icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sharmana
17. aug 2013

@aristka nie, s týmto nesúhlasím.... čo sa týka hep. B tam to so stravou nemá nič spoločné a to dobre vieš, nemiešajme jablká s hruškami... tu nehovoríme o hep. A.... tam sa stravou a ešte k tomu aj tepelne upravenou nedá preniesť hep. B, ved to snád vieš ako sa prenáša...
ja som sa nepýtala, či majú vysoké protilátky deti aj po rokoch, ale ako dlho sú chránené očkované deti na hep. B? ty robíš v laboratoriu, že vieš, že majú deti vysoké protilátky proti hep. B? alebo odkial máš tieto informácie? ja som ich nikde nenašla, nikde som nečítala, ako dlho vydrží a či robili už niekomu po 20 rokoch testovanie a či má ešte stále protilátky... myslím tým ak bol očkovaný ako malé dieťa, kedže ako vidím v dospelosti to má účinnosť tak do 5 rokov, kedže tebe robili testy...
robil niekto dnešnému 15 ročnému očkovanému teenegerovi serologiu na protilátky proti hep. B? a mal ich stále vysoké?
ak áno, tak super... len by ma zaujímalo, či sú také vysoké aj v 20 tke, kedy ludia sexuálne už žijú.... to je plus dalsích 5 rokov.... nehovoriac čo neskôr sa človek už nenakazí a nebude mať deti?

sharmana
17. aug 2013

@aristka deti sa neočkujú odjakživa a SIDS sa práve začalo objavovať po zavedení celoplošného očkovania..

kvieta
17. aug 2013

@sharmana Nechcem Ti brať ilúzie, ale dnešné deti začínajú sexuálne žiť poväčšine oveľa skôr ako v 20-tke. do 15-tky to má veľa dievčat už za sebou a to nehovorím o deťoch z asociálnych rodín.

aristka
17. aug 2013

@sharmana ty si si prečítala prenos tejto choroby a z akých výlučkov sa dá preniesť a prečo vlastne ľudia čo priamo prichádzajú do styku s prípravou potravín musia mať zdravotný preukaz ,abysa zamedzilo prenosu týchto chorôb a nevieme ako je to v zahraničí ,čo sa týka krvavých úrazov ,nato ti stačí malá oderka ,ktorú si nemusíš ani všimnúť,prečo sa stále upozorňuje ,že aj na pláži nechodiť bosý ,aj na kúpkách.....a nemôžeš porovnávať vakcínu a vakcínu..je to rozdieľ a tým pádom aj ich životnost a nemôžeš porovnávať imunitu dieťaťa a dospelého človeka ,ani 15 ročné dieťa sa už nedá porovnať s malým drobcom ohľadom imunity....už neviem ako ti to mám povedať ,musela si si niečo o týchto veciach prečítať ,alebo nie lebo stále je to o tom istom a používaj to isté.....

aristka
17. aug 2013

@sharmana to je len dohad neviem čo tvoj ...lebo deti zomierali odjakživa a kedysi sa o tejto diagnóze ani nevedelo a nesledovalo,takže toto čo hovoríš je čistá polemika a terajšie stúpanie ak vôbec stúpa,lebo prevencia je na dobrej úrovni a rizikové detičky sú dobre sledované a aj mamičky majú monitory dychu ako prevenciu ...a určite sledovaných detičiek je omnoho viac kvôli veľmi veľa predčasne narodených detičiek ,ktoré kedysi zomierali a detičiek s vrodenými chorobami aj vážnymi ,ktoré nám kedysi zomierali....

adsumus
autor
17. aug 2013

@aristka Nestúpa, ved som to tam dávala do linkov, že ani v Japonsku po zrušení očkovania neklesol a preto sa vrátili k takému systému ako máme my. Tu sú ďalšie výskumy. http://www.thelancet.com/search/results?searchT...

