Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sirinka Voláš po kompletnej prestavbe zdravotníctva, tak som zvedavá ako si to predstavuješ. Pretože dávať linky, nato, kde kto pochybil určite nestačí. Chcelo by to konkretizovať svoje vízie. Lebo to vyzerá potom, že to ty nemáš ani šajnu ako by to malo vyzerať. Ak to bude dobrá vízia, prečo by sme ťa nepodporili?
K druhej veci. Možno keby si si prečítala text pod názvom zodpovednosť za odporúčania...pochopila by si, že si celý čas mimo, pretože táto téma upozornuje predovšetkým nato, že antivax za škody, ktoré spôsobí svojimi odporúčaniami zodpovednosť nepreberá...má to uvedené na spodku každej jednej svojej stránky. Darmo sa tu vypytujem za aké škody to zodpovednosť nepreberá, pretože podľa toho vyjadrenia.. je jasné, že škody predpokladá a len sa chráni proti prípadným žalobám. Antivax predopkladá škody...aké škody? A ak predpokladá škody, ako môže s čistým svedomím dalej odporúčať?
Lekári liečia a na prípadné nežiadúce účinky musia upozornovať. Nemali by to isté robiť aj antivax? Či oni môžu odporučiť ľudom, aby si tetanus u dieťaťa liečili vitamínom C a ak sa nepodarí.....tvoja vec...my ideme dalej..odporúčame dalej.
@adsumus ja hovorim o zmene systemu... Od vrchu, kde sa stracaju peniaze a zakony sa robia na mieru financnym skupinam,
Ty si mozno myslis, ze som mimo, ale informovany suhlas u lekara je co? Kolko krat ti tu ludia pisali, ze neboli skutocne a dostatocne informovany, ze ked sa nieco po ockovani udeje, vsetci sa zbavuju zodpovednosti a vsetko ostava na pleciach rodicov, cele trapenie... Ale to ty akosi nechces vidiet...
@sirinka financie je jedna vec a to ako ty sereš na ľudí je druhá vec ...problémy sú v každom rezorte ,zlyhania sú v každom rezorte.len máš smolu u nás denne funguje 14 operačiek zo všetkých oborov ,ktoré operujú a denne zachraňujú kvantum ľudí a zachraňujú ich lekári a sestry a robia čo môžu a zas máš smolu ..často zachránia aj nemožné....a kde sú odd.kde sú jisky ,aro .a iné odd. kde je rehabilitácia .....a ešte más smolu ,aj napriek tomu ako nás tu očierňuješ ,pacienti nám ďakujú.....a stáva sa to veľmi často ,aj po strete na ulici ,,,,plus mám krásny príklad,kedy sestrička môjho gyn.prišla o malú dcérku ,ktorú zrazilo auto a ,ktorú sme my ratovali a aj napriek snahe neprežila ...mi povedala ,akú máme ťažkú prácu a obdivuje nás ,že to dokážeme robiť a ako veľa robíme pre ľudí.....a to aj napriek ,že malinkú sa nám nepodarilo zachrániť.....takže to ,že ty tu očierňuješ ,len strašíš mamičky ,aký sme zlí a neschopný a ako sama pracuješ na zlepšení alebo ako sama pristupuješ k lepšiemu zdr. nepíšeš.....
@sirinka Ty mi pripadas ako opozicny politik tesne pred volbami 😉
@zuzkaanicka 😀 😀 😀
@aristka odmietam tieto tvoje vulgarne utoky, v ktorych zbytocne zovseobecnujes a zamerne prehliadas niektore moje vyjadrenia. Jednoducho ked niekto zaklada temu o zodpovednosti, tak musi prijat aj fakt, ze ani lekar nie je schopny a ochotny vzdy prijat zodpovednost za svoje pochybenie...
Vobec nie je moja smola, ked sa vam dari a uz som ti niekolkokrat pisala, ze moja predstava fungujuceho zdavotnictva je prepojenie klasickej a alternativnej mediciny, co ty stale zamerne prehliadas, naopak stale ma pasujes sa najvacsieho vyznavaca cinskej mediciny. Ja som tu ani jeden jediny krat neposlala inu sestru dovzdelavat sa a nevysmievala som sa jej odboru, ako je tvojim zvykom, neodoberala som lekarom ich diplomy na zaklade internetovej diskusie...
@sirinka ty sa tu pasuješ sama ....bolo by zaujímavé ako by voda z artézkej studne vyliečila chorých ,plus alternatívnej medicíny je dosť ,aby ľudia vedeli ,kde to hľadať.....a liečiť sa tak súbežne ,plus alternativistom by asi padol kšeft keby sa to robilo v špitály ....inak robila alternatíva ,ktorá neprešla klin.výskumom....neviem ako by to obstálo ohľadom tu diskutovanej zodpovednosti a zákonoch ....asi by sa zvýšil počet nezamestnaných ,keby alternatívny liečitelia stratili prácu ....a nepotešili by sa aj tu niektorý z av....
