icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

petot
30. aug 2013

@adsumus "Čo sa týka liečby tetanu, nemáme vôbec o čom diskutovať. Vy ste ľudom odporučili, aby dieťaťu podávali do žily vitamín C, namiesto toho, aby šli s ním k lekárovi"

Neviem, komu zrazu vykáš, ale toto tvrdenie je klamstvo.

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Klamstvo? Asi ťažko, určite si to prečítalo kopec rodičov v nesúhlase. Na otázku neočkujúceho rodiča ako má pristupovať k poraneniu pri obavách z tetanu, aby nemusel ísť do nemocnice na tetanovku, ste mu (AV) odpísali, že mu má pichať gram vitamínu c. Alebo ty konkrétne odprúčaš nejaký iný postup?

kveta
30. aug 2013

@adsumus Ked som riesila s AV ja tetanovku, upozornili ma AV, ze moje dieta nou bolo uz zaockovane a pridali statistiky umrti na tetanus. O vitamine C nik nepovedal ani pol slova.

adsumus
autor
30. aug 2013

@adsumus A tie závery o tom, že očkovanie proti hepatitíde b si tiež nechaj pre tých rodičov, ktoré sú nakazené hepatitídou B a majú pred transplanáciou pečene. Vid moje príspevky vyššie. A ináč obdivujem tvoju odvahu tvrdiť, že vakcína je zbytočná a nechráni, ked vedecké študie tvrdia opak.

petot
30. aug 2013

@adsumus Posúvaš zmysel. Uveď zdroj pôvodného tvrdenia.

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Chod do nášho fotoblogu a v jednom z nedávnych príspevkov sme sa touto "radou" zaoberali. V nesúhlase sú aj ľudia, ktorí s ním nesúhlasia. Zmysel si posunul ty. Čo odporúčaš ty ako liečbu tetanu? k lekárovi na tetanovku alebo pichať cečko? Alebo čo?

nae
30. aug 2013

@adsumus Ja by som doporučila to posledné, čo si napísala (alebo čo). Predpokladám, že pri tvojej internetovej rozhľadenosti poznáš ten vtip 😉 😀

petot
30. aug 2013

@adsumus Do vášho fotoblogu neprispievam, takže tam ten zdroj nebude. Ďalší pokus?

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Ved som ti povedala, že v nesúhlase sa pýtal neočkujúci rodič a čo tvoja odpoved ako na tetanus, pýtam sa ťa či by si navhoval iný postup alebo súhlasíš s tým, čo tam odpovedali, že hupkyhupky pichať viatmín C 1 gram?
@nae Ty si svoje srandičky radšej nechaj pre nezaočkované detičky, ked ochorejú, budú to potrebovať. 😉 ☹

petot
30. aug 2013

@adsumus Široký pojem. Uveď presný odkaz, kde to malo byť.

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Urob si anketku v nesúhlase ako im tam AV radia liečiť tetanus u nezaočkovaných detí. Čo radiš ty? Či len cez internú poštu podávaš podobné infošky ako si zlikvidovať dieťa?

nae
30. aug 2013

@adsumus Hlavne, že nebudú potrebovať teba, to úplne postačuje 😉 A nezaočkovaných detičiek pribúda ako húb po daždi, ešteže niekto dokáže stále rozmýšľať empaticky voči vlastným potomkom (a pritom si zachovať aj zmysel pre humor).

adsumus
autor
30. aug 2013

@nae A v zahraničí po epidémiach aj odbúda, bohužiaľ aj v tom najhoršom význame slova. Umrú.

Subakutna sklerotizujúca panencefalitída je možnou komplikáciou po ochorení na osýpky. Je to zriedkavá fatálna degeneratívna choroba centrálneho nervového systému charakterizovaná  poruchami správania,intelektu a vznikom kŕčov, ktorá vzniká 6až 8 rokov po primárnej infekciiu u detí,ktoré sa nakazili pred ukončeným 5.rokom života. Vedci v Nemecku vypočítali riziko jej vzniku na 1∶1700 to 1∶3300. Od roku 2003 do 2009 bolo v nemeckých nemocniciach hospitalizovaných 31 detí.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23874807

nae
30. aug 2013

@adsumus To už sme tu mali, opakuješ sa.
Je to taká komplikácia po osýpkach, na ktorej by prof. Dluholucký mohol riadne vysvetliť pojem časová a príčinná súvislosť, lebo ja pomalšia to akosi nevstrebávam 😎 . Keď podľa neho aj iných vakci celebrít možu nú očkovania vzniknúť maximálne 48 hodín po očkovaní (výnimkou je vakcinácia MMR), tak je pre mňa tebou spomínaná komplikácia osýpok tak uveriteľná, ako im existencia všetkých detí postihnutých kvoli očkovaniu.

adsumus
autor
30. aug 2013

@nae Jej riziko po prekonaní osýpok vypočítali vedci na základe reálnych údajov na 1:1700 až na 1:3300. A rovnaké riziko je aj pri úmrtí. Inými slovami dve z 1700 až 3300 detí, ktoré sa do 5 rokov nakazia osýpkami zomrú, bud hned alebo včasovom rozsahu 10 rokv. Ty si kľudne ži na svojej vrbe a ver si čomu len chceš, ale mala by si brať tieto veci do úvahy, ked informuješ ľudí, že je lepšie ochorieť ako zaočkovať. A preto to aj píšem. Žmurk, žmurk.

