Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sirinka kto vie či sa to nezapatrošilo ,ale tá operácia ju asi vyšla draho ,myslím to v úvodzovkách a paltí čo som písala hore u takto starých ľudí ,že to viac na škodu ako na úžitok a je to dosť vážna operácia a mali sme aj mladší ročník ,čo to nezvládol ....,ale v prvom rade rozhodnutie bolo na pacientke ,nikto nasilu ju na stôl nedával a podpisoval súhlas ,kde sú papiere sa zistí....
@aristka no takze rozhodnutie bolo na pacientke, ktora ma ktovie ake vzdelanie a vonkoncom sa do veci nerozumie... Nasilu si lahla na operacny stol a sa asi aj sama uspala.... A opat tu mame z tvojej strany zlahcovanie co sa tyka vedenia dokumentacie....zacinam mat pocit, ze napises cokolvek, len aby si nejako oponovala...
Dalsia vec je, preco ktosi ta usilovne vytahuje vselijake kauzy z nitrianskej nemocnice...
@aristka v podstate akakolvek operacia v akomkolvek veku sa nemusi podarit, to je jasne... V tomto pripade ide ale najme o to, preco nie je k dispozicii oficialny zaznam, co zase moze naznacovat, ako v pripade bielenia karty, ze sa niekto snazi nieco skryt... Co samozrejme nemusi byt pravda, ale uzaj to je dost velky problem, "zapatrosit" tak dolezitu cast zdravotneho zaznamu (v nitre asi zjavne tie PC v oblube nemaju 😉 ) navyse ani popisana ansledna starostlivost, nesvedci v nejaky extra pobytovy zazitok v tejto nemocnici....plus neinformovanie pribuznych o vzniknutych komplikaciach.
@sirinka bohužiaľ ja neviem kde sú papiere zdr.personál odovzdá pacoša sanitkárovi a ošetrovateľovi aj s papiermi a je ,čo sa deje ďalej za to nesie zodpovednosť osadenstvo sanitky .....o pooperačnej starostlivosti tam nebolo nič a po telefóne sa nemôže info ,aspoň my to nerobíme ,ale treba prísť a info sa tak a ak príde ku komplikáciii ,špitál nie je povinný info príbuzných ,to by musela byť na to osoba ,čo by robila len to ,nehovorím o úmrtí.....príbuzný sa musia informovať ,čo a ako.....takže bolo by dobré si počkať na záver vyš.....
@aristka co sem pleties sanitku a informovanie cez telefony.. Staznost podava dcera poskodenej, fakt si myslis, ze ju nebola ani raz navstivit? A ked nasla matku v tak zlom stave, ze nemala zaujem o rozhovor s lekarom? Takze ano, treba pockat, kym sa laskavo objavia papiere, ktore tiez vela znesu. Bohuzial mna nepresvedcis, ze lekar ci sestra nemoze obcas zlyhat a urobit chybu a ani ma nepresvedcis, ze teraz kym sa budu hladat papiere, tak to tam ochotne vsetko zapisu....a ci sa vobec nejake najdu... Ale ty hned vies, ze chybu a zodpovednost ma len poskodena....
no čo ja čítam papiere boli ,či boli alebo nie ja neviem ,nebola som tam a nevydávam súdy na základe článku....a je tam povedané ,že po zákroku zostala imobilná ,to je tých zlých 50 tohto zákroku ,o rozhovore tam nebolo nič a na dekubity je aj sesterský záznam a o tom nepíšu nič či bol alebo nebol ...a bohužiaľ je to chyba pac.,dobrovolne to podstúpila aj napriek riziku ....kde bola dcéra ,keď to podpisovala a nezhodnotila s mamou prospešnosť zákroku a riziká vzhľadom na vek a ide o ťažký zákrok......
@aristka o 12:56 si uz napisala svoje vyjadrenie, inac ale mas pravdu... Takze rovnako kazdy prebera zodpovednost za svoje rozhodnutia...dokonca aj lekari sa zbavuju tohto bremena a nechavaju to na ludi, co sa vobec do mediciny nerozumeju... Takze zase raz sa ukazalo, aka zbytocna tato tema je....
@sirinka Lekári ti nemôžu klamať ani o chorobách ani o liečbe, čo sa bohužiaľ ndá povedať o rôznych šarlatánoch, preto tu potrebujeme rovnaký zákon ako v Austrálii, aby si sa mohla obrátiť na úrad pre dohľad nad zdravotnou starosltivosťou aj v prípade, že ti niekto poradí liečiť tetanus vitamínom C a ono to nevyjde. Takému človeku by podľa mna mali zakázať činnosť, aby neohrozoval iných ľudí na živote.Rovnako ako lekári, ktorým bola licencia odobratá a nesmú vykonávať prax. O tom je táto téma, nie či sa operácia podarila alebo nie. Lekári ju určite neklamali a na riziká bola upozornená. Okrem toho, rodina sa má kde sťažovať a prípad sa preverí, rovnako ako nedávno dostali odškodnenie za zbabranú operáciu a zničený život rodičia chlapca. Kto odškodní tých, čo doplatia na antirady antivax?
