icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

soldi
20. aug 2013

@jamamina 39 mal jedenkrat, pricina nezistena, po par hodinach teplota ustupila, neriesila som to ziadno.
a preco su lekari ktori neockuju svoje deti?

adsumus
autor
24. aug 2013

Pani doktorka Eleková opakovane vystupuje na televíznych obrazovkách ako antivakčná aktivistka a tak som si prečítala jej hodnotenia od pacientov. Toto hodnotenie ma ohromilo a nie je jediné.

Kdybych mohl, přidal bych do výběru hodnocení ještě "otřesný" či strašný. Chci varovat všechny nemocné, všechny ty, kteří potřebují skutečně pomoci, pryč od téhle osoby. Píši osoby, nebot tento člověk nemá s doktorem nic společného. U něj neexistuje žádná přísaha, tahle osoba je posedlá sama sebou, ráda se poslouchá, nepustí vás ke slovu, vnucuje, je nepříjemná, dohaduje se, neuzná vám, prostě jedním slovem katastrofa. Byl jsem u ní nedávno, nechápu však jak je možné že tahle hrůza nemá na svém kontě dávno víc negativních hodnocení? Podezřelé. Podělil bych se o svůj zážitek s touto podle ní tzv. MUDR. i když nechápu jak tento titul mohla vůbec získat. Mám opravdu vážné zdravotní problémy, a ona umí jen zlehčovat. Co je potřeba neudělá, to co vy cítíte že nechcete vám vnucuje, tím myslím ty její podfuky, všelijaké léčebné procedury, i když vy za ní jdete jen s banalní angínou. Je nevstřícná, neochotná, nepříjemná, a strašně moc sebestředná, nikdy jsem nepoznal nikoho kdo by se takhle rád poslouchal. Neumí naslouchat, jen pitomec může být s ní spokojen. kdo poznal, ví, kdo nepoznal, dá za pravdu. Pokud k ní nepůjde zrovna člověk, který se dá zbalamutit a obrat o pěkný balík nebo někdo kdo má plnou peněženku a je mu jedno že ho obere o pěkných pár tisícovek. Nechal jsem u ní mailant a když potřebuji nedočkám se ani výsledků, odmítá říct, když nejedete dle jejich pravidel. Musíte se přijít prostě ukázat na povel, jak nějaký čokl, nedá vám pokoj doslova vás psychicky zdeptá. Když nepřijdete jak ona chce, víc se s vámi nevybavuje, a mstí se, doporučuji pokud skutečně nechcete přímo tu její metodu CESTA, nechodte tam. Na svých stránkách píše, jak strašně nemá snahu pomoci člověku, ale je to pěkná blbost. Už ty její stránky nepůsobí na člověka dobře, četli jste je někdy? jak se obhajuje, jak pořád povídá o sobě? Jakoby věděla, že jedná špatně, koukněte na to, to co píše, není normální. Jsem naštvaný že jsem ji pěkně nakrmil kapsu a akorát mě zdeptala. Navíc mi zanedbala krevní výsledky a to umyslně, když jsem měl snahu je vytelefonovat na centru tak se pořád vymlouvala a nechtěla nikam volat. Znova varuji, je spousta lékařů, za ty peníze budete mít lepší péči, skutečně, nechci nikoho neprávem špinit, za celých pár měsíců jsem zde nešel abych na ni napsat názor ale bohužel když jsem se ji snažil znova kontaktovat ohledně starých výsledků krve nebot je potřebuji pro další lékaře dočkal jsem se abnormální neochoty a pocitu že se mstí, že jsem nevzal tu její léčbu. Lidičky, je hodně lékařů, nebudte hloupí jako jsem byl já, a to bych mohl psát podrobně co vše jsem se od ni doslechl na dvouhodinové zdrcující navštěvě tenkrát u ní., Kdyby se sem mohly psát emaily klidně bych komukoli poradil. Jsem rád že jsem mohl přidat svůj názor. Nenechte se zdeptat a obrat o peníze ale jděte tam kde vám pomohou. Petr
http://www.znamylekar.cz/ludmila-elekova/prakti...

adsumus
autor
24. aug 2013

@soldi Takíto doktori neodporúčajú očkovať deti.

