icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

zita19
8. feb 2014

@tin007 Neiem ci je to vobec urazka. Poznam BIO, NATUR, EKO, VEGA, MAKRO... ludi, ktori o sebe s hrdostou prehlasuju, ze su ZELENI. Zeleni z presvedcenia. "Som zeleny" oznacuje ich zivotny nazor a styl. Takze to podla mna urazka nie je.

tin007
8. feb 2014

@zita19 Ak chces mat posledne slovo, tak si ho maj!

kaja73
8. feb 2014

@zita19 v tom kontexte je to ine-netvar sa , ze to iste slove vyslovene v inom kontexte nemoze mat iny zmysel. 😉
v tomto kontexte-od toho lekara....je to urazka ..
Si inteligentna zena-aspon mam z teba tento pocit zatial---takze teraz ti neverim ze toto nevies rozlisit. 😉
Aj slovo "dilinko" moze byt myslene z lasky a slovo "milacik"-z nenavisti--vzdy ide o kontext a pri rozpravani aj o ton hlasu.
Ale ty to vies 🙂

zuzkaanicka
8. feb 2014

@kaja73 styria ludia ... hmm ... to uz jen priam inzinierska indukcia 😉 ... to, co ja (ne)chcem vnimat, to by si mohla nechat na mna, alebo uz mate na Slovensku nejake nariadene spravne vnimanie? 😕

adsumus
autor
8. feb 2014

@zita19 Lenže tu sa ani nevie v akom význame to bolo použité, či nejde o preklep, nikto sa neunúval pána doktora kontaktovať o vysvetlenie, len sa našla zádrapka,že aký je ujo zlý a mamina chuda obeťou útoku, aby sa nemusela riešiť podstata.

Urobila mamina dobre, že si vedome neočkovala dieťatko proti pneumokokom?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@adsumus pozri, argumenty dosli a nastastie sa naslo nieco, co im dalo zelenu 😖

zita19
8. feb 2014

@kaja73 Vsak ja som na kontext poukazovala...
Ale aj tak tvrdim, ze ked nikoho citujem, ked s niekym suhlasim, to este neznamena, ze slepo akceptujem do bodky jeho ciny a vyjadrenia. Mozem s niekym suhlasit, ze napriklad jeho ciel je spravny ale nemusim suhlasit s jeho cestou k tomuto cielu...

kaja73
8. feb 2014

@zuzkaanicka viac ich tu nemam-sorry. 😉
Vimaj si to ako chces a ostanych nechaj vnimat ako chcu zas oni. 🙂

zuzkaanicka
8. feb 2014

@kaja73 a pisala som Ti ako to mas vnimat Ty? ... vsimam si ja, kto co lajkol? ... to prave @sanym a Ty mate problem s tym, co som ja lajkla 😉

kaja73
8. feb 2014

@adsumus robis dobre ked neockujes nepovinne vakciny? Ked zistis ze robis zle bude uz asi neskoro 😉

A inak....
kde je dokaz ze tie deti -neockovane-by neochoreli tak ci tak,
kde je dokaz ze vakcina by ich spasila,
ze by malu lahsi pribeh choroby
kde je dokaz ze su uprimni....-ti rodicia co teraz bojuju za vakciny....po tom ako sami vraj neockovali....ze im nik neplati za tento postoj......
dokazy,dokazy......nie su....

