icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

petot
19. apr 2014

@adsumus Stanovisko KBS SK je pokiaľ viem z prevažnej časti dielom prof. Glasu, ktorý predáva bioetické tabličky farmaceutickým firmám. Mňa do toho nič nie je, je to vec katolíkov, ale myslím, že raz bude musieť KBS svoje stanovisko trápne vysvetľovať. Už nie je stredovek.

Tu je reakcia Iniciatívy pre uvedomenie si rizík očkovania: http://rizikaockovania.sk/spravy/stanovisko_kbs...

Celkom iné stanovisko bioetika ThDr. Baláka k téme povinného očkovania: http://www.slobodavockovani.sk/news/eticke-aspe...

Pre zaujímavosť, ako vyzerá argumentácia prof. Glasu: http://www.slobodavockovani.sk/news/vyjadrenie-...

marionmarion
19. apr 2014

@adsumus zase prekrucas, co som napisala, to je pre teba take typicke 😉
Sama si tu napisala, ked si sem hodila spravu o tych Poliakoch, ze tam vobec nejde o to, ze dieta nebolo ockovane, a zrazu si z toho jedneho paru urobila ukazkovy vzor vsetkych neockujucich. Bravo! 😀
Stanovisko katolickej cirkvi sa rovna stanovisko par ludi, ktori su na najvysiich postoch a ani nahodou nie vsetkch veriacich...v kostole sa nas totiz nikto nepytal ci sme alebo nie sme za ockovanie, takze to ani nemoze byt ziadne realne stanovisko...
A tvoja teoria o sekte, co siri nepravdive info o ockovani je uz fakt smiesna...ty uz vazne nevies cim argumentovat, tak vytahujes coraz vacsie bludy 😀

sanym
19. apr 2014

@adsumus Toto snáď nemyslíš vážne: "Kúpiť si smrť vlastného dieťaťa, je najhoršie čo môže existovať....prosím každého, kto toto čítate o pomoc."
Čo má spoločné s očkovaním / neočkovaním tento prípad, kedy vyšinutí sektári zavinili smrť vlastného dieťaťa? Blázni sa proste nachádzajú v akejkoľvek názorovej skupine. Naozaj je pekné čítať, ako úprimne ti je ľúto úbohého dieťatka. Ja si spomínam na iný prípad z nedávnej minulosti, kedy si tu k zosnulému dieťatku reálnej mamičky ani zďaleka nebola taká empatická. A keď som vyslovila svoju pochybnosť, či takáto necitlivá osoba môže byť vôbec sama matkou, do krvi si sa urazila. Len si kľudne pokračuj v tomto ťažení, ja som sa práve rozhodla, že tvoje príspevky už ďalej čítať nebudem (pre zachovanie vlastného duševného zdravia). Prosím nereaguj na mňa, ja si to už neprečítam.
Ostatným prajem príjemné prežitie Veľkonočných sviatkov s odporúčaním siahnuť radšej po nejakej peknej knihe.

adsumus
autor
19. apr 2014

@petot Pápežská Akadémia Pro Vita vydala toto vyhlásenie k žiadosti jednej organizácie, ktorú zaslali
Cardinalovi Josephovi Ratzingerovi v roku 2005 o stanovisko k vakcínam vytvoreným pomocou ľudských buniek. Celý preklad nebudem uvádzať, máte možnosť si preložiť, pretože prikladám link.
http://www.cogforlife.org/vaticanresponse.pdf

Toto je len môj zjednodušený preklad alebo vycuc, ktorý sa v stanovisku ThDr. Baláka neviem prečo neobjavil.

Veľká epidémia v USA, ktorá vyústila v 20000 prípadov kongenitálnej rubeoly (11250 potratov), 2100 úmrtí pri narodení,11600 prípadov hluchoty, 3580 prípadov slepoty a 1800 prípadov mentálnej retardácie, spôsobila vývoj a uvedenie účinnej vakcíny na trh. Vážnosť kongenitálnej rubeoly a hendikapy, ktoré spôsobuje, oprávňujú systematické očkovanie proti tejto chorobe.