aristka
17. aug 2013

@adsumus snažím sa jej to tu vysvetliť aj tú nešťastnú diagnózu a keby ak si aj niečo prečítala nemôže porovnávať choroby pohl.prenosné a hepatitídu ,čo je markatný rozdiel a ohľadom prenosu a mám pocit,že si to vysvetliť nechce dať a ten syndróm dávať do súvisu z óčkom je absolútne nepodložený a je to absolútna hlúposť z dôvodu čo som písala ....a to všetko bez ohľadu či chcem alebo nechcem dať očkovať ,lebo prenos chorôb a agresivita stále je tak ako je písané a možno bude ešte horšie lebo nám to môže zmutovať a o to môžu byť agresívnejšie ....a očkovacie látky nebudeme mať ...

adsumus
autor
17. aug 2013

@aristka Myslím si, že malé detičky je oveľa dôležitejšie chrániť očkovaním ako staršie, lebo puberťák hádam ľahšie pochopí, že niečo nemá niekam strkať ako dvojročný.

sharmana
17. aug 2013

@aristka

ja som dala jasnú otázku, dokedy je účinná vakcína proti hep. B, ktorú dnes dostávajú niekolko mesačné deti???

A ak si dievčatá prečítate aj tie štúdie, o ktoré sa opierate, je tam jasne napísané, že na SK je prenos hep. B a vo vyspelých krajiných takmer výlučne pohlavným stykom.... Ostatné sú ojedinelé.

@adsumus o ktorú štúdiu sa opiera ten tvoj abstrakt prosím ťa? si mi neodpovedala, tak neviem, by som si tú štúdiu prečítala... lebo v nemčine to bol tiež len abstrakt... žiadny zdroj na vedeckú štúdiu...

najskôr sa treba pozrieť na to, že nie ja nechcem pochopiť, ale vy si hudiete svoje... jedna tu vyvyšujete totálne hlúposti o uhryznutiach detmi a prenose hep. B, čo bol ojedinelý prípad, potom zrazu zubár, pričom ten mal aj HIV, a ešte aj tie injekcie, čo tiež bol prípad HIV pozitívnymi že zranovali ludí... a na tomto sa má zakladať očkovanie na SK, ktoré tieto prípady ani nemalo...
potom zas pohlavný styk, ktorý prepáčte, mne je jedno, že majú medzi sebou 12 ročné v osade, tam nech sa očkujú povinne od detstva, snád to u vás doma nepovažujete za normálne, aby vám deti sexovali takto skoro? to potom môžete čakať xy iných komplikácií, HIV, pohlavné choroby, papilomavírusy, nechcené tehotenstvá...

a ak vám deti pohlavne dospievajú, tak ich dajte radšej preočkovaťako 12 ročné, lebo mám pocit, že vakcína proti hep. B u vašich detí už nebude v teenage vaku fungovať...

adsumus
autor
17. aug 2013

Napr. takú cudziu zubnú kefku.

sharmana
17. aug 2013

@aristka hep. B je tiež pohlavne prenosnou chorobou, takže neviem čo tu píšeš, že sa nedajú porovnávať pohlavne prenosné choroby a hep. B...
každá choroba má svoje špecifiká, ale tu sa nejednalo o ich porovnávanie, ale o to, že ty chápeš očkovanie proti hep. B ako najlepšiu ochranu pre tvoje dieťa, lebo sa niekde poreže, alebo bude pohlavne žiť ako 15 ročné či neviem ako to mám pochopiť, a na margo toho som ja písala, že treba deti chrániť aj pred inými chorobami, lebo ak dostane HIV, tak mu vakcína proti hep. B nepomôže, tak neprekrúcajte tu moje slová...
a to je pravda, a je jedno, či je hep. B agresívnejšia, to sú len technické údaje, to teba ani tvoje deti nechráni pred tým, že ked budute pohlavne žiť s chorým človekom na HIV, tak ju nedostanete, lebo je menej agresívny tento vírus ako hep. B... treba sa chrániť pri pohl. styku, to je najlepšia prevencia..

sharmana
17. aug 2013

@adsumus 🙂 tak už niekto dostal hep. B? použitou cudzou zubnou kefkou? chcem prosím link na tú štúdiu... normálne odpadám... áno, je tam napísané aj slinami... ale normálne by si človek asi cudziu zubnú kefku do úst nedal, že?

