Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sanym mne nemusis vysvetlovat, ako si mam ziskat info z prvej ruky 😉 ... ja len nechapem, ze sem pises dovody odchodu z red. rady a sama tie informacie z prvej ruky zrejme nemas ... resp. ich mas len z jednej strany 😉
@zuzkaanicka Z prvej ruky ich mám. A prečo ti nevadia jednostranné informácie niektorých iných užívateliek? Keď adsumus napíše "Či len nevieme pripustiť, že lekári odišli lebo sa im nepáči spôsob akým informuje Dieťa o očkovaní? " jej sa neopýtaš, odkiaľ disponuje takouto informáciou a lajkneš príspevok.
@sanym presne tak, p. Krausová všetko zverejnila na FB, na svojich stránkach a upovedomila odchádzajúcich lekárov, že to bude zverejnené, a zároveň podakovala za doterajšiu spoluprácu....Jej činnosť je krásne čitateľná s čistými úmyslami a vždy odpovie na otázky, takže neváhajte kontaktovať....Pani Krausová má moju veľkú úctu a rešpekt....Kiež by takýchto otvorených ľudí s čistým srdcom a úmyslami-bolo viac. 😵
@sanym To nie je jednostranné vyhlásenie tu si prečítaj, čo viedlo pána doktora k odstupeniu z rady mesačníka Dieťa. Zotrvávanie by bolo v rozpore s jeho svedomím, tak nech nevypisujú, že bol vystrašený.
Vážená pani šéfredaktorka,
veľmi si vážim Vašu prácu na poli osvety tehotných žien a rodičov, ktorú ste urobili za uplynulé roky. Osobne som rád prispieval do Vášho časopisu a bol členom redakčnej rady. Na každé číslo časopisu som tešil, nakoľko úroveň odborných článkov bola na vysokej úrovni, čo zvyšovalo pocit mojej hrdosti na členstvo v redakčnej rade.
V uplynulej dobe som zostal zaskočený témou (ne)vakcinácie, ktorej sa venujete veľmi intenzívne. Nie som zástancom antivakcinačnej kampane, ktorá nadobúda aj vďaka Vášmu časopisu čoraz väčšie, pre mňa znepokojujúce rozmery.
Spochybňovanie účinnosti, bezpečnosti, alebo epidemiologickej oprávnenosti národného očkovacieho programu, ako sa možno ľahko presvedčiť, vychádza zvyčajne z medicínsky chybných, nepotvrdených alebo vedecky už dávnejšie vyvrátených pozorovaní alebo predpokladov, vrátane rôznych konšpiračných teórií a snáh o hľadanie senzácií za každú cenu. Zdravotná, sociálna a morálna cena tohto nezodpovedného konania – ako vidieť zo súčasných epidémií chorôb, proti ktorým sa v Slovenskej republike dosiaľ úspešne očkuje, vo viacerých rozvinutých európskych krajinách – je až príliš vysoká. Ide tu o zdravie a životy detí, mládeže a ďalších nevinných osôb. Vo svojom šírení sa protivakcinačná propaganda opiera najmä o účinnosť internetových prostriedkov, vrátane moderných sociálnych sietí a ďalších elektronických spôsobov komunikácie, pričom nezriedka jej nekriticky poskytujú priestor aj populárno-náučné časopisy, či relácie rozhlasu a televízie určené pre širokú verejnosť, osobitne pre matky a nastávajúcich rodičov.
Pokiaľ by som zostal členom redakčnej rady Vášho časopisu, ktorý bude aj naďalej publikovať a obhajovať antivakcinačné názory, bolo by to v rozpore s mojím svedomím.
Pokiaľ ste presvedčená o zbytočnosti, dokonca škodlivosti očkovania, nemôžem konať inak, len rešpektovať Vašu slobodu názoru, avšak nie ako člen Vašej redakčnej rady.
Na základe uvedeného sa týmto vzdávam členstva v redakčnej rade Vášho časopisu. Ak sa však mýlim a nesprávne domnievam, že podporujete antivakcinačné snahy, som ochotný zostať členom redakčnej rady, avšak za podmienky, že Váš časopis uvedie na správnu mieru potrebu vakcinácie. V tom prípade si myslím, že mám pre Vás zaujímavú ponuku bližšej spolupráce.
S úctou
Vladimír Cupaník
https://www.facebook.com/mesacnikDieta/posts/55...