sorciera24
24. aug 2013

@adsumus nebud smiesna, preco si vybrala len negativne hodnotenie, ekd je tam kopu pozitivnych? ze by si selektovala? je jasne, ze clovek, kt. cely zivot je zvyknuty, ze pride k lekarovi a ten mu da v momente ATB, nebude spokojny.....viem, ako to chodi......vsade je to o tom istom.....ludia zo starej generacie nadavaju na lekarov, elbo im nepredpisal ATB...a.ko si to dovolil? (ak sa teda takyto lekar nahodou objavi.....).....a poznam lekarov, kt. neockuju (resp. nie su taomu nakloneni, neockuju seba, ale svojich pacientov, ak si o to pozaidaju ano...)....su z roznych odborov a ludia si ich pochvaluju a su s nimi spokojni (mozno preto, ze netusia pravdu.....ale to su predsudky, presne take,a ke mas ty....)

soldi
24. aug 2013

@adsumus vazne? Ty vyberies jednu doktorku z milionov a myslis si, ze to je argument? pobavila si ma 😀

ja sa skor spolieham na nazor doktorov,ktorych osobne poznam 😉

adsumus
autor
24. aug 2013

@sorciera24 Co som dala to som dala, ty by si nedala. A má tam 7 pozitívnych, jedno aniani a 5 negatívnych. A tí spokojní zákaznici tiež až takí spokojní nebudú, ked im začne tetanus liečiť vitamínomC.

nikimax
Odpoveď bola odstránená
natas4
24. aug 2013

@nikimax ale to iste plati aj opacne...aj ti co pisu pozitivne na Elekovej adresu, mozu byt zaujati, podplateni...mozno tie pozitivne ohlasy pisala Elekovie rodina....a ty z coho usudzujes aka je Dr.Elekova? Lebo si o nej nieco citala na internete? 😀 lebo si videla jej samochvalu v telke?

nikimax
24. aug 2013

@natas4 tebe sa tiež také hodnotenie páči? Pošpiniť lekára, čo má iný názor ako ty..... Ako dve hrozná.....jé-jé 😕

kvieta
24. aug 2013

@nikimax Ale veď tu v diskusiách takí istí anonymní "možno aj psychopati rad radom špinia lekárov a nadávajú im za skorumpovaných, podplatených, nevzdelaných... až fašistom.
Páči-nepáči, je to hodnotenie ako každé iné, ale nech ľudia vedia, že je aj také hodnotenie, nech nie je p. Eleková vykresľovaná iba v samých superlatívach.

nikimax
24. aug 2013

To máš pravdu, o tých psychopatoch v diskusiách...... 🙂 🙂 🙂

natas4
24. aug 2013

@nikimax neodpovedala si mi na otazku...a ako pise kvieta, ved vy stale dokola nadavate na lekarov, ktori maju opacny nazor ako vy neockujuci...ako som ju ja pospinila? Napisala som len tolko, ze ti co pisu o Elekovej chvalu mozu byt zaujati...ci mas opacny nazor? Zaujaty je len ten co napise kritiku? V prvom rade si zaujata ty 😉

adsumus
autor
24. aug 2013

@nikimax Ale čosi? ten pán a psychopat? Normálne popísal svoju skúsenosť u lekára, zato ešte nemusí byť psychický chorý. Čo by si povedala všetkým týmto ľudom, ktorí sa v Česku vyjadrili v diskusii na margo pani doktorky veľmi nelichotivo. Za všetky reakcie uvádzam túto

"Dle mého názoru nemá tato doktorka všech pět pohromadě. O reakcích na očkování se ví jak v lékařských kruzích, tak i mezi laickou veřejností. Tak jako na očkovací látku může kdokoliv zareagovat na různé léky, potraviny, čistící prostředky, kosmetiku atd. Také zřejmě nestudovala vývoj nemocí po zavedení očkování. Vždy došlo k rapidnímu poklesu u každé choroby, na kterou se začlo očkovat. Chtělo by to trochu kritického ducha."