sharmana
17. aug 2013

@kvieta ja som nenapísala, že žijú pohlavne v 20tke 😉 jasné, že skôr, nespadla som z duba... ale asi ta nepoteší, že v 16tke už možno vakcína proti hep. B neúčinkuje, že? a také HIV? ostatné pohlavné choroby? nechcené tehotenstvá?
treba sa venovať sexuálnej výchove a aby mali deti dôveru u svojich rodičov.... a očkovať môžeš aj 12 ročného teenagera proti hep. B, aspon si budeš istá, že vakcína ešte učínkuje... aspon tých 4, či 5 rokov..

kvieta
17. aug 2013

@sharmana Nechcené tehotenstvo je život ohrozujúce? Na to nie je potrebné očkovať🙂
Ale takú hepaB by som neriskovala... Dieťa nemusí iba sexovať, aby ju chytilo a tí, ktorí ju zaradili medzi povinné očká asi vedeli viac o tom, ako Ty alebo ja, na základe čoho očkovať povinne. Všetko okolo sú iba špekulácie. Kto chce, pochopí, kto nie, riskuje, že to jeho dieťa schytá. Nech sa páči, prajem plodné špekulovanie ☹

adsumus
autor
17. aug 2013

@sharmana Ako si vysvetľuješ, že v Čechách bolo pred zavedením očkovania 3,6%, teda 3240 detí od 5 do 9 rokov ročne nakazených? Myslíš, že sexovali?
http://zdravi.e15.cz/clanek/priloha-lekarske-li...

aristka
17. aug 2013

@sharmana ty si hudieš svoje,pohl.prenosné choroby sa prenášajú pohl.stykom ,dokonca aj na wc verejné ak si sadneš je malá takmer nulová šanca na prenos kvapavky ,sifilisu a HIV dokonca HIV ajkeď je obsiahnutý v slinách ho nedostaneš ,tj.ak niekto z oslintanými rukami v obchode chytí rožok ,lebo nie všetci požívajú rukavice alebo s týmu rukami chytí obal múky alebo niekto sa moc akčne rozpráva nad tým obalom múky a akčne pľuje sliny a potom si tú múku nezoberie a je celá oslintaná a potom si ju chytíš ty a tvoje dieťa ti chce pomôcť a zoberie ti ju a potom si dá prsty do pusy ,pohl.prenosné choroby ako HIV ,kvapavky a syfilis nedostane ,ale ak je ten dotyčný nakazený hepatitídou napr.B tvoje dieťa sa infikujete a v tomto smere sú mi jedno akékoľvek štúdie ,keďže viem ,že tých nosičov na slovensku máme a ešte k nám prichádzajú a duplovane ,chodíme na dovolenky do zahraničia....a hepatitídu dostaneš aj zubnou kefkou cudzou....na to nie je štúdia ,ale patofyziológia tejto choroby ...

adsumus
autor
17. aug 2013

Výskyt hepatitídy u detí klesá po začatí očkovania v USA.

sharmana
17. aug 2013

@kvieta načo to zbytočné vytahovanie slovíčok? vyberieš jedno slovné spojenie a ostatné nekomentuješ... to nie je velmi objektívna reakcia 😉 HIV je teda ok, ked chytí tvoje dieťa? ale hlavne že bude očkované na hep. B 🙂
pravdepodobnosť že chytí tú alebo onú chorobu je rovnaká, lebo nikdy nevieš, na koho bude mať tvoje dieťa šťastie a s kým sa vyspí BEZ OCHRANY, či s tým čo má HIV alebo hep. B... respektíve skôr ani jedno, tam je najvyššia pravdepodobnosť...
nechcené tehotenstvo je na margo toho, že sú aj iné následky nechráneného styku.. a možno niekto pôjde kvôli tomu na potrat, a tam už ide o život, že áno...

niekedy mám pocit, že ludia sa náročky robia, že nechápu...

