Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sirinka 😕
Citujem z listu Doc. MUDr. Rastislava Maďara na e-mail Prof. RNDr. A. Strunecké.
"Mimochodem, nedávno bylo ve FN Ostrava neočkované miminko s pneumokokovou meningitidou, od zelené matky, úmyslně proti pneumokokům neočkované. Možná i kvůli Vám. Bude do smrti hluché. Invalida. Nevinná oběť zaslepeného fanatizmu."
@sirinka Nie, nevidím v tom jasný dôkaz, že by sa to nestalo, keby bolo zaočkované, aj ked táto možnosť tu je, žeby sa to nestalo....pre mamu na zamyslenie. Lenže takéto prípady neočko detí, ktoré si nesú veľmi vážne následky, ked ochoreli neočkované bohužiaľ pribúdajú a kto pred tým zatvára oči, zatvára oči pred utrpením detí...zbytočným utrpením...očkovaním preventabilným.
@adsumus vies co, stale sa tocime dookola... Ja neprivieram oci pred komplikaciami chorob, pokial vies, ze pribudaju, uved prosim aj zdroj, nech vieme, na zaklade coho prehodnotit nazor... Stale si vsak myslim, zeockovanie moze byt slobodnou volbou, co nevylucuje vysoke percenta zaockovanosti
@sirinka Neprivieraš? Co tu dávam celý čas? Naposledy chlapček neočkujúcej maminy, liečený močom a viatmínom c..obojstranný zápal ucha, predtým v pod lampou dva prípady jedno má agresívnu hepatitídu, druhé je dokonca života postihnuté, teraz dieťa v čechách, hluché..neočko detičky a to tu nedávam zo zahraničia..tie nájdeš v skupine Povinné očkovanie a jeho zmysel, v minulom roku neočko dievčinka zomrela na osýpky v Holandsku, nechcem pokračovať, nájdeš to tam, ak sa pridáš ako sa objavujú nové informácie..bohužiaľ a antivax ani slovíčka svojim nepovie, hlavne, že rozoberá billa gatesa a amy parker, úplne nepodstné veci.
@adsumus aku reakciu cakas? Ja nepopieram, ze sa tie veci stali, mas chut sa tu v tom rypat? Mam zacat hykat? To je realita, stava sa to, rovnako ako neziaduce ucinky po ockovani... Preto som za slobodnu volbu, preto neziadam zakaz ockovania, preto je mi proti srsti prikaz ockovat....
@sirinka inak vakcina na pneumokoka v cechach NIE je povinna ---teda mozeme takto potom hodnotit kazdu chorobu co sa DA dat zaockovat-chripka,rotarix.kliestovka,hep.A............a sudme kazdeho kto nema uplne VSETKY aj NE povinne vakciny........ci dieta ci dospelak..... to dieta nemalo NEPOVINNE ockovanie....povinne je len u nas na SK.
Dalej-aky typ pneumokoka to bol ? ani slovko tam o tom nie je.....je zarhnuty vo vakcine?
A tiez kde je dokaz, ze by to dieta nemalo taky isty,alebo este horsi pribeh ak by BOLO ockovane na pneumokoka?
-v mojom okoli je vela deti co pneumokoka maju v nose a nasledene maju problemy s usami-su to vsetko plne ockovane deti.....a maju vyvody z ucha,zhorseny sluch ....takmer hluche....PLNE ockovane.
Ak by to dieta bolo zaockovane na pneumokoka a malo by takito priebeh ochorenia, tak by sa tu zas tocilo-ze vdaka vakcine prislo LEN o sluch a nezomrelo......
Vsetko sa d pretocit ako komu vyhovuje......
Pri vedlajsich ucinkoch vakciny sa VZDY chce dokaz, ze to dieta to ma z vakciny........inak sa to nebere ako doveryhodne,je to zavadzajuce,je to hra s citmi.................
a kde je dokaz ,ze s vakcinou by to- konkretne dieta -chorobu nedostalo,alebo by malo lahsi priebeh....taky dokaz tiez neexistuje............takze bud budeme mat rovnaku poziadavky na obe strany a to dokaz....
alebo budme slepo prijmat podobne vyhlasanie -ale potom z oboch stran bez potreby dokazu...
@tin007
@kaja73 Chápem, že vy máte skúsenosť, že veľa veľa preveľa detí vo vašom okolí ochoreli, ale tu je grafík, kde došlo k 94% poklesu incidencie vážnych ochorení po zavedení prevenaru 7 v Kanade. Osobne nepoznám žiadne dieťa s vážnym ochorením ušiek. Zopár mi aj vyrástlo pred očami a nebolo im nič. ten pokles znamená, že o toľko menej detí bolo vážne chorých po zavedení očkovania.
ano zial mam taku skusenost a nic na tom neznemia ani tvoje grafy.....
V nemocke sa usi riesia ako na beziacom pase pri vybere nosnych mandli.....skus si skocit do temy o nosnych mandliach a ich vybere...ci len tak sleduj co tu pisu maminky o usiach svojich deti---takmer vzdy ide o ockovane deti.
Sama mam z nemocky taku skusenost-ked mojmu malemu manlde vyberali- tak hned 2 zo 4 deti aj s usami sli na zakrok.
A z mojho okolia -deti mojich znamych ci skolkarski kamosi.......3 deti vo veku cca 4 roky maju stipulky- ci ako sa to vola -v usiach.
Vsetko plne ockovane deti....
A ten pribeh z ciech-to dieta nemalo NEpovinnu vakcinu......je to ceske dieta a teda sa riadia ceskym ocko kalendarom a uz tam robia z jeho mami vyvrhela.
