icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

aristka
17. sep 2013

@nae no predstav si, ja deti nedopujem umelým céčkom a mám ich tri ,kupujem a pestujeme ovocie zeleninu ,majú pestrú stravu ,domáci medík a návštevy lekárov ťuk ťuk veľmi sporadicky ....a to platí aj o detičkách v mojej rodine a okolí....

nae
17. sep 2013

@aristka To je ideálny stav, samozrejme, je to super. Ja ale Cčko používam len v neštandardných stavoch - chápem pojem megaskorbická LIEČBA 🙂

adsumus
autor
17. sep 2013

@nae S tebou je fakt jedna radosť diskutovať, poznatky chýbajú, nahradíš si ich vlastnými domienkami, načo sa pýtať. hned bacneš rozsudok v mene republiky. Kde ja som kedy písala, že niekomu verím? Ja "verím" presne rovnako každému a tú istú otázku o bezpečnosti vC, by som položila aj mojej lekárke, ak by to navrhovala ako LIECBU, čohokolvek ineho okrem skorbutu. Alebo len ako prevenciu, ináč ja nemám problém si prečítať príbalový leták a niektoré nežiadúce účinky vC mi stačili nato, aby som ho ako prevenciu odmietala dávať svojmu dieťaťu. Ja viem, čo sú to obličkové kamienky a nemienim zvyšovať riziko u svojho dieťaťa. Proti bylinkám nemám vonkoncom nič, naopak, mám svoje overené recepty, dokonca čuduj sa svet, aj na radu lekárov, ale nie som švacnutá, aby som si zatvárala dvere ku klasickej medicíne, ak ju budeme potrebovať.

bipsy
17. sep 2013

@adsumus mas poruke aj nejaku studiu ohladne tych kamenov? Dakujem.

kaja73
17. sep 2013

@bipsy ja studiu nemam,ale moj muz maval oblickove zachvaty cca 1-2 krat do roka od svojich cca 18 rokov-vzdy koncil na infuzkach v nemocke-maju to asi geneticke v rodine-aj jeho dedko,bratranec,prededko-mali zachvaty.
Muz ich mal takmer 20 rokov pravidelne-ale nie je to na zakrok,lebo sa jedna o male kamene-ako pieskove zrnka a miznu casom same-len sa tvoria stale dokola.
Od zacatia uzivania vyssich davok cecka-co su uz takmer 4 roky roky-nemal ani jeden zachvat-netvoria sa mu zrazu.
A osobne nepoznam nikoho kto by mal kamene z cecka a to poznam ozaj vela leudi s kamenmi-ani jeden neuziva vysoke davky cecka.
Ale toto su len moje skusensti-nie statistika. 😉

bipsy
17. sep 2013

@kaja73 to je super pre tvojho muza mat po tolkych rokoch pokoj 🙂

adsumus
autor
17. sep 2013

@bipsy Majú to uvedené v príbalovom letáku. Alebo tuná to píšu. http://www.medicalnewstoday.com/articles/255923...
@kaja73 Ale ako môžeš vedieť, že sa neprejavia neskôr, ked s vysokými dávkami vC začneš od malého malička? ved to nie je vôbec otestované, aké to môže mať dopady.

adsumus
autor
17. sep 2013

Alebo aj tu je dalšia smetiarska stránka, ked sa píše o rizikách. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/nat... Dúfam, že ma petot nevyhreší. 😔

kaja73
17. sep 2013

@adsumus tak ako nemozes vediet ako dopadne casom vakcina.......nevieme proste nic-to si treba priznat. 🙄
Ale ked ma muz uz 4 roky klud , je to pre neho ozaj zazrak-kedze dovtedy to bolo 1-2 krat za rok vyse 20 rokov. Nahoda?
Neviem.
Ale ani uz ani nenosi domov za tie takmer 4 roky konecne choroby od pacosov.
Nase deti-maju isto nabeh na oblickove kamene-kedze s sprejavuju z muzovej strany v rodine u vsetkych muzov-tak dufam ze prave tymto tomu zabranime-paradox-ale ja v to dufam.
Nic klasicky medicinske im nepomohlo.
St.syn uz bude pomaly vo veku kedy to muzovi a aj ostanym muzom v rodine zacalo-tak uvidime.

