icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

petot
16. feb 2014

@adsumus V placebom kontrolovanej štúdii vitamín C už v dávke 500mg denne znížil po mesiaci užívania systolický tlak zo 155 na 142 a priemerný krvný tlak zo 110 na 100mmg Hg.
Duffy SJ, Gokce N, Holbrook M, Huang A, Frei B, Keaney JF Jr, Vita JA. Treatment of hypertension with ascorbic acid. Lancet. 1999 Dec 11;354(9195):2048-9. PMID:10636373. doi:10.1016/S0140-6736(99)04410-4.

Zníženie tlaku súvisí aj s jódom, draslíkom a ďalšími výživnými látkami. To citovať nebudem, je toho veľa.

kaja73
16. feb 2014

@adsumus
@zuzkaanicka je to tam pisane-staci citat pozorne 😉
pisu tam, ze hlavne pri hypertenzii v starobe staci 250mg .........atd

kaja73
16. feb 2014

@petot evidentene len rypu,lebo si ani nemaju cas poriadne precitat link co das a uz kritizuju, ze to tam nie je aj ked je........asi lepsie citaju v anglictine.. 😝
Stacili mi 2 minuty aby som to tam nasla......
.......pri hypertenzii hlavne v starobe sa pokles tlaku prejavi uz po 6t uzivania 250mg c vitaminu......
http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/200... link na ktory tvrdia, ze to tam nie.....len aby to bola jasne ako chapu text...

zuzkaanicka
16. feb 2014

@kaja73 ja som sa nepytala na tlak ... moje otazky su trochu ineho charakteru 😉

kaja73
16. feb 2014

@zuzkaanicka nie ty si len lajkla tvrdenie ze to tam nie ..ved ked to tvrdi adsu...tak to musi byt pravda ze ano 😉

A uz aj zitka lajkla tvrdenie ze to tam nie je..........baby ved si to same preciatje a nespoliehajte sa na ineho.

zita19
16. feb 2014

@adsumus Podla seba sudim teba
Kedze my oponenti koordinovani nie sme. Aspon ja som nedostala ziadne instrukcie ako, kedy a kde mam diskutovat...
Takze z toho mi vychdza, ze ta "druha strana" asi koordinovanou skupinou je 😅

adsumus
autor
16. feb 2014

@petot Napr. tieto študie ale rozdiely v tlaku nezistili. Tvoja študia bola robená len na vzorke 39 ľudí.

Osilesi O, Trout DL, Ogunwole JO, et al. Blood pressure and plasma lipids during ascorbic acid supplementation in borderline hypertensive and normotensive adults. Nutr Res. 1991;11:405-412.
Fotherby MD, Williams JC, Forster LA, et al. Effect of vitamin C on ambulatory blood pressure and plasma lipids in older persons. J Hypertens. 2000;18:411-415.
Ghosh SK, Ekpo EB, Shah IU, et al. A double-blind, placebo-controlled parallel trial of vitamin C treatment in elderly patients with hypertension. Gerontology. 1994;40:268-272.

Môžeme na základe jednej študie s 39 ludmi tvrdiť, že znižuje tlak, ked dalšie tri súvislosť nenašli?

sirinka
16. feb 2014

@adsumus aky mas problem s tlakom? Ako mlada mamicka je to teda vazne skoro....

adsumus
autor
16. feb 2014

@kaja73 Ale mna nezaujíma, že niekto si uvedie, že to tak je. Mna zaujíma na zakláde čoho to ten človek uvádza, chcela som vedeckú štúdiu, že vietamínC znižuje tlak. petot len uviedol, že ten odkaz to uvádza, ale nie na základe čoho to uvádzajú. Teraz už viem.

kaja73
16. feb 2014

@zita19 asi reagujes na to, ze som pisala v mnoznom cisle....ale to je cielene...lebo dve baby a teraz uz tri aj s tebou trvdite ze v danom texte http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/200... nie je to co tvrdi petot.....ale vy ste to evidente ani z rychlika necitali..lebo to tam je.....a len lajkujete naslepo toho kto vam sedi......takze aka koordinacia...leda ak u vas troch...som zvedava kolko lajkov tam este pribudne..lebo to budu tie co len slepo lajkuju svjho milacika.

kaja73
16. feb 2014

@adsumus skus sa optyt autorov toho clanku-v ktorom nevies najst to tvrdenie a pritom tam je.....oni ti povedia z akych studiii to je zaver.... 😉
terza nemyslim "petotovu" studiu s 39 ludmi.....,ale tie na zaklade ktorych je pisany ten clanok co ti dal petot link-su tam mena autorov-tak sa pytaj ich.