Existuje povinnosťou používať alternatívne vakcíny skôr ako tie, ktoré sú spojené s morálnym problémom.
Pokiaľ ide o očkovacie látky bez alternatívy, je zákonné používať ich, tak aby sa zabránilo vážnemu riziku nielen pre vlastné deti, ale hlavne pre populáciu ako celok- najmä pre tehotné ženy.

Takže oficiálne stanovisko Vatikánu, je, že pre celok je lepšie očkovať ako neočkovať, aj keď my rodičia s morálnymi výhradami máme povinnosť tlačiť na predstaviteľov štátu o vytvorenie takých vakcín, s ktorými sa nespájajú žiadne morálne dilemy.

adsumus
autor
19. apr 2014

@sanym Verím, že sa ti tieto skutočnosti nepáčia....ale bohužial polskí rodičia podľahli šarlatánovi, neliečili, neočkovali, dieťa im zomrelo a každý kto má aspon trochu zdravého a nezmanipulovaného myslenia by mal upozornovať ludí kam až môže viesť viera v liečitelov, ktorí im nariadujú, aby sa vyhýbali klasickej medicíne, neočkovali a užívali kadejaké diéty. Tvoj útok na mna ako matku je úplne chorý, zbytočný a úbohy.

kkristin
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
19. apr 2014

@kkristin Ja som to nespájala, ale vy to spájate...ja sa pýtam, či je aj za neočkovaním na slovensku nejaká sekta alebo nie, pretože rodičia dieťaťa, ktoré v Polsku zomrelo, odmietali klasickú medicínu vrátane očkovania, boli v sekte a nasledovali rady liečiteľa.

kkristin
19. apr 2014

@adsumus uz len ta samotna konspiracia a chorobna....to co si sama prezentovala ako tam si spadla....myslim ze by naozaj mala uprimne ti to vravim skoncit na cas na MK a zacat zit ako clovek a riesit naozaj dolezite veci v zivote...alebo proste neries nic a chod von medzi ludi a rob so sebou nieco....toto je choroba a zavislost uz....

adsumus
autor
19. apr 2014

@kkristin To nie je bohužiaľ žiadna konšpirácia, v zahraničí existuje sekta vola, sa Cirkev vedomého života....považuju sa za správcov tejto planéty, veria, že ludské telo je posvätný chrám, ktorý nesmie byť dotknutý žiadnymi vonkajšími toxínmi...to neviem ako dosahuju...ortodoxné odmietanie očkovania detí, ludí a zvierat (tak to maju oni uvedené) je druhý bod v zemských posvätných zákonoch.
http://churchofcl.com/

Ináč, podľa vašich útočných reakcíí mám dojem, že som pichla do osieho hniezda... 😕 😕 😕 a pritom stačí tak málo....odpovedať na moju jendoduchú otázku. Možno sa niekto spýta na besiedke, ktoré organizuje antivax po slovensku a dá nám vedieť, že sa nedohadujeme.

kkristin
Odpoveď bola odstránená
marionmarion
19. apr 2014

@adsumus do osieho hniezda? 🙂 tak to si uplne vedla...ale ja ti to rada vysvetlim...ludia tu na teba nereaguju preto, ze by si pichla do osieho hniezda, ale preto ze im vadi ze prekrucas, zavadzas, manipulujes a uvadzas neuplne infdormacie, ktore si prisposobujes, ako sa ti to hodi a informacie ktore sa ti nehodia zas prehliadas a ignorujes. TO je to co ludom vadi...pochybujem ze sa nadchadza v tejto teme okrem @kvieta este niekto, kto by s tebou suhlasil a bral ta vazne...sorry
Tvojimi sektarskymi teoriami uz zachadzas pridaleko a naozaj by si mala na chvilu vypnut pocitac a ist trebars na prechadzku tam von do reality...

