Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@alikaa Napríklad austrálsky antivax, ktorý nedávnos stratil status charitatívnej organizácie a už nemôže vyberať od ludí peniaze.....povyberal od ludi 1,7 miliona dolárov za 12 rokov, ale vysvetliť kde sa peniaze podeli nedokážu...momentálne čelia vyšetrovaniam. Práve svojim nasledovníkom ponúkajú možnosť stať sa platiacimi členmi antivax za smiešnu sumu 25 dolárov na rok. Asi si idú vykompenzovať, že už nemôžu vyberať na charitu. Naposledy sa koníkom prehnala zaujímavá info, že poniektoré antivax legendy už pýtajú od ludí peniaze a nemalá aj za emailovú komunikáciu....poradíme, pomôžeme, zarobíme. U mna tým pádom nulová dôvera.Robia to za peniaze.
@adsumus Bola som v tom, ze je rec o Slovensku a nie o zahranici. Kazda charitativna organizacia zaraba na dobrovolnych prispevkoch, taky UNICEF 90% prispevkov pouzije na vlastny chod organizacie a aj tak tam ludia radi prispievaju. Takze s nejakym AV toto nema nic spolocne. Kazdopadne na Slovensku neviem o nikom, ze by zarabal na nejakej emailovej komunikacii kvoli informaciam o negativach ockovania.
Ideme sa tu tvarit, ze tie vedecke tymy, robiace studie, nie su platene farmafirmami? Ze vedecke casopisy su bez reklamy farmafiriem? Hm?
@alikaa No vidím, že ti uniká rozdiel..medzi zbierať peniaze na charitu a použiť na charitu a tváriť sa, že zbieram peniaze na charitu a nevedieť vysvetliť, kde sa podeli. A na informáciách o negatívach očkovania zarábajú,majú svoje internetové šopy, predávajú knižky, predávajú produkty, zabezpečujú si klientelu, robia si reklamu, ani jedna beseda o neočkovaní sa bez nej neobíde...tuná pokukajte akú knižočku som napísala, medzi rečou, zadarmo...mne je to osbne úplne jedno, nezávidím, ked sa jedného dna pozru do oči rodičovi, ktorému zomrie alebo ostane doživotne poškodené neočkované dieťa...už tu máme takých rodičov...bohužiaľ.
@adsumus Mne neunika ziaden rozdiel, cela charita je o tom istom, v akomkolvek smere, ludia si hrabu hlavne pre seba. Takze nechapem preco vobec spajas 2 veci co so sebou nesuvisia - charitu a AV. Ale ako vzdy odvadzas pozornost od mojej prvej otazky. Takze este raz, len s upravou - Ako Slovensky AV profituje na svojich teoriach? A tiez, kto su tie poniektore individua AV na Slovensku?
Mimochodom ako vies, ze to poskodene neockovane dieta, by nezomrelo, aj keby bolo ockovane? Ved aj ockovane deti zomieraju.
@alikaa Ano zomierajú očkované deti? Ktoré? Už to čítam dlho a ešte nebol jediný prípad, že očkované zomrelo na chorobu, proti ktorej bolo očkované, ale kopec neočkovaných. Co sa slovenskej antivax týka, viem len tolko, čo som napísala, že si pýtajú od ludí peniaze, cez stránku, na besedách, predávajú knihy a produkty...asi to nebude všetko grátis...viac ma to nezaujíma.
@adsumus myslim, ze ty si tu hovorila, ze robis v nemocnici. To chces povedat, ze vo vasej nemocnici zomieraju len neockovane deti??? Ked niekoho obvinujes, ze predava knihy, tak obvin aj martinus, gorilu a ine internetove predajne knih. Co to ma spolocne s AV? Ved to je normalne legalne podnikanie. Su ludia, ktori aj bezdomovcom hodia nejaky ten peniaz, alebo prispievaju UNICEFU alebo Lige proti rakovine, lebo si myslia, ze takto podporia dobru vec, takych ludi preco neobvinujes? A aj tak som nedostala odpoved na moju otazku, co uz.
@alikaa Co som vedela som ti povedala, mna to nezaujíma kolko kto zarába ale aké ma argumenty, v nemocnici nepracujem, nie som zdravoťáčka, ani s fafi nemám nič spoločné, kto pohodí peniaz žobrákovi...isto sa mu to na večnosti k dobru pripočíta. Ja nikoho neobvinujem, ale upozornujem nato, že austrálsky antivax nevie vyúčtovať svoje zisky...to je všetko.
