icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
7. okt 2013

@adsumus citala si vobec ten link? V tejto teme nejde o to , ci ja uznavam bylinky alebo nie, ale o tie tvoje kontrolne opatrenia... Mas tam odkazy na smernice EU, len treba citat a nie iba sa stavat na zadne...

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Ved sa vyjadri k tým kontrolným opatreniam, mna tvoj názor na bylinky nezaujímal, nato som sa nepýtala,ale tvoj názor na informácie v tom linku,ktorý si dala, pretože nerozumiem aký je tvoj postoj v danej veci.

sirinka
7. okt 2013

@adsumus moj postoj? Ja si vacsinu byliniek dopestujem doma, urobim si tinktury aj masticky a kedykolvek si dokupim co potrebujem z odskusanych zdrojov 😉 pouzivam rady starych mam a nepotrebujem k tomu skutocne ziadne smernice ani nariadenia EU.... Tieto materialy mozu posluzit tym, co sa chcu zbavit vlastnej zodpovednosti 😉

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka A prečo by mali poslúžiť tým čo sa chcú zbaviť zodpovednosti?

sirinka
7. okt 2013

@adsumus a na co teda cela tatotema?

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Diskutuje o zodpovednosti v zdravotnej oblasti a ty mi zasa neodpovedáš. Ako tieto smernice zbavujú koho zodpovedosti?

sirinka
7. okt 2013

@adsumus tak uz konecne napis ty, ako by mala vyzerat prax

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Ja som ti svoj názor jasne dala, napr. včera o 8:23, nie som zato, aby si každý predával a radil v zdravotnej oblasti kedy komu čo napadne. Majú platiť rovnaké pravidlá. Chceš predávať tinktúry, dodaj všetky materiály o bezpečnosti, účinnosti tak ako je to pri klasických liekoch, sledovanie nežiadúcich účinkov po zavedení do obehu a ked cchete, aby výrobcovia vakcín, štát, lekári niesli zodpovednosť za všetko, čo prebehne po očkovaní, tak aj bylinkári rovnakou mierou. Dostanem po elixíre rakovinu, odškodniť. Stále čakám, že mi niekto napíše prečo by to tak nemalo byť.

sirinka
7. okt 2013

@adsumus no ved o tom su tie linky vyssie, ze kazde liecivo aj rastlinne ma byt registrovane atd...
Dalsia vec, co sa vakcin tyka, ziadost, aby stat niesol zodpovednost za pripadne poskodenie ci umrtie je na mieste, pokial nam stat uklada povinnost ockovat konkretnymi vakcinami v konkretnom case... Takze rovnakou mierou, pokial bude statom nariadene povinne uzivat od bylinkarov konkretny preparat v urcitom veku.
Dalsia vec je, aj to som ti dala link, ze vacsina lekarov sa riadi standartizovanymi postupmi, ktorymi sa de facto zbavuju zodpovednosti, takze aby mali vsetci rovnaku startovaciu ciaru, musia byt zrejme aj v bylinkarstve nejake standartizovane postupy, to sa priznam, ze netusim, ci fytoterapia nieco take ma, ale je to dost podrobne spracovana veda s dlhou historiou, takze existuju zrejme aj dost presne odporucania a postupy.

sirinka
7. okt 2013

@adsumus a kto by ta mal odskodnit, ked dostanes rakovinu po riadne registrovanom elixire?

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka a kto by ťa mal odškodniť, ked dostaneš rakovinu po očkovaní?

sirinka
7. okt 2013

@adsumus pokial sa jedna o povinne ockovanie, samozrejme, ze ten, kto ma k tomu prinutil. Ale preco neodpovies sama, ale otazku odpalujes ako smec ?

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Povinné očkovanie bude s veľkou pravdepodobnosťou zrušené, zaujíma ma tvoj názor, kto potom bude zodpovedať za nežiadúce účinky, lebo to je aj odpovedou na tvoju otázku, kto by mal odškodniť za rakovinu po bylinkách. Ja neviem kto.

sirinka
7. okt 2013

@adsumus nevies... Ked je nieco dobrovolne, musim vediet dopredu ake riziko podstupujem, preberam aj zodpovednost za svoje rozhodnutie. Pokial mas vedomost o moznom neziaducom ucinku tvojho lieciva a zatajis ju predo mnou, preberas zodpovednost na seba, kedze neposkytujes uplne informacie dolezite pre moje rozhodnutie...