tin007
19. apr 2014

Na temu "sekta" a oznacenie provax, antivax a pod; asi mesiac, dva dozadu sme mali s pani a. diskusiu, kde som sa jej pytala, ze na zaklade coho skatulkuje ludi. skoncilo sa to vtedy, ked uz nebola ochotna odpovedat na to, preco oznacuje ludi antivax, ked chcu ockovat, avsak ockovat inak, ako je ockovaci plan, ci ockovat iba niektore vakciny, resp. oni neockuju, ale nechavaju ostatnym, aby sa rozhodli podla seba, cize im nebrania (nie su anti). tu jej dosli argumenty, preco takychto ludi (napr. ti, ktori chcu ockovat, ale nie vsetko) oznacuje antivax a pritom su to (podla obsahu, o ktorom sme viedli polemiku predtym) provax. Takto podobne je to aj s tou sektou; je velmi jednoduche niekoho oznacit za clena ci privrzenca sekty. Este by som podotkla jednu vec (parafrazujem z blogu jednej kocky); je vseobecne zname, ze v muslimskych krajinach ludia radi konzumuju kebab, znamena to teda, ze kazdy, kto kedy kebab ochutnal, je muslim? 😉

nikimax
19. apr 2014

@adsumus tvoje špekulovanie nad súvislosťou "antivaxu" a nejakých sekt je úplne irelevantné, neopodstatnené a choré....Tvoje uvažovanie naznačuje, prepáč, fanatizmus až duš. chorobu....Ten "antivax", ako to nazývaš sú RODIčia POšKODENýCH DETI - očkovaním, vakcináciou a vakcínami, t. j. očkovacími látkami ....ano? Myslím, že ty to dobre vieš, len sa robíš ***** 😝 😝 😝 😝 😝 OK?

adsumus
autor
19. apr 2014

@nikimax Ja nešpekulujem, ja sa pýtam, ked neviem...v tom je medzi nami veľký rozdiel. Myslím, že na túto otázku, dostanem odpoved skôr či neskôr. Pozri, situácie je jednoduchá....ty informuješ rodičov, že z očkovania je autizmus, aby sa neočkovali a ja upozornujem, že veda nachádza iné príčiny vzniku autizmu a s očkovaním ho nespája, dokonca že vzniká ešte počas tehotenstva (napr. vidí súvis medzi užívaním paracetamolu a autizmom) a že choroby sú nebezpečné. Mne je luto každého dieťaťa, ktoré musí trpieť....každého....nesmierne lúto....aj tebe som ponúkla pomoc, ak pojdeš a budeš svoj problém riešiť súdnou cestou. Treba hľadať reálne riešenia situácii. tak aby sme všetci vedeli na čom sme. Dohady, obvinovanie, hádzanie špiny, na tých čo nesúhlasia ešte nikomu nikdy nepomohlo.

sirinka
19. apr 2014

@adsumus je pre teba tazke zistit, akeho vierovyznania su predstavitelia antivax sceny na slovensku a ako sa vola sekta, ktora posobi na nasom uzemi a zaobera sa vylucne neockovanim??? Ved ty mas informacie z najodlahlejsich kutov nasej zeme, pravidelne nas informujes o kazdej aj najmensej epidemii kdekolevk sa mihne, presne vies, co sa deje na opacnej strane zemegule a zarucene ide vzdy o uplne pravdive a overene informacie.

marionmarion
19. apr 2014

@adsumus a preco sa vlastne nespytas priamo siritelov antivax akeho su vierovyznania? Preco o tom iba lamentujes tu na fore a pytas sa niekoho kto s tym nema nic spolocne? Ved kontakty mas na internete snad vsade, staci napisat mail, zdvihnut telefon a spytat sa...Urob to, do toho! Alebo sa bojis ze by si nedostala odpoved ktora ti vyhovuje? Ze by si zistila, ze nielenze nie su jedneho vierovyznania, ale je medzi nimi aj slusne percento katolikov? 😉 Mas strach ze padnes do svojej vlastnej pasce? 😀

demo
19. apr 2014

@sirinka presne presne, pobavila si ma 😀 .

