icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

kaja73
18. feb 2014

@demo ved to je to a babo nieco papat musi za tu dobu.

demo
18. feb 2014

@kaja73 ano, len ci by to bez tej glukozy a UM netrvalo kratsie. Syte dieta uz az tak o MM nestoji.

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Aký dôkaz mám uvádzať, že vc je gmo? Ja som sa informovala u petota, ktorý vitamínC je GMO free a čakám na výsledok, pretože na nete som našla opakovane informácie, že najviac sa toho dováža z Číny a vyrobené z GMO kukurice, tak aby som sa poprípade vyhla tomu. Ak nedá, nedá, život pôjde dalej...my sme neužívali nijaký a hlavne nie v nadmerných množstvách. Okrem toho som si pozrela ponuku známych výrobcov z ameriky a niektoré produkty majú označené GMO free, ale nie vc. http://www.seacoast.com/topic.php?health=jamies...
@demo Kto ti tu vyfabuloval, že vc je všeliek? Brali sme konkretny prípad vysokého tlaku.

sirinka
18. feb 2014

Even if this molecule comes from GMOs, which I disapprove of, it is still molecularly OK. You cannot genetically modify carbon, hydrogen, or oxygen atoms.
http://orthomolecular.org/resources/omns/v09n27...

kaja73
18. feb 2014

@demo ale pri glukoze dieta hladne je..ta nenasyti,len nieco telu doda....a aj sa maly krasne prisaval vzdy,len nebolo co tahat tie prve dni.
Preto som skor za tu glukozu-lebo inak dietu hrozi ozaj zdravotny problem....byt viac dni bez starvy.
Po Um sa mladsi syn nechcel prisavat,nosili ho najedeneho a tak to aj dopadlo. So starsim som nemala nikdy problem s kojenim....
Ale zaujimave je ze tvorbu mojho mlieka to nijak neovplyvnilo-nabehlo mi velke mnozstvo na cca 3 den u oboch-aj ked prvy syn sal o dusu a druhy ani za svet.

kaja73
18. feb 2014

@adsumus http://www.seacoast.com/tru-c-biocomplex/now-fo... toto by mozno bolo fajn-obsahuje to 400mg cecka a je tam pisane non gmo....

kaja73
18. feb 2014

@adsumus ale stale nemam dokaz, ze je gmo napr dm kove cecko,ze je gmo.askorbat sodny,askorbat vapenaty.........nevieme aka glukoza sa tam pouzila,nemusela byt gmo-hadam nie kazda je gmo,alebo podla teba je kazda glukoza gmo?
A ani pouzitie gmo glukozy este nie je dokaz ze vysledny produkt je gmo,kedze vo vyslednom prdukte sa glukoza nenachadza.

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 No, tak ten je derivovaný z ovocia,nesyntetický to asi preto bude gmo free, neni z kukurice. Našli sme. Veľká radosť.

demo
18. feb 2014

@adsumus osvedcenych znaciek vitaminu C s oznacenim non GMO mas plno, napr. Now Food, Source Naturals ...

kaja73
18. feb 2014

@adsumus tak sa podme tesit spolu 😉
Mozes si to objednat.......ale pozor je to zo zahranicia,asi to nasu normativu nesplna..... a co ked to vyrobili v garazi a je tam potkani jed......?

adsumus
autor
18. feb 2014

@demo Tu napríklad sa ich pýtali, či GMo alebo nie, neviem či t sú tí istí a kukurica nie je gmo free, ktorú používajú.
http://www.nationofchange.org/warning-major-sup...

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 No ale či je celý produkt gmo free neuvádzajú, len že tá vitamínC časť je z ovocia...na to nepotrebujem kupovať piksle z ameriky,to môžem kapustičky si dať kyslej radšej....radosť zmenšená.

kaja73
18. feb 2014

@adsumus tak sa tu uz nevypytuj- ked ti aj tak len kapusta vyhovuje.
nech sa pyta ten kto ma ozja zaujem. 😉
Ale potom ozja pozor aj na vakciny......ked ti zrazu uz tak zalezi na GMo free....

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Ale nie vážne, mali by ste sa tým zaoberať..píšu na bio organických stránkach, že treba sa pýtať, či je produkt GMo free a ak nie vrátiť do obchodu a žiadať výrobky s týmto označením (aj ked poniektorí tu zastávajú naázor, že to je každeho vec čo predáva a kupuje...ja s tým neviem súhlasiť) a trvať na tom, aby tie produkty boli naozaj čo najvyššej kvality a teda naozaj zdraviu prospešné...tlačiť na výrobcov. Hm?

http://www.naturalnews.com/037969_gmos_grocery_...

demo
18. feb 2014

@adsumus ty uz asi nemas o com, ze? ziadas non GMO Cecko, dostala si tipy na non GMO Cecko, takze cim sa este chces zaoberat?

adsumus
autor
18. feb 2014

@demo Normálne diskutujem, rozširujem si obzory. Ktorý to bol vitamín C (celá piksla) označený GMO free? Asi mi uniklo. ☹

kaja73
18. feb 2014

@adsumus ktora vakcina-cele balenie- je tak oznacene ---ze GMO free?