Alebo tento

Názor lékařky nesdílím. Dokonce se domnívám, že všichni tito odpůrci očkování svým způsobem parazitují na situaci, kdy většina populace je proti nejnebezpečnějším nemocem očkována, takže riziko nákazy je i pro neočkované minimální. Dneska říkáme epidemie stavu, kdy onemocní padesát lidí. Jak vzdálené je to době, kdy na nemoci, které dnes již skoro neznáme, umíraly desetitisíce až milióny nemocných. Prosazovat názor o škodlivosti či zbytečnosti očkování mi připadne nezodpovědné, obzvlášť když historické zkušenosti dokládají pravý opak. Autismus je nemoc, jejíž příčiny nejsou dodnes přesně probádány. Tvrdit, že příčinou autismu je očkování (a ještě takto obecně) je hodně troufalé. Doktorka sama udává jako příklad, že "kdo z dnešních čtyřicátníků, kdy viděl autistu". Promiňte, ale povinné očkování je daleko staršího data, i dnešní padesátníci a tuším i šedesátníci prodělali jako děti povinné očkování, nehledě na to, že principy vakcinace byly objeveny Pasteurem již v 19. století. Ale budiž, jsou samozřejmě vědecké studie, které na tento problém poukazují, zároveň jsou i studie, které tyto studie vyvracejí a obviňují z manipulace s daty. 100% ochrana zatím neexistuje ani v případě očkování, ale budeme si asi muset vybrat, co je míň nebezpečné - 1% dětí s poruchou autistického spektra, kde příčiny vzniku choroby jsou zatím nejasné nebo pandemie s tisícovkami až miliónem mrtvých (takový byl totiž stav před plošným očkováním). "
alebo aj tento
"

Celé jsem to nečetl, většinu jsem jen tak prolétl, přesto mě zarazilo hodně protichůdných a nesmyslných tvrzení. Ta ženská je strašný demagog.

Má doma nevychované dítě - může za to očkování.

Když nedokáže vysvětlit, proč nejsou všichni očkovaní hyperkativní agresoři, tak úplně uteče od otázky k výrobě vakcín.

Tvrdí, že pomalu na každém pískovišti je 54 chlapců.

Prý když zdvojnásobí počet vakcín, tak zdvojnásobí kojeneckou úmrtnost - tak to v Africe asi očkují jak střelení.

Vakcína proti černému kašli není účinná, ale v Evropě, kde se očkuje, se vyskytne jednou za uherský rok. Asi dobrá úroda borůvek... "

http://ona.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A130...

To sú tiež všetko psychopati? Ináč, tu urážku na moju osobu si si mohla odpustiť. Som zvedavá, či niekto zareaguje.

adsumus
autor
24. aug 2013

@natas4 Ty nevieš, že páčiť sa ti môže len to, čo odsúhlasí antivax a ak sa ti to nepáči nemôžeš byť normálna?

natas4
24. aug 2013

@adsumus oni urazat mozu...to admin akosi nevidi..oni mozu pisat, ze lekari su fasisti v bielych plastoch..ale ked ockujuci rodic sem da negativny nazor na ich modlu Elekovu tak to uz sa im nepaci...dvojaky meter

adsumus
autor
24. aug 2013

@natas4 😢 😢 😢

adsumus
autor
24. aug 2013

Schválne si nahod, koľko ľudí tu použilo slovo h... a ku... a ani len nezmzali a ja mám zákaz. ☹ ☹ ☹ a to druhé som dresovala fašistom.

mano5
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
24. aug 2013

@mano5 Som zvedavá, či ťa rovnako trápia aj príjmy reiky liečiteľov a podobných šarlatánov. Tiež im lezieš do smetných košov?

nikimax
25. aug 2013

@natas4 na akú otázku som ti neodpovedala,? S Elekovou súhlasím, lebo tvrdí veci, ktoré sme si odkrútili po očkovaní u nášho syna, vlastného ! Tí lekári, ktorí tvrdia, že NU sú nič a dokonca, že tie poškodenia a poruchy, ktoré očkovaním vznikajú sú očakávané a bagatel, no comment.....Neviem, kto sa s tým stotožňuje, ty áno? Ja ako matka poškodeného dieťaťa mám právo byť zaujatá na to, čo poškodilo moje dieťa a vinník zostal nepotrestaný, máš opačný názor?Rôzni ľudia sa vyrovnávajú s rôznymi vecami inak...a prehodnocujú názory podľa svojich skúseností......Tvoj ton a štýl písania je uštipačný a mne nepríjemný, tak sa prosím zdrž reakcií na mňa..... 🙄 Zvlášť, ak si aspoň jeden deň nechodila v "mojich topánkach"!