adsumus
autor
20. apr 2014

@monika111111 To sú strašné veci, čo tu tvrdí pani doktorka, hlavne tá časť o Dr.Wakefieldovi je ako zo scifi románu, (až sa divím, že prečo neuvádza svoje zdroje....ona to našla na internete.....výpoved lekára...našiel som na internete, milá pani 😀 😀 😀) ...tomu človeku Wakefieldovi bola odobraná licencia a nemôže vykonávať prax v UK a nemá licenciu ani v USA, kde žije, pretože svoju prácu o mmr falšoval, existujú dokazy, že niektoré deti ani nemali problémy s črievkami a tento pánko ich podroboval bolestivým vyšetreniam...kolonoskopii a lumbálnym punkciám. Mal zaplatené £435,643 za vyrobenie afery proti vakcíne mmr a pripravený vlastný patent na jednozložkovú vakcínu proti osýpkam. Na všetky tieto veci došiel jeden investigatívny novinár a samozrejme, že Wakefield na neho podal trestné oznamko, ale po čase všetky svoje obvinenia voči Reeedovi musel stiahnuť a platil sudne trovy. Toto všetko si môžeš bez problémov overiť na internete. Nie je pravda, že bol rehabilitovaný a nie je pravda, že Reed je stíhaný, je to hrozné, čo šíri táto pani a ludia ako ty jej veria a šíria to dalej. Ale našťastie nie všetci...prečítaj si diskusiu...niektorí ju označujú ako šarlatánku a sektárku, niektorí, že trochu prebrala.....nie každý verí, čo píše a to je dobre.
http://briandeer.com/wakefield/lawsuit-disconti...

adsumus
autor
20. apr 2014

@marionmarion Ty mi píšeš správy a ja naozaj nemám čas reagovať na blbosti...takže v rýchlosti...ak píšeš, že zavádzam a klamem, tak poprosím konkretne, že v čom. Vetu začni Ty zavádzaš a klameš, ked tvrdíš, že....., pretože.........

Príklad ja tvrdím, že antivax zavádza a klame, ked tvrdí, že polio sa nešíri vzduchom, pretože sa šíri. Zdroj. prenos obrny http://cs.wikipedia.org/wiki/Dětská_obrna

Ináč veľmi sa čudujem, že si zdravotáčka, ked máš problém realne hodnotiť fakty a oddelovať ich od emocii. Môže byť nebezpečné...pre pacienta.

Šíritelov sa spýtam, ked bude príležitosť,dám vedieť. Potom to prebereme, ale zatiaľ je mi veľmi divné, že neočkujúcich rodičov toto nezaujíma. Tu tiež ochorela osypkami kimunita neočkujúcich začiatkom roka, tiež neočkujú z náboženských dôvodov....zaujímavé, že ostatných nenakazili...čím to bude?
http://en.ria.ru/russia/20140124/186850276/Meas...

marionmarion
20. apr 2014

@adsumus 😀 😀 😀
na teba sa uz inak neda reagovat nez takto: 😀 😀 😀
No maj sa pekne 😉

nae
20. apr 2014

Tak si to zase po stýkrát zopakujeme aj cez sviatky (kopírujem vyjadrenie @petot -a o kauze dr. Wakefielda):

"Dr. Wakefield bol síce obvinený z podvodu (novinárom na voľnej nohe) v lekárskom žurnáli BMJ, ale prestížny žurnál Nature už zverejnil dva posudky expertov, že nie sú žiadne dôkazy o falšovaní. Jeho spolupracovník, prof. Walker-Smith už vyhral na najvyššom súde svoju licenciu naspäť. Takže tento argument, hoci sa neustále opakuje, je falošný."

