icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

anima9
21. dec 2013

@sanym Preto Ťa vyzývam, aby si s tým konečne prestala v mene všetkých rodičov. Je to maximálne nechutné.

sanym
21. dec 2013

@anima9 Akože nie je čo dokazovať? Pretože žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie nemáš. Opakujem, žiadam dôkazy pre tvoje tvrdenie že "rozširujem informácie o úmrtí cudzieho dieťaťa vplyvom očkovania v DISKUSIÁCH". Moje svedomie je čisté, nedokazujem žiadnu neočkovaciu teóriu (btw, obe moje deti sú plne očkované), za svoje príspevky som plne zodpovedná a stojím si za každým napísaným slovom.

sanym
21. dec 2013

Viac reagovať nemienim, každý súdny človek si názor utvorí sám. Stačí si vyhľadať príspevky konkrétneho prispievateľa.
Ale konečne som si úplne istá kto je kamoš qidozed.
Všetkým prajem pokojné prežitie sviatkov a pre zachovanie zdravého rozumu sa počas Vianoc týmto témam zďaleka vyhnem.

bastika
21. dec 2013

@sanym ženy nehadajte sa ja som si prečítala ze dieťatko malo v dôsledku ockovania oslabení imunitu a ochorení vážne... Imunitu sa oslabi samozrejme ale u 99,9 percent deti len v takej miere ze majú teploty ci trochu plackaju. My sme nemali vôbec nic z toho. Sú deticky apriori zle na tom zdravotne s predispoziciou na rôzne ochorenia a tak ako ockovanie môže imunity systém oslabiť tak aj obyčajná chripka a smrteľná choroba môže zaútočiť. Bohužiaľ je to tak. Ako som písala aj moja mala mala velmi ťažkú mononukleozu v 2 rokoch znasala to zle v tom smere, ze mala velmi zle pecenovky no cele zle. Mesiac sa nemohla hýbať aby jej neprišla sezóna kedze bola zvacsena ako u dospelého človeka. Preco? Neviem. Určite to nebolo z ockovania ale niektorí by to tomu pripisovali. Od vtedy je úplne zdravá...

kkristin
21. dec 2013

@anima9 a tebe uz nesibe? Nesledujem casto tuto temu ale uz ma zaraza kam az si dospela... prosim ta chod sa venovat rodine a sebe lebo to co tu predvadzas uz siaha za hranice normalnosti. Nechaj ludi zit a vraviet a pisat co chcu!!kto si aby si tu pozadovala vysvetlenia???
A ziadala dokazy? Nech si vravi kto chce co chce sme slobodni a je to tu anonymne....si zrela pre lekarske vysetrenie.

anima9
21. dec 2013

@sanym Máš paranoidné myšlienky. Sledovala som, keď qidozed písal/la. Kľudne sa informuj u admina a pýtaj si aj IP adresu, len prosím Ťa neklam. Keď si lepšie všimneš tak tu nikoho nečastujem vulgárnymi nadávkami. Tie sa v mojom slovníku, ani v hovorenom styku nevyskytujú.
Si z tých prispievateľov do fora, ktorí používajú emočné vydierania. Snažia sa v iných vzbudzovať pocit viny častým negatívnym zveličovaním ich príspevkov. Za presadenie svojej teórie sa neštítiš použiť aj takúto chúlostivú životnú situáciu. Tvoje príspevky, sú často adminom zmazané, nakoľko sa k iným diskutujúcim nevhodne vyjadruješ. To je ľahko overiteľné, len si je potrebné prebehnúť existujúce diskusie, napr. o očkovaní

miliharmi
21. dec 2013

Lidi, není třeba se kvůli tomu hádat a osočovat,
@anima9 se zeptala, jak to bylo s tím herpesvirem, tak jsem jí odpověděla. Plané neštovice malá neměla. Některý z herpesvirů byl v podezření, ale nebyl žádným způsobem prokázán přes množství nepříjemných vyšetření, které musela malá absolvovat. Tím je to snad vysvětleno.
Připadá mi, že hlavní důvod dohadů je to, že si některé nechtějí připustit, že se toto může po očkování stát, ale může a nejen v našem případě, encefalitida a meningitida je v příbalovém letáku vakcín jako nežádoucí účinek.
@kkristin Imunitu sice může oslabit i chřipka nebo jiná viróza, ale pro mě zůstává skutečností, že pár viróz Milenka prodělala, i bakteriální zánět středního ucha, ale žádnou encefalitidu z toho nedostala, Dostala ji pár dní po naočkování mmr vakcínou. Encefalitidu může vyvolat ledacos, netvrdím, že je to vždy jen z očkování, ale v našem případě je to nejpravděpodobnější příčina.

