icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
15. feb 2014

@aristka 😅 nechapem tvojej logike... Akoze ked si vycestujem a kupim si to v zahranici priamo od vyrobcu, tak to bude lepsie, ako ked si necham poslat postou??? Ci ako to vlastne myslis??? Ci si myslis, ze len lieciky a vitaminy vyrobene u nas na sk generickou firmou zentiva su bezpecne bez dalsieho rozboru???

sirinka
15. feb 2014

@adsumus ano to chapem, preto si treba veci overovat... 😉 rovnako ako pri vakcinach, liekoch aj vitaminoch...

adsumus
autor
15. feb 2014

@saska.t Tu ide skôr o to, že potraviny sa podľa legislatívy musia označovať, či sú GMO alebo nie. Takže si informovaná, čo kupuješ, ale v tomto prípade s vitamínomC ľudia určite informovaní nie sú, či je alebo nie je GMO. Môžem vedieť, či na tvojom vitamíneC je toto označenie?

adsumus
autor
15. feb 2014

@sirinka Je rozdiel, či ti liečik odovzdá lekárnik v lekárni alebo pocestuje po svete, cez ocean, v zime, v lete cez 4 dílerov. Či pre teba je to jedno?

sirinka
15. feb 2014

@adsumus aky je v tom rozdiel? Ty vies, ako liecik pocestoval do tej lekarne???

aristka
15. feb 2014

@sirinka ty si chodíš priamo do farmy kupovať vit C ...inak ak by sa niečo stalo ,alebo by ti predali náplň s niečím iným a chcela by si to reklamovať ,aký by bol postup alebo ak by prišlo k poškodeniu zdravia z výrobku kúpeného priamo zo zahraničia aký by bol postup a ak by sa ti dalo aký by bol postup ak by prišlo k poškodeniu zdravia po liekoch alebo doplnkoch poslaných poštou napr.z USA ..ako by mamičky mali postupovať čo robiť koho a ako žalovať a koľko by ich vyšla právna pomoc a či by malo význam vôbec niekoho žalovať ..ak by si vedela odpovedať....inak raz bolo b tv ,jeden pán si z usa kúpil stroj ,nedodali mu ho celý tj nemohol ho používať ,stálo ho to 10 tis eur a nejak namiesto súdov a právnej pomoci oželel peniaze za stroj ....neviem si predstaviť ,ak by došlo k výrobnej chybe alebo hocičomu ,kde by prišlo k poškod.zdravia ako by rodičia postupovali ..akú garážovú firmu by žalovali a či by na to mali ,,,veď by nevedeli ani komu ísť rozbiť hubu ....

adsumus
autor
15. feb 2014

@sirinka Teba ešte nikto neupozornil, že si nemáš kupovať liečiky na internete od neznámych známych, že sú to častokrát lacné náhradky, v lepšom prípade neškodné?

sirinka
15. feb 2014

@aristka tak pokial ide o farmafirmy, urcite si pamatas na skandal, ked sa celosvetovo stahovalo niekolko sarzi jednej vakciny a vsetko bolo krasne zametene pod koberec, tisicky deti a aj to moje ju dostali, pamatame na pripad chlapca, ktory nasledne po ockovani zomrel... Ale to vies, vsetko je len casova, urcite nie pricinna suvislost... V tomto smere a pokials a na to chces pozerat takto, istotu nemas nikde a nejakej pravdy ci zadostucinenia sa nedovolas... To je uplne jedno, ci ide obalenu vodu, vitamin c ci vakciny...

sirinka
15. feb 2014

@adsumus nie, ty si prva, co ma upozornuje 😉

aristka
15. feb 2014

@sirinka pokiaľ viem tam nebola škodná vakcína ,ale prišlo k nejakému problému vo výrobe ,asi niečo našla hygiena ,ako zdr,prac to poznáš ,ale na základe kontroly a komunikácie medzi úradmi sa preventívne stiahla táto šarža ...možno nedodržal hygienu nejaký laborant a zo steru mu niečo našli ,alebo našli niečo na podlahe ....,ale napr.tu pri poštovom kupovaní sa nemáš ,kde dozvedieť ,že dieťatu podávaš potkaní jed alebo iný bordel a vážne mu poškodíš ...a koho zažaluješ ..nejde to cez naše orgány ,keďže si to kupuje mamička na vlastnú päsť od nejakej možno garážovej firmičky ,kde stery nikto nerobí a neni tam možno ani laborant...možno mamičky kupujú pekne balený práš.cukor ...