Takže hola hop, treba sa zobudiť.

adsumus
autor
20. apr 2014

@nae Ty ešte veríš sama sebe, čo tu kopíruješ, aké vyjadrenia? Wakefield bol právoplatne zbavený licencie a nesmie vykonávať svoju profesiu, pretože jeho štúdia bola falošná, jediné nad čím medituje prestížny žurnál Nature je či sa dopustil zavádzania úmyslene alebo neúmyselne. Zahraničný antivax sa už dávno Wakefieldom neohána, asi vie prečo. Walker-Smith získal svoju licenciu, lebo podľa rozhodnutia súdu,nevedel, že sa podieľal na výskume a myslel si, že autistické deti podrobuje liečbe, nie výskumu.

pajenka
20. apr 2014

Ohledně dr. Wakefielda - otázka:"Někteří farmakologové nicméně tvrdí, že povinných dětských vakcín se není třeba bát s tím, že kolem očkování koluje spousta mýtů, přičemž uvádějí příklad z Anglie, kdy bylo prokázáno, že člověk, který publikoval studii o tom, že vakcína, která podle něj měla způsobovat autismus, skončil ve vězení, protože si to vymyslel poté, co mu za to zaplatili rodiče dětí, u nichž se autismus objevil. V důsledku toho klesla proočkovanost a zemřelo několik dětí. Jak reagujete na tyto námitky?"
Odpověd:" Jmenujme tohoto člověka, jde o dr. Andrewa Wakefielda. Byla bych ráda, kdybyste se zeptali osob, které tvrdí výše uvedené, jestli četli tu původní práci, na základě které vznikl celý ten cirkus. Vsadím se, že ji nečetli. Já jsem ji četla, dala se totiž volně stáhnout. Pravda je jinde. Dr.Wakefield byl gastroenterolog v prestižní londýnské fakultní nemocnici. Spolu s týmem se věnoval studiu souvislosti mezi spalničkovým virem a zánětem střeva. V této fázi ani netušil, že existují nějací autisté. Své starší děti MMR vakcínou očkoval. Poté, co fakulta uspořádala tiskovou konferenci o jejich nové práci (běžná praxe), dostalo se to do novin.

Na kliniku začali volat rodiče a říkali, že mají dítě, které má velké potíže se střevy, průjmy, bolesti, netráví apod. Mnoho z nich řeklo, že děti onemocněly po očkování MMR vakcínou a že se současně staly autistickými, přesněji řečeno, projevil se u nich regres ve vývoji. Fakulta je začala postupně vyšetřovat a léčit. Wakefield je sám nevyšetřoval, nebyl klinik, podílel se na zpracování výsledků. Spolu s asi 14 spoluautory pak napsal článek do Lancetu, kde popsal nový typ zánětu střeva u dětí s autismem. Článek lze shrnout do věty: viděli jsme 12 dětí se zánětem střeva a regresem ve vývoji, u některých z nich rodiče tvrdí, že onemocnění začalo po očkování MMR.

Autoři uvedli pouze, že souvislost očkování a regresu je možná a že by se to mělo dále zkoumat. Wakefield si dal osobně práci a prostudoval všechny studie o bezpečnosti MMR vakcíny a sepsal o tom zprávu. MMR vakcínu považoval za nebezpečnou a doporučil očkování samostatnými vakcínami, které v té době byly v Británii dostupné. Mimo jiné zjistil, že britská vláda schválila k plošnému použití vakcínu, která byla předtím stažena z Kanady a Japonska pro nepřijatelně vysoký výskyt zánětu mozkových blan. Britská vláda byla výslovně varována. Přesto ji zavedla (z ekonomických důvodů) a zanedbala hlášení reakcí.