Tvoje dieta ma aj vsetky nepovinne vakciny.......?
Lebo ak nie,tak si taka ista ako jeho mama....nedala si nepovinne vakciny.
@kaja73 takmer vzdy ide o ockovane deti ... nuz, to je asi pravda, lebo vacsina deti na Slovensku je ockovana, tak to je asi tak ako ked napises, ze v meste XY je vacsina ludi, ktori maju trvaly pobyt v meste XY 😉
@zuzkaanicka nemohla som napisat ze vsetky-aj ked asi vsetky 😉 lebo nepoznam ich ocko status-len vychadzam z toho co pises aj ty 😉 takze nic nove si pre mna nenapisala. 🙂
@kaja73 Mna naozaj táto argumentácia povinné..nepovinné nezaujíma. Mne je úplne jedno ako bude ošetrená legislatíva kolem očkovania. Zaujíma ma,či sa znížil počet chorých detí po zavedení očkovania alebo nie. Z grafov jasne vyplýva, že ano. Ak má antivax dôkazy, že nie...treba dať na známosť. Jednotlivé oklieštené skúsenosti nám nikomu nepomôžu.
@kaja73 ja Ti len vysvetlujem, ze ta informacia, ze vacsina tych deti je ockovanych ma asi taku vypovednu hodnotu ako ten priklad o trvalom pobyte ... samozrejme, pre mnohych to znamena, ze AHA ... tych ockovanych je tam vacsina, takze radsej nebudem ockovat ... takto totiz AV dost casto interpretuje statisticke vysledky a kedze vacsina o statistike vela nevie, tak uveri 😉
@kaja73 a este doplnim k tomu prikladu s trvalym pobytom ... tam tiez zrejme nebude mat kazdy trvaly pobyt v meste XY, ale je takmer iste, ze vacsina ten trvaly pobyt ma ... dufam, ze sa uz chapeme 😉
@kaja73 ak rdikalny pokles pripadov po zavedeni ockovania nebol odozvou na zavedenie ockovania, tak potom z coho? Ked spochybnujes tuto statistiku, tak musis uviest nejaky relevantnu pricinu poklesu poctu ochoreni. Myslis si, ze Kanadania prehliadli alebo zatajili nejaky dalsi vplyv, ktory mal subeh so zavedenim ockovania?
@adsumus ale to by ta teda malo zaujimat----lebo nepovinne nemate ani vy vsetky napichane a ani jedna co je tu za ocko nema v dietati a v sebe vsetky vakciny sveta napichane a pritom urcite vsetky vakciny na trhu vykazuju v studiach super efekt 😉 ako prevenar napr.... ...... lebo inak by ich predsa nedali na trh.......ze nie?
Takze ak ti je to jedno,tak hura do ockovania sa........vsetkym kde studie hovoria o poklese ochoreni..... a potom mozes tvrdit to , co si pisala.....ze je ti jedno aka je legislativa a riadis sa len studiami. 🙂 tak sa nimi riad a doockuj si vsetko-sebe aj malej- ..........az potom bude tvoje tvrdenie pravdive..
A" okliestena skusenost "ak je moja a ja sa rozhodujem, tak je pre mna dolezita.
@zita19 grafy,grafy...tolko ich tu uz bolo spochybnenych,tolko zamerne skreslenych.....ja osobne neviem ktory je pravdivy a za ktorym je daka zaujmova skupina....fakt ani len netusim-zial.
A uvies nemusi vobec nic-to sa mylis ze musim. 😉 a ani to neviem.....ja som clovek co sa riadi skor tou "okliestenou skusenostou" a nie grafmi robenymi mozno na zelanie.
@kaja73 no, ale ak chces obhajit svoju pravdu, tak by si mala mat argument, ci? 😉
@zuzkaanicka argumen k comu-preco poklesli ochorenia na pneumokoky v kanade? 🙂
sorry ale na to ti fakt neodpoviem ....a poklesli vobec?-graf to sice tvrdi.......ale.....
a nestuplo daco ine zaroven?........statistika je taka divna vec----vzdy sa da vsetko prisposobit ......
@adsumus Možno by bolo lepšie dať nejaký graf z európskej krajiny, v Kanade a USA sú najrozšírenejšie iné kmene pneumokoka ako v Európe, pričom sa očkuje rovnakými vakcínami (ak sa nemýlim). Ja mám ku Kanade ešte toto: "V USA a Kanade došlo po zavedení pravidelného očkovania k nárastu ochorení spôsobených typom16A, ktorý nebol zahrnutý v podávanej vakcíne (Prevenar 7)."

@adsumus to je tvoje rozhodnutie, ze to takto beries a respektujes....a mozno mas uplnu pravdu, ja to beriem tak, ze ockovanie sposobuje pri dravetovom syndrome takmer vzdy skorsi nastup ochorenia, teda prve prejavy suvisia s vakcinaciou, to u mna vzbudzuje pozornost, ako posobi ockovacia latka v detskom organizme a co dokaze vyvolat. Potom neviem, ci tento zmutovany gen maju vylucne deti, ktore maju aj prejavy, ci neexistuju ludia, u ktorych ochorenie nikdy neprepukne atd... Otazok je dost.
Ja sa na rozdiel od teba netvarim, ze nejake ochorenie, lieky alebo vakciny nemozusposobitaj vazne komplikacie, dozivotne nasledky, ci smrt. Vzdy tu bude urcite riziko, nikto ti nikdy nezaruci, ze cely svoj zivot prezijes v absolutnej pohode a zdravi...