sanym
21. dec 2013

@anima9 Nikde nepíšem, že qidozed rovná sa anima9. Ty to niekde vidíš? Ale je zaujímavé, že si presne sledovala keď qidozed písala a vieš že obsahom príspevku boli vulgarizmy aj napriek tomu že v tom čase si v téme príspevok nemala a príspevok qidozed bol okamžite zmazaný.
Zmazané boli myslím tri moje príspevky (čo je vzhľadom na celkový počet mojich príspevkov na fóre zanedbateľné množstvo, hoci píšeš že sú mazané často), pričom som presvedčená že som žiadne pravidlo prispievania na fórum neporušila.
Ja sa vraj neštítim použiť takúto chúlostivú životnú situáciu? Bola som to snáď ja kto sa hrabal v téme "Zomrelo mi dieťa" a obvinil miliharmi že si o príčine smrti jej dieťaťka vymýšľa? Ja som vyslovila ľútosť nad smrťou dieťaťka, dá sa to v téme pekne nájsť.
Presne ako píšeš - nech si každý prebehne existujúce diskusie a mienku si urobí sám. Ja tú moju o tebe mám a jej obsah by bol prvým mojim príspevkom vhodným na zmazanie.

miliharmi
21. dec 2013

@kkristin Omlouvám se, nechtěla jsem oslovit Tebe ale @bastika ohledně té chřipky.

anima9
21. dec 2013

@sanym Hádam nechceš znižovať hodnotu témy, ktorú založila smútiaca matka pred pár rokmi. To, že si ju prečítam, neznamená, že sa v nej hrabem. Táto, žena to písala verejne, ako nejakú svoju spoveď. Je to životná situácia, ktorej sa netreba obracať chrbtom. Zaujímali ma určité otázky k tejto téme.

V tej dobe som písala na inú časť fóra. Ano je to "naozaj" veľmi zaujímavé, že som stihla situáciu, kedy ste sa tam viacerí rozhorčovali, že niekto používa vulgarizmy k Tvojej osobe. A pred tým som videla zmazané príspevky pod týmto nickom. Tak zas nie som bezpísmenná, žeby som nevedela, kde je sever. Napísala si, že už vieš kto je kámoš qidozed. Obráť sa s tým na admina. Ak ťa tu niekto vulgárne napádal, máš na to nárok. Ja nemám také kompetencie, aby som Ti v tomto mohla nejako pomôcť.

bastika
21. dec 2013

@miliharmi bohuzial je mi to luto encefalitidu moze naozaj vyvolat hocico a bohuzial asi vo vasom pripade pri ockovani asi mala nebola uplne zdrava a teda sa ockovat nemalo ale je to velmi smutne. Musi to byt hrozne ale prave o tom som pisala ze taketo pripady sa stavaju aj keby sa nemali. Avsak taka je medicina nie je to veda exaktna a vela krat sa voli medzi mensim zlom a myslim ze ockovanie je prave tento pripad. Mozno by pred ockovanim mali detom urobit testy teda odber krvi ci nemaju zapal bakterie a pod teda ci su zdrave aby sa taketo nieco nestalo. Ja si myslim ze samotne ockovanie to nevyvola ale ked sa pridruzi k ostatnym veciam moze to byt inhibitor. Ako vidim tvoja mala bola velmi chorlava. Je mi to velmi luto 😢

miliharmi
21. dec 2013

@bastika Právě že až tak nemocná nebyla, více nemocná začala být až po reakci na očkování. Podle lékařů nebyla pro očkování kontraindikovaná. Viz tento můj článek http://www.slobodavockovani.sk/news/smrt-po-ock...