Když Wakefield doporučil používání samostatných vakcín proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím a poptávka po nich vzrostla, britská vláda asi za půl roku zrušila jejich registrace. Lze ověřit data, kdy k tomu došlo, Wakefield vydal doporučení v únoru 1998, registrace byly zrušeny na podzim 1998. Rodiče, kteří si nemohli dovolit za vakcíny platit a složitě je shánět v zahraničí, byli ponecháni před volbou MMR, nebo nic. Někteří si vybrali raději nic, klesla proočkovanost a objevily se spalničky. Odpovědnost za eventuální úmrtí ovšem padá na hlavy britské vlády, nikoli Wakefielda, protože vláda, nikoli on, vzala rodičům možnost volby. Celý cirkus s vyšetřováním Wakefielda a několika jeho kolegů pro údajně neetické chování a následné zbavení lékařské licence, to byl prostě a jednoduše hon na čarodějnice. Naše republika má s podobnými procesy bohaté zkušenosti. Dr. Wakefield i jeho kolegové byli nedávno rehabilitováni a naopak jsou stíháni novinář Brian Deer, který to celé na objednávku spískal, a další lidé, kteří v procesu vědomě lhali.

Mimochodem, vážení novináři, když jsem si já, bez přístupu k exkluzivním zdrojům, byla schopna najít celý pravdivý příběh, proč jste to nedokázali vy? Proč se mě na to musíte ptát? Proč se stále opakují lži šířené lidmi, kteří nemají zájem, aby pravda vyšla najevo?"

Takže hola hop, treba sa zobudiť.

adsumus
autor
20. apr 2014

@pajenka Už sme si čítali aj sme začali debatovať, vráť sa trochu vyššie v diskusii a zamysli sa. Viem, že tento blud považuješ za potrebné šíriť po celom internete, ale je to blud...prečítaj si fakty. Deer nie je stíhaný a Wakefield nie rehabilitovaný, sedi vo svojom vyskumáku v USA snaži sa dokázať, že mal pravdu...už asi desať rokov. Vo svete sa zatial zaočkovanosť mmr šplhá na najvyššie hodnoty a o Wakefieldovi už nikto nič ani netuší.

adsumus
autor
20. apr 2014

Ešte by som rada doplnila informácie o pani doktorke.

Klub Sisyfos ocenil šarlatány: Lékařka by měla vrátit diplom, Hájek odhaluje spiknutí

Praha - Anticenu Bludný balvan letos dostala praktická lékařka Ludmila Eleková za "udatné tažení proti očkování" v kategorii jednotlivců a firmy ZAT a.s. a MDM Centrum s.r.o. v kategorii družstev za "originální humánní přínos pro společnost při prosazování šarlatánské metody do medicíny". Český klub skeptiků Sisyfos vyhlásil již pošestnácté zlatý, stříbrný a bronzový balvan za matení veřejnosti dnes na matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Držitelka zlatého balvanu Eleková se věnuje homeopatii. Převzít cenu si nepřišla a o klubu se podle předsedy Čeňka Zlatníka vyjádřila "nikoli pochvalně". Klub upoutala výrokem, že očkovat není nutné žádné děti. Posuzovat nutnost vakcinace podle závažnosti nemoci nemá podle ní smysl. "I u závažných nemocí platí, že očkování oslabí imunitu proti všem infekcím, včetně té, proti níž se očkuje," tvrdí. Slovy o zbytečnosti či nebezpečnosti očkování si podle klubu jen získává coby mediální hvězda nové klienty pro svoji homeopatickou praxi.

Homeopatii praktikuje Eleková od roku 1999. Je členkou výboru České lékařské homeopatické společnosti a přednáší na její Homeopatické škole. Tvrzení o škodlivosti očkování dokládá podle klubu pouze výroky, které její názor potvrzují. Studie ve prospěch očkování považuje za zmanipulované farmaceutickou lobby. Podle lékařů a vědců, kteří se očkováním zabývají, by měla vrátit lékařský diplom.

http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/90288-klub-sy...