aristka
17. aug 2013

@sharmana Hiv je pohlavne prenosná inf. a krvou,ale na to by bola treba transfúzia alebo opakované pichanie inf,striekačkou,lebo aj keby si sa pichla inf.ihlou tento vírus má na vzduchu minimálnu životnosť a prenos je minimálny ,čo u hepatitídy nie je ,je agresívna ,prežíva aj na vzduch aj týždne ,vydrží rôzne či vysoké alebo nízke teploty a aj po tých týždňoch je agresívna....takže pravdebodobnosť chytiť chorobu nie je rovnaká a nakazených ľudí hepatitídou a vírusom HIV v našich podmienkach je tiež rozdieľ ...ja mám z teba pocit,že aj napriek odbornej literatúre a témam ,chceš úplne dezinformovať a snažíš sa vyvracať odborné fakty ,ktoré sú popisované v odbornej literatúre a to aj čo sa týka patofyziológie chorôb...

sharmana
17. aug 2013

@aristka to sú len a len tvoje dohady.... ja som písala o inom, ty si to prekrútila na sliny a tovar v obchode... zubnú kefku nevynímajúc.. ja by som si cudziu nedala a doma viem o svojom manželovi, že je v poriadku 😉 to v obchode je asi rovnaké ako tie uhryznutia, ktoré ani neboli na SK... to je paranoja už, na to niet čo dodať.. to sú hypotetické predstavy, čo sa ti môže stať ale ešte nikto nedokázal, že by z oslintaného rožku chytil hep. B 😀 to je taká pravdepodobnosť, že fakt ten slon je častejšie na tej ulici...

nechápem, ako môžeš robiť na infekčnom oddelení, ked si taká neviem ako to napísať.... povedzme velmi precitlivelá a bojazlivá...

už si niekde zistila, či je dnešné 15 mes. dieťa chránené aj ked bude mať 20 rokov proti hep. B? to by ma objektívne zaujímalo, aby som vedela, či treba deti , ktoré boli teraz zbytočne očkované potom znovu preočkovať...

inak s tými protilátkami, tam sa v tom článku píše, že už dospelých je sérokonverzia 90% a u deti 95%, takže je jasné, že to očkovanie ak tebe vydržalo 5 rokov, tak je v detstve zbytočné dámy, pretože vydrží možno 6 rokov deťom... takže prosím nájdtie mi štúdie, ktoré potvrdzujú, že moje očkované 15. mesačné dieťa je chránené navždy proti hep. B, ak nie, tak vyhlasujem, že je to úplne zbytočné očkovanie v detstve, pretože vaše 6 ročné dieťa je už nechránené...
teda pokial nežijete niekde v osade, tam by som to naozaj neriskovala a preočkovala asi každých 5 rokov 😉

sharmana
17. aug 2013

@aristka ja nič nechcem dezinformovať, a zachvílku napíšem aj príklad, že niektorí čítajú zo štúdiií zle, respektíve nechápu čísla, percentá a štatistiku...

ja súhlasím, že je hep. B agresívnejšia, ale ak chceš hypoteticky vypočítať, či tvoje dieťa dostane skôr HIV ako hep. B, to sa nedá, dcéra sa ti môže zamilovať do promiskuitného HIV pozitívneho mládenca alebo hep.B pozitívneho... a nemusí byť z SK, ved si sama spomenula, že sem chodia cudzinci... nevieš na koho natrafí...

takže nemôžeš sa spoliehať len na agresivitu vírusu, ale aj pravdepodobnosť či náhodu, čo môžeš chytiť...

a hlavne, ja som nenapísala, že neočkovať proti hep. B!!! ale že netreba v detstve povinne!! odmietam akékolvek narážky na to, že dezinformujem, lebo to tu robí admusus, vyberá z kontextu, dá link a človek zistí, že tu hádže hypotetické percentá, čo by bolo, keby bolo a hladá štatistiky, pri ktorých sa už riadne sekla, aj pri grafoch, kde jasne sa ukazuje, že pokles hep. B bol už pred očkovaním...

aristka
17. aug 2013

@sharmana to ,že v odbornej literatúre je napísané ,prenos chorôb to nie je len napísané ,to sú fakta a to že ty dodržiavaš správne hygienu ,čo je chvályhodné to neznamená ,že to robia aj ostatný ...čo sa týka rómskych občanov a osady ,neprispôsobívý občania sa nachádzajú všade a nie len v osadách ,ale aj blava ich je plná a chodia aj do obchodov a majú okrem prenosných chorôb tj,aj hepatítídu aj svrab ,to aby si vedela ,keď budeš chytať nákupný košík ...čo sa týka očkovania ,deti 95 a v dospelosti 90 je veľmi dobré a preočkovať sa nemusí ,ja som bola očkovaná už pomaly dospelá ..takže sama vidíš ten rozdieľ.....