adsumus
autor
17. sep 2013

@kaja73 Skúsenosti máme všetci všelijaké, ale nato sú vedecké pozorovania, aby dávali veci do súvisu a hodnotili situáciu z vyššej ako mravčej perspektívy. ked sa 4krát vyzistilo, že výskyt cukrovky v populácií očkovanej a neočkovanej je rovnaký, tak ja nemám dôvod myslieť si, že očkovanie spôsobuje cukrovku. Rovnako pri autizme, alergiách a ostatných ochoreniach. A ak pozorovanie u mužov, ktorí užívali ale len mierne zvýšené množstvá vC, poukazuje na na dvojnásobne vyššie riziko vzniku obličkových kamenov, ja si to znamenám ako fakt a rozhodnem sa podľa toho. My sa držíme hesla apple a day, keeps doctor away. Kecy typu ako farmy zarábajú na vakcínach u mna neprechádzajú, pretože len vC za minulý rok nakúpili amíci za 200 mil. dolárov. Biznis ako biznis.

kaja73
17. sep 2013

@adsumus vedecke pozorovania nie su vzdy koser-to snad vies aj ty.
a ked muz zrazu problemy nema a dovtedy mal-tak su pre neho taketo pozorovanie uplne volne 😉
A pri niektorych studiach sa casto vyraduju nevhodni ludia, ludia co blbo zareagovali idu hned von zo studie...zostavaju ti co su Ok a potom liek vychadza ze je OK-lebo ludia ktorym robil problem sa vyradili uz pocas studie .
To hovorim aj o dvojito zaslenych studiach -potom je tu zrazu plno drahych liekov co nefunguju,ludia beru kombinacie aj 10 liekov a nepomahaju,skor skodia.
Ludia sa lahko umelo drzia v stave choroby a naslednej drahej liecby trvajucej cely ich zivot.
A zas naopak- ked chcem dokaza skodlivost viatminu,co hoc coho ineho- zas sa to krasne da vyberom tej spravnej skupiny ludi.
vsetko sa da prisposobit cielu a ocakavanemu vysledku-vzdy a vsade.

Ps- inak dnesne jablko ma od jablka z minulosti spolocny len nazov-obsah vitaminov je rapidne nizsi.

adsumus
autor
17. sep 2013

@kaja73 Ale nie, toto tiež u mna neprechádza, vedecké fakty sú fakty, s tým veľa nenarobíš. A predstav si, že vC vôbec nie je lacná záležitosť a ty ho vyrábaš a zbiera sa ti na skalde. Treba zapojiť buzz marketing, kúpiť pána odborníka na vC a hned sa biznis pohne vpred. Netreba si robiť ilúzie o nikom.

bipsy
17. sep 2013

@adsumus prepac, ty si taka zbehla v tychto veciach, ale nevies najst aj nejaku statistiku, ake percento celkovo svedskej muzskej populacie v roku 2009 trpelo oblickovymi kamenmi? Lebo co sa mne podarilo najst, tak boli starsie statistiky a tam sa uvadzali cisla 8-10 % muzov a okolo 3 % zien, coby znamenalo dost vyrazny pokles aj napriek zvysenemu riziku.

adsumus
autor
17. sep 2013

@bipsy Ja ti nerozumiem dáko.

aristka
17. sep 2013

@bipsy aj my máme v rodine obl.kamene ,mama sa stým od mlada trápila a vieš čo zabralo pitie minerálky fatry jeden pohár extra denne a po rokoch má pokoj ,podstatou je otočiť ph moču a vit.C moč okysluje ,čo pôsobí antibakteriálne proti premnoženiu mikroorganizmov ,fatra robí to ,že otáča moč k zásade plus veľa piť,čo je najlepšia prevencia kameňov ..takže s tým vit.C je to diskutabilné ....a je veľmi dobré podchytenie ľudí s týmto ochor, s tým ,že sa robia preventívky ,dovolím si viac ako v minulosti a stačí zmerať ph moču a vieme veci riešiť ...

