Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Sú tam aj iné zaujímavosti: "Sixty two percent of the cases tested positive in a measles laboratory test
(serology, virus detection or isolation).
The proportion of unvaccinated cases was highest among children under one year of age (98%), who are often too young to be eligible for vaccination. Among the 1–4-year-olds, which is the age group targeted by routine childhood vaccination programmes,81 % of the cases were unvaccinated."
@sanym Mne to celkom aj sedí, pretože je známe, že očko nechráni na 100% a tvorba protilátok je podmienená aj tým, koľko dávok má dieťa za sebou a samozrejme, protilátky sa nevytvárajú u každého rovnako. Možno by ešte bolo zaujímavé vedieť, aké komplikácie u ktorej skupiny boli po prekonaní choroby. Možno to tam aj je, ja som to iba "prebehla", pretože očko by malo mať zásluhu na miernejšom priebehu choroby.
@sanym Prosím ťa, tebe nebude luto tých detí do 1 roka, ked nám tu začnú chorieť na osypky? Ved tam je aj najvyššie riziko subakutnej sklerotizujúcej panencefalitídy, ktorá vedie postupne k paralýze aj umrtiu do 10,15 rokov od nakazenia. Nie je lepšie mať vysokú zaočkovanosť a byť bez epidémii, tak ako sme to mali, bohužiaľ, len mali, doteraz na Slovensku?
@kvieta Lenže napr. 4-ročné dieťa zaočkované jednou dávkou MMR vakcíny sa u nás považuje za plne očkované vzhľadom na vek a malo by byť chránené rovnako ako 14-ročné dieťa zaočkované dvomi dávkami a mne osobne sa zdá percento očkovaných medzi chorými vo vekovej kategórii 1 - 4 roky príliš vysoké. A tie komplikácie u jednotlivých skupín by zaujímali aj mňa.
@sanym Dáko mi uniká pointa tvojej vety, že zaočkované dieťa jednou dávkou sa považuje za rovnako chránené ako dvomi. To kde si sa dočítala takú info? Ináč, uplne chápem, že sa nevyjadruješ. Ja to píšem, aby sme vedeli načo sa treba pripraviť, lebo aj Veľká Británia padla pred cca 15 rokmi so zaočkovanosťou na nejakých 75% a po epidémiách,ktoré následovali, sa už vyškrabali na 93%, tak asi to nebude s tou chorobou také ružové ako nám to maľuje antivax, ked tolko ludí radšej zaočkuje.....asi nie. Asi to nebude také ľahké.....
@adsumus Písala som toto: " napr. 4-ročné dieťa zaočkované jednou dávkou MMR vakcíny sa u nás považuje za plne očkované vzhľadom na vek ."
Takúto info poskytol napr. RÚVZ Nitra, citujem "Očkujú sa 2 dávky vakcíny – prvá v období 15 mesiacov života, druhá v 11. roku je tzv. vychytávacia, teda má „zachytiť a posilniť imunitnú odpoveď“ tých, u ktorých sa z rôznych dôvodov nemusela vytvoriť dostatočná imunologická pamäť po prvej dávke."
Takže keď som rodičom povedzme 7-ročného dieťaťa, považujem ho za plne zaočkované proti mumpsu, osýpkam a rubeole a vôbec netuším či patrí medzi deti, ktorým sa po prvej dávke nevytvorila dostatočná imunologická pamäť. A rovnako to netuším ani po druhej dávke keď má moje dieťa 11 a viac.
Mne z toho vychádza, že po druhej vychytávacej dávke by mali byť chránení úplne všetci, ako je potom možné, že ochoreli aj očkovaní dvomi dávkami? Potom by bolo rozumné, dať aj ďalšiu vychytávaciu dávku, ktorá by zachytila aj zvyšných nevychytaných..... A prečo sa potom druhá dávka nedáva skôr, ale až po takmer desiatich rokoch? Prečo sa imunitná odpoveď neposilní skôr, aby bolo chránených čo najviac detí?
@sanym 0,4% chorých predstavovali ludia očkovaní dvomi alebo viac dávkami.8% dostalo jednu dávku a 83% bolo neočkovaných. Myslím, že toto hovorí samo za seba a mne ako mame je jasné, že moje dieťa, ktoré má len jednu dávku, je viac ohrozené akokeby malo dve dávky....a preto premýšľam, že ju ešte treba doočkovať, ale zároven mám jasno v tom, že ak aj počkám do 11 rokov,aby bola neskôr dlhšie chránená, lebo epidmemie tu zatiaľ nemáme,tak encefalitída a iné vážne komplikácie nehrozia. V minulom roku zomreli na osypky 3 mladí ludia a všetci boli neočkovaní. Ja to jednoducho nemienim riskovať, dieťa môže byť po chorobe, oslabené a ked do toho dostane osypky....nie dakujem.
A ešte by som rada vyjadrila svoj zármutok nad tým, že tu konšpirujete o mne a o pectore, miesto toho, aby ste sa bavili o podstatných veciach. Už som asi tak milionkrát písala, že sme obyčajné mamy, ktorým ide výlučne o zdravie svojich detí, a čuduj sa svet, aj iných detí a nemáme žiadne prepojenie na farmafirmy alebo neviem čo ešte dokážete nakombinovať, je mi z toho smutno. Ale určite sa nájde dostatok ludí, čo vašim konšpiráciam radi uveria, len aby nemuseli sami o veciach premýšľať.