adsumus
autor
16. feb 2014

A dalšia študia, ktorá nezistila, že vietamín c znižuje tlak. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12468560
@kaja73 Ale to nestačí, že uvedie..tuná to píšu. To treba doložiť, prečo to píšu, na zákalde akého výskumu. Lebo to môže byť len jedna štúdia medzi 50, ktoré tvrdia opak.

kaja73
16. feb 2014

@adsumus ale ty si prehladla aj to tvrdenie v tom linku.........takze mozno si uz pehliadla toho viac aj v anglicky pisanom texte----alebo si lepsia v angline ako v slovecine? 😕
ja teraza neriesim co je lepsia studia........ale ty mas asi problem si aj v sk v texte nieco konkretne vyhladat....a to ma ozaj prekvapilo,kedze sa tu prezentujes ako znalca pisaneho textu aj v angline.

adsumus
autor
16. feb 2014

@kaja73 Prečo hned odsudzuješ? Ja som sa normálne pýtala, kde je to uvedené, ale petot vie, že mna nezaujímalo, kde je to uvedené, ale na základe čoho to uvádzajú...dal mi tú študiu a ja som si mohla prehodnotiť. To je normoš diskusia. Možno naozaj tie dávky vyskúšam aj na sebe...teraz len pozhánať GMO free vitamínC.

zuzkaanicka
16. feb 2014

@kaja73 je naozaj velmi dolezite poukazovat na to, kto koho lajkol a zastierat fakt, ze doteraz neboli zodpovedane otazky ohladom preukazatelnosti uspesnosti a neskodlivosti megascorbickej liecby ... ano, je dolezite odviest pozornost uplne inym smerom 😅 ... navyse, ak nie si hovorkyna @petota, tak mi nemusis odpovedat, lebo ja som sa pytala jeho a koho ja lajnem, to je moja vec a Ty si sice mozes robit statistiku lajkovania, ale nikoho to nezaujima 😉

kaja73
16. feb 2014

http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/200... v tom linku tvrdia ,ze v poslednom case boli vypracovane rozsiahlke klinicko- epidemiologicke studie a pisu tam zavery z nich.....je ich vela.......jeden z nich je aj ten o tlaku.......takze otazka ake studie to dokazali by mala smerovat autrom thoto clanku...su tam ich mena 😉 ..takze hura do toho.

kaja73
16. feb 2014

@zuzkaanicka jajajajaj 😀 ....druhy krat si radsej poriadne precitaj clanok o ktorom niekto nieco tvrdi, nez jeho tvrdenie lajknes...a nemusis potom riesit taketo veci. 😉

kaja73
16. feb 2014

@adsumus netreba sa pytat kde je to uvedene v danom texte- ak vies citat 😉
A ozaj sa skus popytat radsej tych autorov,kedze tam tvrdia ze su to zavery z rozsiahlych klinicko -epidemiologickych studii

zuzkaanicka
16. feb 2014

@kaja73 koho a preco ja lajknem, to Teba nema co zaujimat ... a debata nie je o tom, kto koho lajkuje, na to si zaloz temu ... debata je o niecom inom, tak neodbocuj 😉 ... ja si nevsimam koho Ty lajkujes, mne je to jedno ... a ked to Tebe nie je jedno, tak si rob statistiky a zaloz si novu temu 😅

kaja73
16. feb 2014
sanym
16. feb 2014

@adsumus ak ti naozaj ide o zníženie tlaku, môžem prispieť skúsenosťou z mojej rodiny. Dúfam že nevadí, že to nemám podložené žiadnou štúdiou. Nejde o vit. C (moja rodina megaskorbickú liečbu neskúšala). Môj otec má problémy s vysokým tlakom. Je zároveň onkologický pacient. Dlhodobo užíval lieky na vysoký tlak. Pred dvomi týždňami začal detox podľa A. Mačingovej a už po prvom týždni zaznamenal zníženie tlaku. Možno je to len zhoda okolností, ale odvtedy tlak nemal ani raz zvýšený a dokonca po konzultácii s lekárom vysadil aj lieky.

aristka
16. feb 2014

@petot systolický tlak 142 je stále vyšší a diastolický 100 tak isto ....stále ide o nie normálny tlak ,ale o hypertenziu takže nič nie je vyriešené...

aristka
16. feb 2014

@zuzkaanicka práveže ten link poukazuje na to ako vysoké dávky môžu byť toxické ....tam sa dávkovanie pohybuje na úrovni 80 ,100 max 250mg denne a nie dávkovanie na gramy ...ja mám pocit,že vytiahli len čo potrebovali,ale zvyšok si nedočítali a človek z tlakom 142 na 100 je stále hypertonik....