bipsy
17. sep 2013

„Navyše neexistujú takmer žiadne na dôkazoch založené vedľajšie či nežiaduce účinky kyseliny askorbovej, čiže vitamínu C, na ľudské telo,“ podotýka prof. PharmDr. Ján Kyselovič, CSc., dekan Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave. „Dokonca stále nepoznáme ani toxickú dávku vitamínu C,“ pokračuje. „Musel by som zjesť asi 11 kg vitamínu C, aby som umrel, pretože je to slabá kyselina.“
http://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/cl...

petot
17. sep 2013

@adsumus Zase tá švédska štúdia. Ty naozaj recykluješ 🙂 Článok od NIH nie je nikým podpísaný a citujú len hromadne, takže ťažko povedať, ktoré tvrdenie je čím podložené.

Epidemiologické štúdie sa robia tak, že sa zoberie jedna skupina pacientov, druhá skupina, potom sa podľa nejakých kritérií povyraďujú "nevhodní" jedinci, a potom niečo vyjde. To, čo vyjde, závisí od vykonávateľov štúdie, pretože oni majú plnú moc nad tým, aké skupiny vyberú a ako ich preriedia.

Takže tváriť sa, ako je to ohromne vedecké, to sa dá len ak nevieš, alebo nechceš vedieť.

petot
17. sep 2013

@adsumus A že vraj vitamín C nie je lacná záležitosť... naposledy som kúpil kilogram za 7,30- EUR. Povedz mi, ktorá vakcína alebo antivirotikum má takú cenu 😀

petot
17. sep 2013

@adsumus Tu máš ďaleko väčšie štúdie, kde sa žiadne riziko kameňov nepotvrdilo.

Curhan GC, Willett WC, Rimm EB, Stampfer MJ. A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men. J Urol. 1996 Jun;155(6):1847-51. PMID:8618271.

Curhan GC, Willett WC, Speizer FE, Stampfer MJ. Intake of Vitamins B6 and C and the Risk of Kidney Stones in Women. J Am Soc Nephrol. 1999 Apr;10(4):840-5. PMID:10203369.

petot
17. sep 2013

@adsumus To, čo som napísal o epidemiologických štúdiách, platí aj pre "nedokázanú súvislosť očkovania a cukrovky" a ďalšími následkami - to boli totiž takisto len epidemiologické štúdie.

nae
17. sep 2013

@petot Pozri, je evidentné, že ľudia, ktorí nikdy nepracovali vo výskume, s publikáciami, s odbornými článkami, tak nemajú šancu rozlišovať kvalitu publikovaných článokov - kedy sa jedná o epidemiologickú štúdiu, case-control study, aká je kvalita kontrolnej skupiny, akým sposobom sa vyberajú dáta, že závisí aj od toho, kto ich spracováva, aké štatistické metódy sa použijú a v neposlednom rade aj to, kým sú niektoré práce financované... takže toto tu možeme dookola opakovať a niektorí nepochopia alebo nechcú pochopiť, lebo im to nezapadá do ich predstáv.

Doporučujem všetkým knihu od Bena Goldacra: Bad Pharma. Je to spisovateľ a lekár. Už na pár úvodných stranách sa možete dočítať, prečo a ako sa píšu články, ktoré sú financované určitými skupinami. Prečo sa neuverejňujú dáta, ktoré nie sú žiadané, ale treba uverejniť to, "čo sa očakáva". Fakt výživné čítanie.

natas4
17. sep 2013

@nae pises, ze davas detom Cecko v nestandardnych stavoch...to znamena, len ked su chore? nedavas Cecko preventivne?

nae
17. sep 2013

@natas4 Preventívne nie.

natas4
17. sep 2013

@nae neverila som, ze sa tak stane, ale prvy x s tebou suhlasim 😀

adsumus
autor
18. sep 2013

@bipsy TAKMER žiadne nežiadúce účinky neexistujú, tvrdí prof. Kyselovič. Tak neviem načo to potom píšu do príbalového letáku. Dovolím si zacitovať:

