icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

tin007
17. mar 2014

@adsumus Este by som dodala k tomu clanku o 80 000 pripadoch polia v Syrii tolko, ze ked ste pred casom s @petot -om debatovali o eridikacii polia a on spominal, ze WHO zmenila klasifikaciu (proste za obrnu sa zacali brat len laboratorne potvrdene pripady, tie, ktore pretrvavali isty cas atd a vsetko ostatne sa oznacilo ako paralyzy) a zacalo sa ockovat, tak zrazu nastal obrovsky pokles. Argumentoval tym, ze diagnoza polio dovtedy zahrnala velmi siroke spektrum ochoreni (paralytických) a zo dna na den bola zredukovana na 1 ochorenie, a ten pokles bol pripisany na vrub ockovania. Ty si mu oponovala v tom duchu, ze uricte za pokles mohlo ockovanie.
V pripade toho clanku, co si dala, si urobila nieco uplne opacne (aj pri tej fotke chlapceka zo Syrie, lebo tam sa pise, ze polio este nebolo potvrdene) a odvolala si sa na clanok, ktory hovori o odhadovanych pripadoch, kdezto evidencia pripadov polia vykazuje celosvetovo 200-nasobne nizsi pocet pripadov (overených).
Proste si pouzila informacie take, ake ti vyhovovali v danej chvili. Ale neboj sa, to nie je iba tvoj pripad, robia to rozni ludia, ci uz su za ockovanie, alebo za jeho dobrovolnost, alebo proti nemu.

adsumus
autor
17. mar 2014

@tin007 To nie je také jednoduché ako to tu sumarizuješ. Neviem asi to nevieš pochopiť, že 80,000 tisíc detí môže byť bezprítnakovými prenášačmi polia a iba pár z nich ochrnie. Normálne bežnému človeku, ktorý nemá žiadne symptomy predsa nikto nerobí testy na polio, nefiguruje v žiadnej štatistike a predsa môže byť prenášačom...to je zákarnosť tohto ochorenia. po zavedení očkovania sa prudko zredukoval počet paralýz spôsobených týmto vírusom, dokonca tuším dva jeho kmene už ani necirkulujú v prostredí a naších telách, ostáva len jeden, tam si ho pestuje Taliban, lebo má paranoju z očkovania. Čo písal petot o tom premenovaní choroby, asi sa bavil s niekým iným, ja som k tomu nevidela žiadne bližšie informácie, ani neviem čo tým myslel Ja už to neviem lepšie vysvetliť. Možno neskôr.

petot
17. mar 2014

@saska.t Je pravda, že okolo 95% a možno aj viac infekcií poliovírusom prebieha bezpríznakovo, len zvyšok má vôbec nejaké príznaky ochorenia, a len cca 0,5% zaznamená chabú paralýzu (a aj z nich 50-70% sa do 2 rokov plne uzdraví).

Ale súhlasím, že napísať "80000" a vynechať "odhaduje sa" je hrubá manipulácia. Evidovaných je 25 prípadov.

A ak na každý evidovaný prípad teoreticky pripadá hoc aj 100 bezpríznakových infekcií? Dotyčným neublížili (ani o nich nevedeli), majú význam iba z hľadiska šírenia ochorenia. Polio sa šíri podobne ako hepatitída A - prevažne ako choroba špinavých rúk alebo kontaminovanej vody, iný prenos je zriedkavý. Vojnou a sankciami je Sýria hospodársky zruinovaná, bojmi zasiahnuté oblasti majú zničenú infraštruktúru, čo pre obyvateľstvo znamená aj nedostatok pitnej i užitkovej vody, nefunkčnú sanitáciu a nedostupnú hygienu. Nehovoriac o strese, podvýžive a núdzovom bývaní. Ideálne podmienky pre šírenie chorôb.

Inaktivovaná polio vakcína nebráni nakazeniu ani ochoreniu ako takému. Môže čiastočne zabrániť paralýzam, ale účinkuje len pár rokov. Takže čo vyplýva pre nás? Ak tu nechceme epidémie, tak musíme (okrem umývania rúk) urobiť predovšetkým dve veci - zabrániť politikom, aby potopili životnú úroveň Slovenska o 80 rokov dozadu, a nedopustiť, aby nejaký |diot zatiahol Slovensko do vojny. Tak asi toľko poučenie zo Sýrie.