aristka
16. feb 2014

@petot inak tým roztokom nepovieš nič ,ke´dže používaš odborné názvy aj roztokov ,treba mamičkám vysvetliť prečo je to práve tento roztok a čo robí v tele človeka a plus aký je rozdieľ medzi inými roztokmi využívanými v medicíne ....nejak odpoveĎ nič.....

kaja73
16. feb 2014

@aristka ano je to stale vyssi tlak,ale pri vysom tlaku kazde cisielko dolu znamema znizene riziko porazky a inych komplikacii.
Aj po liekoch od lekara tlak neklesa hned vzdy ukazkovo,alebo naopak klesne az moc a je zas iny problem,popripade stupa pluz,ci naopak velmi klesa pulz,plus pacienti casto trpia na dusivy kasel pri uzivani liekov na hypertenziu........teda ak nieco stiahne tlak zo 155 na 142 a nema to vedlajsie ucinky je to uplne super.
Lieky na hypertenziu maju kopec vedlajich ucinkov a tiez nestahuju tlaka vzorovo.....a lekar niekedy aj rok hlada vhodnu kombinaciu liekov a casto ich ani nenajde a stale len meni a meni....
Ten tlakovy rozdiel 155 a 142 -v priemere-moze byt u niekoho rozdiel medzi zivotm a smrtou-ale mas pravdu ani to nie je dobry tlak.

aristka
16. feb 2014

@kaja73 dusivý kašeľ pri liekoch na hypertenziu a čo ho spôsobuje....plus ,kto má hypertenziu a v tom článku sa píše o starých ľuďoch ,tak AS je tam plne rozvinutá a je tam problém už aj zo srdiečkom ,takže tí ľudia berú liečky aj na srdiečko ,nejaké diuretíká na odvodnenie a pod...takže to sú prípady a aj liečky kedy je vit.C kontraindikovaný ..takže by som to nebrala ako smerodajný údaj ,ale je na posúdení lekára internistu ako individuálne zváži liečbu pacienta a pacient by každý iná liek alebo doplnok mal konzultovať s dr,aby si viac neublížil ....

jaron
16. feb 2014

@aristka nechcem nejako sa stavať na jednu ani na druhú stranu, len som chcel, že aj malé zníženie tlaku, hoci aj nie na normál môže mať význam.
na druhú stranu zase máš pravdu v tom, že dávky sú dosť pod "megadávkami" (podobne aj v štúdii Dr. Ornisha boli dávky zvýšené, síce viac - na 2 000 mg, ale stále nie na drasticky vysoké dávky 10 g a pod.)

A je jasné, že pri ovplyvnení tlaku, tak ako i všetkých ochorení, je dôležité vnímať komplex všetkých oblastí života, výživa (ovocie, zelenina, draslík, vápnik, horčík... kontra sodík, vláknina, aké a koľko tukov, soľ, masové výrobky, strukoviny, mlieko - čo prevláda, koľko, aké.... atď.), psychika (stres, jeho zvládanie, odpočinok, "rýchlosť" života), depresia (sú sklony, nie sú, ...), pohyb (je ho dosť?, aký, koľko, chôdza...), genetická predispozícia, atď.., dokonca sú výskumy i na oblasť spirituality a vzťahu medzi duchovnosťou a tlakom.
A samozrejme niekedy, keď tlak presahuje dlhodobo určitú hladinu (musí rozhodnúť lekár), sú nevyhnutné i lieky, aj keď snaha by mala vždy viesť upraviť tlak prirodzenou cestou.

V tomto kontexte je potrebné vnímať i pôsobenie vitamínu C. Môže to byť tiež jedna časť z mozaiky, ktorá pozitívne ovplyvní KT, ale i nemusí (neviem teraz, ktoré štúdie sú metodicky atď. lepšie, ktoré horšie, to teraz neriešim, len hovorím ako príklad - princíp).

kaja73
16. feb 2014

@aristka sa pytas co sposobuje kasel pri liekoch na hypertenziu.alebo co... 😕moc ti nerozumiem-to by si predsa mala vediet....
ak nie ,tak si potom nastuduj o ACEinhibitoroch a ich vedlajisch ucinkoch
http://cs.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_ACE
c vit je uplne neskodny v porovnani s nimi.

zita19
16. feb 2014

@kaja73 ja reagujem na to, ze sme organizovana skupina. Nie sme, aj ked zdielame rovnaky nazor na megaskorbicku liecbu, podobny nazor na odbornu hodnotu suborneho spisu pana Petota a nas nazor na potrebu ockovania je v mnohch aspektoch identicky.
Takze mi nepodsuvaj tvrdenia. Islo iba a len o ORGANIZOVANU SKUPINU a co som reagovala.