" Buďte zvlášť opatrný pri používaní Vitamin C-Injektopas 7,5 g
Intravenózna (vnútrožilová) injekcia vysokých dávok lieku Vitamin C-Injektopas 7,5 mg môže spôsobiť
akútnu tvorbu obličkových kameňov u osôb s predispozíciou na tento problém. Tento nežiaduci účinok sa
pozoroval pri používaní celkovej dávky 1,5 g až 2,5 g. Pacienti s existujúcou poruchou obličkovej funkcie
(renálna insuficiencia) sú zvlášť rizikoví pre tento nežiaduci účinok. Ostatní pacienti, pri dostatočnej
hydratácii (približne 1,5 až 2 l za deň) sú odolní proti tomuto nežiaducemu účinku. Pacienti, ktorí majú diétu
so zníženým obsahom sodíka, nesmú dostať dávku vyššiu ako 7,5 g lieku Vitamin C-Injektopas 7,5 g.

Pacienti s opakovanou tvorbou obličkových kameňov nesmú dostávať viac ako 100 až 200 mg vitamínu C za deň. Pacienti so závažným alebo konečným obličkovým zlyhaním (dialyzovaní pacienti) nesmú dostať viac ako 50 až 100 mg vitamínu C za deň.

Pacienti s erytrocytovou nedostatočnosťou glukózo-6-fosfát dehydrogenázy (dedičné metabolické
ochorenie červených krviniek) mali v ojedinelých prípadoch skúsenosti s ťažkou hemolýzou (rozklad
červených krviniek) pri podaní vysokých dávok vitamínu C (viac ako 4 g za deň).
Prekročeniu dennej dávky 100 až 500 mg kyseliny askorbovej sa preto treba vyvarovať.
Vitamin C-Injektopas 7,5 g sa nesmie miešať s liekmi, ktorých účinky by spôsobili chemickú redukciu.

Pacientom so známym pľúcnym ochorením (napr. obštrukčné a reštrikčné bronchiálne a pľúcne ochorenie) sa môžu podávať dávky len do 7,5 g kyseliny askorbovej za deň, keďže vyššie dávky môžu viesť k akútnemu dyspnoe. Odporúča sa začať liečbu s nízkymi dávkami vitamínu C.

1 liekovka s 50 ml roztoku na injekciu obsahuje 42,3 mmol (972 mg) sodíka. Je to potrebné vziať do úvahy u pacientov s diétou s nízkym obsahom soli.

Po podaní vysokej dávky vitamínu C v infúzii, hladiny askorbátu v krvi môžu dosiahnuť hladiny, ktoré môžu interferovať s niektorými biochemickými analýzami. Opatrnosť v tomto prípade treba brať do úvahy pri špecifickom význame redox-citlivých testov.

4. MOŽNÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Tak ako všetky lieky, aj Vitamin C-Injektopas 7,5 g môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Kyselina askorbová je vo všeobecnosti dobre tolerovaná. Nežiaduce účinky sa môžu vyskytnúť pri podávaní vysokých dávok (viac ako 1g/deň) alebo u rizikových skupín pacientov.

Poruchy gastrointestinálneho traktu
hnačka, zažívacie problémy, nadúvanie a prechodná kolika.

Poruchy nervového systému
Boli popísané nasledujúce nežiaduce účinky pri dlhodobom podávaní dávok 2 g/deň (niekoľko mesiacov): nepokoj, úzkosť, zhoršený spánok.

Poruchy obličiek a močových ciest
U predisponovaných pacientov alebo pri vysokých dávkach podávaných perorálne – ústami (viac ako 10 g/deň) môže dôjsť k tvorbe močových kameňov. Pri súčasnom podávaní spolu so sulfónamidmi môže dôjsť pri vysokých dávkach k zvýšeniu kryštalúrie (tvorba kryštálov). Zvýšené vylučovanie oxalátov močom vyvoláva niekedy pocit pálenia pri močení.

Poruchy krvi a lymfatického systému
U pacientov s nedostatkom glukózo-6-fosfátdehydrogenázy a pacientov s paroxyzmálnou nočnou hemoglobinúriou môže podanie kyseliny askorbovej vyvolať hemolýzu.

Poruchy kostrovej a svalovej sústavy a spojivového tkaniva
U predisponovaných osôb môže dôjsť k urýchleniu vzniku akútnej artritídy (zápal kĺbov).

