Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus Knižku som napísal takú podrobnú práve preto, aby v nej bolo všetko potrebné. Individuálne otázky, ktoré som dostával, som následne vyhodnotil a použil na doplnenie knihy, aby sa ma nikto už nemusel znovu pýtať na tú istú vec. Začiatkom knihy jasne deklarujem, že nie som liečiteľ ani poradca, a vzhľadom k počtu stiahnutí by som to ani fyzicky nemohol stíhať.
Hovoriť, že "nechávam ľudí napospas", je trápne. Knihu som v prvom rade nemusel vôbec písať. Venoval som 5 rokov môjho života, dal som ju k dispozícii zadarmo; nikomu nič nedlhujem. Na otázky čitateľov som dosiaľ odpovedal, ale je to moja dobrá vôľa, nie záväzok, a mám aj rodinu, ktorá ma potrebuje.
Nikoho nenútim moju knihu čítať, a ak má niekto záujem o informácie, tak samozrejme musí aj vynaložiť nejaký čas. Avšak špeciálne pre neustále otázky ohľadom základného dávkovania som napísal na koniec knihy dve veľmi zjednodušené kapitoly v Prílohe, ktoré sa dajú prečítať za 10 minút, a na ktoré odkazujem nedočkavých čitateľov.
@petot Stačilo napísať konkrétne, že ako liečiť teda ten zápal priedušiek u ročného dieťaťa vitamínom C. Mamičky v tom majú hokej, možno niektorá z nich teraz netrpezlivo čaká, že jej odpovieš koľko toho vitamínu má naliať do decka. Tak daj. Možno aj ja sa podľa toho nabudúce zariadim.
@adsumus Opakujem, keď čakáš konkrétne čísla na konkrétnu diagnózu, si úplne, ale úplne mimo, nepochopila si základný princíp a myšlienku megaskorbickej liečby. Škoda s tebou strácať čas.
Radšej nám pozisťuj odpovede na otázky, ktoré som sem vložila 9. okt o 21:49, a týkali sa prípadu poškodeného chlapčeka po pneumokokovej meningitíde, ktorý proti pneumokokom nebol očkovaný. To bude iste zaujímať širšie publikum, ako tvoje opakované pýtanie sa na rovnakú vec ohľadne megaskorbickej liečby.
Tiež si dovolím zopakovať výzvu - veď napíš aj ty nejakú knižku, nech sa poučíme.
@adsumus No tak dnes naposledy. Odpoveď na TIE otázky som od nikoho tu na fóre nedostala. Zalistuj si v diskusii.
Nikto tu nepaušalizuje (okrem teba) - samozrejme, že neočkované dieťa može ochorieť na pneumokoky, ako aj na iné ochorenia, angínu, salmonelu, čokoľvek. Neočkované dieťa nemá svatožiaru, veríš? 😉
Mňa zaujíma tento konkrétny prípad, ktorý si sem zatiahla ty z facebookovej komunity, a jeho podrobnosti - teda nie klinické, ale faktické. Pár jednoduchých otázok. Čitateľom tvojich príspevkov by si mala ponúkať ucelené informácie 🙂 Nazdar.
Doplňam sama:
1. chlapček bol naposledy očkovaný v 15 mes., ochorel v 32 mesiacoch (celkovo 5 očkovaní za život)
2. kojený do 12 mes.
3. žiaden vitC intravenózne
4. deň pred hospitalizáciou bol vyšetrovaný, negatívny nález
5. žiadni fajčiari v okolí
6. Panadol
hodnotenie z diskusie (citujem): "Problémy s pneumokokmi u dobre živených neočkovaných detí nefajčiarov sú extrémne zriedkavé, ak vôbec nejaké."
@petot Ano? Je to tam? Kde? A ešte čo? Že to bolo prechodné a že to bolo z vírusu a nie z očkovania a že to bolo u žien s podozrením na rubeolu a očkovaných na rubeolu a nie u detí.
@nae A neočkujúca komunita k akému záveru potom by dospela, kebyže decko- neočkované, nefajčiarske, so starostlivosťou, beza panadolu, predávkované cečkom, kojené chytí pneumokoka? To čo by potom napísali? Čo potom budú hľadať aký dôvod? Ostávam pri tom, čo napísala mama dieťatka. Neočkované ochorelo na pneumokoka a má veľmi vážne následky.
