icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nae
14. okt 2013

@kaja73 Pochopila si to dobre a súhlasím s tvojim názorom. Ako som písala vyššie, potrebujem si prečítať celú charakteristiku študovaných skupín detí - či mali reflux, koliku apod. Pretože pozorovať zvracanie u dvoj-trojmesačných detí mi príde, ako to povedať, pritiahnuté za vlasy. Moj starší syn bol riadny "grcko" až do 4 mesiacov, mával aj koliku, a to vtedy sa prvýkrát očkovalo až v dokončených 3 mesiacoch veku. Moj mladší negrckal takmer vobec, nemal koliku, a to očkovaný nebol.

adsumus
autor
14. okt 2013

@nae Ako ti ju mám poskytnúť, ked je za peniaze? Môžeš ju kľudne odignorovať ako aj všetky dalšie vedecké dôkazy v prospech očkovania.

nae
14. okt 2013

@adsumus http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1647657 - poprosím tiež full text, lebo tu ani v abstrakte nie je charakterizovaná sledovaná skupina. Inak case-control štúdia, to už je prvý výkričník. Druhým je pracovisko, kde bola šúdia hodnotená. Ostatné možem okomentovať až po zistení ďalších podrobností. Vďaka.

nae
14. okt 2013

@adsumus Vieš, to sa potom ťažko diskutuje a analyzuje. Z abstraktu nie sú známe podrobnosti, ktoré by poukázali na to, či sa tomu dá veriť alebo nie. Tebe stačí conclusion a je to pre teba hotová vec. Ja som zvyknutá na iný prístup (profesionálna deformácia 😉).

adsumus
autor
14. okt 2013

@nae To nie je profesionálna deformácia, to sú klapky. Všetko, čo dá petot je nádherné, úžasné, hodné obdivu a zbožnovania, netreba overovať ani zisťovať odkiaľ to má a všetko, čo dám ja je blud. To sú klapky.

Ináč veľmi dobrá kniha od kritika famaceutického priemyslu a šarlatánov, odporúčam prečítať všetkým, ktorí si nevedia predstaviť, že alternatívna liečba môže byť len jeden veľký podfuk a zdieranie ľudí. Ben Goldacre Zvrácená veda- o šarlatánoch a Zlá farma- o farma priemylse. Opäť sa ukazuje, že pravda nie je čierno biela. A že nie je všetko zlato, čo sa blyští.

nae
14. okt 2013

@adsumus Bad Pharmu mám rozčítanú v angličtine 😉 (nenapadlo ma to preložiť ako Zlá farma 😀 )
A tú moju poznámku si zase pochopila po svojom, neva, bežím žiť.

sirinka
14. okt 2013

Toto je pekny clanok, zamyslam sa vsak, ze keby mohli byt tito primitivne zijuci ludia este ockovani, boli by byvali este zdravsi???
http://www.kruhzivota.sk/strava-prirodnych-naro...

adsumus
autor
14. okt 2013

@sirinka Aj tento tatko sa zamýšľa, ale nad tým ako ochrániť iné deti pred tým, čo sa stalo jeho dcerke, ked mala 6 mesiacov. Utrpela pneumokokové ochorenie, následkom, ktorého nikdy nerozprávala, nechodila, má epilepsiu a nepočuje. Celý svoj život venuje informovaniu o nebezpečnosti tohto ochorenia a možnosti ochrany očkovaním.

http://www.smh.com.au/national/health/doctors-f...

sirinka
14. okt 2013

@adsumus mozno treba hladat odpovede aj inde, ako v chemickom priemysle.

adsumus
autor
14. okt 2013

@sirinka Ty vieš ako celoplošne fixovať problém vážnych infekčných ochorení bez použitia "chémie" a necháš nás sa tu hádať? Sem s tým, alebo...... radšej si to patentuj, zarobíš miliardy.

kveta
15. okt 2013

Ockovanie je ako Hunger Games. Nahodne par ludi umrie, aby ostatni mohli oslavovat..

adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta Neviem, či zbytočne nedramatizuješ. Ja som ešte nepočula ani o jednom vedecky dokázanom úmrtí z očkovania, ale zato o tisícoch a desaťisícoch umrtí a poškodení v dôsledku epidémií chorôb som sa načítala dosť.

kveta
15. okt 2013

@adsumus Nie? Tak citaj pozornejsie.

adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta Cítam pozorne a je mi smutno, že už sa objavujú prvé prípady vážneho poškodenia zdravia a dokonca smrti u neočkovaných detí. 26:42
http://tvnoviny.sk/video/videospravy/televizne-...

kveta
15. okt 2013

@adsumus Mne je smutno, ze farmaceuticke firmy kaslu na svoje obete. Trva pridlho, kym priznaju svoje pochybenia a stiahnu skodlive lieky a sarze z trhu.. Choroba je vec osudu. Poskodenia farmafirmami nie su osud, ale nehoraznost za prachy. A ak netusis o com hovorim, tak si mrkni vysledky skusok liekov na detoch z chudobnych krajin, kauzu thalidomide, liek proti cukrovke v USA,...
Na ockovanie sa umiera. Mozes si to nastudovat. Jedna z vakcin na Slovensku ma uvadzanu umrtnost jedneho zdraveho cloviecika z 500 000 ockovanych. Studuj.

adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta Ktorá vakcína v povinnom očkovaní má nežiadúci účinok smrť? To, že niekto pochybil s nejakým liekom neznamená, že vakcíny, ktoré dávame svojim deťom sú zlé. Vaše oľúbené hrušky s jablkami si zapojila.Teraz, ked chiropraktik zlomil jednému bábätku stavec, treba všetkých odsúdiť alebo riešiť ten konkrétny prípad a prijať opatrenia, aby sa to už neopakovalo?

kveta
15. okt 2013

@adsumus Studuj. Zistis.

kazunomiya
15. okt 2013

@kveta to mas tak, zas tie choroby, proti ktorym sa ockuje, maju mortalitu casto omnoho vyssiu (teda pravdepodobnost umrtia) nez 1 pripad z 500 000. Rizikam sa v zivote clovek nevyhne, ide o to, aby ich vyhodnotil a vybral si riesenie, ktore je lepsie.
Thalidomid sa pouzival myslim proti rannym nevolnostiam, nie proti cukrovke. Dodnes je to odstrasujuci priklad.

kveta
15. okt 2013

@kazunomiya Viem na co sa pouzival thalidomid. Liek na cukrovku je ina kauza, omnoho cerstvejsia.

Za to, ze sa na nejaku chorobu umiera, este nemusime obetovat zivot dietata na oltar ockovania.

adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta Tak ich radšej obetujtete na oltár neočkovania? Tie dve deti ťa vôbec netrápia? Ani to, že keby boli zaočkované mohli byť v poriadku?

kveta
15. okt 2013

@adsumus Trapi ma zabijanie zdravych deti ockovanim.

adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta Trapi ma zabíjanie zdravých detí neočkovaním.

kveta
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
15. okt 2013

@kveta JA nie som žiadna farma, som obyčajná žena matka, ktorá si overuje informácie antivax, mala by si to urobiť aj ty, namiesto urážania iných ľudí. ☹

kveta
15. okt 2013

@adsumus Sir tu dalej strach.. Prazdna postielka.. Keby som ockovala, babo by bolo so mnou.. Podobnost s reklamou farmafiriem ciste nahodna..

Uz vies ktora vakcina ma umrtnost 1 ku 500 000? Nezistila. Lebo Tvoj ciel nie je sa informovat. Len sirit strach medzi zakaznikmi.

effkaa
15. okt 2013

@kveta a neockovanie nie je len zo strachu z neziaducich ucinkov ockovania? jedna skupina lepsia ako druha, ale ani jedna sa nemoze tvarit, ze je ta lepsia alebo ze prave ta NASA je ta, co sa "neboji" alebo ze prave ta druha vyuziva strach.

kveta
15. okt 2013

@effkaa Ked ziadna skupina nie je lepsia, preco je jedna skupina za svoj nazor perzekvovana pokutami a druha na teme zaraba, bojuje proti slobode prejavu nazoru a chce ludi z opacnej skupiny nechat prenasledovat socialkou?

Treba povolit slobodu v ockovani...

adsumus
autor
15. okt 2013

Som zvedavá, koľko detí bude ešte musieť ochorieť alebo nedajbože aj umrieť, kým si rodičia a štát uvedomia o čo antivax v skutočnosti ide. ☹ ☹ ☹

tin007
15. okt 2013

Pamparapaaaam! Nemam argument, zahram na city!

mano5
15. okt 2013

@adsumus Zeby o slobodnu volbu v ockovani??? A nech si kazdy potom svojmu dietatu picha vceliciek kolko len chce.