icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sharmana
18. aug 2013

@adsumus

To neviem aký je zdroj, ale asi dost povrchný, ked tam dávajú Cesko a Slovensko ešte dokopy, čo je potom neobjektívne, aké percento je chorých tam a aké v druhej krajine, lebo to nemusí byť 2 percentá v oboch krajinách...

a prepáč, vidím že je to úplný zdrap papiera, už len kvôli tomu, že taký počet rezidentov v týchto dvoch krajinách určite nebol v roku 2006 16,179,000 ?????

Udaje zo štatistických úradov:

Občané ČR s platným pobytem k 14. 6. 2006
4 976 314 mužů, 5 220 453 žen, celkem 10 196 767 občanů ČR s platným pobytem

5 424 925 počet obyvatelov v SR v roku 2009.. nevedela som nájsť z roku 2006, sú to údaje zo štatistického úradu...
už len tam nesedí počet obyvatelov,

16,179,000 -15621692= 557308

Ked sa niekto sekne vo vyše pol miliona ludí vo výpočte, tak ako môžeš takejto štatistike verit???

Tak sa nečudujte niektoré, že sa tu pýtame a neveríme tým "vedeckým štatistikám a štúdiám"

http://www.pkids.org/files/pdf/phr/02-09globalh...

sharmana
18. aug 2013

@aristka práveže chcem to porovnať, pretože ak odporúčali očkovať najskôr deti od 12 rokov, tak by to malo mať tiež celoživotnú účinnosť... upozornili ta, ked ta očkovali, že je to len do 5 rokov?.. nič také si nespomenula a pre teba bolo prekvapením, že si zrazu nemala protilátky...

. do jedného roka navrhli len kvôli Američanom, ktorí to obhajovali "bezpríznakovosťou tejto choroby v tak nízkom veku", pričom sa vedelo, že v Amerike je problém s narodenými detmi pozitívnymi na hep. B, kedže tam mali vela pristahovalcov z Azie ale v Čechách ani na Slovensku tento problém nebol, ved sa to píše aj v tom linku od admusus... takže ja by som si až tak istá nebola s tým, že tie malé majú doživotnú...

sharmana
18. aug 2013

@adsumus
http://cid.oxfordjournals.org/content/53/1/68.full

ja neviem, ale na konci je záver a tam sa píše, že imunitná pamäť "môže" prežiť prítomnosť protilátok ale, že vakcináciu proti hep. B neodporúčajú deťom a dospelým ako dlhodobú, hlavne ked po 20 rokoch začínajú očkovaní sexuálne žiť... takže mi z toho vyjde to, čo som si aj myslela.... že zatial žiadna štúdia nezaručuje doživotnú ochranu....

aristka
18. aug 2013

@sharmana vie š vtedy to nikto takto neriešil ,lebo sa očkovali len tí rizikový a zdravoťáci a automaticky v rámci preventívky sa robili aj protilátky ,my máme v rámci práce svoje preventívky odjakživa ....tak či by mi to povedali alebo nie testovaná som bola tak či tak...

adsumus
autor
19. aug 2013

@sharmana Tam je 5,5 miliona Slovákov uvedených a z toho 110,000 infikovaných, 2 %. Prosím ťa, pekne ako to čítaš? Tie deti sa môžu vyliečiť a byť bezpríznakové celý život, ale to neznamená, že aj to tvoje tak dobre dopadne. Opakujem, začni rešpektovať fakty. Tú štúdiu o imunite si musíš prečítať naozaj celú, podstatné je že zatiaľ sa booster vo vyššom veku neodporúča, budú sa samozrejme sledovať zaočkované deti a chorobnosť a uvidíme. Začínam mať z teba pocit, že čokoľvek ti ktokoľvek napíše alebo povie, ty sa aj tak vrátiš k svojím záverom a hotovo. Sfúkneš zdroj o infekciách, že tam sú nesprávne čísla o obyvateľoch a NIE SU, to sa ťažko potom vedie diskusia. Mna obviníš, že zavádzam a neviem čítať a pritom to tam je jasne napísané ako fakt. Toto, že sa neodporúča ako dlhodobú-tam vôbec nie je.

