... ešte som sa aj čudovala, že necháva spať na bruchu, ale vraj inak by jej nezaspali.. a to nepoužívala ani monitor dychu...
ja som monitor mala, moja dcérka spávala vždy len na chrbte alebo mierne na boku a raz nám monitor zaručal....

sharmana
16. aug 2013

@aristka no ved ale to je to isté predsa... na isté choroby musíš byť preočkovaná, či si na ne očkovaná v detstve alebo v dospelosti.. tak aký rozdiel tam vidíš?
ty píšeš, že si bola na hep. B očkovaná a po 5. rokoch to nemalo účinok?

sharmana
16. aug 2013

@aristka aha, až teraz vidím.. no super a aj to farmaceutická firma uvádza v príbalovom letáku, že po 5. rokoch preočkovať?

sharmana
16. aug 2013

@aristka možno ani deti, ktoré sú zaočkované proti hep. B nemajú celoživotnú ochranu, rovnako ako dospelý.. takže je to vlastne aj tak na prd...

aristka
16. aug 2013

@sharmana ako 15 ročná som bola očkovaná a po 5 rokoch som mala nulové protilátky,tým ti chcem poukázať ,že je rozdieľ očkovať v dectve a pomaly v dopelosti a iné choroby sa musia preočkovávať lebo vakcíny sú vyrobení na inom princípe a nemajú doživotnú imunizácou alebo máme vakcíny ,kde chceme dosiahnuť aby sme mali chránené len malé detičky lebo tie choroby najviac ohrozujú ich...

sharmana
16. aug 2013

@aristka deti majú doživotnú ochranu pri očkovaní proti hep. B? má niekto dieťa, ktoré bolo očkované v 15. mesiacoch a teraz má dajme tomu 25 a je stále chránené? asi na SK taký človek nie je, takže sa to asi nedá dokázať, či je ochrana celoživotná... u nás je to očkovanie od 1998 čo som čítala...

adsumus
autor
16. aug 2013

@sharmana Čo sa nedá objektívne vykonať? Tam je vedecká štúdia, objektívne vykonaná, umrtnosť znížená na 0.04%.
Ináč, V Japonsku presne tak isto očkujú ako u nás, očkovanie obnovili na tri mesiace potom ako im nabehla epidémia čierneho kašľa so 47 úmrtiami u detičiek a SIDS im tam neklesala, ale stúpala, neviem odkiaľ máte, že klesala. 😕 Japonsko je tam, kde aj celý svet, že SIDS súvisí s polohou na brušku a inými faktormi, nie očkovaním.
http://webspace.webring.com/people/il/lmorgan/f...

adsumus
autor
16. aug 2013

@sharmana To otáčanie má vplyv iba na veľmi malé precento detí, u ktorých je riziko vyššie, ale po roku sa to znormalizuje.

sharmana
16. aug 2013

@adsumus "Napríklad tuná vedci zistili, že zamedzenie otáčania hlavy u detí zredukovalo SIDS z 1 na 0.04% u ich pacientov. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23807597"

ja tu nevidím žiadnu štúdiu, iba abstrakt z bohviečoho... a sama píšeš že zamedzenie otáčania hlavy zredukovalo SIDS

aristka
16. aug 2013

@sharmana ja som bola očkovaná engerixom ,ktorý je od 15 rokov ,takže sa to nedá porovnávať ,ani dávka nič ....a ukazuje sa nám to v jednom ,že aj napriek cestovanie a krvavým úrazom v zahraničí a stravovaní sa v zahraničí detičky zatiaľ nemajú nič....mávame aj hospitalizované detičky ,ktorým sa robí serol´gia ako každému inému pac. a nie sú nakazené ....

sharmana
16. aug 2013

@aristka v každej krajine a na každom mieste aj pri krvavom úraze nemusíš dostat predsa hep. B... a zo stravy ju určite ani nedostaneš....
no a sama vidíš, že to nemôžeš porovnať... nevieš, aký dlhý má účinok povinná vakcína proti hep. B... možno má trvanlivost 10, 12 rokov a potom čo? práve ti začnú deti sexuálne dospievať.... radšej budem, ked sa dcéra v 15. tich zaočkuje, a potom preočkuje každých 5 rokov.... ak bude chcieť...

sharmana
16. aug 2013

http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/Infa...

treba si prečítať nežiadúce účinky, kedy sa vakcína nemá použiť.... môžu vzniknúť po očkovaní aj dýchacie problémy.....neurologické problémy..... ak je tam alergická erakcia na neomycin a polymyxin (antibiotika) tak sa nesmie vakcína aplikovať... no povedzte, ktorá matka vie v 3. či 5. mesiaci, či je dieťa alergické na antibiotiká? máloktorá, ved väčšina detí atb. vtedy ešte ani nevidela...

SIDS nie je dokázané na 100 percent, že za to môže poloha spania na brušku, ale je to asi rizikový faktor... lenže ak má na to vplyv aj očkovanie, tak kombinácia týchto faktorov môže kludne predsa pôsobiť naraz, nie? a potom to vyzerá, že za to môže poloha spania na bruchu, ale nikto nepripisuje zodpovednosť očkovaniu...
ja netvrdím, že je to tak samozrejme, ale sranda je, že zvyšuje sa počet SIDS aj u detí, ktoré spia na boku, takže neviem neviem....

"Vhodnými polohami sú len poloha na chrbte (tzv. supinačná poloha) a poloha na boku dieťaťa. V poslednom období sa však hromadia závery, že aj posledné menované uloženie dieťaťa prináša približne dvojnásobný nárast rizika SIDS."

http://www.smetu.sk/SIDS.php

aristka
16. aug 2013

@sharmana ak ti prirpravuje stravu niekto ,kto je nakazený hepatitídou a to je jedno akou a samozrejme nepoznáme jeho hygienu ,riziko nakazenia je veľká,čo sa týka protilátok každý rodič si ich má právo u svojho dieťaťa skontrolovať ,dať spraviť serológiu a ručím ti ,že sú aj po rokoch protilátky vysoké ...čo sa týka SIDS a zvyšujúca sa tendencia výskytu..môj názor..detičky sa očkujú odjakživa a o tejto diagnóze vie sa roky ,že je ....čo tak tú zvyšujúcu sa tendenciu pripísať stúpajúcemu počtu detičiek predčasne narodených a samozrejme detičiek ,ktoré nám kedysi zomierali na vrodené choroby ,ale vďaka novým postupom nám prežívajú ,ale s vysokým rizikom výskytu aj tejto komplikácie....a Japonsko by som absolútne teraz vynechala ,tý sú zamorený rádioaktívnym životným prostredím a to im narobí šarapaty až až.....aj tri generácie dopredu...