adsumus
autor
15. feb 2014

@sirinka Nerozumiem ako môže dospelá, vyštudovaná žena, dokonca sestrička tu porovnávať kontrolovaný proces distrubúcie a predaja liekov s predajom preparátov, o ktorých nevieš úplne nič, len to, čo ti povie nejaký ujo z internetu. Veľmi sa čudujem takému postoju. Daj si radšej urobiť rozbor svojej lekárničky, pre istotu.

sirinka
15. feb 2014

@aristka dobre, takze rok pouzivana vakcina a oni zrazu nieco nasli... Niekomu na rukach, ok... Prepac, ale neskutocne prehanas... Potkani jed a garazove firmicky... Aj nas pan premier ma v usa nejaku garazovu firmicku 😅 no nevadi, ako pisem, info si treba overovat, aj firmy sa daju....

sirinka
15. feb 2014

@adsumus ja si mam dat urobit rozbor??? Ja tu nestrasim dookola tym, ze zo zahranicia k nam posielaju v krabickach jed na potkany 😉

saska.t
15. feb 2014

@adsumus ako som zu nie raz pisala,ja som sa ete k lieceniu C-ckom nedostala,mam svoje postupy,ktore zatial funguju,ale ked raz dofunguju,pozriem sa aj po tejto moznosti a preto nezatracujem nieco,co som este neskusala ako ty. Mylis sa ze musi byt vsade napisane ci je to GMO,iba hlavny Produkt alebo dodavana plodina musi mat oznacenie GMO,ale pouzite vedlajsie produkty,ktore su zastupene iba malym % v Produkte,nemusia byt oznacene ci boli modifikovane...A legslativa predsa musi byt dodrzana vzdy,ked je Produkt dovazany na EU trh,ved C je bezne dostupny,nemusi byt len z USA,takze dost dobre netusim co si tym chcela povedat...

aristka
15. feb 2014

@pokiaľ viem bola stiahnutá šarža ..dúfam ,že vieš čo to slovo znamená ....neni dávni tiež bol stiahnutý liek našimi orgánmi a tam bola chyba v info na obale a sťahovali celý liek ....inak nemám pocit,že je to smiešne ..je to dosť vážna vec a bohužiaľ asi mi nevieš odpovedať ...a porovnávať papierové emisie a zdravie dieťatka ,ktoré je živý tvor mi nepríde moc vhodné....,ale to je môj názor...

aristka
15. feb 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... asi sa jedná o túto vakcínu ....
@sirinka ako zdr.pracovník ,by si mal vedieť že hygiena robí stery aj u nás ,aj na odd ,kde ležia pacoši ,aj na operačkách ..príde pracovník hygieny počas operačného dňa a zoberie stery všetkým pracovníkom.zo zeme z nástrojov napr z laryngoskopu a na druhý deň sú výsledky ,ak prišli zlé zastaví sa oper .a nastúpi dezinfekcia ...toto by si mala poznať ...každé odvetvie má nejaké podmienky hygieny ,ktoré sa musia dodržať....a aj legislatíva ohľadom liekov je dosť tvrdá...

sirinka
15. feb 2014

@aristka prave preto je cudne, ze niekóo sarzi sa stahovaloa z po tak dlhej dobe pouzivania, v podstate uz tesne pred ich expiraciou 😉

aristka
15. feb 2014

@sirinka asi nevieš čo slovo šarža u lieku znamená ...plus som dala link.... plus ,stiahnuté to bolo v roku 2012 a expirácia január 2014,takže to bolo veľmi tesne ,pred expiráciou asi tak 2 roky pred...