kaja73
16. feb 2014

skopcim sem vedlajsie ucinky ace inhibitorv na hyperteziu-pre porovnaie s nebezpecnym c vitaminom

Mezi společné vedlejší účinky léčiv IACE patří: nízký tlak krve (hypotenze), suchý kašel, zvýšená hladina draslíku v krvi (hyperkalémie), bolest hlavy, závrať (vertigo), zvýšená únava, žaludeční nevolnost, a poruchy fungování ledvin.[15] Fein předpokládá, že IACE mohou (snad díky zvýšené hladině bradykininu) zhoršovat bolest u zánětlivých onemocnění.[16]

Poměrně častým vedlejším příznakem IACE je přetrvávající suchý kašel, přičemž se předpokládá, že hlavní zásluhu na tomto vedlejším příznaku má zvýšené množství bradykininu, který je za normálních okolností odbouráván ACE, tedy enzymem, který tato léčiva blokují. Nicméně role bradykininu na vzniku a udržování tohoto vedlejšího účinku je stále diskutována.[17] Řešením problému suchého kašle u IACE bývá převod těchto pacientů na tzv. antagonisty angiotenzinu II (např. losartan), což jsou léky, které působí v místech, kde již působí samotný AT II (AT1 receptor), takže ACE není ovlivněn a bradykinin může být normálně odbouráván.

Kožní vyrážka a nechutenství jsou sice vzácnějšími vedlejšími příznaky těchto léčiv, nicméně byl zaznamenán jejich vyšší výskyt u kaptoprilu, což je přikládáno přítomnosti sulfhydrylové skupině obsažené v jeho molekule. To vedlo ke snížení jeho předepisování, nicméně se stále používá v scintigrafii ledvin.

Poškození ledvin je významný možný vedlejší účinek všech IACE, ale důvod vzniku tohoto vedlejšího účinku není stále znám. Možná souvislost je viděna s působením AT II na ledviny. AT II má v ledvinách řadu stabilizačních funkcí, projevujících se zejména vyváženým průtokem krve ledvinami, což je velmi důležité pro správnou filtraci krve. AT II stahuje (působí vazokonstrikčně) na odvodné cévy ledvin, a tím udržuje důležitý perfuzní tlak uvnitř ledvin, který zjednodušeně řečeno dodává sílu k filtraci krve tak, aby měla sílu protékat (perfudovat) vlastní filtrační tkání ledvin. Dostatečná síla k filtraci se projevuje jako tzv. glomerulární míra filtrace (glomerular filtration rate) – GFR, která je jedním ze znaků správného fungování ledvin. Rozšířením odchozích cév z ledvin, způsobeného podáváním IACE, může dojít s oslabení filtrační síly ledvin, tedy ke snížení GFR. Velmi rizikové ve vztahu k možnému poškození ledvin je v této souvislosti podání IACE pacientům, kteří trpí tzv. renální arteriální stenózou, tj. chorobným zúžením ledvinných tepen. Dále se jako nebezpečná ve vztahu k možnému poškození ledvin jeví kombinace IACE + nesteroidní antiflogistikum (např. ibuprofen, ketoprofen, diklofenak) + diuretikum. Společné podání léčiv z těchto skupin významně zvyšuje riziko vážnějšího dopadu léčby na ledviny.[18]Signálem možného poškození ledvin je zvýšená hladina kreatininu či močoviny (urea) v krvi, proto by měly být obě látky monitorovány.

IACE mohou zapříčinit zvýšení hladiny draslíku v krvi (hyperkalémii). IACE totiž snižují hladinu aldosteronu, který je zodpovědný za vylučování draslíku, takže jeho snížení může způsobit jeho vyšší hladinu. U některých pacientů užívajících IACE, je však normální vylučování draslíku zachováno.[19]

Vyšší hladina bradykininu může u některých pacientů vést k rozvoji tzv. angioedému. Tento příznak se může objevit u těch, kteří mají genetickou predispozici k pomalejšímu odbourávání bradykininu.[20]

IACE podávané v těhotenství zvyšují riziko vzniku vrozených chorob, či ohrozit průběh těhotenství. Podávání IACE je proto kontraindikováno v období těhotenství. Konkrétně může hrozit poporodní novorozenecká hypotenze, porucha vývoje ledvin (renální dysplazie), porucha tvorby moči, porucha vývoje plic či neúplná tvorba (osifikace) lebeční kosti.[21] Souhrnně lze k podávání IACE v těhotenství poznamenat, že okolo poloviny novorozenců vystavených v jejich prenatálním období těmto inhibitorům, bylo nějak postiženo. [22]