Prečo redaktorka Krausový nezverejnila aj dôvody ostatných lekáron, čo odišli? Namiesto toho píše o zastrašovaní.
Pani Krausova, sefredaktorka Casopisu Dieta pise konkretne:
OZNAM
REDAKČNÁ RADA MESAČNÍKA DIEŤA
V súvislosti so zmenou postoja mesačníka Dieťa k informovaniu o problematike očkovania sa udiali zmeny v redakčnej rade Dieťaťa, ktorú po 19 rokoch spolupráce opustili na vlastnú žiadosť doktorka Černá, doktor Cupaník, docentka Chovancová, docent Korbeľ a docentka Benedeková. Ďakujeme všetkým týmto odborníkom za vyjadrenie ich postoja, ktorý rešpektujeme i keď s ním nesúhlasíme. Nazdávame sa, že nakopené problémy v povinnom očkovaní treba riešiť a nie od nich pred tvárou rodičov utekať a že aj oni sú kompetentní tieto ťažkosti riešiť. Ďakujeme všetkým bývalým členom našej redakčnej rady za dlhoročný kontakt s Dieťaťom a za ich prínos k informovaniu širokej čitateľskej verejnosti. Všetkým prajeme veľa úspechov v profesionálnom i osobnom živote.
Zároveň si vám dovoľujeme uviesť zloženie súčasnej redakčnej rady a tešíme sa, že najmä doktorka Haľamová, ktorá od začiatku vedie v Dieťati Poradňu materstva a dojčenia, vyjadrila jednoznačnú podporu Dieťaťu, rovnako ako embryologička docentka Pospíšilová a doktorka Štúrová.
Redakčná rada mesačníka Dieťa:
● MUDr. Viera Haľamová
pediatrička
● prof. MUDr. Jaroslav Kresánek, PhD.
prorektor Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratsilave
● doc. RNDr. Viera Pospíšilová, CSc.
embryologička
● RNDr. Mgr. Gabriela Sabolová, PhD.
dietologička
● PhDr. Hana Ščibrányová
klinická psychologička a psychoterapeutka
● Mgr. Hana Ševčíková
klinická psychologička a psychoterapeutka
● MUDr. Darina Štúrová
detská psychiatrička
● prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD.
neurológ
● Mgr. Anna Wenclová
farmaceutka
Vítame všetkých nových členov redakčnej rady a ďakujeme tým, ktorí zotrvali a tešíme sa na plodnú spoluprácu.
Renáta Krausová, šéfredaktorka mesačníka Dieťa
No, adsumus uz nepripojila odpoved p. Krausovej:
ODPOEVEĎ - PRIJATIE ODSTÚPENIA Z REDAKČNEJ RADY ČASOPISU DIEŤA
Dobrý deň pán primár,
ďakujem Vám za Váš list, ktorý ste mi včera zaslali mailom do redakcie. Som rada, že ste sa mi po veľmi dlhom čase ozvali. Priznám sa, že ma vôbec neprekvapilo, že ste ma oslovili, pretože som to v týchto dňoch očakávala. Spravili ste to ako prvý z redakčnej rady. Viem, že Vaša reakcia nie je spontánna a nie je náhoda, že ste mi napísali práve teraz, že práve teraz ste mali potrebu sa ozvať našej redakcii po rokoch, počas ktorých ste nemali ani slova námietky voči našej činnosti. Dobre si uvedomujem, že Váš list, v ktorom mi oznamujete Vaše odstúpenie z redakčnej rady, je dôsledkom konania docentky Krištúfkovej, ktoré oznámila na nedávno uskutočnenom XIX. Vakcinačnom dni SR v Žiline. Zvukový záznam z celého tohto podujatia mi bol doručený. Priznám sa Vám otvorene, bola som zhrozená plytkosťou nejedného z lekárov, ktorí sa tam prezentovali... A úbohosťou konania predsedníčky docentky Krištúfkovej, ktorá na tomto štátnom podujatí oznámila, že budú kontaktovať redakčnú radu Dieťaťa, aby odstúpila a že budú vyzývať lekárov na Slovensku, aby odmietali spoluprácu s Dieťaťom, a že verí, že takto postupne tento okultný časopis Dieťa postupne upadne do úplného zabudnutia... Vidím, že jej slová sa menia v činy, keďže sa mi ozývate. To som očakávala a neprekvapilo ma to. Čo ma však prekvapilo, je to, že Vy, ako uznávaný odborník s vysokým kreditom v našej spoločnosti, necháte sebou do tejto miery kýmkoľvek manipulovať týmito metódami, ktoré zrejme možno považovať za mobbing, ako o tom často hovorí pani poslankyňa Ritomská. Ba dokonca sa obraciate na mňa s istou formou nátlaku, keď píšete: „„Na základe uvedeného sa týmto vzdávam členstva v redakčnej rade Vášho časopisu. Ak sa však mýlim a nesprávne domnievam, že podporujete antivakcinačné snahy, som ochotný zostať členom redakčnej rady, avšak za podmienky, že Váš časopis uvedie na správnu mieru potrebu vakcinácie.