adsumus
autor
29. aug 2013

Americké noviny sa pýtajú, kto je zodpovedný za rozšírenie nákazy osýpok v Texase. Muž, ktorý sa nakazil a pri návšteve kostola rozšíril vírus v neočkujúcej komunite alebo pastor cirkvi, ktorý radil ľudom aby sa neočkovali a spoliehali sa na vieru? Zaujímavosťou je, že po prepuknutí nákazy pastor zmenil rétoriku a prehodnotil riziko očkovnia a ochorenia a teraz podpruje ľudí, aby sa zaočkovali.

http://www.latimes.com/opinion/opinion-la/la-ol...

abbey1
29. aug 2013

Zaujimave, ako velmi sa teraz patra po šíriteĺoch nákazy. Pár rokov dozadu takéto "epidémie" prebiehali v tichosti.

natas4
29. aug 2013

@nikimax naozaj nerozumiem co sa ta tak dotklo, ale ok toto je moj posledny prispevok k tebe...ja som nikde nenapisala, ze "NU su nic a bagatel" tak mi to tu nepodsuvaj...jedine co stale tvrdim, ze ci sa o Dr.Elekovej alebo o Dr. Mrkvičkovi docitam na nete nejake hodnotenie, ci uz pozitivne alebo negativne, tak je to len subjektivny nazor pisatela

petot
29. aug 2013

@adsumus Ak by Dr. Eleková nasadila pri liečbe tetanu vitamín C, tak by nasadila pravdepodobne vedecky najlepšie podloženú liečebnú metódu aká je dostupná. Podotýkam, že hovorím o LIEČBE príčiny ochorenia, nie o zmierňovaní príznakov. Ak poznáš nejakú inú liečebnú metódu (ktorá zabraňuje činnosti tetanického toxínu) ktorá je lepšie vedecky podložená, rád si nechám rozšíriť obzor.

To sa samozrejme nevylučuje s použitím tých prostriedkov konvenčnej liečby, ktoré sú v konkrétnom prípade potrebné, napr. podpora životných funkcií apod.

Dovolím si ešte poznámku, pokiaľ ide o konvenčnú liečbu (sedatíva, drogy, umelý spánok atď), o tej by sa dalo dlho diskutovať, pretože jej komplikácie sú v súčasnosti vo vyspelých krajinách hlavnou príčinou úmrtnosti pri tetane. Žiaľ nemáme dosť informácií o tom, aká by bola úmrtnosť bez nej (možno vyššia, možno nižšia, neviem). Aj tu by ma celkom zaujímali nejaké presnejšie informácie.

Faktom je, že "liečba" tetanu v podaní konvenčnej medicíny je v podstate zúfalá improvizácia s tým, čo je k dispozícii, s cieľom udržať pacienta nažive. O nejakom cielenom vyliečení konvenčná medicína môže akurát tak snívať. Takže je podivné, že vedecky dobre podloženú metódu (vitamín C) do svojho repertoáru zatiaľ nezaradili. Opravte ma, ak máte nejaké dôkazy o účinnej konvenčnej liečebnej metóde. Prosím aj s odkazom na príslušnú dvojito zaslepenú kontrolovanú štúdiu.

A aby bola alica spokojná, tento príspevok predstavuje len názorovú polemiku a nie lekárske odporúčanie. Autor príspevku nie je lekár.

petot
29. aug 2013

@sharmana Na ústup hepatitídy B nemalo očkovanie detí prakticky žiadny vplyv.

petot
29. aug 2013

@sharmana Napriek rozširovaniu obáv z pohodených ihiel v pieskovisku, k reálnemu prenosu ochorenia týmto spôsobom nedošlo v Prahe ani za 3,5 roka pri 113 zaznamenaných poraneniach. (Krekulová L, Řehák V. Virové hepatitidy. Triton Books 2002. ISBN 80-7254-218-4.)