sanym
21. dec 2013

@anima9 vulgarizmy sa tam nikde nespomínajú. Mohla by som si dať tú námahu a zistiť, či si presne v ten deň a v tú hodinu písala na inú časť fóra ako tvrdíš, ale neznížim sa na tvoju úroveň aby som sa hrabala v starých témach a pátrala po nezrovnalostiach.

anima9
21. dec 2013

@sanym Ak chceš zistiť pravdu a nie len tu tak neoverene ukazovať prstom na "zlodeja", tak by som Ti to odporúčala. To, že som písala v tej dobe na inú časť fóra však nemusí byť vysvetlením kauza qidozed. To je snáď každému jasné. Správnosť svojej teórie si najlepšie overíš u admina. Toľko k tomu. Apropo, ja by som sa tiež neznižovala...veď máš predsa svoju hrdosť, no.

sanym
21. dec 2013

@anima9 na nikoho prstom neukazujem, netuším prečo si sa v mojom príspevku ohľadom nicku qidozed našla, ani som ťa v tom konkrétnom príspevku neoznačila. 🙂 Máš pravdu, ale keby sa zistilo, že si v tej dobe na inú časť fóra nepísala, tak by ťa to usvedčilo z klamstva, keďže si napísala " V tej dobe som písala na inú časť fóra".

sirinka
21. dec 2013

@sanym uz to nechaj tak... Anima postavila svoju teoriu na starsich informaciach, tie novsie podane sem mamickou ignoruje, preto sa snazi obratit centrum debaty na tvoje znevazenie... Ved vies, klasicke odputanie pozornosti 😉

abbey1
21. dec 2013

@miliharmi Úprimne je mi ľúto, ako sa tu niekto snaží fabulovať a banalizovať utrpenie tvojej dcérky a následne vaše. I ja som sa tu dočkala podobného postoja. Fiktívnymi osobami boli popierané fakty, ktoré viem i lekárskymi správami podložiť.
K teóriam, že naše deti by boli časom tak či tak ochoreli z dôsledku predispozície, sa už ani vyjadrovať netreba. To sú slová ľudí, ktorí nechcú vidieť a pochopiť, a hlavne, ktorí nikdy podobnú vec vo svojim živote nezažili. ☹

anima9
21. dec 2013

@sanym Ja to určite nebudem dohľadávať. Lebo si ani nepamätám v ktorom období to presne bolo. Keď si mňa obvinila z klamstva, tak som Ti dôkaz dala. Bohužial Ty bez dôkazov konšpiruješ a tápéš. Týmto končím Tvoju hru o malých pátračoch. 😉
@sirinka Presne tak, odpútanie pozornosti padlo na moje obvinenie zo qidozeda. A mám Vás 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sanym
21. dec 2013

@anima9 Aha, takže zrazu si nepamätáš v ktorom období to bolo, ale zároveň vieš, že si presne vtedy písala na inú časť fóra. A pokiaľ ide o dôkazy, žiadny si mi nedala. Pýtala som sa na toto: "žiadam dôkazy pre tvoje tvrdenie že rozširujem informácie o úmrtí cudzieho dieťaťa vplyvom očkovania v DISKUSIÁCH". Hru považujem aj ja za ukončenú a má jasného víťaza. 🙂

bastika
21. dec 2013

@miliharmi no neviem potom vysvetlit preco sa ďalším miliónom deti nic nestane... Mozno je to ako s alergiou napr. Na vceli jed. Moja mama skoro zomrela po ustipnuti a mna by mohli stipat a nikdy nic... Len keby sa to dalo dopredu zistit... Aj ja som mala strach ako maly ockovanie zvládne každá matka sa boji určite. Nic nie je na 100 percent bezpečne ani len banalna operacia napr. Nosovej prepazky ako u toho Simona co upadol do kómy. Banalita a im to zničilo život to však neznamená ze tieto operácie sú nebezpečne jednoducho taká je medicína. Boli aj prípady kontaminovanych vakcin ked nie samotná vakcina ale práve ťa kontaminacia sposobovala ťažkosti to je však aj ľudsky faktor...

