icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
14. mar 2014

@saska.t Chcela by som ťa veľmi poprosiť, aby si si svoje problémy riešila bud cez IP alebo adminov tejto stránky a nezahlcovala túto diskusiu. Nikoho to nezaujíma.

zuzkaanicka
14. mar 2014

@saska.t smajlik urcite nie je kriteriom slusnosti, to mas pravdu, ale ja neviem o ziadnej neslusnoti voci Tebe ... a Tvoje reakcie (napriek tomu, ze som podla Teba mimo) sa ma az tak nedotykaju 😉 ... kazda mame svoje kriteria pri rozhodovani o ockovani a evidentne sa nezhodneme (co je normalne) ... ja isto nepopieram NU (mladsia dcera mala), napriek tomu som svoje deti dala ockovat 😉

saska.t
Odpoveď bola odstránená
petot
14. mar 2014

@adsumus To by ma zaujímalo, odkiaľ nabrali 80000 prípadov polio v Sýrii, keď GPEI eviduje za rok 2013 celosvetovo 406 prípadov, z toho v Sýrii 25, a za rok 2014 celosvetovo 33 prípadov. http://www.polioeradication.org/Dataandmonitori...

adsumus
autor
14. mar 2014

@petot To sú len odhadované počty infikovaných detí.

saska.t
14. mar 2014

@petot no to @adsumus zabudla podotknut v jej prispevku o Polio,zeby nahoda?zeby zavadzanie? vzbudzovanie paniky a strasenia? nepisal tu nahodou niekto,ze je to trestne? 😕

zuzkaanicka
14. mar 2014
tin007
16. mar 2014

Vyzera to tak, ze epidemia mumpsu v okr. Michalovce uz konci http://michalovce.dnes24.sk/vycinanie-mumpsu-na... Ak dobre pocitam, od januara pribudlo len 5 pripadov. Stale cakam na nejaku zaverecnu spravu RUVZ a podrobnu analyzu, este ale nie je nic vonku. Z doterajsich sprav vsak vyplyva, ze ochoreli vo vyraznej miere ockovani, genotypom G, proti ktorému sa neockuje. Ti, ktori prekonali mumps prirodzene a neboli ockovani, ho nedostali.

adsumus
autor
16. mar 2014

@tin007 Odkial máš info, že tí, čo ho prekonali prirodzene, ho nedostali?

tin007
16. mar 2014

@adsumus tu: http://udalosti.noviny.sk/z-domova/28-02-2014/Z...
Zaujímavé je, že medzi nakazenými sú najčastejšie ľudia do 30 rokov. Starších nákaza obchádza. "Táto generácia nebola očkovaná a spravidla spontánne prekonala mumps," objasnila Tkáčová. "Pacient, ktorý prekonal mumps, zrejme má vyššiu hladinu protilátok," dodala.

adsumus
autor
16. mar 2014

Aha, tak "spravidla a zrejme" a ja neviem prečo som si myslela, že máš presné štatistiky, koľko z tých ludí vystavených nákaze, naozaj ten mumps prekonalo "prirodzene" (dá sa aj neprirodzene prekonať?) a neboli ockovaní a ho nedostali.

saska.t
16. mar 2014

No to je tak asi ako,ked niekto napise,ze 80.000 infikovanych na Polio a po dodani oficialnej statistiky skonstatuje,ze to "bol len priblizny odhad" 😉 to je presne take iste ako "spravidla a zrejme"

adsumus
autor
16. mar 2014

@saska.t Ty asi nerozumieš jednej veci, že deti sú infikované poliom, ale nie každé ochrnie. A preto môže byť toľlo detí odhadom infikovaných, ale ochrntuých bude oveľa menej...našťastie.

tin007
16. mar 2014

@adsumus Napis tej infektologickej Tkacovej ked sa ti nepacia informacie, ktore poskytla. Tiez si sa minule opierala o abstrakt studie (uz neviem o com bola, asi o osýpkach), kde sa to len hemzilo vyrazmi "however", "probably" a pod.