@adsumus a kto to vlastne patri do tych stale tebou spominanych AV? (horzna skratka podla mna, no ale budis....rada by som vediet)
@sorciera24 Gratulujem k bábetičku a veľa zdravia mu prajem....úprimne a zo srdca. 🙂 Av sú takí, čo šíria bludy o očkovaní za účelom odstrašenia ludí od očkovania, napr. že sa polio neprenáša vzduchom, aj napriek tomu, že boli dôkladne upozornení, že je to blud. Stačí? Nestačí.
@adsumus aha, lebo fakt som doteraz definiciu tohto pojmu nevedela....... (aj tak si myslim, ze takych ludi je dost - i na druhej strane) a nic nemusia predavat, ci takto nejako zarabat....proste to spojenie je podla mna blud...... tak ako nei je vsetko cierne alebo biele...tak ani nie vsetci AV (podla tvojej definicie) nie su predajcovia.... 😎
@alikaa Ved tam má pánko pod každým článkom oznam kolko času mu preklad zabral a dúfa, že mu zato priplatíme...tak to neni za informácie? No a plus pridružené aktivity predaj produktov, knižočky o antopozofii, tu besiadka v lanovej košielke, tam besiedka s ľadvinkou...dačo to hodí, či nie? už aj nové tváre sa pripájajú na besiedky...neviem, či nezačne panovať nevraživosť.
@kvieta ako pekne si mi teraz dala, ze? 😉 ale stale som krok pred tebou bohuzial...na vedecke stranky nemoze kazdy prispievat, pisu tam lekari, vedci a institucie,ktore sa venuju vyskumu. A kto tie vyskumy v 90% financuje,hm? Zeby farmaceuticke koncerny? 😉 a ty si myslis ze ked nejaky vedec chce uverejnit vysledky svojho vyskumu, ktore dokazuju skodlivost ockovania a pride za nim ujo v obleku a ponukne mu par stotisic, aby si to radsej nechal pre seba, tak ten vyskum aj zverejni? Ty si vazne naivna, sorry...
a pravdivost udajov na internete, ci uz pro alebo antivax, nedokazem posudit nie ja, ale ani TY, ani nikto iny. A preto im ani neverim, ale riadim sa vlastnymi skusenostami a to tu uz opakujem asi tretikrat, zaujimave ako to tu vsetci prehliadate 😉
@adsumus ty tu uz pises vazne jedno cez druhe...atb? umyvanie ruk? ja som si myslela ze sa tu bavime o detickach co umieraju vo Vietname...o umrtiach a nie o chorobnosti...ale ty sa bavis stale o tom co sa ti prave hodi. Apropo, vies ake je percento smrtelnych nehod na slovenskych cestach? Kolko ludi, vratane deti tam umiera? a adsumus, sadnes este do auta, aby si nahodou nebola aj ty takou obetou, alebo pobezis si yvpytat vakcinu proti autonehodam? 😀
Vazne ste ma tu pobavili dievcata, ale idem radsej off, venovat sa niecomu zmysluplnemu...
@marionmarion Pozri si toto je zaujímvá informácia, počty prípadov paralýz v USA po zavedení očkovania v 1955 roku išli okamžite dole a aj úmrtia.
http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downl...
@marionmarion Jasné, všetci lekári a vedci majú biele plášte s vreckami len na to, aby im do nich fa-firmy pchali obálky s peniazmi😀
@kvieta ja som zdravotnicka, viem o com hovorim 😉 a ty?
@kvieta No dobre, takze stranka Sloboda v ockvoani. Pokial viem, tak Fillo sa uz vo viacerych mediach vyjadril, ze jeho internetovy obchod, ani prispevky od ludi nestacia na pokrytie ich pravidelnych vydavkov domacnosti. Takze o akom profite bola teda rec? Pokial viem, nema ani auto, na vsetky besedy/prednasky chodi medzimestskymi spojmi, ci vlakom. A ak niekde prespi, obvykle u niekoho znameho doma, lebo na penzion/hotel nema. Takze kde su tie velke prachy co zaraba?
@adsumus keby sa mi chcelo, tiez ti vyhrabem statistiku o tom, ze chorobnost a umrtnost klesala uz pred ockovanim...ale nechce sa mi, aj tak je to zbytocne 😉
@marionmarion nie som zdravoťáčka, mám vedcov v rodine 😉
@kvieta haha, jasne 😀
@marionmarion 😀 😀 😀

@kvieta Mozes napisat konkretne tych ludi, ktori tymto smerom ovplyvnuju verejnu mienku? Po prve nepoznam ziadneho AV a po druhe neviem o tom, ze by ti, co poukazuju na nejake negativa ockovania, boli bohaci.