@sirinka neviem čo je tu o lekároch v tejto veci ,že sa zbavujú zodpovednosti ..pani bola poučená po stránke anesteziologickej a to určite aj po strane chirurgickej a bola to operácia ,ktorú nepotrebovala na záchranu života ,ale možno na skvalitnenie života ,čo je v tomto veku otázne a už podanie anestézie v tomto veku je vysoko rizikové a určite bola poučená a na to nepotrebuje ani medic.vzdelanie ,aby to pochopila plus takto stará žena chodila sama po takýchto predoper vyš......no neviem v takom veku majú starčekovia doprovod detí a ak si deti neboli isté jej rozhodnutím, mali si to ísť prekonzultovať ....jednoducho v tomto veku je aj malý zákrok a podanie anestézie vysoko rizikový a je dosť možné ,že operácia sa podarila ,čo nepíšu ,ale jednoducho pacientku tak oslabila ,že nebola schopná to rozchodiť ,čoho je následok imobilita a to sa tiež bohužiaľ stáva u starých ľudí .....
@sirinka to si vtipná ...na operačke pri stole nie je sám operatér ,ale minimálne dvaja a pri tejto až traja ,plus inštrumnetárka za steril stolom ,plus inštrumentárka ,ktorá obsluhuje ,plus anastézia plus rtg pracovník ,to si myslím ,že je dosť ľudí a svedkov ,aby ju chcel zabiť nemysliš ....
@sirinka ja neviem čo je potom u teba poškodenie a v akom zmysle a kto ju operoval ,neznamená ,že ju mal aj na izbe ako oše lekár ,izbový ..kde sú papiere to sa vyšetruje,takže ťažko robi´t závery...u nás je všetko vložené do počítača ,takže ak zavolajú ,že niečo chýba na papieri sme schopný to dodať ..sem tam sa to stane ,pri toľkých papieroch ,ale dodáme...
a za toto berie zodpovednsot kto? (chap ako recnicku otazku)
kazdy nech si utvori nazor sam...
@sorciera24 no ja ti neviem ako je to v čechách a ako sú tam bohatí napr,pediatri a obvoďáci ,ale na slovensku čo som si všimla aj naša dr.má auto fabiu a len byť ,to isté aj môj obvoďák ,nemám pocit,čo je lepšie u nás platené sú odborné ambulancie a dovolím si povedať ,že sú aj bohatší ,vďaka výkonom ,ale aj vybavenie takejto ambulancie je omnoho náročnejšie a ak prišiel reprezentant tj.dealer ,povedal svoje ,ukázal čo mal a letáky mal právo dať do čakárne pre info pacienta ,čo mu je dostupné ..jedine čo sme dostali boli perá ,ktoré sme si nemuseli kupovať ,ale dovolenku nám nikto neplatil ,robili sme v kuse ,takže nebolo ani kedy ....a v špitáloch ,možno má profit riaditeľ ,neviem ,ale ja mám pocit ,že kto dá na dlh to máme ,len infúzne roztoky zakaždým z iným balením tj.inej firmy lebo napr,taký Ringer od tej mal inú flašu napr.sklennú a bol modrý nápis a následne sme mali pri fasovaní Ringer vak a to je aj o liekoch ,kto dal na dlh to sme mali a nemám pocit ,že za to 10 a viac ročie nám nepribudli nejak moc lieky na pár kusov ..nič ....z čoho dobre zarábajú farmy sú psychofarmaká ,lieky na potenciu a rôzne doplnky výživy ana pechladnutie koldrex,aspirín ,vitC a maderna a pod.....takže ak máš niečo zo slovenska šup sem......inak ak by som išla súkromničiť je dobrý flek zubár ,estetická chirurgia ,plus jednodňová chirurgia ,čo bude dobré odvetvie a sa to rozbieha a potom gyn....a chir ambul.......to sú také odvetvia ,kde sa dá nabodovať vďaka výkonom ,že je to rentabilné ,ale lieky moc nie ,jedine atb po otvorenom zákroku ,čo je opodstatnené ....takže šup sem niečo zo slovenska ,možno v čechách to tak majú ja neviem ,nežijem tam ....
@aristka ako mozete mat lieky vzdy od inych vyrobcov, ked si mi tvrdila, ze pouzivate iba original? Ty mas alebo si niekedy robila funkciu, kde si sama rozhodovala, aky konkretny liek sa cloveku predpise? Nebol to jeden z hkavnych dovodov, preco doslo k zmene v predpisovani lieciv? Moze lekar napriek tomu osobne odporucit svojmu klientovi od ktoreho konkretneho vyrobcu si ma v lekarni pytat liek?

V Austrálií sa začína vyšetrovanie jednotlivcov a skupín, ktoré poskytujú klamlivé zavádzajúce informácie v oblastí zdravia. Austrálsky antivax začal proti tomuto rozhodnutiu spisovať petíciu. Prečo asi?
http://www.parliament.nsw.gov.au/Prod/Parlment/...