sirinka
16. mar 2014

@saska.t
@tin007 ale dievcata, este ste si nezvykli, ockovacie latky by mali ochranit, vytvorenie protilatok sa predpoklada, nechrani na 100%, pri nakaze zrejme prebehne ochorenie lahsie atd, atd... A tu sa bude odbornicka pozastavovat....pritom sa jedna o SK, keby velmi chcela, bude kontaktovat ruvz a zistovat podrobnosti o pripadoch aby mala uplnu istotu 😉

jaron
16. mar 2014

ja len, že možno to znie zvláštne, ale výrazy v odborných kruhoch, pri štúdiách a pod. ako "pravdepodobne", "možné", "zdá sa" a pod. sú znakom serióznosti, na rozdiel od laického prístupu, ktorý má niekedy vo všetkom jasno (viď napr. rôzne bulvárne správy o "všeliekoch" a pod.).

a druhá vec - ak niekedy ochorie viac očkovaných a neočkovaných a napr. očkovaných je 98% ľudí, neočkovaných 2%, tak to rozhodne nie je dôkaz proti očkovaniu, takéto vnímanie by ako štúdia prepadla na celej čiare. Veď ktorých ľudí má asi ochorieť viac, keď jedných je 9 800 a druhých iba 200?

tin007
16. mar 2014

@jaron Nevidim ako seriozne a zodpovedne od laika, ked pripne link s abstraktom nejakej studie (kde su zavery uvadzane s prídavkami asi je to tak, zda sa, mozeme predpokladat...) a napise: Tu mas dokaz, ze je to tak, ako tvrdim ja. ;)

saska.t
16. mar 2014

@adsumus ty sa velmi mylis,ja mam Polio nastudovane vyborne a mozno este lepsie ako ty, akurat si zabudla podotknut,ze statistika neudava iba ochrnutie,ale celkovo Polio,infikovani/ochrnuti spolu a potom sa dane cislo moze delit na infikovani a ochrnuti...takze ja sa rozumiem dobre..

jaron
16. mar 2014

@tin007 to už neviem, nechcem sa k tomu vyjadrovať, lebo nemám dôkladne preskúmaný tu váš vzájomný rozhovor

som tiež len laik, ale zaujíma má spôsob dokazovania, argumentácie, uvažovania a pod. v takýchto veciach 🙂
napr. - ak ochorie niekto zaočkovaný, znova to nie je dôkaz proti očkovaniu, pretože (dajme tomu) znižuje riziko ochorenia, ale nie 100 % vylučuje, takže takéto argumenty by tiež nemali byť používané (je to ako argument - nefajčil a dostal rakovinu pľúc, takže je jedno, či fajčíš alebo nie...)

adsumus
autor
17. mar 2014

@jaron Tak na ozrejmenie situácie, lebo toto je katastrofa ako sa tu nevníma realita,ale sa domýšľa, čo nebolo povedané a to, čo bolo povedané sa zas ignoruje. Dala som štúdiu, že deti zaočkované proti tuberkuloze mali výrazne nižšie riziko akútnych infekcíí dolných dýchacích ciest. To sa zistilo, nevie sa ale čím to je zapríčinené....takže tam je to "pravdepodobne" a "nevie sa". Vôbec som to tu nedávala ako nejaký dôkaz mojich tvrdení, len na zváženie antivax tvrdení, že očkovanie ničí imunitu a podobne.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24379224

@saska.t Nie, neudáva. štatistika udáva počet ochrnutých v dôsledku ochorenia na obrnu. Počty infikovaných sú oveľa vyššie, kedže u 99% infikovaných, infekcia prebieha bezpríznakov, nemáš šancu zachytiť všetkých a dávať ich do štatistík, najmä nie v Sýrii. Článok, ktorý som sem dala pojednáva o odhadovanom počte infikovaných detí a tých môže byť až 80,000. Uvádzajú to aj iné zdroje.

http://www.dailykos.com/story/2014/03/10/128358...
http://www.savethechildren.org.uk/sites/default...