miliharmi
21. dec 2013

@bastika Ano, souhlasím, právě proto by konečné rozhodnutí zda očkovat nebo neočkovat měl mít ten, kdo ponese následky tohoto rozhodnutí. Očkování může mít tyto následky a proto vnucovat ho znamená vědomě obětovat ty, které je budou mít. Někdo se rozhodne, že riziko je podle něj minimální a benefit větší a dá očkovat, v pořádku. Jenže opačné rozhodnutí je bráno jako porušení zákona a je sankcionováno a očkování je vynucováno i u těch, kteří ho jako větší benefit než riziko nevyhodnotí, dokonce je vynucováno i u těch, u kterých se jeho zvýšená rizikovost už potvrdila po předchozím očkování, naše malá je typický příklad. Tohle není v pořádku a to je důvod, proč se vůbec do těchto diskusí zapojuji.

demo
21. dec 2013

@bastika verim tomu, ze deti sa nemaju ockovat ako na beziacom pase. mozno v obdobi akutneho ohrozenia (epidemie a pod.), ked na zvazovanie nie je cas. V casoch pokoja a mieru by si to mal kazdy lekar a rodic dva krat rozmysliet. Podla mna predvakcinacne vysetrenie, ktore zahrna otazku, ci ma dieta sopliky a pohlad do hrdla NIC nepovie. O nejakej predispozicii na konkretne encefalitidu nemoze byt v tomto pripade ani reci. Skuma niekto imunitu dietata, podotykam maleho dietata, predtym, ako mu vpichne vakcinu? Nikto. Zrejme by to bolo aj drahe. A taketo su potom vysledky. Cynicke argumenty niektorych diskutujucich o tom, ze rozne ochorenia mohli v organizme dietata iba driemat a vakcina ich IBA spustila su hlupe. Nema moderna medicina liecit a nie provokovat ochorenia? Nema lekar urobit vsetko preto, aby nebol tym, co ochorenie vyprovokuje? Tu sa uz dostavame ku kompetenciam lekarov. Ak toto v kompetencii a v schopnostiach nemaju, nemaju ockovat. Iba ak si to hranicna situacia ziada.

bastika
21. dec 2013

@miliharmi s tým plne súhlasím akurát ze možnosť voľby niekedy nie je pre ludi ľahké susto. Je možné ze by počet neockovanych deti aj tých kde nie je dôvod neockovat tak vzrástol ze by sa začali choroby neudrzatelne šíriť a len potom by to bolo velmi zle ked napr. Taku meningitidu môžu spôsobiť pre niekoho aj obyčajne osypky resp. Mumps o ostatných nehovoriac. Takze zase sme pri tom ze stat volí menšie zlo vo forme povinných ockovani, ktoré však mozes odmietnuť. Ja si skôr myslim ze by bol vhodný postup aplikovať výnimky v indikovanych prípadoch napr. U chorlavych a nachylnych deti neockovat resp. Neskôr a napr. U predčasne narodených jednoznačne neskôr... Takze individuálny prístup lekára po dokladom zhodnotení zdravotného stavu dieťaťa po konzultacii s rodičom

bastika
21. dec 2013

@demo ono ked uz vypukne napr. Epidemie ockovat je neskoro. Príklad žena otehotnie nie je možné ockovat proti rubeole ale ked žena tehotna rubeolu dostane je dieťa vždy postihnuté ked nedôjde k potratu. Takze sa da ockovat 3 mesiace pred tehotnostou. To bol len príklad. Proste práve v tom je problém ze nikdy nevies kedy co vypukne... Hlavne ked mame toľko milych spoluobcanov.... Teda rizikovych. Stačí ze je v triede jeden a uz je zle

demo
21. dec 2013

@bastika toto si uvedomujem. ze v case epidemie uz moze byt neskoro. hovorim, ze kym lekari nemaju v rukach nastroje na urcenie predispozicii, imunodefektov a pod. veci, nemaju ockovat. Je normalne zomriet na chorobu, nie je normalne zomriet na prevenciu!