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Napr. ked o niekom napíšeš, že nevie slušne odpovedať na normálnu otázku-tak to je primitívne urážanie, hlavne ked máš povedané, kde sa máš ísť informovať. Ale si dospelá, rozumná osoba, mala by si vedieť, kedy ide o výsmievanie a urážanie.

mano5
19. aug 2013

@aristka Ohladne zistovanie protilatok by som aj ja chcel vediet, kde mi urobia take vysetrenia, lebo ako si pisala, tak nie vsetky laboratoria to robia. A moje zistenie je take, ze aj ked vedia take vysetrenia urobit (Mumps, Osypky), tak z nejakeho dovodu mi to urobit nechceli - aj ked som si to chcel zaplatit (niektore som aj zaplatil). Po mojom naliehani, ze ked to vedia urobit a je mi jedno kolko to bude stat, preco sa to neda, volali do BA nejakej "zodpovednej" lekarke, ktoru mi dali k telefonu a tami povedala, ze na to potrebujem odporucenie od lekara a aj to mi urobia len vtedy, keby bolo podozrenie, ze mam niektoru z tych chorob - mna zaujimali len tie dve MUMPS (chcel som si overit, ci a v akej hladine mam protilatky, kedze som vedel, ze v detstve som ho prekonal) a osypky (kedze neviem, ci som ich prekonal a v karte to nemam, tak som to chcel zistit laboratornymi skuskami).
Takze ANO na SK vedia urobit taketo vysetrenia a aj zariadenia mimo nemocnic (serologie) ale z nejakeho dovodu ti to neurobia bez ziadosti lekara. Zeby sa bali, ze v zaockovanej populacii sa objavia trhliny v podobe ludi, ktory nemaju protilatky napriek ockovaniu? Neviem, mozno to niekto vie a napise to tu.

aristka
19. aug 2013

@mano5 keby som bola v práci ,som schopná ti to presne zistiť ....inak sa jedná o vyš. na vlastnú žiadosť to jest si aj platíš a nemal by byť problém už len z dôvodu ,že ak je podozrenie na chorobu ,jedine serolg.vyš ti vyšetria protilátky ,aj u detičiek aj z cudziny ,vieš ja mám skôr pocit.že ešte stále tu pretrváva slabá ústretovosť voči klientovi a je to smutné ,lebo už trištvrte laboriek je súkromného charakteru pracujú sami na seba...

slniecko77
19. aug 2013

@mano5 skus skocit k infektologovi a poziadat ho o ziadanku, ja som takto riesila vysku protilatok na ovcie kiahne, sesternica si to vybavila u svojej obvodacky, zaplatili sme si to a nebol najmensi problem 😉

mano5
19. aug 2013

@slniecko77 Nie je problem s kiahnami, ruzienkou (rubeola - tu si dala urobit moja zena) a vela dalsimi. Dokonca ich maju aj v cennikoch. Je problem s Osypkami a mumpsom. Ale dakujem za radu - vyskusam toho infektologa - poviem mu, ze som prave vratil z Bavorska a mam doma male dieta, tak nech mi urobia vysetrenie na osypky.

nikimax
19. aug 2013

@mano5 a ked už s nim budeš hovoriť, tak sa ešte prosím spýtaj, ako tie protilátky dokážu zabrániť chorobe (systém/mechanizmus) a prečo ochorejú aj ľudia, čo majú protilátky a naopak, prečo neochorejú ľudia, ktorý protilátky nemajú......kde je pes zakopaný......? Ale aj prečo si niektorí ludia nevytvoria žiadne protilátky, aj ked sú očkovaní ....hmm 😎

