Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Ináč, ked sme už zasa v kanalizácii, tak tam sa bežne vyskytujú aj iné "lahôdky" ako sú napr. pervitín, marihuana alebo extáza, s ktorými sa čističky majú obrovský problém vysporiadať....takže tam by som tiež hľadala možné príčiny všelijakých ochorení, hlavne čo sa ludskej psychiky týka. Vedie samozrejme Bratislava. Môžeme sa snažiť odburať "toxické" vplyvy, tým, že sa prestaneme očkovať, ale pokial sa nevyrieši problém s vodou, ktorú pijeme a vzduchom, ktorý dýchame a jedlom, ktoré jeme, je to len naivná predstava, že nám to pomôže udržať si zdravie. Napr. ked sa pri Váhu desať rokov skladuje v deravých sudoch ortuť, tak je naozaj hluposť si myslieť, že zdravie tých ludí, čo tam žijeme mohlo poškodiť očkovanie. Alebo sa v pieskovisku nájde radioktívny predmet a pri kupalisku je skládka azbestu, ktorý si volne poletuje. Tieto veci by sme mali dôrazne riešiť, ked chceme zdravie pre svoje deti.
http://www.teraz.sk/slovensko/sr-odpadove-vody-...
http://www.pluska.sk/slovensko/regiony/pri-vahu...
pardon Dr. Loibnera
@abbey1 Ja si dobre pamätám, čo píšem a napísala som ti to rovnako ako vtedy, plus som doplnila nejaké štúdie navyše a napíšem to to isté k očkovaniu a imunite aj o pol roka, ak sa nič nezmení alebo sa nedozviem niečo nové, možno niekto by vedel niečo doplniť, čo nás všetkých zaujíma.
@saska.t Mne nevadia odbočenia, pokial nie sú účelovým kydaním špiny alebo vysloveným klamstvom a oblbovaním ostaných. Mna naozaj zaujímajú otázky očkovania a názory ludí, napr. v súvislosti s Dr.Loibnerom, ktorý je homeopat, by ma zaujímalo, akú zodpovednosť nesie, ked napr. odporučí svojmu pacientovi, že sa nemá očkovať a dotyčný ochorie a zomrie alebo skončí s nejakým poškodením, sluchu, zraku, pohlaných orgánov, pečene alebo mozgu. A rovnako ma zaujíma ako sa homeopatia stavia k napr. rakovine pečene alebo cirhoze, ktorá môže vzniknúť u malých deti, ak sa nakazia hepatitídouB. Alebo k encefalitíde z osypok a tak dalej. Neviem si to vôbec predstaviť, čo potom povie homeopat rodičovi.
aku zodpovednost nesie lekar,stat za poskodenie po povinnom ockovani?
@adsumus Také jsem si vůbec neuměla představit, co by mi řekli lékaři, kdyby moje dítě onemocnělo a zemřelo na encefalitidu po očkování. Myslela jsem si, že budou něco dělat, že to budou nějak řešit, zkoumat, hledat, jak je možné, že se něco takového může stát po povinném nařízeném očkování. Skutečnost mě vyrazila dech. Pokrčili rameny a řekli, že to byla prostě smůla, očkování je důležité a nebudeme mu přece kazit pověst. Nikdo nic neřešil, prostě s tím počítali, že se to stává, že moje dítě byla ta oběť ve prospěch vysoké proočkovanosti, se kterou se počítá. Nechci se dohadovat, ale pokud se dokážeš trochu povznést nad své vidění tohoto problému, věř, že v tom není rozdíl, ať alternativní nebo konvenční lékaři jednají stejně, když dojde na nejhorší, pokrčí rameny a nakonec jsi to jen ty sama, kdo nese následky. Proto i rozhodnutí by mělo být na nás, kteří neseme následky a ne na nich, ať se označují za sebevětší odborníky.