nae
15. feb 2014

@aristka Tých sťahovaných šarží hexavakcíny bolo po svete vyše 20... takže týmto prípadom ako "náhodou" by som sa radšej neoháňala 😉 Pretože ak to bola náhoda a "len preventívny krok", tak majú v laboratóriách GSK slušne povedané riadny bordel.
p.s. a ešte dodatok, že tie sťahované šarže sa používali 1,5 roka, kým ich začali expresne sťahovať z trhu. Takže humus nad humus.

aristka
15. feb 2014

@nae asi je to tým ,že sú jediný dodávatelia tejto očko ,nemyslíš ....vieš koľko ich vyrobia za deň ...myslím ,že je to strojová výroba ...nerobia to ručne ....či..inak prečítaj si link ..tam je písané prvý a druhý kvartál roku 2012...

nae
15. feb 2014

@adsumus Autora megaskorbickej liečby pokojne oslovuj so všetkými otázkami, len si nie som istá, či vobec vie, kde je Slovensko /vlastne ani neviem, či je ešte medzi živými/. Petot nie je autorom tejto liečby, tej myšlienky a následných publikácií, spísal o tom akurát obsiahlu rešerš vo forme knihy, that´s all, ale to je na vaše chápanie asi príliš.

aristka
15. feb 2014

plus tá šarža nebola kontaminovaná ...opakovane bola daná na prešetrenie aj do Prahy aj do Ba ..všetko je v linku...

nae
15. feb 2014

@aristka Tvoja info zo ŠÚKLu sa týka jednej šarže na Slovensku. Opravujem, tých šarží nebolo vyše 20, ale do 20. To už je pekné číslo - ako si písala, denne sa vyrobí veľké množstvo vakcín rovnakej šarže, takže si to možeme násobiť do halelujah.
http://www.slobodavockovani.sk/news/infanrix-he...
Vo Francúzsku sťahovali z trhu aj šarže vakcín GSK Infanrix Polio aj Infanrix IPV+Hib, plus Infanrix Hexa.
http://www.slobodavockovani.sk/news/aj-vo-franc...
Takže dosť "prúser", ale tebe to asi príde normálne a v poriadku.

nae
15. feb 2014

@aristka Samozrejme, keby bola šarža kontaminovaná a priznali by to, mali by na krku tisíce žalob!!! Ako aj v tomto prípade zo Slovenska, kedy bola bábatku aplikovaná práve šarža hexavakcíny, ktorá bola neskor stiahnutá z trhu: http://www.slobodavockovani.sk/news/smrt-po-ock...
Všetko sú ale podľa vás náhody, domnienky... Tak si ďalej žite vo svojej nekontaminovanej realite 😉

aristka
15. feb 2014

@nae a ty si hovorca petota ...považuje to za svoju publikáciu ,tak má niečo o tom vedieť ..plus na túto liečbu sa pýtala admus ,nie ja ....ja som sa pýtala na iné veci ohľadom vit.c .... a ten pán doktor je už mŕtvy...pokiaľ googl neklame ...keby bol živý a mal dostupnosť vedomostí a dostupnosť či strojovú ,či vyš....buď si sitá ,že veľmi veľa vecí by napísal inak ,aj ohľadom tých jedovatých hríbov ....a vidíš ja keď som petotovi napísala ,že spravil rešerš ,schytala som od neho hubovú polievku ..takže smola ja som to pochopila a povedala som to skôr ako ty v téme očko a neočko ...

aristka
15. feb 2014

@nae poznáš liekovú politiku ...máš pocit ,že jedna šarža ide do celého sveta .....daj sem niečo o liekovej politike .....inak slobodu v očku nečítam ....

aristka
15. feb 2014

@nae inak malinký mal meningitídu a prečítaj si čo znamená meningokokcémia ..toto tu už bolo písané a hovorené ....

nae
15. feb 2014

@aristka Odkedy sú vakcíny liekom, pani sestrička?

aristka
15. feb 2014

@nae ja som anonym..a na vakcíny platí lieková legislatíva ....

sirinka
15. feb 2014

@aristka nie samozrejme, ja netusim co je sarza... 😅 hlavne ze tvoja objektivita je uzasna... Skoda stracat cas.