adsumus
autor
18. mar 2014

@petot To nie je reálne poučenie zo Sýrie, ale reálne je že tieto síce odhadované ale reálne desaťtisíce infikovaných ľudí môžu chorobu rozvliecť po celom svete. Ten tvoj záver, že stačí umývať ruky a nevrátit sa 80 rokov dozadu záhadne neplatil pre skupinu neočkujúcich v Holandsku, ked mali epidémiu obrny v rokoch 1992-93, všetko neočkovaní, 71 chorí, dvaja zomreli, 59 paralyzovaní. Divoký vírus obrny 3. Veľké memento. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7915354
Ja som nezavádzala, informáciu, ktorú si chcel som doplnila bez problémov. zavádzanie je ked antivax píše, že polio sa šíri fekálno oránlou cestou a "zabúda" pridať informáciu, že k prenosu môže dojsť aj vzdušnou cestou. Hapčí.

sirinka
18. mar 2014

http://www.aktuality.sk/clanok/249359/pozor-na-...
Nikto netusi, ako sa liecik kontaminoval....

irenkask
Odpoveď bola odstránená
sirinka
18. mar 2014

@irenkask a ked chceme ludi trosku postrasit, tak pouzijeme slovo epidemia a senzacia je na svete....

irenkask
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
18. mar 2014

@irenkask a kolkych odbornikov poznas?

irenkask
18. mar 2014

@zuzkaanicka Ja ani jedného, lebo aj predstaviteľ odborárov Kolár priznal verejne že na slovensku nemáme lekárov odborníkov .

zuzkaanicka
18. mar 2014

@irenkask takze ked napises: "Nijaký odborník nemá záujem aby sa snažil vyrobiť neškodnú vakcínu lebo to by mu trvalo celý život a práve takí odborníci potrebujú z niečoho žiť a nerobia to pre dobro a zdravie ľudí.
Aspoň takých nepoznám . "
Tak to ma nulovu vypovednu hodnotu. 😉

irenkask
18. mar 2014

@zuzkaanicka Však ja nezarábam na zdraví ľudí tak nevyčísľujem nijakou hodnotou.
Ak ty poznáš odborníka tak mi doporuč, potrebovala by som konzultovať odborné veci.
A ešte je diskutabilné že kto je odborník pre teba nemusí byť pre mňa .
Ja mám veľmi vysoké kritériá a nároky na odborníka lekára, hľadám takého už desiatky rokov ale doteraz som nenašla v odbore imunológia a očkovanie.
A hlavne že to čo si ty napísala má výpovednú lehotu to je hlavné že si to myslíš. Závidím ti normálne. 😢
Pre mňa je podstatné čo priznal Kolár verejne pred kamerami a on je lekár. Ja to len a len potvrdzujem že má pravdu.
Vyjadril sa vtedy že ani Úrade pre dohľad ani na Šúkle nepracujú nijakí odborníci . Čiže nenesú nijakú zodpovednosť za svoje rozhodnutia pri posudzovaní akéhokoľvek prípadu poškodenia lebo vlastne za to nemôžu že nie sú odborníci .

zuzkaanicka
18. mar 2014

@irenkask sice si vobec nepochopila, co som Ti napisala, ale tak nevadi ... ja Ti nezavidim 😉

irenkask
18. mar 2014

@zuzkaanicka Ja som v podstate veľmi nechápavá a preto obdivujem tých chápavých celý život.

tin007
18. mar 2014

http://zdravi.doktorka.cz/tuberkulozy-v-cr-ubyv...
V CR aspon nevyhlasuju, ze prestali ockovat kvôli znizeniu vyskytu, ale hovoria aj o neziaducich ucinkoch a zruseni plosnej vakcinacii. Na Slovensku MUDr. Simovicova tvrdi, ze zruseni BGC bolo len kvôli lepsej epidemiologickej situacii a nie kvôli neziaducim ucinkom. Jej kolegyna Oroszova (pneumologicka) zas hovori, ze kvôli neziaducim ucinkom. Kazdy si najde to svoje! ;)

saska.t
18. mar 2014

@tin007 a este zabudli podotknut,ze im to odporucila WHO,cim to asi bude? vid.pridany clanok od @zuzkaanicka o umrti dietata,preco im to odporucila?

sirinka
Odpoveď bola odstránená
sirinka
19. mar 2014

Za zamyslenie podľa neho stoja aj ďalšie dôležité položky v zdravotníctve – lieky a prístroje. „Platíme za lieky, ktoré sme preplatili už tisíckrát. Lieky, ktoré majú pomerne nízke vstupné náklady sa predávajú za vysoké sumy, prístroje, ktoré majú zachrániť život sa predávajú za galaktické sumy. Prečo to tak je? Trhový systém – trhové ceny. Tu sa všetko vyrába s vidinou zisku, nie s vidinou pomôcť človeku. Ak by sme odstránili kapitalistický systém, ceny liekov by prudko klesli, lebo odpadá parazitizmus koncernov. Tým pádom by ani poisťovňa nemusela platiť toľké peniaze“ doplnil Pirošík.
http://hlavnespravy.sk/vypiskali-fica-dostal-fa...