....tak ako nie su pri dokazovani trvalych nasledkov po vakcine......lebo dokazat sa ani jedno ani druhe neda...

kaja73
8. feb 2014

@zuzkaanicka netusim co si lajkla......

zuzkaanicka
8. feb 2014

@kaja73 ako vies, ze sa to neda dokazat?

sanym
8. feb 2014

@zuzkaanicka Tak to sa mýliš, ja s tým problém nemám, lajkuj si čo len chceš. Každý jeden príspevok aj každý jeden lajk je vizitkou diskutujúceho. 🙂

kaja73
8. feb 2014

@zuzkaanicka co z toho konkretne mas na mysli?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@sanym tak potom preco odo mna chces odpoved, ze preco som lajkla @adsumus? ... a dufam, ze to nemusim hladat a dokazovat, ze si sa pytala?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@kaja73
pisala si toto:
"kde je dokaz ze tie deti -neockovane-by neochoreli tak ci tak,
kde je dokaz ze vakcina by ich spasila,
ze by malu lahsi pribeh choroby
kde je dokaz ze su uprimni....-ti rodicia co teraz bojuju za vakciny....po tom ako sami vraj neockovali....ze im nik neplati za tento postoj......
dokazy,dokazy......nie su....

....tak ako nie su pri dokazovani trvalych nasledkov po vakcine......lebo dokazat sa ani jedno ani druhe neda... "

Tak sa pytam, ze odkial vies, ze sa to neda dokazat ... mam na mysli poslednu Tvoju vetu 😉

sanym
8. feb 2014

@zuzkaanicka Nehľadaj, ja som našla. Písala som toto. "Neoznačila si hanlivo nikoho, ale lajkla si príspevok od adsumus s touto citáciou, takže asi s takýmto označením dotyčnej matky ktorá nedala dieťaťku nepovinnú vakcínu súhlasíš... " Kde sa pýtam, prečo si ho lajkla? 😉

zuzkaanicka
8. feb 2014

@sanym "takze asi s tym oznacenim suhlasis" ... no, tak ak si necakala odpoved, tak prepac ... na buduce reagovat nebudem 😉

adsumus
autor
8. feb 2014

@kaja73 Ja som sa ešte nerozhodla či neočkujem nepovinné vakcíny, meningokoky som tak na 70% rozhodnutá, že dám, chrípku som rozhodnutá, že sa budeme očkovať s mm na budúci rok my dvaja, ešte zisťujem nejaké veci ohľadom toho. Hpv som na 90% rozhodnutá, že dám. Lebo asi sa budeš čudovať, ale my máme tiež autoimunitné ochorenie v rodine a čím viac vakcín, tým v neskoršom veku sa prejavuje. To je zasa moja osobná skúsenosť prečo očkovať.

zita19
8. feb 2014

@adsumus Vsak to... Odbornici s erudiciou a kreditom su na tomto fore degradovani na poskokov farmafiriem, zato su tu do neba chvaleni amateri s ich pseudoargumentami. Keby len chvaleni, mnohe mamicky sa podla tychto castokrat poprekrucanych informacii rozhoduju aj v otazke zdravia svojich det.
Ked potrebuju napojit plyn alebo rozvod elektriny v dome, zavolaju si odbornika, ziadaju od neho dokazanie kvalifikacie na tieto cinnosti, lebo vsak ide aj o zdravie ich deti. Pozaduju zaruku na vykonane prace, na dodany material..
Ked ide o medicinske otazky, radia sa odporucaniami ludi, ktori nemaju prislusnu kvalifikaciu a na svojej web stranke maju alibisticky uvedene, ze nezospovedaju za ziadne sposobene skody v ripadoch, ked sa podla ich doporuceni postupuje.
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
© 2010-2014 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody.

Toto moja hlava nezoberie nikdy.

sanym
8. feb 2014

@adsumus Možno aj dotyčná mamička potrebovala čas na rozmyslenie, ako aj mnohé iné. To je predsa v poriadku. Ale keby sa dovtedy kým sa rozhodneš tvojmu dieťatku nedajbože "vďaka" neočkovaniu niečo stalo, mal by niekto právo obviniť ťa že si ho nedala zaočkovať? Podľa mňa nie.