@miliharmi A práve preto píšem, aby to tak nebolo. Ak sa dokáže, že príčinou umrtia bola skutočne vakcína a nie herpetický vírus alebo iný vírus, štát má finančne odškodniť rodičov, tak ako je to v zahraničí, rovnako ako má niesť finančnú zodpovednosť za úmrtie dieťaťa po chorobe ten, čo jeho rodičov naviedol na neočkovanie. Potom si budeme môcť všetci utvoriť obraz o skutočných rizikách chorôb a očkovania.
Žádné peníze ti nevynahradí život dítěte a to dokazování bude téměř vždy problém a to v obou případech.
Případné odškodňování obětí povinného očkování by muselo fungovat tak, že pokud dojde k zdravotním problémům u dítěte v časové následnosti po očkování, bude mít stát povinnost jasně prokázat, že tyto problémy s očkováním nesouvisí, a to znamená najít a prokázat jinou příčinu těchto problémů. Dnes je tomu přesně naopak, očkování má jakousi presumpci neviny, dokud se nenajde a neprokáže příčinná souvislost s očkování, což může být problematické a zavádějící, protože naše neschopnost příčinnou souvislost najít neznamená, že tam není. Když stát vnucuje očkování, pak v případě poškození zdraví nebo smrti v časové následnosti po očkování by měl mít povinnost buď jasně prokázat, že očkování nebylo v žádném případě příčinou a nebo odškodnit. V případě dobrovolného očkování by to nemuselo být takto striktní, protože rodiče se rozhodují pro očkování s vědomím rizika, na které dobrovolně přistupují, ale u povinného vnuceného očkování bychom měli požadovat výše nastíněný přístup.
Ovšem po pravdě já nestojím o finanční odškodnění, chci aby se to nestalo, abych nebyla nucená k něčemu, co může způsobit něco tak hrozného. Samozřejmě k dobrému rozhodnutí potřebuji co nejvíce relevantních informací, ale ani sebevíc informací mnohdy nestačí, potřebuji znát své dítě a v neposlední řadě po mojí zkušenosti už vím, že je dobré nechat se vést i intuicí matky, což je něco, co žádná odborná komise neschválí, ale kdo má dost moudrosti a poznání, aby mi to mohl zakázat a nařídit mi jednat proti vlastní intuici a víře? Bohužel jsem tak jednala sama z vlastního rozhodnutí, protože jsem byla příliš ovlivněna vírou ve vědu a medicínu a doplatila jsem na to. Bylo až neskutečné, jak hodně a několikrát po sobě mi moje intuice ukazovala pravdu a já se, s prominutím blbec, řídila stále radami doktorů a tím, co mi tvrdili a co se nakonec ukázalo jako vedle jak ta jedle. Tohle se nedá nějak přesně svázat pravidly a nařízeními státu, v tomto musí každý vzít odpovědnost sám i s rizikem omylu a já jsem jen přesvědčená, že by mu toto převzetí odpovědnosti mělo být umožněno a to i v oblasti (ne)očkování, protože nikdo jiný, žádný z lékařů ani státních úředníků ani členů imunizační komise atd. neponese skutečné následky, ty vždy zůstanou nemocným a jejich rodičům a ostatním blízským. Podle vlastní zkušenosti a intuice se mohu rozhodnout buď pro konvenční nebo alternativní léčbu a já sama nejsem zastánce jednoho ani druhého, jsou zdravotní situace, kdy bych se raději obrátila na klasickou medicínu a pak takové, kdy bych volila alternativu, třeba i protože mi konvenční medicína v tomto problému nepomohla nebo dokonce ublížila, stejně to ale může být i obráceně, že někdo bude zklamán alternativou a doplatí na ni. Jen Bůh je neomylný a jen On ví, co je správně, bohužel se ho na to neptáme a konvenční medicína s Ním už vůbec nepočítá, i proto se k ní jako věřící stavím přeci jen rezervovaně. Ale chápu, že pro ateistu tohle není argument, pro mě jako křesťana je naopak velmi pádný.