mano5
19. aug 2013

Ked uz sme pri tej ZODPOVEDNOSTI. Ja som pred tyzdnom zistil, ze som chodil s mojou dcerou (2 roky) vyse 1 a pol roka k obchodnikovi so zdravym a s liekmi. Ked sme zmenili lekara, tak som sa len tak pre istotu prihlasil do zdravotnej poistovne a tam som si pozeral, co vsetko si uctoval byvaly pediater nasej malej a ci este stale nahodou neuctuje. A CO NEVIDIM - poistovna plati vsetko nejakej S.R.O.. Je tam sice meno doktora a titul MUDr. ale vsetky ukony isli na nemenovanu S.R.O.. Tak som klikol obchodny register a tam - spolocnici nas MUDr so svojou zenou MUDr.
Kto v takomto pripade nesie zodpovednost za nespravne osetrenie alebo smrt dietata? Podla obchodneho zakonnika je to spolocnost do vysky svojho vkladu - to je cca 4000€. Ak sposobia AKUKOLVEK SKODU (ci uz majetkovu alebo zdravotnu), tak v podstate za nic nenesu zodpovednost. V pripade problemov zlikviduju spolocnost a mozu "podnikat" dalej o budovu vedla (v nasom state by sa ani nemuseli stahovat z ordinacie).
Kto nesie zodpovednost za to, ze doktori nemusia tym padom za nic niest zodpovednost???

mano5
19. aug 2013

@nikimax Dobre otazky, ale su to len laboratoria a laboranti a nemyslim si, ze aj keby vedeli odpovedat, ze mi to povedia. Radsej ma odkazu na nejakeho "povolanejsieho" doktora.
V jednom takom nemocnicnom labaku totiz robi aj moja teta (uz dllllho). Kedysi robila v labaku na infecknom ale ked ich rusili, tak isla do nemocnice. Jej som si dal precitat tie vysledky z toho labaku, co sme si dali robit - predsa len prisiel papier s najakymi kodmi chorob a cislami. Ked som sa jej pytal, preco mi nechceli urobit tie testy na mumps a osypky, tak len mavla rukou a zahovorila to. Povedala, ze som mal prist za nou, ze by mi to bola urobila - aj bezplatne. Ale to som prave nechcel, nieco riesit v tichosti. Chcel som mat "oficialny" papier aj s dokladom. A aj tak ma asi 2 roky do dochodku, tak naco pokusat.

nae
19. aug 2013

@adsumus Áno, som dospelá, rozoznávam veľmi dobre profesionála od ješitnej urazenej očko-celebrity 😉

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Ano? Takže to úbohé, primitívne urážanie a zosmiešnovanie lekárov, rodičov, úradníkov, politikov, knazov a vôbec každého s kladným postojom voči očkovaniu na antivakcinistickej stránke na Slovensku je podľa teba v poriadku a každý kto sa ohradí a odmieta takú formu komunikácie je ješitný a urazený, že? Máme sa všetci nechať donekonečna urážať, že sme zaplatení, hlúpi, vrahovia detí, fašisti a podobné sračky, ktorými AV doslova štvú obyčajných ľudí proti sebe? Vieš si predstaviť aké to môže mať dôsledky na spoločnosť?

nae
19. aug 2013

@adsumus Stačí, že vidím, aké to má dosledky na teba. Nič moc, škoda mladého života.
P.S.2: Vás dospelých mám úprimne na saláme, len je mi ľúto tých malých detí, ktoré sa ešte nevedia brániť.
P.S.3: Veď si konečne založ aj ty svoju stránku a nezáviď.

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Tie deti ťa netrápia, čo ich rodičov presvedčíš, aby ich nenaočkovali, ochorejú a umrú?