zuzkaanicka
8. feb 2014

@zita19 plyn by mohol vybuchnut, to vedia aj male deti ... na rozhodnutie o ockovani taka uroven nepostacuje 😉

adsumus
autor
8. feb 2014

@zita19 Že nezodpovedajú za prípadne škody..to myslia čo? Rakovinu pečene, opuchy mozgu, neplodnosť, hluchotu, slepotu a iné dôsledky ochorení? Aké škody?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@adsumus ja tipujem, ze ked zistis, ze si sa vdaka nim zle rozhodla, tak uz mozes ist na lamparen 😝

kaja73
8. feb 2014

@zuzkaanicka
museli by sme zit paraletne 2 zivoty a v jednom byt ockovani a druhom neockovaní-len tak by sa dala najst odpoved-a to je neralne.
Statistiky su tu bezpredmetne-kazdy sme iny a statisticke vysledky su niekedy zaujimave..napr.. ak ma jeden 0 a druhy milion-nemaju v priemere pol milona 😉 ale statisticky maju...
Sorry dopisem neskor,maly mi tu reve..

...

adsumus
autor
8. feb 2014

@sanym A kto ju obvinuje? Ten lekár konštatoval fakty...matka vedome nedala svoje decino očkovať...dnes je hluché. Nie je jediná, ani posledná, uvidíme ako tieto matky sa vyrovnajú so svojim rozhodnutím. A nedala si mi svoju odpoved. Urobila podľa teba dobre?

zuzkaanicka
8. feb 2014

@kaja73 no, ja by som dokazovu techniku nechala na prislusny vedny odbor ... kazdy ma inu metodiku a veda, ci si to uz pripustame alebo nie, ide dopredu ... takze prognozy o (ne)dokazatelnosti by som nechala na tych, co v danej oblasti naozaj nieco robia a znamenaju 😉

sirinka
8. feb 2014

Ja tusim ako to @adsumus myslela, ze dieta ma dozivotny nasledok po ockovanim preventabilnom ochoreni...je jedno, ci povinne ci nie, proste je tu moznost ockovania.
Lenze ta informacia je taka nekompletna a povrchna, nikto z nas netusi, v podstate nic o dietati, matke, dovodoch, o aky kmen slo, liecbu, atd, ze hadat sa tua chytat za slovicka je zbytocna strata casu. Niektore sem chodite vyslovene len zosmiesnovat a vyryvat, nehnevajte sa....

Druha vec je, netusime, aky priebeh by malo ochorenie aj napriek zaockovaniu, kedze dnes nie je ziadne tajomstvo, ze su deti a ludia, u ktorych vakciny nefunguju... Takze neda sa clovek odsudit za neockovanie, kedze nemame ziadny skutocny dokaz, ze u tej konkretnej situacii by to vyrazne zmenilo celu situaciu....

Ludia musia poznat nevyhody a rizika ako ockovania, tak neockovania... A prijat za svoje rozhodnutie zodpovednost.

sanym
8. feb 2014

@adsumus Mne táto tvoja veta ako obvinenie pripadá: ""Ešte stále ostávajú pochybnosti? Koľko neočkovaných detičiek musí na toto rozhodnutie doplatiť?"
A k tvojej otázke: netuším či urobila dobre. Nepoznám ju, nehodnotím jej rozhodnutia. Ja som svojho času moje dieťa dala zaočkovať nepovinnou vakcínou proti pneumokokom. Ako to dopadlo, som už viackrát písala. Takže môžem hodnotiť jedine svoje vlastné rozhodnutie. Očkovanie proti meningokokom som dlho zvažovala, nakoniec som sa rozhodla neočkovať (hlavne kvôli NÚ, medzi ktorými je aj samotná meningitída).
Píšeš "uvidíme ako tieto matky sa vyrovnajú so svojim rozhodnutím". Ktoré matky máš na mysli? Tie ktoré nedali svoje deti očkovať nepovinnými vakcínami? Ale potom si tiež jednou z nich...

sirinka
8. feb 2014

Este ma zaujima otazka, podla coho vyhodnocujete, kto je podla vas skutocny odbornik a kto pseudoodbornik?