@petot Lenže ja od teba nechcem lekcie z angličtiny, ale konkrétnu vetu z danej štúdie, že očkovanie potláča imunitu u detí. Prečo máš s tým problém? A druhá vec, koľko toho vitamínu C má mamička naliať do dieťaťa, aby sa mu vyliečil zápal pridešiek a nemuselo brať atb ako to radí pán Tuhársky, pretože zatiaľ jej to akosi nezaberá?
@adsumus Pretoze v tom vidim iba tvoju snahu obkecat to a zahltit ma zbytocnou pracou. Ja som toho spravil dost, venoval som cas na resers odbornych zdrojov. Preklad si uz musis zabezpecit sama.
Pokial ide o C, za ten cas, ktory to tu riesis, si dotycna mamicka mohla precitat nielen tu 1 stranu Prilohy kde je to polopate vysvetlene, ale aj celu knihu. Alebo si si to mohla precitat ty a tlmocit jej to, ak ti na nej tak velmi zalezi a ta 1 strana je napisana nepochopitelne.
@petot Ty uvádzaš, že očkovanie znižuje imunitu detí a odvolávaš sa na štúdie, kde ja nič také nenachádzam a ty nevieš uviesť, kde konkrétne sa tie informácie nachádzajú, radšej napíšeš, že ti beriem čas. 😕 Tak si dovolím ťa upozorniť na túto vedeckú štúdiu, ktorá porovnávala výskyt ochorení u detí po očkovaní a porovnávala ich s výskytom ochorení u detí, ktoré ihlu nevideli. Výsledok?
Citujem " Various infectious disease-associated symptoms (vomiting, coughing, signs of rhinitis, restlessness, rash and pain) were significantly less often seen in vaccinated than in non-vaccinated children."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023764
Prekladám. Rôzne symptomy spojené s infekčnými chorobami-zvracanie, kašeľ,nádcha, nepokoj, vyrážka, bolesť boli výrazne menej zaznamenané u očkovaných detí.
To znamená, že zaočkované deti mali výrazne menej zdravotných ťažkostí ako neočkované deti. A to by bolo úplne vylúčené, ak by im očkovanie potláčalo, ako ty tvrdíš, imunitu,že?
A tento dokumentík by ťa tiež mohol celkom zaujímať.
http://www.skeptics.com.au/wordpress/wp-content...
@adsumus Celý článok je k dispozícii len za poplatok (nad 30 USD), alebo je dostupný zdravotníckym pracovníkom či pracovníkom a študentom univerzít, ktoré majú paušálne preplatené prístupy do poobných databáz.
Preto ťa žiadam, aby si sem hodila link na full-text článku. Chcem si to celé prečítať.
p.s.inak sa jedná (z info dostupných v abstrakte) o porovnávanie očkovaných a očkovaných detí, takže vskutku sú to zase prekvapivé výsledky 😀 Pre tých, ktorí nevedia dobre po anglicky:
boli k dispozícii dve skupiny detí, očkované (60.deň) a "neočkované" (očkované 90.deň). Matky dostali dotazníky a po spracovaní dotazníkov sa vyhodnocovalo, ako boli zastúpené NEŠPECIFICKÉ prejavy možnej infekcie/chorobnosti (zvracanie, kašeľ, príznaky nádchy, nepokoj, vyrážka a bolesti) vo vzťahu k očkovaniu.
Inak by ma zaujímalo, o aké hodnotenie bolesti sa jednalo u dvojmesačných detí? A zvracanie-grckanie, čo je v tomto veku viac než bežné? A nepokoj pri kolike, tiež bežná vec?
No ale nebudem robiť unáhlené závery, počkám si na plný text článku, aby som sa poučila. Vopred ďakujem.
@adsumus Ešte ma napadlo, že všetky naše očko-celebrity sa dušujú a prisahajú, že jedna dávka očkovacej látky (v tomto prípade sa jednalo pravdepodobne o hexavakcínu?) je absolútne nedostačujúca pre akúkoľvek ochranu a svoj efekt splní očkovanie až po celom multinásobnom očkovacom kolotoči. Ako je teda možné - ako ty tvrdíš - "že zaočkované deti mali výrazne menej zdravotných ťažkostí ako neočkované deti"? Strácam sa v matrixe. 😎
@adsumus Kým si platená?
