Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus ešte k tomuto citátu ktorý si uviedla vyššie: "Mimochodem, nedávno bylo ve FN Ostrava neočkované miminko s pneumokokovou meningitidou, od zelené matky, úmyslně proti pneumokokům neočkované. Možná i kvůli Vám. Bude do smrti hluché. Invalida. Nevinná oběť zaslepeného fanatizmu."
Nazvať dieťatko, ktoré umrie na pneumokokovú meningitídu, pričom vakcína proti pneumokokom je v ČR nepovinná, obeťou zaslepeného fanatizmu je naozaj prehnané. A matku označiť ako zelenú matku, ktorá nedala dieťa úmyselne zaočkovať... 😕 To by sa takto kľudne mohla označiť každá matka, ktorá nedala dieťa zaočkovať proti chrípke a dieťatko na komplikácie chrípky nedajbože zomrelo... Možno si ťa s niekým mýlim, ale zdá sa mi, že si spomínala že očkovanie proti chrípke tvoja rodina neabsolvuje.
@zuzkaanicka mne zial zostave verit len tomu co som videla doma........takze ja osobne ziadne grafy vlastne ani neriesim-nemusim. 😉
Co by ma uspokojilo? mozno keby tu studiu robil na velkej vzorke moj muz...... 🙂
A taka dvojito zaslepena studa na vakciny by tiez bodla.
@kaja73 a on je statistik?
@zuzkaanicka -co je a co nie je fuk......ale ma skusenosti prave s dvojito zaslepenym studiami....viac na tuto temu pisat nebudem.
@zuzkaanicka namiesto chrípky by to kľudne mohlo byť aj ďalšie nepovinné očkovanie proti meningokokom. Keby nejaké neočkované dieťa umrelo na meningokokovú meningitídu, mohli by sme jeho matku takto hanlivo označiť? Podľa teba je to správne? Koľko % detí je na Sk očkovaných proti meningokokom?
@sanym nezijem na Slovensku, takze sotva Ti tu hodim nejake percenta 😉 ... ja som nikoho hanlivo neoznacila, musis sa opytat dotycneho lekara ... ale verim, ze lekari uz musia byt aj nastvani a teda sa im az tak necudujem ... tiez ma stve, ked ludia veria viac pseudoodbornikom ako skutocnym odbornikom 😉 ... a jasne, teraz mozete argumentovat, ze ti pseudoodbornici su uplne super, vedci su podplateni ... ja mam na to iny nazor 😉
@sanym Najlepšie kontaktovať lekárov, čo s tým robia, tu máš to isté na Slovensku.
@zuzkaanicka To bola skôr rečnícka otázka. Je ich málo. Neoznačila si hanlivo nikoho, ale lajkla si príspevok od adsumus s touto citáciou, takže asi s takýmto označením dotyčnej matky ktorá nedala dieťaťku nepovinnú vakcínu súhlasíš...
@adsumus Nikto matku hanlivo neoznačil? Podľa teba označenie matky od Doc. MUDr. Rastislava Maďara, ktorého citát si tu zverejnila nie je hanlivé? napísal "... od zelené matky, úmyslně proti pneumokokům neočkované. Možná i kvůli Vám. Bude do smrti hluché. Invalida. Nevinná oběť zaslepeného fanatizmu."
A nenašla som nikde vyjadrenie ľútosti voči matke. Neodpovedala si mi, či ste v tvojej rodine zaočkovaní proti chrípke, meningokokom a ďalším chorobám, proti ktorým je očkovanie nepovinné.
@sanym lajkla som ... s obsahom toho prispevku suhlasim a vysvetlenie som uz dala, ale strucne zopakujem-chapem, ze su lekari nastvani a zelena matka nie je podla mna hanlive oznacenie ... to, ze ju @kaja73 oznacila ako debila v zelenom, to uz je ina kava, ale je to jej vyjadrenie 😉 ak to ona takto pochopila, to uz je jej problem 😉
@adsumus
@zuzkaanicka matka- vraj"ZELENA matka"
dieta-vraj obet FANATIZMU....
tie nazyv len preto, ze ta matka nedala nepovinnu vakcinu----ved je to jasny utok na tu zenu ...nevidi to len zaslepeny 😖
To rovno mohli napaist to com napisala ja-ze ta zena je debil v zelenom-lebo cielom bolo vytvorit presne takíto nazor na nu...
