icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

bastika
21. dec 2013

@demo na ten liek ktorý berie manžel sa doplaca 6 EUR kedze ine mu nezaberaju musime ho kupovat uz som to písala. nie ze toľko stojí. Každý nan doplaca rovnako nie len ja ono v lekárni je na tom cenovka 😀 a vysoky tlak sa neda vyliečiť je to dozivotne 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
bastika
21. dec 2013

@demo no ci to nie je tak ze dobrý pediater je len ten ktorý zdiela vás názor o ockovani 😀. Ani kamoske sa nepacila jej gyndoska ktorá jej uz zakázala priberat v tehotenstve 😀
No prajem krásny víkend a Vianoce uz sem nepojdem lebo ako mi vravela mama gynekologicka ked som otehotnela s dcérou nepovaž sa na kona chodit lebo naozaj porodis predcasne 😀

bastika
21. dec 2013

@demo bože môj nie ja ale všetci ktorí sú chorí a musia sa liečiť. 😀 aby nezomreli 😀

sirinka
21. dec 2013

@bastika zaujimave je aj zamyslenie, preco tu mame tolko ludi a tolko mladych ludi a deti trpiacimi tymito ochoreniami... Ktory castokrat uzivaju dlhodobo lieky iba na zmiernenie priznakov, ale samotne ochorenie nie je liecitelne....
Prave vo vyspelom svete, kde mame k dispozicii vsetky vydobytky alopatickej mediciny...

demo
Autor odpoveď zmazal
sirinka
21. dec 2013

@demo na zaciatku vobec nemusi byt ochorenie... Moze tam byt "cosi" co od zaciatku narusi vyvin nasej imunity 😉 no a potom sa to uz nabaluje.... Ktovie, ale faktom ostava, ze civilizacne ochorenia maju vyrazne stupajuci trend v rovnakom obdobi, ako sa do pooredia dostavala alopaticka medicina.... Cim viac lieciv a udajne lepsich a kvalitnejsich mame, tym mame aj vyssi vyskyt ochoreni a samozrejme aj spotrebu, navyse kto pozna nejake prepojenia firiem, kde farmaceuticke, kozmeticke a potravinarske firmy patria pod jednu strechu, tak sa nemusime ani velmi cudovat, aky vplyv ma na nase zdravie nas zivotny styl...

petot
21. dec 2013

@bastika V tomto s Tebou zásadne nesúhlasím. Je to presne naopak: Vakcíny, ktoré sa vo veľkom a dokonca povinne očkujú všetkým deťom, by mali mať nad všetku pochybnosť preukázanú BEZPEČNOSŤ a ÚČINNOSŤ. V opačnom prípade je to veľký a nedobrovoľný lekársky experiment na deťoch... či?

anima9
21. dec 2013

@bastika Aby som Ti to lepšie vysvetlila. Ono, pan petot by Ti potom tie ochorenia z neočkovania veľmi šikovne preliečil megadávkami vitamínu C alebo askorbátu. Alebo by Ti vopred ochotne rozrátal vitamin C na kilá dieťaťa, na jeho celoživotné preventívne dávkovanie. V pripade vitamínu C "nieje žiadne ochorenie nezdolateľne"

bastika
21. dec 2013

@sirinka alopat poznám len z krizovky 😀 jezis to uz je na mna fakt moc 😀 ja neviem nevenujem sa alternativnej ani žiadnej medicine naši ma na ňu nepustili 😀 otec internista mama gyndoska 😀

bastika
21. dec 2013

@anima9 vitamín c vycuras každý nadbytok takze je to humbuk zvyknú to dávať preto intravenozne ale aj tak je to len mizive % toho co zjes. A tých sarlatanov co tvrdili opak a kopec iných veci uz tu bolo. Niektori uz aj sedia 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sirinka
21. dec 2013

@bastika 😅 co k tomu dodat....

bastika
21. dec 2013

@petot no ono myslim ze cela medicína bola založená na experimentoch ci nie? A co je veda ked nie experimentovanie? Myslim ze všetky nové liečiva sa roky skusaju kým sa dostanú do obehu.