@petot Máš môj obdiv. Tvoja snaha nie je vôbec zbytočná a nech je to pre niektorých ťažko stráviteľné, pomohol si svojim úsilím mnohým rodičom, ktorí sa dnes nemôžu oprieť o klasickú medicínu. Nenechaj sa znechutiť pár ľuďmi, ktorých záujmy viac ako jasné. 😉
Inak ma ešte neprestáva fascinovať schopnosť niektorých ľudí hľadať originálne a hlavne bleskovo zdroje informácií zo zahraničia pri zjavne slabej znalosti angličtiny (aj keď google translator dokáže vyriešiť aj tento problém, to je fakt).
@nae Mne to pripomína kúzelníka, ktorý na požiadanie vytiahne z rukáva hocičo. No čo, hrá sa tu na obyčajnú mamičku, ktorá si po svojej záľube v strategických hrách našla zábavu inú. Kto jej ešte dokáže sadnúť na lep?
@bubulka722
@nae No, neviem čo vás dve tak vyviedlo z miery? Že zaočkované deti mali menej zdravotných ťažkostí 30 dní po zaočkovaní ako tie nezaočkovane? A že to dokazuje, že imunita po očkovnaí nie je potlačená, ako to tu vtlkajú antivax ľudom do hlavy? Ja by som sa nerozčuľovala, ale brala na vedomie. To je všetko.
@bubulka722 Nie som zaplatená, len si overujem antivax informácie a píšem o tom. Skús si pozisťovať radšej, kto platí antivax.
@nae U teba ma velice prekvapuje, tuším si písala, že si matka, neviem, ale prečo sa potom čuduješ, že ako mohli mamy posúdiť, či ich detičky niečo bolí. Ja som to vedela a viem a budem vedieť vždy, že moje dieťa niečo bolí-od chvíle ked sa narodila-žiaden zázrak, vie to posúdiť každá matka.
@nae necitala som to-ten link od adsumus--moja znalost angliny nie je dostatocna na to-ale ak pises ze jedna skupina bola zaockovana na 60 den a druha na 90 den-tak mi z toho vychadza ze sa nejednalo o deti co rodic odmietol ockovanie 😉 ,ale o deti co mali ockovanie len posunute- z dakych pricin-no a ake priciny to mozu byt?
Zvacsa zdravotne-dieta je chore,hnackuje,ma teplotu.....teda je jasne ze vyskyt tychto priznakov bol castejsi v skupine co ockovali neskor,kedze deti boli proste chore a nemohli ich ockovat nacas.
keby sa jednalo o deti co rodic odmietol vakcinu-teda by to dieta nebolo ockovane nikdy-z principu-nie zo zdrav.dovodov-to by bolo mozne porovnavat-bolo by to menej skreslene.
Dufam ze som ta dobre pochopila a obe skupiny boli vlastne ockovane.
@kaja73 Ďalšia štúdia sa nazýva Apparent decreased risk of invasive bacterial disease after heterologous childhood immunization. Výrazne znížené riziko invazívnych bakteriálnych ochorení po rôznych detskom očkovaniach.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1647657
@adsumus Čo sa týka tej dotazníkovej štúdie, tak ma udivilo jediné - že ju berieš ako doveryhodú, keďže sa jednalo o dotazníky a subjektívne hodnotenie. Keď ti bol dodaný link na nejakú štúdiu v neprospech očkovania (tuším sa jednalo o nejaký výskum v Nemecku), tak si to zotrela pod čiernu zem, že sa jednalo "len" o dotazníky, a teda nie o objektívne hodnotenie lekárov. Tož len tak.
Čakám na ten fulltext, som zvedavá, či boli brané do úvahy aj štandardné stavy v tomto veku, ako kolika, reflux, rastový špurt apod.

@adsumus Neviem, čo to riešiš. To nie je recept na bábovku, ale forma terapie. Kto sa zaujíma o presné čísla, tak je totálne mimo a nič nepochopil. Potom ťažko niečo radiť.
Nech mamička beží k pediatrovi a budú všetci spokojní, s tebou na čele.