@adsumus a tvoje vyjadrenie po tom čo si pridala spomínaný príspevok: "Ešte stále ostávajú pochybnosti? Koľko neočkovaných detičiek musí na toto rozhodnutie doplatiť?" Na aké rozhodnutie majú detičky doplatiť? Na rozhodnutie ich matiek nedať svoje deti zaočkovať nepovinnými vakcínami? Potom si možno jedna z nich. Podľa mňa keď si sem pridala spomínaný príspevok, vôbec si nevedela, že očkovanie proti pneumokokom je v ČR nepovinné. Inak si to neviem vysvetliť...
@sanym To je len zbytočné zadrapovanie, podstatné veci treba riešiť. Urobila tá mama dobre, že si nedala decino zaočkovať alebo nie? Daj svoj názor, nehodnoť doktora...nepoznáš ho..nevieš o nom nič a neodsudzuj ho, môže byť stokrát morálnejší ako celý antivax dokopy, ani tu mamu nikto neodsúdil.
@sanym To ze niekto niekoho odcituje, neznamena, ze suhlasi s kazdym jeho slovom. Ja v tomoto pripade s nazorom konkretneho doktora suhlasim, aje ked nie celkom suhlasim s jeho slobnikom, ale na druhej strane sa mu ani necudujem, ze siahol k takemuto tvrdemu vyjadreniu.
A odcitovala si ho aj ty, takze podla tvojho algorytmu, kto cituje, ten do bodky suhlasi, suhlasis aj ty.
@kaja73 no, ale to, ze protiockujuci pisu o ockujucih, ze su fanatici, to Ti asi nevadi, ci? ... zrazu Ti slovicko vadi? ... dnes som si zamerne mrkla nejake AV web-stranky a bolo to pre mna velmi poucne 😉
@kaja73 a takyto nazor si si z toho utvorila Ty ... ja veru nie ... tak kde je chyba? 😉
Kedze Doc. MUDr. Rasislav Madar je o.i. veduci Ockovacieho centra v Ostrave a velakrat uz takto sprosto zautocil na ludi, ktori odmietaju pritakvat jeho vyjadreniam, tak sa az tak velmi necudujem ako to napisal. Ale teda cudujem sa, ze si dovolil napisat, ze matka umyselne proti pneumokokom neockovala, ked take ockovanie v CR nie je povinne. Na mieste tej matky ho zazalujem za urazku.
@adsumus Lekár, ktorého ja považujem za morálneho sa takto nevyjadruje. Opakujem - matka nedala svoje dieťa zaočkovať NEPOVINNOU vakcínou. Čoho sa dopustila? Stále si mi neodpovedala - je tvoje dieťa (deti) zaočkované všetkými nepovinnými vakcínami? Ak nie, urobila si dobre, že si nepovinné vakcíny nedala?
@zuzkaanicka Nevadí jej, že nás označujú za vakcinacistov, čo si očkujeme deti, že nám opakovane píšu, že pomrieme na choroby a na nežiadúce účinky, že si vlastné deti vraždíme....nič jej nevadí...len to, že neočko dieťatko je podľa niekoho obeť fanatizmu jej vadí. A sú takí rodičia, čo si to aj priznali, že sa nechali oklamať antivaxom a teraz sú provax, decino im schytalo tetanus a takmer umrelo...rok sa zotavuje. Museli sledovať utrpenie vlastného dieťaťa..zbytočne.
@tin007
Ja ta odcitujem:
"Ale teda cudujem sa, ze si dovolil napisat, ze matka UMYSELNE proti pneumokokom neockovala...!
Teda toto mi vysvetli. Da sa (ne)zaockovat aj neumyselne, nejak zhodou okolnosti? Ak niekto dieta odnesie k lekarovi na ockovanie, predpokladam, ze to ma v umysle. Rovnako ak ho tam neodnesie. Alebo nahodou nemali cestu okolo a tak to neumyselne vyslo blbo...
@zuzkaanicka dala som to citat 4 ludom -vsetci to pochopili ako ja-jednoznacny utok na matku...matka je blba ze neockovala...
ty to len nechces tak vnimat....
ale byt matkou co jej dieta zomrie na chripku-tu neockujes ze?,alebo ma trvale nasledky ..... a potom ta takto nazvu-zelenou matkou-lebo si nedala nepovinu vakcinu... a tvoje dieta by bolo obetou fanatizmu......hned by si menil nazor. 😉
@sanym Prečítaj si príbeh tých rodičov...úprimne vypovedali, že naleteli antivax, ľutujú, že si synka neočkovali, dali zaočkovať všetky svoje deti, píšu listy po školách, aby si aj iní očkovali tie svoje...ja si len želám, aby aj na Slovensku bolo takých úprimných ludí, čo najviac.

@kaja73 tak napis, aky graf by Ta uspokojil? 😉