mano5
19. aug 2013

@adsumus Ak myslis stranku SLOBODAVOCKOVANI.SK, tak tam ziadne urazanie nie je. Vsetko su to dolozene a podlozene fakty a nik tam nikoho neuraza. Ak su nejake urazky v diskusii pod danym clankom, tak to navybocuje zo slovenskeho standardu a v takom istom tone sa diskutuje aj tu. Nikde tam nie je napisane ze si zaplatena, hlupa, fasisticka vrahyna a nie je to tam napisane ani o nikom inom (dokonca ani len o GSK). A nakoniec - nikto tam nikoho proti nikomu nestve. Vsetko su osobne zistenia prispievatelov alebo preklady zahranicnych clankov, kde su uvedene vsetky pouzite zdroje.
Nikto nikoho nenuti chodit na take stranky ako napr. http://rizikaockovania.sk alebo vyssie uvedena. Ak taku stranku niekto navstivy (ako aj ja), tak asi vie preco a ako informacie tam hlada. Pre ostatnych su ine stranky a portaly.

nae
19. aug 2013

@adsumus Žiadnych takých nepoznám - všetky nenaočkované deti, ktoré poznám, sa tešia výbornému zdraviu a prekypujú energiou. Bohužiaľ, nie je to moja zásluha, o neočkovaní sa rozhodli slobodne a zodpovedne ich rodičia 😉
Otázku opačnú k tvojej ti nepoložím, lebo už sme sa presvedčili, že teba netrápia deti postihnuté kvoli očkovaniu, deti, ktoré noci preplačú encefalitickým krikom, majú retardovaný psychomotorický vývoj, alergie, bolesti, horúčky, ferbrilné kŕče apod. Keďže si ich na vlastné oči nevidela a hlavne nevyšetrila, ani kolega prof. Dluholucký za svoju kariéru nikdy nikoho takého nevidel, je to záhada. Pokiaľ sa nejaký problém vyskytne, rodičia sú ubezpečení nielen na obľúbenej stránke Sprievodca očkovaním sponzorovanej firmou Pfizer (ale aj v iných médiách aj spomínanou p.doc. Krištúfkovou), že sa jedná o bežnú očakávanú reakciu. Čo si s takými deťmi zažijú rodičia, týchto odborníkov netrápi. Oni sa o také deti nemusia starať 24/7.
To ma trápi, ty naša pseudoempatička, táto pštrosia egoistická politika.

mano5
19. aug 2013

@adsumus Nemyslim si, ze tu niekto niekoho presviedca - teda vlastne prepac - TY. Presviedcas sa snazis teda priam zurvalo. Aj ked si myslim, ze v tvojom pripade to ma opacny efekt.
Ak sa nejaky rodic rozhodne neockovat, tak vacsina z nich si o tom poriadne precita aj inu litaraturu, ktora aj tu bola spomenuta - od Dr. Hirta, Doba jedova 1,2, Neziaduci ucinok Smrt, knihy od Kottoka, .... - a pripadne sa aj poradi s ludmi, ktori nemaju zaockovane deti uz vacsie a presli aj niektorymi chorobami, proti ktorym sa ockuje. Taketo diskusie su len na smiech alebo spoznanie inych ludi, ktori ta potom dokazu nasmerovat na ine diskusne skupiny alebo weby na doplnenie informacii.

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Rada by som ťa zoznámila s malou Abigail, ale práve ona nenaočkovaná zomrela na pneumokoka. Takých príbehov je bohužiaľ veľmi veľa. Od roku 2007 v USA 1176 úmrtí na očkovaním preventabilné ochorenia, 120,000 ochorení. Uvedom si pritom ale že väčšina je zaočkovaná.

Abigail Petrson-Minnesota, USA mala 5 rokov, keď ona a jej rodina zaplatili najvyššiu cenu za nedostatok ochrany proti svetovo najbežnejšiemu, agresívnemu a vakcínami preventabilnému ochoreniu- pneumokokom. Za 10 hodín prešla od hry s bratom do náručia svojej mamy, umierajúc po ceste do nemocnice. Abigail mamla všetky očkovania, okrem tomu proti pneumokom. Zomrela 18. Februára 2001.Tu je výpoved jej mamy.

http://www.sbs.com.au/ondemand/video/2657696387...

Tie deti, o ktorých stále prezentujete, že sú poškodené očkovaním, vedci a lekári často zistia úplne inú príčinu ako napr. u tohoto chlapca.

