Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Stretla som sa velakrat s tym, ze lekari odporucali ludom pit miesto klasickej kavy instantnu, vraj menej drazdi zaludocnu sliznicu...
http://www.coffeein.sk/blog/10/moze-pitie-kavy-...
@sirinka Tak, ale toto moze byt kludne reklamny tah 😉
@zuzkaanicka veď to aj reklama je 🙂
@jaron ano, len tu sa to podsuva ako velka pravda 😖
@jaron
@zuzkaanicka kazdy si z textu vyberie to, co ho najviac zaujima 😉 vsak...
@jaron mas tu clanok, v ktorom je napisane vselico, ty si reagoval prave na tu cast, kde boli spomenute nejake konkretne nazvy kav... Tak zrejme z celeho clanku ta to najviac zaujima. Pritom sa da lahko reagovat na vselico ine, existuje aj kopec clankov, ktore skodlivost instantnej kavy vyvracaju atd.... No ale nevadi, kazdy sme nejaky.
@kvieta pravdu povediac, ja v tomto mam jasno davno, na tento clanocek som nahodou nadabila a skopirovala, kratky a strucny. Ale poniektory mate cervene sukno na ociach a vyberate si prave to, co sa vam hodi aby ste mohli kritizovat. Nic k tej teme... 😉
@sirinka Zakladateľka témy bude mať z Teba opäť raz radosť, že si príspevkom mimo.
A poraď niekomu, kto má problém so žalúdkom, alebo dokonca vredy, že taká ranná kávička na lačno mu urobí dobre a to, čo mu tvrdia lekári je blud, určite mu pomôžeš. A hlavne, nech je tá káva mocno drahá, tá mu určite nepoškodí😀 Perlíííš.
@sirinka mňa ani tak nezaujali nejaké konkrétne názvy značiek, skôr článok ako celok, je to stránka na predaj kávy. Ja sa v podstate ani v káve vôbec nevyznám, nepijem ju (teda aby som bol presný, možno 5 káv za rok vypijem, samozrejme nekvalitných, iba z automatu 🙂 )
Ale ja týmto sa ani nezastávam ani nie som proti lekárom, len toto nie je ideálny príklad, že niečo zlé radia pacientom a pod., pretože toto je taká, neviem ako to vyjadriť - taká šedivá záležitosť, to možno jeden lekár tak, iný inak, podľa svojho názoru. Nie je to niečo rukolapné a jasné. Sú skutočne veci, ktoré by sa podľa mňa dali lekárom (ale zase nie všetkým) vytknúť - napr. odporúčanie pitia alkoholu ako prevencie srdcovo-cievnych ochorení.
@jaron no vidis, to uz je trosku lepsi prispevok.
No co sa tyka zdroja, mozno keby som velmi hladala najdem nejaky transparentnejsi, ale sa mi nechcelo. Ved tu sa rovnako prezentuju clanky o najroznejsich vyrobkoch a liecivach zo stranok, ktore su oficialne sponzorovane firmami, ktore ich vyrabaju, takmer vsetky studie tu zverejnovane su financovane vyrobcami a tak nejaka stranka o kave tu mnoho skody nenarobi.
Je to inac iba mala kvapka v mori, samozrejme, no je to jedna z veci, kde mozno to odporucanie vymenit jeden druh kavy za druhy nemusi priniest iba pozitivne veci... Je to len mala ukazka toho, ze nikto z nas nie je dokonaly a neomylny a nakoniec sa kazdy musi zariadit najma podla vlastneho uvazenia a mozno aj intuicii....
@kvieta To som ešte nepočula, žeby nejaký lekár odporúčal kávu či už zrnkovú alebo instantnú, jedine, že sa niekto nemôže prebarť do reality, ale teraz isto desať antivaxerov napíše, že práve ich lekár im bežne odporúča dávať si kavičku, len čo to nie su nejakí homeopati. Zajtra idem za obvodáčkou na výzvedy akú kávu by mi odporučila, len či si nebude ťukať na čelo. 😕
@sirinka Uviedla si totál blbú stránku ako príklad, tak sa teraz nediv, že tu spôsobuješ chaos. Inotaje nie sú Tvoja silná stránka, tak by si sa mohla radšej vyjadriť polopatisticky, aby sme tu nestrácali čas polemikou o ne-škodlivosti kávy alebo nabudúce napr. mliečna verzus horká čokoláda.

@sirinka Už som tu tisíckrát napísala, že ak sa bavíme o nejakej zdravotnej situácii z pohľadu rodiča, je krajnou nevyhnutnosťou vypočuť si aj názor odborníka, lekára, ktorý má k tomu, čo povedať. Potom nech si každý utvorí svoj názor. Takže bud sa zaujímamé o všetky fakty k danému problému alebo si vyberieme len čo nám vyhovuje. Ja sa zaujímam o všetky dostupné informácie a opakujem opakujem opakujem nič nezametám, nepíš to o mne,nie je to pravda.