sharmana
17. aug 2013

@adsumus ty nechápeš kontext v češtine a tu si dovolím povedať, že ty dezinformuješ a ešte k tomu aj neodborne

skús si to prečítať ešte raz...

sharmana
17. aug 2013

@aristka ale no, to nemyslíš vážne... písala som serokonverzia, to znamená, že protilátky u detí na 95 percent u dospelých na 90, a kedže je tam 5 percentný len rozdiel, a tebe ako dospelej účinnosť vakcíny vydržala len 5 rokov, tak to nemyslíš vážne, že detom vydrží na celý život???? 😕 to sa robíš že nechápeš alebo ako to mám pochopit?

adsumus
autor
17. aug 2013

@sharmana Konkrétne napíš v čom podľa teba zavádzam.

aristka
17. aug 2013

@sharmana každý rodič si môže protilátky dať skontrolovať a na účinnosť vakcíny ti stačí omnoho nižšie percentálne číslo a buď si istá ,že detičky aj v dospelosti ho majú dosť vysoké lebo decká imunita je iná a aj pamäť imunity je iná ako naša dospelá...

aristka
17. aug 2013

@adsumus v tomto článku čo dala len potvrdzuje to čo tu bolo povedané ,týmto článkom ide sama proti sebe....

sharmana
17. aug 2013

@adsumus Ako si vysvetľuješ, že v Čechách bolo pred zavedením očkovania 3,6%, teda 3240 detí od 5 do 9 rokov ročne nakazených? Myslíš, že sexovali?

Kde je tam táto veta napísaná?

Kopírujem originál:
V naší populaci, kdy výsledky sérologických přehledů potvrdily v r. 1996 prevalenci anti-Hbs protilátek u dětí ve věku pět až devět let, by to bylo ve 3,6 procentech. To znamená, že v naší populaci (čítající dnes cca 90 000 dětí v ročníku) by šlo o cca 3 240 dětí ročně. Pokud by z nich u 2,1 procenta došlo později v dospělém věku k úmrtí na uvedené diagnózy, v číselném vyjádření by to v absolutních číslech znamenalo 68 osob ročně, u kterých by bylo možno tímto očkováním v raném dětském věku později zabránit úmrtí na cirhózu jater nebo na primární karcinom jater. Tento argument zřejmě nepotřebuje další komentář a byl důvodem pro návrh do očkovacího kalendáře pravidelných očkování zavést i očkování proti VHB u dětí do jednoho roku věku.

Už len tie čísla. Ved ak je 3,6 percenta 3240 a potom tam napíšu, že 2,1 percenta znamená 68 osôb, tak asi to neznamená, že chorých detí je tam 3240 ročne, a okrem toho je tam napísané, že by to bolo 3,6 percenta, tam je hypotetický nárast, nie že takéto počty infikovaných detí tam boli pred zavedením očkovania!!! tu dezinformuješ, lebo zle čítaš....

nech sa páči, reakcia

sharmana
17. aug 2013

@aristka tým článkom, ktorý si evidentne tiež dobre neprečítala, nejdem proti sebe, práveže ho treba dobre čítať.. a hlavne chápať percentá, z čoho vychádzajú a čítať celý text...

aristka
17. aug 2013

@sharmana to či bolo alebo nebolo ak by to tak bolo 68detí ročne alebo dospelých je dosť a pritom by dochádzalo k ďalšiemu nakazeniu a čo by sa hypoteticky tých 3240 detí postaralo ....hypoteticky aké by bolo konečné číslo....mňa skôr zaujalo to ,že i napriek očkovaniu rizikových skupín a zdr.personálu a prevencii či dezinfekcia alebo sterilizácia a vyš transf.,krvi a prevencia jenorazovkami ...tendencia nakazenia stúpala....