“ Pán primár, je pre mňa absolútne neprijateľné, aby mi ktokoľvek kládol v tomto smere akékoľvek PODMIENKY! Verte mi, že tému očkovania sme odtabuizovali v Dieťati po mojom veľmi dôkladnom zvážení. Všetky podrobnosti som uviedla v relácii Informačná vojna v Slobodnom vysielači, ktorú si, ak máte záujem, môžete vypočuť. Tu je priamo link na reláciu z archívu Slobodného vysielača. Prvá pol hodina sa venuje spravodajstvu, relácia o očkovaní začína po 35 minúte.
http://www.slobodnyvysielac.sk/redata/other/pla...
Ak by ste sledovali podrobne časopis, tak neverím, že by ste nás mohli označiť za podporovateľov antivakcinačných snáh. Naša redakcia nikde neuvádza, že by bola proti očkovaniu na Slovensku, sme za otvorenú informovanosť a za slobodu v očkovaní tak, ako je to bežné vo vyspelých krajinách EÚ. Máme záujem hľadať odpovede na mnoho otázok súvisiacich s očkovaním a robíme to v spolupráci s odborníkmi. Čítali ste vôbec napríklad rozhovor a článok imunológa profesora Buca v Dieťati č. 9 a 10, videli ste vôbec, aký široký priestor v Dieťati dostali docentka Krištúfková, či docent Jeseňák, keď si nás dovolíte označiť za podporovateľov antivakcinačných snáh? Na našom prístupe k našej práci sa nič nezmení bez ohľadu na to, či ktokoľvek vystúpi z redakčnej rady. Vy dobre viete, že redakčná rada Dieťaťa nikdy nebola výkonná v tom zmysle, ako je to v odborných časopisoch, že by jej členovia recenzovali každý príspevok, ktorý má byť uverejnený. Jej funkcia bola skôr čestná, podporujúca aktivitu našej redakcie. Ak ste sa rozhodli túto podporu ukončiť, mne nezostáva nič iné, len Vaše rozhodnutie prijať s poďakovaním za 19 rokov Vášho členstva v redakčnej rade. Náš časopis bude totiž i naďalej spracúvať tému očkovania tak, že poskytne priestor všetkým stranám na vyjadrenie, ak o to budú mať záujem (a to nielen v téme očkovania takto pristupujeme k našej práci). Pretože vakcinácia rozhodne nie je prirodzený stav a zasahuje do imunobiologických procesov ľudského organizmu, je namieste si klásť aj otázky, aké sú jej následky na zdravie človeka (od jednoduchých až po fatálne). A keď si začnete tieto otázky klásť, tak zistíte, že na Slovensku je v tomto smere „pole neorané“ – stačí sa len pozrieť na biednu úroveň hlásenia nežiaducich účinkov vakcinácie. A pýtať sa, prečo je to tak... Ako je možné, že výrobcovia vakcín píšu o nežiaducich účinkoch, o ktorých naši pediatri často ani netušia či mlčia a rodičov najčastejšie ubezpečia, že ich obava, že ide o NÚ s očkovaním vôbec nesúvisí... Pán primár, zahĺbením sa do tejto problematiky sa mi ukázali viaceré pochybnosti a nakoľko etický princíp hovorí o tom, že ak človek má pochybnosti, je morálne povinný ich odstrániť, začali sme v Dieťati hľadať všestranné informácie o očkovaní a prinášať najnovšie poznatky v tejto oblasti, ktoré zaznievajú na svetových odborných podujatiach a u nás sa o nich zrejme zámerne mlčí a bagatelizujú sa (viď rozhovor s profesorom Bucom v Dieťati č. 9 a následne jeho článok o ASIA syndróme v č. 10). Rodičia pri vakcinácii musia podpisovať informovaný súhlas u pediatra. Bioetik Mgr. René Balák, PhD., o tomto úkone očkovania hovorí, že sa naň treba pozerať z troch rovín: medicíny, etiky a práva. Že si treba klásť otázku, ako očkovanie slúži zdraviu človeka. A že, ak má lekár profesionálne svedomie, tak má pravdivo informovať pacienta (v prípade detí má informovať rodičov, prirodzene) o tom, čo je očkovanie z pohľadu všetkých troch uvedených rovín. To sa u nás nedeje. U nás sa vakcinačným programom, ako uvádza bioetik, priznáva status nedotknuteľnosti. Rodičia majú právo pýtať sa a majú právo dostať pravdivé informácie. V tomto sa im usilujeme pomôcť v spolupráci s odborníkmi.