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Meníme tému?

kaja73
18. feb 2014

@adsumus preco...bavime sa predsa o GMO.......alebo tebe viac zalezi na tom co tvoj dieta nebude nikdy papat-umely c vitamin- a nezalezi na tom co jej davas pichat vo vakcine?
Stale riesis nieco co vraj neuzivas ty ani tvoje dieta a ani sa vraj nechystate...ale strasne ti zalezi ci je to dost dobre,kvalitne......ale ci su dobre a kvalintne vakciny co tvoje dieta dostava ta netrapi?
Su gmo free? maju to oznacenie? oni su totiz povinne...takze sa skus zamerat na ne, tu sa angazuj a tlac na kvalitu.....to sa tyka vacsieho mnozstva deti....
cecko staci neuziva..nik ta za to neodsudi,nepotresta,vezmu ti dieta do skolky.....tak co riesis stale dokola nepovinne cecko?

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Môžeme zmeniť kludne tému, mne to nevadí. 😉 Moje dieťa (aj ja aj takmer všetci koho poznám) dostalo vakcíny, ktoré malo dostať v ramci povinného očkovania a nevadí mi, že nie sú označené GMo free. Nakolko sú testované a používané po celom svete milionmi ľudí už vyše 60 rokov, prebehlo kopec výskumov, kontrol. Ale najdôležitejšie pre mna je, že majú veľmi dôležitú funkciu ochrany malého dieťaťa pred vážnymi ochoreniami. Vedecky dokázané, napriek tomu, že antivax to nedokáže akceptovať. Viatmín C, ktorý sa vyrába z geneticky upravenej kukurice, má naopak veľmi neisté, zatiaľ aj krátkodobé, použitie u alternatívne zmýšľajúcej menšinovej časti obyvateľstva, nepoznáme žiadne vedecké štúdie jeho negatívnych účinkov na zdravie malých detí, najmä v nadmerných dávkach z pochybných zdrojov. Okrem toho, jeho účinok pri ochrane pred vážnymi chorobami je mierne povedané neistý. Dokonca ani sám petot nepozná dávkovanie vitamínu c v prevencii detskej obrny alebo iných vážnych ochorení.

kaja73
18. feb 2014

@adsumus ale v lekarni mas aj c vitamin ktory je ofice schvaleny a mas tam aj cecko urcene priamo pre deti...takze by ta tiez nemalo trapit ze to nema gmo free oznacenie.....je to tiez lekarensky ,farmaceuticky vyrobok-tak isto ako vakciny.
A vsetko ostatne co si napisala komentovat nebudem-zas hovoris o dakom imaginarnom antivax...ale tu na MK sme konkretni ludia nie skupina antivax.....takze pis konkretne vzdy tomu koho vyrok chces riesit ,nezovseobecnuj slova jedneho ako nazor vsetkych,nehadz vsetkych do jedneho vreca,komunikuj s jednotlivcom nie skupinou.......
A stale si nepredlozila dokaz ze c vitamin-napr. dm kovy,alebo daky askorbat sodny, vapenaty...aj ked nema oznacenie gmo free ze je vo vyslednom produkte gmo.....
a tiez si nedala dokaz ze kazdy viatmin c sa vyraba LEN z geneticky upravnej kukurice.....

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Prečo by som mala taký dôkaz predkladať? Ja nie som jeho výrobca, ani ho nepredávam ani nikomu nevnucujem...to od výrobcu si treba pýtať zloženie a podobne. Sama som to chcela vedieť, lebo naozaj som chvílku zvažovala, že to skúsim na ten tlak, ale rozmyslela som si akosi.

kaja73
18. feb 2014

@adsumus a preco ma predkladat dokaz petot ze daky konkretny vit c nie je gmo....nie je jeho vyrobca,nepredava ho a ani nevnucuje..... a po nom chces dokazy zas ty-----tiez sa aj sama mozes spytat vyrobcu na zlozenie a podobne.

Takze ak TY tvrdis ze je vit c gmo-zaujima ma hlavne vysledny produkt....konkretne - dm kove cecko, askorbat sodny a vapenaty...tie sa tu totiz najcastejsie spominaju a odporucaju laikmi.....tak daj dokaz na svoje tvrdenie a nie ze chces protidokaz od petota na tvoje tvrdenie.

adsumus
autor
18. feb 2014

@kaja73 Lenže ja to netvrdím, našla som také info na nete, tak sa pýtam, čo je na tom pravdy? Ináč, už som našla jedného výrobcu, ktorý uvádza, že jeho cečko je gmo free.

kaja73
18. feb 2014

@adsumus ty tu opakovane pises, ze c vitamin je gmo......odkial mas tu info je mi fuk, ale prezentujes to tu ty-ako fakt - a chces dokazy o opaku-tak by si mala najskor hodit dokazy ty, ze vysledny produkt je gmo,alebo ze kazde cecko sa vyraba z gmo kukurice.

Ale ked vies, ze sa na treba pytat vyrobcu...tak nechapem naco sa pytas tu.
A kedze si uz nasla co si hladala,tak to hadam aj mozeme uzavriet. 😉

jaron
18. feb 2014

@sirinka to snáď nie
(prepáč, ale sú to vtákoviny, hlavne to s tou vodou).
Nás - Slovákov - nezabíjajú v prvom rade postreky a "éčka" v potravinách, už vôbec nie voda z vodovodu a pod., ale prejedanie (nepomer medzi príjmom a výdajom energie), nedostatok pohybu, alkohol, fajčenie, nedostatok ovocia a zeleniny (hoci aj toho "postriekaného") a vlákniny...., neláska, závisť, prechovávanie nenávisti (neodpustenie)....
Ja viem, ľahšie sa nám počúva, že nás niekto pomaly troví..., že to tí druhí...