V Českej republike plošné očkovanie odborníci neodporučili. Aj tak si ho hygienici presadili.
(Helcl J et al. Podklady pro strategii očkování proti virové hepatitidě typu B v ČR. Závěrečná zpráva o řešení grantu interní grantové agentury MZ ČR. SZÚ. Reg.č.: E/2478-1)

S tou doživotnou imunitou to tiež nebude také veselé. Po 14 rokoch už 36% detí nemalo detegovateľné protilátky. Záver autorov: "Očkované dojčatá majú zvýšené riziko infekcie v neskoršom tínedžerskom veku".
(Whittle H et al. Observational study of vaccine efficacy 14 years after trial of hepatitis B vaccination in Gambian children. BMJ. 2002 Sep 14;325(7364):569. PMID:12228132. PMCID:PMC124550)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12228132

A samozrejme sa poteším akýmkoľvek novším štúdiám o dĺžke trvania účinku...

Môj záver: dojčatá sa hep.B môžu nakaziť takmer výlučne od svojej matky, čo je podchytené predpôrodným skríningom. Akýkoľvek iný prenos je vysoko nepravdepodobný a plošné očkovanie je nezmyselné.

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Novšiu štúdiu som poskytla, poskytujem znovu. http://cid.oxfordjournals.org/content/53/1/68.full Záver: očkovanie proti hepB chráni, a booster nie je potrebný ani vo vyššom veku, aj ked protilátky nie sú merateľné. Ty si si zasa len vytiahol jednu štúdiu a robíš dalekosiahlé a neopodstatnené závery, ale ocenujem, že priznávaš, že je to len tvoj názor, nie odporúčanie a že nie si lekár. Možno sa niekomu rozsvieti vo veži.

Tvoj druhý záver, že sa nemá ako nakaziť je tiež úplný nezmysel, odporúčam ti čítať aj kunkurenciu o výskyte chorôb a reálnej možnosti nákazy vo fotoblogu Povinné očkovanie a jeho zmysel, aby si nestratil celkom kontak s realitou. https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/

Čo sa týka liečby tetanu, nemáme vôbec o čom diskutovať. Vy ste ľudom odporučili, aby dieťaťu podávali do žily vitamín C, namiesto toho, aby šli s ním k lekárovi. Myslím, že na koníku je dostatok ľudí, ktorí sa týmto krajne nebezpečným odporúčaním budú riadiť. Dúfam, že nás potom o úspešnosti liečby poinformujú a ty si budeš môcť pripísať vdaku za zachránený detský život. Za seba hovorím :pri podozrení na tetanus, musíte ísť s dieťaťom k lekárovi, môže byť v ohrození života.

adsumus
autor
30. aug 2013

@abbey1 Všetky epidémie sa vyhodnocujú, koľko očko, neočko, vekové skupiny, komplikácie, umrtia, zdroje nákazy. Ako si predstavuješ, že prebiehali v tichosti?

adsumus
autor
30. aug 2013

@petot Gambia ináč tiež postúpila v testovaní vakcíny a v študii z roku 2013 zaznamenala to isté booster nie je potrebný, nakaziť sa síce môžeš, ale bez rizika vzniku chronicity. A neverím, že si tieto veci nevieš odkontrolovať aj sám, máš to vpravo medzi súvisiacími štúdiami. Mal by si si byť týchto vecí vedomý, ked informuješ o "zbytočnosti" očkovania proti hepatitídeB.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23533578

A k tomu grafu som chcela, že si tam "zabudol" uviesť, že v roku 1985 začali očkovať rizikové skupiny a potom došlo k poklesu ochorení na hepatitídu B.

petot
30. aug 2013

@adsumus Ja som to "nezabudol" uviesť. Ja som to neuviedol, lebo to nijako nesúvisí s PLOŠNÝM OČKOVANÍM DETÍ. To je to, o čom sa tu hovorí - že očkovanie detí proti hepatitíde B nemá nijaký zmysel.

Ďakujem za novšiu štúdiu v Gambii. Takže protilátky sa až u 80% očkovaných detí stratia do dospelosti. Potvrdzuje sa, že očkovanie detí nechráni obyvateľstvo pred nakazením, ani pred šírením ochorenia. Aby ostalo aspoň niečo, chráni údajne pred chronickou infekciou, tá je však u dospelých zriedkavá, a deti sa v prvom rade nemajú kde nakaziť (okrem nakazenej matky). Nech na to hľadím akokoľvek, vakcína je fiasko.

A nehnevaj sa, skupina "Povinné očkovanie a jeho zmysel" je všetko len nie kontakt s realitou. Osoby a obsadenie, a ani citované zdroje to neumožňujú.