Mohla by som iste k tomu napísať oveľa viac, ale podrobnosti si možno vypočuť v uvedenej relácii, nebudem Vás zaťažovať pridlhým textom.
Ďakujem Vám za Váš mail a nakoľko Vašu podmienku („som ochotný zostať členom redakčnej rady, avšak za podmienky, že Váš časopis uvedie na správnu mieru potrebu vakcinácie“) považujem za absurdný nátlak z Vašej strany na moju osobu a redakciu Dieťaťa, Vašu žiadosť o odstúpenie z redakčnej rady mesačníka Dieťa prijímam. Ja totiž neviem, kde je správna miera potreby vakcinácie. Jej následky vidíme, žiaľ, neraz v reálnom živote. Myslím, že toto je veľmi závažná otázka a odpoveď na ňu práve poctivo hľadáme. Odvažujem sa tvrdiť, že môj postup ako šéfredaktorky Dieťaťa je v tejto oblasti etický a morálny, nebudem sa podieľať na zastieraní nových vedeckých poznatkov pred tvárou verejnosti. Tento stav je naďalej v našej spoločnosti neudržateľný, napriek tomu, že si to odborníci neuvedomujú. Bude iste zaujímavé sledovať postoje odborníkov k časopisu Dieťa a postupnú zmenu postojov odborníkov k vakcinácii, tak, ako to bolo v prípade očkovania proti TBC a zmeny postojov k nemu. Ja sa na toto obdobie teším, veľa napovie rodičovskej verejnosti o morálnych kvalitách našich odborníkov a o ich ochote vzdelávať sa všestranne a informovať pravdivo verejnosť.
Ďakujem Vám za doterajšiu spoluprácu a prajem Vám mnoho profesionálnych aj osobných úspechov
S pozdravom
Ing. Renáta Krausová, šéfredaktorka mesačníka Dieťa
P.S.: Všetku korešpondenciu ako oficiálnu prichádzajúcu do redakcie Dieťaťa týkajúcu sa tejto témy vždy zverejňujeme, nakoľko sme vystavení priamym tlakom odborníkov, ako som uvádzala v úvode mojej odpovede.
zdroj je ten isty Casopis Dieta na FB
Prečo zastrašovala docentka Krištufková doktora Cupaníka? A on podľahol jej nátlaku? 😝 😝 😝
@adsumus Pytaj sa p. Krausovej na to, comu nerozumies, komunikuje s kazdym, kto sa pyta. Mozno ti ostatni, ktori odstupili napisali iba: odstupujem a to je nieco, co nevyzdaduje specialne stranky na FB. ;) Spytaj sa jej na to, na FB komunikuje pod svojim menom. A na dovody odstupenia ostatných sa spytaj tych konkrétnych dr., co sa pytas mna?
@tin007 list pani Krausovej panovi Cupanikovi nic nedokazuje ... su to jej nazory smerovane jemu ... ale dokaz, ze bol zastrasovany to isto nie je ... to je tak, ako keby si napisala svojmu oblubenemu hercovi, ze isto vies, ze Ta ma rad 😉
@nikimax na tomto som sa usmievala este dost dlho: "Vy dobre viete, že redakčná rada Dieťaťa nikdy nebola výkonná v tom zmysle, ako je to v odborných časopisoch, že by jej členovia recenzovali každý príspevok, ktorý má byť uverejnený. Jej funkcia bola skôr čestná, podporujúca aktivitu našej redakcie."
