Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sanym A nepýtala som sa ťa, čo si myslíš o petotovi, ale o tom čo píše, konkretne že rubeola má doživotnú imunitu a pritom nemá a ako vie aká je miera reinfekcie rubeolou, či len na základe štúdie, ktorá bola robená skoro pred 50 rokmi a kde sú tie ženy, čo prekonali v tehotenstve rubeolu a porodili zdravé deti, lebo mne takéto zavádzanie ako slušné a korektné nepríde ani trochu, aj ked uznávam štýl písania ma veľkolepý. Urážky podprahové, hlavne, ked mi opakovane vypisuje, že neviem čítať, ani klikať a rešpektovať iné názory, to sa naozaj za urážku nepovažuje, hlavne ak ide o proočko rodiča, že?
@fidka79 A načo prekonávať rubeolu a riskovať komplikácie, ked sa aj tak počas tehotenstva môžeš znova nakaziť a porodiť poškodené dieťa? A koľko percent populácie sa asi tak nakazí a získa imunitu, ktorá ale nie je doživotná? A kde sa asi tak nakazia deti, ktoré nie sú teraz zaočkované? Je dôležité, aby tu vôbec neboli epidémie a to sa dá dosiahnúť len celoplošným očkovaním. Hod tam očkom na grafy, čo som dala.
@adsumus A načo očkovať a riskovať komplikácie, keď sa aj tak počas tehotenstva môžeš znova nakaziť a porodiť poškodené dieťa? Pričom pravdepodobnosť je vyššia ako po prekonaní choroby. Trvám na tom, že očkovať by sa malo fakt s rozumom a proti chorobám ktoré sú reálnou hrozbou. Takmer všetci moji konškoláci prekonali rubeolu aj mumps a nikto z nich nemal žiadne následky a nikomu sa nenarodil rubeolou poškodený súrodenec. Bolo by možno dobré nájsť nejaké štatistiky z rokov kedy sa proti týmto chorobám u nás ešte neočkovalo, že ako to vlastne bolo napr. s tou rubeolou.
@sanym Kopírujem z wikipedie o následkoch obrovskej epidémie rubeoly v rokoch 1962-65. Viete asi po anglicky. Tie čísla sú katastrofálne a čo z toho, že tí ľudia mali imunitu po prekonaní, ked sa rodili další už bez a epidémie nie sú každoročné, ale sú tam širšie intervaly a tam si pripoj aj osýpky a mumps a dakujem pekne, že nejaké percento bude mať "doživotnú" imunitu.
There was a pandemic of rubella between 1962 and 1965, starting in Europe and spreading to the United States.[34] In the years 1964-65, the United States had an estimated 12.5 million rubella cases. This led to 11,000 miscarriages or therapeutic abortions and 20,000 cases of congenital rubella syndrome. Of these, 2,100 died as neonates, 12,000 were deaf, 3,580 were blind and 1,800 were mentally retarded. In New York alone, CRS affected 1% of all births [37][38]
@sanym A ešte tu sa dá prečítať ako bolo na Slovensku s rubeolou. http://www.zzz.sk/?clanok=7753
@adsumus Nič to nemení na fakte, že rubeola je mierne ochorenie, ktoré je v prevažnej väčšine prekonané bez akýchkoľvek následkov. Áno, pre tehotné ženy je nepochybne rizikom, ale pre mňa to stále nie je dôvod očkovať proti nej 15-mesačné deti.
Na margo toho, že petot klame keď píše že prekonanie rubeoly zanecháva doživotnú imunitu, citácia z SITA Slovenska tlacova agentura 2010: "Rubeola (ružienka)je mierna vírusová infekcia, ktorá sa prejavuje drobnými vyrážkami na koži a opuchom lymfatických uzlín. Po prekonaní ochorenia zostáva celoživotná imunita. "
http://www.ehealth.sk/clanok/42648/rubeola-ruzi...
@sanym Petot si prečítal 500 študií o rubeole, mumpse a iných chorobách a tvrdil, že dáva doživotnú imunitu. Tá stránka neviem, nepoznám, môžeš ich upozorniť, že sa mýlia, ak ju navštevuješ, ja si myslím, že sa treba obracať na lekárov v týchto veciach.Ako zdroj uvádzajú SITA. A vôbec ako mohla byť taká obrovská epidémia rubeoly, ked mali byť všetci prirodzene immunni? Ináč, ja som mu to sama uverila, jedna z mála vecí a potom sa náhodne dočítam na stránke pre nevidiacich, že reinfekcia rubeolou a takisto som sa nedávno dočítala, že reinfekcia osýpkami, dobré, že?
@adsumus "Osýpky sú široko rozšíreným, akútnym infekčným ochorením. Pre ich vysokú schopnosť nákazy sa osýpky vyskytujú väčšinou ako detské ochorenie a zanechávajú celoživotnú imunitu."
http://primar.sme.sk/c/4117234/osypky.html
Aj títo klamú?
@sanym Ide spravidla o ľahko prebiehajúce vyrážkové ochorenie spôsobené vírusom z čeľade Togaviridae. Postihuje deti medzi 2. – 10. rokom života. Nebezpečenstvo znamená pre tehotné ženy, keďže spôsobuje závažné poškodenie plodu. Toto je dôvodom, prečo sa dnes proti rubeole očkuje. Reinfekcia rubeolou sa objavila u 5 – 10 % tých, ktorí ju už prekonali.
@fidka79 Včasné rozpoznanie príznakov? Som si čítala na antivax stránke, že s teplotou do a citujem
" Teploty do 40,5 °C nie sú dôvodom na paniku, pokiaľ ich nesprevádza zvracanie, problémy s dýchaním či niekoľko-dňový kašeľ, a zároveň ak netrvajú dlhšie než tri dni (72 hodín)."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/news/co-mozno-ne...
netreba sa trepať k lekárovi a pritom to chlapča nemalo žiadne také príznaky, aby podľa antivax mali chytať paniku ZOMRELO. Čo si myslíte o takom postupe? Moje decko nemalo ani zvracanie, ani problémy s dýchaním ani kašeľ, len obyčajnú teplotku do 38°C a predsa, ked som popísala všetky skutočnosti, sme leteli do nemocky na infuzky a verím, že som jej zachránila život a preto, že som nešla podľa kravín, ktoré vypisuje antivax.
@adsumus môžem sa opýtať kde si čítala že "chlapča nemalo žiadne také príznaky..." veď sa tam píše o príznakoch len toto: "po tom, čo sa u jej synčeka začali prejavovať príznaky tohto ochorenia, vzali ho k lekárovi".
To o tej teplote tvrdí dokonca aj náš proočkovací pediater, že je dobré počkať aspoň 48 hodín. Samozrejme matka dieťaťa by svoje dieťa mala poznať natoľko, aby si všimla že sa deje niečo nezvyčajné. Môj starší syn mal takto pred rokom horúčku (nie veľmi vysokú), bolesti hlavy a stuhnutú šiju. Keďže som vedela že je to jeden z najčastejších príznakov meningitídy, letela som s ním na pohotovosť, kde mi vysvetlili že pri meningitíde by tá stuhnutosť bola väčšia, poradili mi čo si mám na ňom v najbližších hodinách všímať, ale samozrejme som ho celú noc nespustila z očí. Nakoniec sa z toho vykľula "len" chrípka.