saska.t
17. mar 2014

@adsumus ty mi chces nahovorit,ze statistiky uvadzaju iba ochrnutych??? 😀 Precitaj si stranku WHO a potom Sem napis objektivne.. 😉 mimochodom,nie vsetci infikovani nemaju priznaky choroby,je to len mizive %,ktori ich nemaju,takze vlastne podla teba,statistika udava len ochrnutych a tich s priznakmi ignoruje a bezpriznakovych iba odhaduje,no neviem kde by sme takto dosli s takymito zavermi 😀 v Tom pripade mas Polio naozaj vyborne nastudovane... a ak ty tvrdis,ze 99%je bezpriznakovych,tym padom sa to neda zistit ani odhadovat a z toho by vyplivalo,ze je to asi len "lahka" choroba,co teda rozhodne nie je....

adsumus
autor
17. mar 2014

@saska.t S tebou je naozaj ťažko diskutovať, lebo ty nemáš problém poprieť základné fakty o chorobe.
"Although approximately 90% of polio infections cause no symptoms at all, affected individuals can exhibit a range of symptoms if the virus enters the blood stream.[3] In about 1% of cases, the virus enters the central nervous system, preferentially infecting and destroying motor neurons, leading to muscle weakness and acute flaccid paralysis."
http://en.wikipedia.org/wiki/Poliomyelitis

adsumus
autor
17. mar 2014

"Choroba môže prebehnúť bez klinických príznakov ochorenia. Takto prebehne 95% infekcií."
http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...

saska.t
17. mar 2014

@adsumus nie to ty nemas Problem,pretocit skutocnosti a vytrhavat z kontextu,davaj linky v slovencine,kedze tu sa pise na slovenskej stranke a nie vsetci zucastneni maju dokonalu anglictinu...

adsumus
autor
17. mar 2014

@saska.t Dala som aj v slovenčine a fakty neprekrúcam, to si nechaj takéto vyhlásenia.

sirinka
17. mar 2014

@saska.t no tak pokial 95-99% prebieha bezpriznakovo, tak si mozeme pocet odhadovanych infikovanych doplnat podla potreby 😉 a mozeme ockovat bezhlavo, navyse bez zabezpecenia, ze oralna vakcina bude pocas celeho transportu na miesto spravne skladovana a teda bez akejkolvek zaruky, ze vobec bude mat este ake take ucinky... Tu stoji na mieste otazka, preco vobec musia tie deti trpiet nenasytnostou zapadneho sveta....a ti isti sa potom tvaria, ze im pomahaju, ked im poslu nefunkcne a nebezpecne vakciny, fotky trpiaceho dietata ukazuju po celom svete ako najvacsiu atrakciu, pritom skutocne zverstva, ktore tam pachaju ostavaju skryte...

adsumus
autor
17. mar 2014

@sirinka Neodhaduje sa to podľa potreby, ale podľa počtu paralyzovaných. K ostatnému sa nevyjdrujem, ale do tejto temy to nepatrí.

sirinka
17. mar 2014

@adsumus vyborna logika a aj selekcia informacii.... Co sa ti nehodi do kramu, to by si tu najradsejnevidela...

adsumus
autor
17. mar 2014

Žhavé novinky z antivax sceny v Austrálií. Vzdávajú sa svojej stránky v prospech nejakého anonymného Bena, vzdávajú sa zodpovednosti za svoju skupinu neočkujúcich, stojí ich to veľa času a námahy. Prečítajte si komenty k statusu, neočkujúci sú znepokojení, ako majú veriť nejakému anonymnému Benovi, ešte doplnam austrálsky provax používa vlastné mená. Môj názor. Krysy opúšťajú potápajúcu sa lod.
https://www.facebook.com/avn.living.wisdom

tin007
17. mar 2014

@adsumus Ja som mala na mysli ten abstrakt (nie studiu) o komplikáciách po ochoreni tusim na mumps (alebo osýpky?). Dlhsie sme rozoberali jednu studiu z UK a potom si dala este link na nieco z USA a to som myslela, tam nebolo vôbec nic konkretne, len ich dohady. Nechce sa mi to hladat (ten abstrakt ani toho nie je hoden, lebo nema ziadnu vypovedaciu hodnotu).