sirinka
20. apr 2014

@demo mna pobavila tato konspiracia od pani odporkyne konspiracii 😉

petot
21. apr 2014

@adsumus Vytiahnuť kongenitálnu rubeolu je jedna vec, druhá vec je nájsť logiku v plošnom očkovaní malých detí, keď ohrozené sú dospelé ženy resp. plody dospelých tehotných žien. Keďže v detstve očkované ženy majú podstatne vyššiu mieru reinfekcie než ženy, ktoré v detstve prekonali rubeolu (inými slovami, vakcína neposkytuje takú kvalitnú a ani takú trvalú imunitu ako prekonanie ružienky), tak pochybujem, že je v tom vôbec možné nejakú logiku objaviť. Ak samozrejme nepočítame logiku zisku, ktorý je cca 27x vyšší pri dvojnásobnom očkovaní všetkých detí, než by bol pri cielenom očkovaní len tých dospelých žien, ktoré neprekonali ružienku.

Pokiaľ ide o etickejšie vakcíny, zaujímalo by ma, akým spôsobom KBS naplnila požiadavku Academia pro Vitae, že veriaci má bojovať za dostupnosť etickejších vakcín. Proti ružienke sa plošne očkuje už 32 rokov, takže malo by snáď byť vidno nejaký tlak na výrobcu aby zmenil technológiu, a tlak na slovenské úrady, aby zabezpečili dovoz etickejších vakcín, ktoré vo svete existujú (konkrétne vyrábajú sa v Japonsku). Ak KBS takýto tlak prinajmenšom 25 rokov (od prevratu 1989) nevyvíjala, tak nemá žiadne morálne právo požadovať od rodičov podrobenie sa očkovaniu.

Rád by som tiež upozornil, že Academia pro Vitae dovoľuje TRPNE akceptovať očkovanie neetickými vakcínami len v prípade, že nie je možné získať etickejšie vakcíny, a ak zároveň hrozí vážna ujma neočkovaním. Podotýkam, že malým deťom vo všeobecnosti nehrozí vážna ujma ak sa nezaočkujú proti ružienke, takže ani táto požiadavka nie je splnená.

petot
21. apr 2014

@adsumus Zopár súvislostí a pekný graf o tom, kto a ako sa pričinil o odobratie licencie Dr. Wakefieldovi.
http://adventuresinautism.blogspot.sk/2011/07/r...

adsumus
autor
22. apr 2014

@petot To, že očkovanie malých detí má zmysel a je nevyhnutnosčou ak chceme chrániť nenarodené, je bohužiaľ fakt. V dôsledku epidémie v Japonsku sa v roku 2013 narodilo 31 detí s rubeolovým syndromom.....väčšina ich matiek bola neočkovaná alebo nemá o očkovaní záznamy. Tvoja požiadavka očkovať len ženy, ktoré neprekonali ružienku je nezmysel....pretože prekonanie nám nezabezpečí, že sa dieťatko nenarodí poškodené, ak sa tehotná žena vystaví infekcii...jediná ochrana je očkovať všetkých, tak aby sa nevyskytovali epidémie. Nevidím dôvod prečo nie. To musí byť naozaj vážny dôvod, aby sme sa všetci vystavovali riziku reinfekcie a riskovali tak poškodenie plodov. Poprosím si ten dôvod. Prečo sa nemáme celoplošne očkovať vo veku 15 mesiacov,ale radšej prirodzene prekonávať chorobu, šíriť ju medzi tehotné ženy napr. naše matky, tety, riskovať ich reinfekciu a ked samé neprekonáme dať sa zaočkovať a potom zasa riskovať, že sa nakazí bábätko v brušku, lebo tu budú další prirodzene prekonávať, napr. naši maželia, synovia. Prečo si myslíš, že toto je lepšia cesta? Fakt ma to zaujíma aký osud nám antivax chystá a z akého dôvodu. Čo ťa k tomu vedie? A podotázka. Ako si dospel k tomu, že vakcíny sú neetické? Si niekde vyčítal? Alebo si si domyslel? Alebo len zo zvyku?