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Ak sa teda dám dobrovoľne zaočkovať a dostanem rakovinu, nesiem si sama zodpovednosť a ak dobrovoľne požijem bylinné preparáty a dostanem rakovinu, tak tiež alebo nie? Alebo ako teda? To sa ti moc rodičia detí, ktorí si myslia, že im patrí odškodnenie za všetky možné aj nemožné choroby po očkovaní nepodakujú za taký názor.

sorciera24
7. okt 2013

@adsumus preco by sme nepodakovali....ja uz som ti toto iste davno vysvetlovala.....ked bude ockvoanie DOBROVOLNE ako ine veci, aj tak si kazdy nesie zodpovednost za svoje konanie, ze si zvolil zaockovat.....ale bohuzial, ockvoanie je stale povinne....... ty si fakt myslsi, ze si nestojime za svojimi slovami ako ty?

adsumus
autor
7. okt 2013

@sorciera24 Takže vy nie ste zato, aby sa odškodnili deti za nežiadúce účinky ak sa ich rodičia rozhodnú dať zaočkovať dobrovolne? (Som si doteraz myslela, že si stotožnená sama so sebou ako s jednou osobou, ale mne to nevadí aj ked je vás viac v jednom.)

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
7. okt 2013

@sorciera24 A nie si ty náhodou aj sirinka?

sorciera24
7. okt 2013

@adsumus nie, to rozhodne nie som..... ale kedze jej prispevok mi vybehol ako posledny a bol taky, ze s nim suhlasim a ja som ti to podobne uz davnejsie vysvetlovala, tak som sa jej zastala, resp. suhalsim s nou....ci? aj to je tazke pre tvoje chapanie? 😉 😀

adsumus
autor
7. okt 2013

@sorciera24 To je jedno či som trubka, ale odpovedz mi priamo na otázku Ste alebo nie ste zato, aby sa odškodnili deti za nežiadúce účinky ak sa ich rodičia rozhodnú dať zaočkovať dobrovolne?

sorciera24
7. okt 2013

@adsumus ok, adsumus, odpoviem, aj ked uz som parkrat odpovedala, tak naposledy, ak ockovanie by bolo dobrovolne, cize sa sama dobrovolne rozhodnes ockovat, nesies sama za toto rozhodnutie zodpovednost, cize nik ta neodskodni (to ta ani tak, ked je povinne...ale to je mimo)....uz jasnejsie to napisat neviem 😅

sirinka
7. okt 2013

@adsumus preco by mi mali dakovat rodicia, ktori podstupia ockovanie dobrovolne? Je to ich rozhodnutie, nikto ich k tomu nenuti... Keby sa mna opytali, ja im poviem svoj nazor, nic viac a nic menej.

adsumus
autor
7. okt 2013

@sirinka Ani nie tak rodičia ako ich deti, pretože nerozumiem prečo deti zaočkované v čase povinného očkovania chcete odškodniť a tie, čo budú zaočkované v čase nepovinného očkovania už nie. V každom prípade to nebolo ich rozhodnutie a náhrada škody by im patrila tak či tak. Trochu viac ako diskriminačne, ale našťastie vyspelé krajiny tenot názor nezdieľajú a takéto deti odškodnujú, aj ked častokrát poškodenie ani nebolo vedecky preukázané, len možné. Teraz však otázka stojí znova tak ako som ju položila na začiatku, čo ak mi antivax odporučí moje dieťa nezaočkovať a dôsledkom toho dôjde k poškodeniu zdravia, bude nutná napr. transplantácia pečene, má právo zbavovať sa zodpovednosti vyhlásením, že zodpovednosť za škody nepreberá alebo ju má niesť rovnako ako ten čo mi to očkovanie odporučila a stala sa škoda?

sirinka
7. okt 2013

@adsumus tocis sa tu ako had. Potom mozeme zacat odskodnovat vsetkych, ktory sice dobrovolne, ale predsa si uzivanim cohokolvek privodia akykolvek zdravotny problem....preco by sa to malo vztahovat iba na niektore latky a na ine uz nie? Ako vyrobca vakcin by som sa citila diskriminovana, ze mam odskodnovat niekoho, kto si moju vakcinu vyberie dobrovolne a napriklad tabakovy priemysel sa svojej zodpovednosti zbavuje vytlacenim akehosi varovania na skatulku cigariet....

sorciera24
7. okt 2013

to ako, ekd mi niekto odporuci supnut si koks, ze ved mi bude fajn a ja budem amt nez. ucinky, tak ako koho mam za to zalovat, ze ja som si to dala dobrovolne a na valstnu zodpovednost?...toho co mi to odporucil? ....konecnaaaa toto 😀

adsumus
autor
7. okt 2013

@sorciera24
@sirinka A názov vtémy ste si čítali? Odporúčania v zdravotnej oblasti. Cigaretky a koks ako súvisia? To vám dvom nejaký lekár odporučil alebo šarlatán? Ked nevieme odkial kam zamiešame hrušky s jablkami?

sorciera24
Odpoveď bola odstránená