bastika
21. dec 2013

@fidka79 ja to neviem snažím sa len logicky uvažovať a dedukovat a poskytujem do diskusie svoj názor nie svoje poznatky asi na rozdiel od vas . Čím viac vies tým viac zistujes ze vlastne nic nevies. Vy tiez len konstruujete a dávate ďalej co sa inde docitate neviete vôbec nic 😀

veriiii
21. dec 2013

@mirka vies kolko blaznov dnes prispieva svojimi akoze tezami na nete v dnesenj dobe?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
21. dec 2013

@anima9 😀 😀 to bolo ironicky ze? Az teraz som sa dovtipila 😀 uz je neskoro a oslavujú ma tie útoky od vsevediacich ludi ktoré odrazam 😀 a začalo to tak nevinne 😀

bastika
21. dec 2013

@fidka79 nechápem píšem o tom ze veda je založená na experimentoch a ten ktorý sa osvedčí sa potom skúša testuje a potom sa posúva na trh teda pokial ide o lieky. Prepac asi musím písať zrozumitelnejsie 😀

bastika
21. dec 2013

@sirinka amen 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
veriiii
21. dec 2013

@petot na vakciny sa nerobia klinicke testy?apropo,ktory liek je 100% bezpecny?a o ucinnosti ani nehovorim..a kto zodpoveda za to, lekar liek pre svoju nedbanlivost ,alebo nevedomost kontraindikuje?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
bastika
21. dec 2013

Ako tak ratam 4 na jednu no uz to psychicky nezvladam idem si dat zakusok a krásne sny Vám prajem uz mi prosím nepiste 😀 dúfam ze sa tu este objaví niekto ockujuci aby ste sa presmerovali 😀

bastika
21. dec 2013

@fidka79 no iste si uz počula o tom ze sa ľudia hlásia do skupín na skúsanie liekov a ze sa za to celkom dobre plati. 😀 neviem ako si myslíš ze sa vyrábajú nové lieky? Ci len tak miernym dirnyx sa nieco stupne na trh bez skúsania?

kvieta
21. dec 2013

@bastika Zvládala si to dobre, aj psychicky, len človeka prestane baviť hádzať hrach na stenu 😉

bastika
21. dec 2013

@fidka79 no asi vedia viac ako ty aj ja dokopy a máš další podnet na štúdium internetu. No asi majú na to svoje metódy. Skús si kuknut ako sa vyrábajú lieky a ako prebiehajú klinicke štúdie. Lebo tvoje otázky sú uz prepac ale naozaj absurdné.

bastika
21. dec 2013

@kvieta no bohu dik za ironiu a nadhlad 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
veriiii
21. dec 2013

@fidka79 prepac,ale prave taketo logicke uvazovanie moze spustat rozne domienky, co kuluju potom kade- tade....vsetky lieky sa testuju na niekolkych urovniach-in vitro, na tkaniv.modeloch, zvieratach a na cloveku-na dobrovolnikoch sa robi prva faza,kde sa testuje pre tzv LADME-liberacia, administracia, distribucia, metabolizmus ,eliminacia..teda co sa deje s nadejnym adeptom-novym liekom ak sa poda az po vylucenie..ako sa liek metabolizuje, ake by mali byt optimalne formy podavania, ci sa moze davat injekcne,alebo len oralne, alebo lokalne, ako sa vylucuje,to da napr informaciu ci treba geriatrickym pacientom alebo ludom napr s renalnou insuficienciou upravit davku,alebo ci je pre nich bezpecny,, ake davky treba. v tejto faze klinickeho skusania sa vlastne este netestuje ucinok,ale sa stanovuju rozne hodnoty a aj napr davkovanie...Na detoch sa vtejto faze myslim netestuje, ale ked je vsetko vyprofilovane, tak sa ;potom casto preratava na kg telesnej hmotnosti..ak sa uvazuje,ze liek sa bude indikovat detom, zahrna sa klinicka studia na dalsej urovni, rovnako ako u dospelych, ta dalsia uroven je uz terapeuticka...ak liek nebol ani takto testovany u deti, tak sa proste uvadza,ze nie je znama bezpecnost u deti..