bastika
21. dec 2013

@demo máš pravdu ked to pozeras z pohladu tých ludi ktorých sa to tako hroznym spôsobom dotkne. Ti co však o tom rozhodujú nemôžu brat do úvahy tieto jednotlive prípady. Celok je v tomto prípade dôležitejši ako jednotlivec. Pre stat je oveľa väčšou hrozbou riešiť napr. V prípade epidemie 100 tisíc chorých ako 100 chorých z ockovania... Preto ockovanie zostane povinne kým sa nevymysli nieco iné a lepšie. To máš ako s demokraciou. Je to najhoršie zriadenie ale este nikto nic lepšie nevymyslel 😝

demo
21. dec 2013

@bastika nemozu brat do uvahy tieto jednotlive pripady? akoze nie? Este v decembri 2011 vyvijali na moju znamu lekari tlak, aby dala zaockovat proti TBC svojho novorodenca. Jej namietky boli "neodborne a kratkozrake". Uz v januari 2012 bolo ockovanie na TBC zrusene, a ti isti lekari dnes mamickam hovoria, ze ockovanie malo prilis vela NU. Z toho mi vychadza, ze ten isty lekar jeden den nemoze brat ohlad na jednotlive pripady a druhy den ich uz berie. Coho je to dokazom? Je to dokazom ich nekonzistentnosti. A ze nevymysleli este nic lepsie ako rizikove ockovanie im nezazlievam,zazlievam im tu aroganciu a neschopnost pozriet sa na vec z ineho uhla a uvazovat pri tom. A zazlievam im tu poplatnost systemu - lebo co ine ako poplatnost je priklad, ktory som uviedla vyssie.

bastika
21. dec 2013

@demo ockovanie proti tbc sa zrušilo kedze tbc sa uz bežne nevyskytuje nám este aj teraz odporucili ockovat ked bývame blízko pri ukr. Hraniciach. Inak malu mam proti tbc ockovanu a úplne v pohode nema ani jazvicku. A lekár nema kompetencie sám o tom rozhodovat on musí rešpektovať zákon.

miliharmi
21. dec 2013

@bastika To se dostáváme do oblasti, která se tady diskutuje stále dokola a asi nenajdeme shodu 😉 Funguje či nefunguje kolektivní imunita po očkování? Má stát právo vnucovat tzv. menší zlo a přitom obětovat ty méně odolné? Víme, že je to skutečně menší zlo? Není to jen současná převažující představa, co je menší zlo, neukáže se do budoucna, že to je naopak ještě větší zlo? Samozřejmě ne každý dostane po očkování meningoencefalitidu, ale látky obsažené ve vakcíně jsou zřejmě schopné tímto způsobem působit, takže výjimky dostanou encefalitidu, ale i na ostatní nejspíš tytéž látky budou stejným zhoubným způsobem působit, jen se to neprojeví na jejich zdraví tak výrazně a průkazně. Odpovědi na tyto otázky nemáme. Proto rozhodnutí by mělo být individuální a nemůžou to být lékaři, kdo o tom rozhodne. Lékař by měl poskytnout všechny jemu dostupné informace na toto téma, všechny pro něj dostupné informace o zdravotním stavu, ale nemůže rozhodnout, protože nebude nést následky, pokud jeho rozhodnutí bude špatné. Nechci, aby za mě lékaři rozhodovali, chci od nich dostupné informace, (uznávám, že jich díky studiu a praxi mají více než já), chci od nich co nejširší spektrum informací včetně těch, se kterými oni sami nesouhlasí, které oni sami třeba nepovažují za pravdivé, ale oni nemají patent na pravdu, abych se mohla rozhodnout sama. Moje zkušenost mě přesvědčila, že nejde se spolehnout na to, že lékař ví nejlépe, že léčba lege artis je určitě ta správná a neuškodí víc než pomůže, správně jsi napsala, není to exaktní věda, oni mají informace, techniku, možnosti diagnostiky a to by měli poskytnout, ale nemohou za nás rozhodovat, zda podstoupíme či nepodstoupíme preventivní zákrok, který nás může i vážně poškodit.