@zuzkaanicka to som sa naučila od iných pátračiek 🙂 Sledujem špeciálne tvoje lajky. 🙂
@sanym tak sleduj 😉 ... ale mna o tom informovat nemusis 😉 ... ja viem, co lajkujem a aj viem, preco lajkujem 😉
Este som sa dobre smiala (v duchu) na besede 6.2., ked Dr. Simovicova hovorila o zruseni ockovania proti TBC z dovodu znizenia vyskytu ochorenia a nie kvôli neziaducim ucinkom vakciny, a potom p. Krausova odcitovala vyjadrenie Dr. Orosovej (ak sa nemylim v mene, plucna lekarna z P.Biskupic), ze to bolo z dovodu vysokého vyskytu neziaducich ucinkov.
@zuzkaanicka to je ako v slobodnom vysielači ,keď bola diskusia s volala tam aj táto dáma a asi hovorila o tomto kongrese asi tomto ,kde žiadne média nemali prístup a ona hovorila ,aj keď tam nebola ako ich tam očierňovali a pod a mám pocit,že aj toto tu zverejnené tam bolo povedané.....myslím ,že aj niekto v týchto témach bude od prevenara téma ,že ako sa vám páčila diskusia na slobodnom vysielači....u mňa je to obyčajné ohováranie,keďže nebola účastná ,keďže išlo o odborný kongres ,kde laická verejnosť nemá asi čo robiť a hovoriŤ čo sa tam prebralo....čo ti poviem..ako babky pred kostolom ...počula si čo hentá povedala...asi tak to funguje... 😝
@zuzkaanicka neboj, nebudem. A samozrejme tvoje lajky nesledujem, reagovala som len na tvoje slová, že ti vadia moje jednostranné informácie, pričom jednostranné informácie inej užívateľky si nezabudla oceniť. Viac to rozoberať nemusíme, už som to raz písala, nech si lajkuje kto chce čo chce, je to každého vizitka. 🙂
@sanym ano, uz si to viackrat napisala, ze Ti je jedno, kto koho lajkuje a vzdy a znova mi vypisujes, koho som lajkla 😅 ... no, ved uz som pisala, ze si zabavna 😅 ... a kludne sleduj, nenechaj sa rusit 😅 ... ved aj na MK treba zabavu 😅
@zuzkaanicka som rada že ťa bavím 🙂
@nikimax Kde tam máš zastrašovanie, prosím ťa pekne? To je úplne štandardné vyjadrenie názoru na činnosť časopisu Dieťa. A každý nech sa zariadi ako chce..či ostane v rade alebo nie. Kde tam kto koho zastrašuje? Navyše sa pán doktor vyjadril, že odchádza z vlastného presvedčenia. Tak načo sa píše o zastrašovaní?
@sanym bavit asi nie je to spravne slovo, ale nebudem to dalej rozvadzat 😅
@zuzkaanicka Tak sa, prosím, spýtaj tých svojich známych z redakčnej rady (rr), prečo im nevadilo byť v rr nejakých 19 rokov, a prečo im to zrazu začalo vadiť - úplnou náhodou po sobote 28.IX.2013, kedy sa na mestskom úrade v Žiline odohral XIX. vakcinačný deň SR, kde docentka Krištúfková vyslovene žiadala, aby lekári s mesačníkom Dieťa už nespolupracovali a odstúpili z rr. A úplne náhodou je to kvoli tomu, že tento mesačník sa od čísla 3/2013 venuje téme očkovania aj z kritického pohľadu - píšem "aj", pretože boli uverejnené názory oboch strán, dokonca názory doc. Krištúfkovej v omnoho vačšom rozsahu, ako napr. názory dr. Elekovej).
p.s.z tohto podujatia existuje audio nahrávka, takže žiadne vykrúcanie, že je to "jedna pani povedala", neobstojí. Povedala to jedna pani, a tá pani má konkrétne meno.

@zuzkaanicka Ak chceš mať informácie z prvej ruky, adresuj svoje otázky konkrétnym lekárom a kontaktuj p. Krausovú. Aj keď jej odpoveď ťa asi zaujímať nebude, keďže jej slová označuješ ako jpp informácie. Tak sa kľudne aj naďalej opieraj o svoje skúsenosti a úsudok. 🙂