Celkové poruchy a reakcie v mieste podania
Lokálna bolesť sa prejavuje pri subkutánnom (pod kožu) a intramuskulárnom (do svalu) podaní, preto tento spôsob podania sa neodporúča.
U alergických osôb môžu vzniknúť kožné reakcie až astmatický záchvat.
U novorodencov, ktorých matky užívali vysoké dávky vitamínu C, sa môžu vyskytnúť prejavy skorbutu alebo syndróm vysadenia. Podobný prejav skorbutu sa môže vyskytnúť u ľudí, ktorí náhle prestali užívať vysoké dávky kyseliny askorbovej.

Pri akútnych infekciách sa podanie lieku Vitamin C–Injektopas 7,5 g veľmi zriedkavo spájalo so zimnicou a zvýšenou teplotou.

Ak začnete pociťovať akýkoľvek vedľajší účinok ako závažný alebo ak spozorujete vedľajšie účinky, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii pre používateľov, povedzte to, prosím, svojmu lekárovi alebo lekárnikovi."

http://www.liekinfo.sk/liek-vitamin-c-injektopa...

@petot Cena za jednu dávku je okolo 25 euro a musí sa opakovať, ak to má mať nejaký efekt. Ak by to bolo zahrnuté do štandardnej liečby onkologických alebo aj iných pacientov, výrobca by sa určite potešil. Čo sa týka práškového vitamínu jeho predaj určite prináša niekomu radosť a tí, čo ho propagujú kľudne môžu byť sponzorovaný jeho výrobcom. Takže obvinovanie z nejakých komplotov, môže padať aj z mojej strany, len ja sa veľmi neviem znižovať k takým praktikám v diskusii, pretože mna zaujíma aká je skutočnosť.
Epidemiologické študie nadobúdajú u teba zaujímavým spôsobom na hodnovernosti vo chvíli, ked potvrdia tvoje názory a starácajú na význame, ked ich vylučujú. Pre mna to je najlepšia cesta ako dospieť k omylu. Napriek tomu, ostanme verní týmto fackovačkám vedeckými štúdiami, zaujíma ma to. Naozaj ma zaujíma študia o bezpečnosti dlhodobého užívania vysokých dávok umeleého vC u malých detí. Vieš o niečom?

aristka
18. sep 2013

@adsumus 2 roky som užívala denne najmenšie dávky perorálne a následok rozleptená skolovina zubov ,a keď som si zuby neumývala po podaní ako sa odporúča ,či to zabralo ,chorá som bola tak či tak ,aj keď nasadené mi to bolo kvôli primárnej chorobe ....

adsumus
autor
18. sep 2013

@aristka Mna hlavne u malých detí trápi, či im to nemôže poškodiť. Kilečko sem, kilečko tam aj ked len za "smiešných" 7 euro. Interakcie s liekmi tiež nie sú veľmi preskúmané, možno to narušuje ph organizmu, lebo kdesi som aj to zachytila, že nato si dávajú sodu bikarbonu, aby sa neprekyslili a to už mi naozaj dojde dosť strelené. Prekysľovať a odkysľovať decko. A to všetko od ľudí, čo im na vakcínach aj najmenšie smietko prekáža. Neviem to ani popísať, také divné mi to dojde. 😕

aristka
18. sep 2013

@adsumus s tou Na Bic to bolo naozaj povedané ,že na neutralizáciu ju podávajú ....a je to celé divné ...

kaja73
18. sep 2013

@aristka http://translate.google.sk/translate?hl=sk-SK&l...

askorbat sodny-je vysledok zmiesania cisteho 100% c vitaminu a sody bikarbony-je to ofice postup ,poziva sa aj v potravinarstve a aj v liecbe.
Da sa to kupit aj takto uz zamiesane-ako askorbat sodny,potom mas aj askorbat vapenaty-tam je zmiesane cecko s vapnikom-oba postupy sluzia na zneutralizovanie c vitaminu.
Askorbat sodny sa da vyrobit aj doma -zmiesanim 100%cecka praskoveho a sody bikarbony-lekarenskej kvality-aj taka je -da sa kupit v lekarni.
Pomer mas 1 ku 4.