mano5
31. aug 2013

@adsumus Takze ked si to tak zosumarizujem, tak najvacsou hrozbou zo vsetkych chorob, proti ktorym sa ockuje, su osypky, co mi potvrdila aj moja teta, ktora dlhe roky pracovala na infekcnom. Takze v podstate si treba pytat monovakcinu proti osypkam - popr. si je zohnat v rakusku alebo nemecku a nechat si ju pediatrom pichnut.

adsumus
autor
31. aug 2013

@mano5 No neviem, čo je najväščia hrozba, pretože aj taká obrna by narobila riadny bordel. napr. teraz v Izraely očkujú ako besní, lebo sa im tam pritmochlil vírus obrny do odpadových vôd. Pneumokoky dieťa môže zomrieť za desať hodín a to vo vyspelej krajine, hepatitída B môže spôsobiť rakovinu pečene, čítala som si ako sa zomiera na záškrt a NIKDY nech sa nás nič také netýka nikoho. Jedine, čo mi vychádza, že by ani nemuselo byť je mumps, ale zasa aj jediný chlap, ktorému to poškodí semenníky je škoda. A osobne ako matky a dúfam, že aj budúcej babičky sa ma hlboko dotýka rubeola, ktorá môže ublížiť nenarodeným deťom. Tak babo raď, čo s tým.

mano5
31. aug 2013

@adsumus Potom asi tak ako to bolo kedysi - vsetci sme tu a to bolo myslim zaskrt, tetanus a cierny kasel. Potom sa v cca 11 rokoch sa robil skrinig (viem to, lebo to robila moja teta, ktora toho casu robila na infekcnom) - dievcata na rubeolu a chlapci na mumps. Tie dievcata, ktore neprekonali rubeolu boli zaockovane a tak isto aj chlapci - ti ktori neprekonali dovtedy mumps, boli zaockovani. Tot vsjo. A stacilo to. Preco by to nestacilo dnes?? Ked mame omnoho vyssiu zivotnu uroven.

kvieta
31. aug 2013

@mano5 ja mám v karte + obrna, osýpky, variola - som r.1969
takže môj sumár od narodenia: tbc, diftéria, tetanus, pertusis, poliomyelitis, variola, morbilli.

natas4
31. aug 2013

@kvieta no ale vyzeras podstatne mladsie 😉

kvieta
31. aug 2013

@natas4 Hej, mala som s tým vždy "problém"😀 ...Ď...

natas4
31. aug 2013

@kvieta vitaj v klube 😀

adsumus
autor
1. sep 2013

@mano5 Hej, všetci sme tu až na tých, čo pomreli. 😕 V minulosti sa na tieto choroby umieralo, spýtaj sa deda a ak by sme sa prestali očkovať, tak aj dnes, síce možno viac ľudí by prežilo, ale s akými následkami nevieme. Ja si myslím, že pre imunitný systém dieťaťa a jeho telesný vývoj je oveľa horšie ochorieť v útlom veku ako očkovať. Čo sa rubeoly týka, dá sa znova nakaziť a preto všetci potrebujeme, aby tu vôbec nebola a to sa dá dosiahnúť iba plošným očkovaním detí. Vid epidémie v Poľsku, kde očkovali len dievčatá v puberte alebo v Japonsku.

petot
1. sep 2013

@adsumus Plošným očkovaním voči rubeole sa dá dosiahnuť akurát nižšia odolnosť populácie. Ukazujú to imunologické prehľady.

irenkask
1. sep 2013

Mňa by zaujímalo kto nesie zodpovednosť za to,že táto biela kreatúra poslala dva razy z pohotovosti domov matku s týmto dieťaťom,ktoré malo ťažký zápal pľúc a kvôli jej neschopnosti poslať ho na vyšetrenie do nemocnice na rontgen do rána zomrelo. Krásne dieťa, mohlo kľudne žiť, keby bolo dostalo adekvátne vyšetrenie a lieky.

http://www.cas.sk/clanok/258412/zvrat-v-pripade...

adsumus
autor
9. sep 2013

Ako sa má správne bojovať za slobodu v očkovaní sa môžete dočítať v kometoch k Elekovej článku na slávnej antivakcinistickej stránke. Toto je ničím neospravedlniteľná agresia a nebezpečné vyhrážanie.

aristka
9. sep 2013

@irenkask tá kreatúra dostala 30 mes .nepodmienečne bola právoplatne odsúdená a kedˇže je to dospelá osoba s občianskym preukazom ,preberá veškerú zodpovednosť ona.....mali sme aj heparínového zdravotníka , aj v čechách ,sú to všetko úmyselné skutky za účelom poškodenia ,zabitia ...takže ide o trestnoprávnu zodpovednosť a rieši to polícia a súd...

irenkask
Odpoveď bola odstránená
kvieta
9. sep 2013

@adsumus ..............čo na to povieš? - @mano5

aristka
9. sep 2013

@irenkask prečo ma udivuje tvoj slovník ,čo ty dokážeš zo seba vysypať ,ak máš problém rieš si to z min.vnútra ako pracujú naše súdy ,nie nič nové ,že po slovensku behajú vrahovia ,úchyli a devianti ,ale čo s tým majú lekári ,ty si stále omýlená ,kto zachránil vašu vnučku ..už by si konečne mala vážiť slová ....