Antivaxu ide o slobodu ockovania. Nie o vitamin C. Tak s tym nalepkovanim konecne prestante, mily provakcinisti.
Vcera tu na mna vyskocil jeden nick, ze preco propagujem vitamin C pri spineni v tehotenstve, len preto, ze tu niekto stale huci neznalym problematiky, ze kto je za slobodu ockovania, propaguje vitamin C na vsetko. Pritom vitamin C je bezne odporucany gynekologmi pri spineni.
Nenalepkujeme provakcinistov.. Nepytame sa ich provokativne nalepkujuce otazky.. a naozaj by bolo do coho triafat. Tak laskavo prestante utocit takto podpasovo a nalepkovat nas. Dakujem.
@aristka tak si precitaj po sebe co pises... Vyslovene klames a snazis sa o mne vytvorit obraz, ktory si sama fabulujes... Nikdy som netvrdila, ze som zastanca vylucne alternativnej mediciny, o artezskej vode si ako prisla na to, ze je liecitelna? O co sa snazis takymto zamernym zavadzanim o mojej osobe?
A co by sa stalo, keby liecitelia prisli o svoje ksefty? Nepotesilo by to predovsetkym teba a tvoje privrzenkyne? To je pre teba dolezitejsie ako komplexnost poskytovania zdravotnej starostlivosti so zameranim na co najmenej skodlive prostriedky, ktore by vyuzivala a na dolezitost prevencie ochoreni?
@kveta a ešte niečo ,neviem ,v ktorej diskusii si radila ,ale preberáš zodpovednosť ,ak mamička budúca bude utekať do lekárne alebo dm si kúpiť vit.c a pritom ,kedˇže do nej cez net nevidíš a si laik ,či jej práve neodchádza hlienová zátka ,alebo jej niečo zhubné nerastie vo vagíne alebo nie je otvorená a má mať kľudový režim ,dr.jej majú zastaviŤ pôrod a pod......preberáš zodpovednosť ,že išla kúpiť vitamín a nešla k dr.....a možno predčasne porodí nezrelé dieťa.....nemáš pocit,že tehu nemá prečo špiniť a ak je problém smer .dr. a ten zistí čo sa deje plus pozná osobnú anamnézu pacientky tj či netrpí napr.obl.problémami ,či neberie lieky na srdiečko a pod.kedy je vit.C kontraindikovaný......
@sirinka Mne bolo povedane od sestricky na prijme, ze bezi zavolat gynekologa. Potom sa posadila k pocitacu a dalej prispievala na facebook debatujuc s kolegynou o tom, co tie zeny po umelych oplodneniach vlastne chcu, ked aj tak potracaju.
Malo to jedinu chybicku. Stala som tam krvacajuc po osmich rokoch snahy o dieta, konecne po prirodzenom pocati a ona gynekologa este stale nevolala. Nech ziju Kramare..
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... kuk ,pre ozrejmenie kedy sa tvorí hlienová zátka....
@aristka Pohladaj si to. Najdes ma v dalsich x temach kde radim ist pri tazkostiach okamzite k dr. V dalsich temach vysvetlujem preco netreba ostat lezat doma, ked zena citi, ze nieco nie je v poriadku, aby lekari mali sancu zastavit pripadny predcasny porod. A v dalsich temach ma najdes vysvetlovat preco pri hroziacom predcasnom porode treba rodit tam, kde maju specializovane pracovisko pre nedonosene deti, lebo prevoz nedonosenych deti je rizikovy. Je tych tem dost. ;)
Necitam cudziu korespondenciu. To je predsa trestne. Neurazaj.
@kvieta ja som mala ....tak ako všetci okolo...,ale tu je ľahšie napísať ,že útočíme a nazvať nás hlupákmi ....čo sa čudujem ,že jej to stále prechádza slovo ako je prezentované diskutujúcou natašou tu nemá čo robiť ..hlupáci ,somári ,debili čo ona používa neustále aj v téme očko neočko ..nechápem ...chodí si sem vyvršovať svoje ego ...alebo sa doma normálne takto bavia....,ale ničím neprispejú a ani link mi tu nevedia dať ...

@adsumus 😀 kazdy ma podpori? Akoze mi da like alebo ako? To ze sa tebe nepaci, ze sem davam aj prispevky z inej oblasti ako zameranej proti ockovaniu je tvoj problem, naopak tu ziadas preberanie zodpovednosti za odporucania a nemas ani sajnu ako by to malo v skutocnosti vyzerat....