Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus Na tomto svete sa už ututlali aj omnoho väčšie zverstvá, neviem, čo by bolo také prekvapivé na tomto.
Všetky deti mali niektoré spoločné príznaky: dostali vakcínu Quinvaxem, potom mali vysokú horúčku, nezvyčajný plač a niektoré aj kŕče. Väčšina úmrtí nastala po prvej dávke vakcíny. WHO napriek týmto spoločným znakom, ktoré nevyzerajú ako náhoda, odmietla súvislosť s očkovaním, a to napriek tomu, že nepreukázala žiadnu inú príčinu smrti.
Pokiaľ ide o "obrovský úspech" ohľadom hepatitídy B, Taiwan je extrémne premorená krajina. Skús však zistiť, čo znamená tá "90% redukcia". Koľko je to prípadov na 100000 obyvateľov vo vekovej kategórii predpubertálnych detí? Klesol počet chronických infekcií z 10 na 1 ročne? A koľko prípadov lupusu a roztrúsenej sklerózy si vyžiadalo samotné očkovanie?
@adsumus Hovorím o tutlaní závažných nežiaducich účinkov očkovania, menovite úmrtí. Píše už o tom aj rešpektovaný žurnál. Puliyel J. AEFI and the pentavalent vaccine: looking for a composite picture. Indian J Med Ethics. 2013 Jul-Sep;10(3):142-6. PMID:23912725.
Tak nám už prezraď, koľkože to bolo tých chronických infekcií hepatitídy B u predpubertálnych detí?
@bipsy k tomu dieťatku ,s takto opuchnutým dieTatkom treba ísť hneď do nemocnice lebo evidentne tam išlo o alrgickú reakciu a hrozí opuch hor.dých ciest ,takže nechápem prečo išli ku kožnej a ak mali výmenný lístok ,z akého dôvodu ich pediatrička urgentne neodoslala do špitála ,ale ku kožnej dr....takže ak to bola pravda prišlo k zlyhaniu na všetkých troch frontoch a v momente by som menila pediatričku ...inak ak by to mamička zavesila sem tú fotku ,mala by odporúčanie odo mňa špitál....
tvnoviny.sk/sekcia/domace/archiv/dlzoba-v-zdravotnej-poistovni-sa-jej-skaredo-vypomstila.html
@bipsy Prečítaj si prosím ťa aj pod nadpisom tejto diskusie, ktorý bol pôvodne, či majú antivax niesť zodpovednosť zato, ak nejaké nezaočkované dieťa ochorie a zomrie. Toto nie je téme o lekároch, pretože tí spadajú pod urad pre zdravotnú starostlivosť, kde sa môžeš obrátiť, ak máš pocit, že ti poškodili. Na koho sa má obrátiť rodič dieťaťa, ktorý uveril antivax propagande, jeho dieťa ochorie a zomrie? Nemali by náhodou platiť rovnaké pravidlá pre všetkých poskytovateľov odporúčaní v zdravotnej oblasti, tak ako si to uzákonili v Austrálií?
@adsumus a okolo nas bude chodit huf nesvojpravnych osob, ktore sa nebudu schopne rozhodnut na zaklade vlastneho usudku a ziskanych informacii bez toho, aby sa im vopred niekto nezarucil, ze preberie za ich rozhodnutie riadit sa nejakym odporucanim zodpovednost. Co nevidiet budeme zit podla standartnych postupov a smernic, nevybocovat z radu, lebo ved kto preberie za nase konanie zodpovednost, ked sa nebudeme spravat vsetci podla jednej sablony? A do domacnosti k nam budu chodit kontroly a ked najdu z nasej strany nejake pochybenie, stratime narok na cloveka, ktory za nas zivot preberie zodpovednost.... Prepac, ale toto uz je fakt absurdne...
@bipsy Bavíme sa o rovnakých pravidlách pre všetkých. Ak je lekár za pochybenie alebo poškodenie zdravia obvinený, vyšetrovaný a súdený tak to isté má platiť aj pre šarlatána. Moja otázka bola jasná. Majú rovnaké pravidlá platiť pre všetkých, čo poskytujú odporúčania v zdravotnej oblasti alebo nie?
@adsumus takze v praxi to bude fungovat asi takto - priklad: dvaja ludia s rovnakym zdravotnym problemom, jeden sa dobrovolne rozhodne podstupit konvencnu liecbu, ten druhy zase dobrovolne alternativnu... Neprezije ani jeden... Podotykam, ze obaja pacienti sa dobrovolne rozhodnu vyhladat urcity typ liecby a obaja poskytovatelia podaju odporucania v najlepsej viere s cielom klientovi pomoct.... Co dalej? Aky by mal byt podla teba postup?
@adsumus no ale vysvetli mi, ako by to malo fungovat? Lebo kazdy svojpravny clovek za svoje konanie zodpovedny je. No a zijeme v demokratickom state, kde mame okrem ineho aj slobodu slova... Takze ma skutocne zaujima, ako by ta zodpovednost mala vyzerat. Lebo to nie je taka jednoducha otazka.
@bipsy ty si pochopila to, co tato zena nepochopi nikdy! nakolko ja som jej pojem zodpovednosti objasnovala snad 100krat......pre mna, uz len debil nevie pochopit, ze zodpovednost je o zodpovednsoti za svoje vlastne koannie a slobodne rozhodnutie....ty si to pochopila, gratulujem🙂
@adsumus vedela si predsa dopredu, ze som iba obycajny ... A ziadny mudr a predsa si sa rozhodla riadit mojim nazorom? Kde si preboha nechala svoju sudnost? Mozno by som mala podat podnet na preverenie tvojej svojpravnosti... 😉
Ozaj to nie je take jednoduche, to chce pevne pravidla, nemozes si len tak chodit po svete a obvinovat ludi za ich vieru ci presvedcenie v nieco, o com ti v dobrej viere porozpravaju... Tu sa zacina hon na carodejnice a to teda nebola velmi pekna cast nasej historie....
@sorciera24 Ty nevieš pochopiť jednu vec, že každý sme si zodpovední za svoje rozhodnutia, ale nie ak nás niekto oklame. Ak ty mi povieš, že môjmu decku sa nič nestane , ked ho nezaočkujem a ono sa stane, tak si ma oklamala a si za škody zodpovedná a to je tá formulka, ktorou sa AV chránia. Majú to uvedené na všetkých svojich stránkach. NEPREBERAME ZODPOVEDNOST ZA SKODY:
@adsumus ako vravim, absolutne tomu pojmu nechapes......tvoj problem (tebe nepomoze ani svatena voda, ani keby som ti poslala moju diplomovku s problematikou zodpovednosti).......sorry, asi ti treba cosi viac dostudovat, inak sa nemame o com bavit...
@bipsy Skús si prejsť túto stránku, je to o ľudoch, ktorí nesúhlasia s antivax a snažia sa vyvracať ich bludy, tam to nájdeš. https://www.facebook.com/stopavn

@bipsy A išli s tým výmenným lístkom k tej kožiarke? Ja fakt neviem, čo robili. Či nešli alebo išli a ona ich nevzala, aj napriek lístku. To si neviem predstaviť. Ty vieš?