@adsumus no to by chcelo aj vediet pocty kolko deti postihla choroba subakutnej sklerotizujúcej panencefalitídy a kolko malo NU po vakcine MMR,potom by bol ten udaj relevantny,no ale som si priam ista,ze NU po MMR by bolo viacej,lebo keby bolo viac deti postihnutych panencefalitidou,robili by bububu,ze nam umieraju deti na tuto chorobu a to rozhodne nie je,takze rozumiem @sanym preco nema zaujem sa k tomu vyjadrit,kedze je to urcite zanedbatelne cislo,kdezto pocty deti s NU po MMR stupaju kazdym rokom..
@adsumus a este by ma zaujimalo,ked ti@sanym dodala zdroj odkial ma to ze na SK sa povazuje dieta s 1 davkou MMR za plne zaockovane,napriek tomu,ze si ju utocne vyzvala kde tuto info zobrala-citujem "Dáko mi uniká pointa tvojej vety, že zaočkované dieťa jednou dávkou sa považuje za rovnako chránené ako dvomi" To kde si sa dočítala takú info? uz si ticho a viac sa k tomu nevyjadrujes,je to od teba velmi nedoveryhodne,dosiel Argument... 😒
@saska.t Zasa ti niečo uniklo, ja už som zvyknutá...mne nešlo o to, či sa dieťa považuje alebo nepovažuje za plne očkované, ale .........o to, čo tvrdila sanym, že ochrana jednou dávkou je rovnocenná dvomi dávkami....nie je. Myslím, že som to vysvetlila dostatočne, akurát ty to nevieš asi pobrať.
@kveta Vyjadruj sa k problémom očkovania a nestaraj sa ani do mna, ani do pectore. Ona má zákaz tu prispievať, nebav sa o nej, nemôže sa brániť tvojim špekuláciam.
@adsumus Nevedela som, ze tu ma zakaz prispievat. Kazdopadne na otazku, ako to vies, ze je Pectore obycajna mama, som odpoved nedostala.
A problem ockovania na Slovensku je aj v tom, ze farmafirma, ktora k nam vozi vacsinu vakcin, plati komunikacnu firmu, ktora zabezpecuje zmenu verejnej mienky v jej prospech. A neoznacena reklama je, ako vieme, nezakonna. Preto ma zaujima, ci sa to tu deje alebo nie. Kto ma zaujem vediet nazov firmy, ktora robi pre farmafirmu tieto propagacne veci, napiste mi do IP. 😉
Zmena témy.....
No teda. Nevychádzam z úžasu. Fillo, hlavný činiteľ antivax na Slovensku, ako autor článočku Anthroposofia živa/neživá..vedomá/nevedomá. Osobitne je zaujímavé, čo vybadal o kresťanstve. Ovečky sme tu všetci pomaly kresťania....bé...bé,,,kresťania...bé
http://antroposof.sk/diela_tlac/fillo_anthropos...
@adsumus kedze sa ockuje okolo 15 mes. 1 davka druha az v 11 r. to znamena,ze dieta je do 11 r.plne zaockovane a tym padom aj chranene ,predpokladam,ze na ockovacom plane sa podielaju hlavne odbornici,takze zhodnotili ze do 11 r. je to dostacujuce a tym padom je plne zaockovane po dobu do 11r.keby s tym nesuhlasili,bola by davka zvysena ci? a kto to tu nechape???? 😕
@adsumus no kedze este stale je viac ockovanych deti a podla TV Marrkiza je nezaockovanych len 4% vsetkych deti,tj 96% je ockovanych,nemoze vzniknut epidemia,kedze 4% sa nezhromazduje na jednom mieste,ale v celej SR,takze z akej Epidemie mas strach,tym padom je ockovanie predsa dostacujuce ci nie? potom by zu museli pripustit,ze ockovanie zlyhalo. Alebo ma vyjst aj zakon,ze sa musia preockovavat vsetci dospeli? to by zrejme neuspelo...
@saska.t V celej Bratislave je zaočkovanosť mmr 92%, ročník 2011....Bratislava 1 má 87,4%. A opakujem, ja nemám strach z epidémii...som fatalistka. Kukala so na smečku vydanie o očkovaní...takmer polovica nových rodičov je úspešne nahlodaná proti očkovaniu...uvidíme na rok, kam až to padne.
@adsumus to je fajn,konecne zacali premyslat a nie len stadovo ockovat bez rozmyslu ako nase matky,lebo im to stat nariadil,teraz je na nich ci si nieco nastuduju,prediskutuju a potom sa rozhodnu pre ci proti,zaklad je sa nad tym ZAMYSLIET a nie len pocuvat niekoho nariadenie,ak sa po zvazeni vsetkych pre a proti rozhodnu za ockovanie,nemam s tym ziadny Problem ako nemam Problem s tym,ked nebudu ockovat...

A zaujímavá je aj chorobnosť podľa veku, viď zdroj.