adsumus
autor
19. mar 2014

Antivakcinisti v Austrálii používajú strach, aby zavádzali rodičov vo svojej antivakcinistickej propagade. Výsledky vyšeetrovania HCCC (obdobe nášho uradu pre dohľad nad zdravotnou starosltivosťou) sú v médiach po celej krajine. Skupina zavádza verejnosť v otázkach bezpečnosti očkovania a jeho efektivity, dáva zavádzajúce štatistiky, vytrhnuté z kontextu, nevhodne a nesprávne spájajú očkovanie s autzmom. Skupina stiahla svoj staus charitatívnej organizácie, potom ako nedokázali vysvetliť, kde sa podelo 1.7 miliona dolárov vyzbieraných od ľudí od roku 2002. Vyšetrovania prebehli na základe sťažnosti od občanov.

http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/austr...

sirinka
19. mar 2014

Ako vznikaju oficialne a nezavisle vedecke spravy....
http://nechcigmo.cz/?p=21

adsumus
autor
22. mar 2014

Chlapček má transplantovanú pečen a všetci po transplante nemôžu dostať živé vakcíny. Kvôli prebiehajúcej epidémii osýpok je uveznený doma. Je len jedným z niekolko stoviek detí po transplante. Epidémia už zasiahla okolo 100 ludí...v neočkujúcej komunite. Pre mna je ťažká myšlienka, že by som svojim rozhodnutím neočkovať mohla ohroziť (zbytočne) takéto detičky.
http://globalnews.ca/news/1224320/measles-outbr...

tin007
22. mar 2014
petot
22. mar 2014

@adsumus Citové vydieranie.

zita19
22. mar 2014

@petot Citove vydieranie je hlavne vasa metoda

tin007
22. mar 2014

Po transplantacii akehokolvek oraganu je potrebne sa vyhybat ludom, cize pisat, ze prave a len kvôli osypkam nemoze dieta z domu je velmi manipulativne.

adsumus
autor
23. mar 2014

@tin007 Každý z nás môže potrebovať pomoc ostatných, to by som manipuláciou nenazývala. Osýpky sa dajú ošetriť očkovaním, to je celé. Iné choroby sa nedajú, tam mu nikto nepomôže, bohužial.

tin007
23. mar 2014

@adsumus Ano, proti osypkam sa da ockovat, no su pripady (a fakt sa mi to nechce hladat, vsak sme to tu mali uz velakrat), ked to ockovanie nepomohlo. Takze opakujem, napisat, ze chlapcek nemoze von (po transplantacii) kvôli epidemii osýpok je manipulacia. On nemoze ist von kvôli vela faktorom a to, ze sa tam vyskyuju osýpky je jeden z nich. Ked uz o to ide, o kusok vyssie som dala link na pripady mumpsu, kde okrem jedneho vsetci! boli ockovani proti nemu a aj tak ho maju... takze aj ked su ockovani, aj tak ohrozuju takýchto ludi (cize tych, ktori maju po transplanacii).

adsumus
autor
23. mar 2014

@tin007 Tu ide len o jednu konkretnu myšlienku. Ja sa môžem zaočkovať proti mumpsu, rubeole a osypkam a znížiť tak riziko ochorenia u seba a ostatných, zraniteľných členov spoločnosti. Idem do toho alebo nie? Prečo nie? Prečo ano? Každého osobné rozhodnutie, nič viac nič menej.

tin007
23. mar 2014

@adsumus
Ano, osobne rozhodnutie kazdeho z nas. No a ti ockovani, ktori potom ochoreju tak mozno mali z tej myslienky dobry pocit, ale nic viac, lebo efekt je nula. A byt na ich mieste, v situacii ze sa necham zaockovat, aby som ochranila o.i. aj iných, a potom chorobu dostanem, tak sa dobre naprudim, lebo add1; vystavila som sa NU vakciny, add2, vystavila som sa inym ochoreniam z dovodu znizenia imunity po ockovani (co uz v príbalovom letaku nie je uvedene, no po prekonani niektorej z MMR chorob ta imunita moze byt oslabena mesiace), add3 aj tak sa trapim s ochorenim a moznymi komplikáciami pocas priebehu choroby, add4 vystavujem sa po jeho prekonani opat rizikam ochorenia z dovodu oslabenej imunity po chorobe... to uz je vyhra, co?!