Luke Philbin – Melbourne, Australia
Luke má v šiestich rokoch za sebou viac ako 500 záchvatov, ktorých dôsledkom má poškodený mozog a je zraniteľný. Bolo to zdravé, šťastné a viditeľne zdravé dieťa až kým v 6 mesiacoch nedostal prvú dávku očkovania. Za 17 hodín dostal záchvat, kvôli ktorému musel byť hospitalizovaný. Záchvaty ďalej pokračovali a jeho rodičia verili, že príčinou je očkovanie až kým po mesiacoch zisťovania, neprišli nato, že chlapec trpí formou epilepsie, tzv. Dravetovým syndrómom, geneticky podmieneným ochorením. Jedným z mnohých spúšťačov jeho záchvatov je aj horúčka, ktorú vyvolalo očkovanie.
Interview s jeho rodičmi si môžete pozrieť tu http://www.sbs.com.au/ondemand/video/2657593987... .

Takže ak sa dieťa narodí s nejakou vrodenou chorobou, ktorá sa prejaví v čase očkovania a nie je zapríčinená očkovaním a vy to neustále za vinu očkovaniu prikladáte aj napriek vedeckým dôkazom, ja to považujem za zavádzanie a mali by ste si niesť zato zodpovednosť.

adsumus
autor
19. aug 2013

@mano5 Ano, poradí sa asi tak, že ak sa dieťa nakazí besnotou alebo tetanom má si dať namiesto adekvátnej liečby napichať vitamín C a ak sa to nepodarí, tak je to len chyba rodiča, lebo to je vlastne len jeho zodpovednosť, že naletel na kravinu.

adsumus
autor
19. aug 2013
adsumus
autor
19. aug 2013

15 ročná zomiera na zlyhanie pečene, nakazená hepatitídou.
http://www.immunize.org/reports/report003.asp

mano5
19. aug 2013

@adsumus No a nie je?? Ja sa idem poradit za susedom pekarom, ze mi iskri televizor. On mi povie - polej ho vodou a prestane. Kto je na vine? Sused pekar, ktory mi poradil aby som televizor v elektrike polial vodou v dobrej viere, ze horim alebo ja debil, ze pocuvam pekara, ktory mi radi co s televizorom??
Podla mna nesiem za svoje debilne rozhodnutie zodpovednost sam. Namiesto toho aby som isiel za elektrikarom, tak som sa spytal pekara. Nikto tu nikoho nenuti citat manofa a petota a mna a uz vobec nie bez toho aby si overili, co tu piseme. Ak sa tak niekto rozhodne - ma na to plne pravo. Kazdy sme (zevraj) slobodna mysliaca bytost - TAK SLOBODNE KONAJME A MYSLIME.

adsumus
autor
19. aug 2013

@mano5 Slobodne, ale nie podvodne. A ak chceš radiť v otázkach zdravia, mal by si spadať pod lekársky dohľad, aby som sa mohla sťažovať, ked mi zle poradíš, lebo televízor je jedna vec a vlastné, jediné, vytúžené a milované dieťa druhá.

nae
19. aug 2013

@adsumus Zle ti to preložili, už zomrela a prípad sa stal pred 19 rokmi.
p.s.Inak dosť málo info okrem emocionálnej správy od rodičov a tohto tvrdenia: They’re not sure how she caught the disease or why it happened so fast. Ak mi pošleš aj tú full verziu, ktorá je inak spoplatnená, prečítam si.

adsumus
autor
19. aug 2013

@nae Máš tam toho dosť aj bez toho, čítaj si všetky príbehy.

nae
19. aug 2013

@adsumus Ešte posledná otázka: prečo sa neangžuješ aj v tejto kategórii https://www.modrykonik.sk/forum/alternativna-liecba-pre-deti/alternativna-liecba-zapal-prinosovych-dutin/ ? Tam sa hodí slov zodpovednosť ako maľované.

nae
19. aug 2013

@adsumus Mňa zaujíma tá hepatitída B (besnota sa bežne neočkuje). Tak máš aj bližšie info alebo nemáš?