@miliharmi Čo sa očkovania týka, nemusíš sa staviať z náboženského hľadiska rezervovane ku klasickej medicíne. Katolická cirkev očkovanie schvaluje, neviem či si si čítala stanovisko, pripájam...pozri si. http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
Ak som správne pochopila ty sa snažíš vystríhať rodičov pred očkovaním, aby sa iným deťom nestalo niečo zlé, aby po očkovaní neumreli alebo neboli autistické alebo čokolvek iné. Lenže vzniká tu jeden obrovský problém. Čo ak sa na základe tvojich informácii, ktoré môžu ale nemusia byť pravdivé, rozhodne nejaká mama neočkovať a dieťa jej ochorie a zomrie. Nepomohla si jej, naopak. Na Slovensku máme dieťa, ktorého mama odkladala očkovanie a teraz je postihnuté, poškodenie mozgu mu spôsobil pneumokok, ktorý ale vakcína pokrýva. V Polsku nedávno zomrelo dieťatko, jeho rodičia odmietli lekársku starostlivosť vrátane očkovania a nasladovali rady liečiteľa. Vo Vietname umierajú deti na osýpky. Tie deti nemuseli zomrieť a tu sa treba zamyslieť ako a kto má chrániť tieto deti, pretože oni si svoj osud nevybrali, vybrali im ho iní ludia a možno a na základe nepravdivých informácii. Práve preto sa vo svete dvíha vlna odporu proti antivax, aby sa nešírili zavádzajúce a klamlivé informácie o očkovaní v dôsledku, ktorých budú zbytočne trpieť deti. O očkovaní sa nesmie klamať, nesmú sa vymýšľať príbehy o Amálke, ktorá nám tu pár mesiacov zomierala po mmr očkovaní a ked zomrela, prišlo sa nato, že jej príbeh je vymyslený. Aká je toto kampan a čo je jej cielom? Prečo potrebuje klamať, aby presviedčala, že sa nemáme očkovať?
@adsumus a toto napises matke,ktorej umrelo dieta po ockovani? kde je tvoja empatia ako matky? v tomto Momente sa mi z teba obratil zaludok a to som sa snazila najst v tebe stale nieco dobre 😝 a vobec sa nemusis snazit mi nieco napisat,uz ma to nezaujima a nebudem tvoje prispevky ani citat, pytala si sa raz,ze preco tebe neveria,PRE TOTO!!!
@miliharmi krasne napisane, vidim v Tom kus pravdy,ale aj objektivitu ci bolest a je mi luto,ale u zakladatelky tejto temy by si sa marne dockala porozumenia,empatie a o srdci uz nemusime ani rozpravat....
mila @ miliharmi, tadialto cesta nevedie. su ludia, ktori cez vsetky Tvoje snahy nepochopia, co im chces povedat, pretoze NEMAJU VLASTNU NEGATIVNU SKUSENOST. a o tom to cele je. zelam Ti vela, vela sil a bozieho pozehnania.
@adsumus V tvojom totálne anti-ľudskom anti-empatickom traktáte som našla jedinú vetu, s ktorou súhlasím:
"O očkovaní sa nesmie klamať".
Ty sama tiež nemáš všetky dostupné očkovania, doporučované pre naše pásmo, ani tvoja "dcéra", ani tvoji najbližší. Dokonca ani dieťa tvojej spolumoderátorky skupiny o očkovaní nemá dokonca zatiaľ žiadne očkovania. O čom to svedčí? Jedine o tom, že neveríte na 100% tomu, čo tu dňom i nocou, sviatok nesviatok, píšete. Sú to len prázdne slová. Výpovedná hodnota nula. Len stále dokola papagájovanie.
Niekedy je lepšie mlčať. Ale to je nad rámec vášho chápania, naozaj smutné.
@nae Nesúhlasím s tvojim odsudzujucim hodnotením mojej osoby, pretože mne je uprimne a hlboko luto každeho ludského života, aj dieťatka miliharmi, aj toho, ktoré nezaočkované zostalo s poškodením mozgu....je mi ich luto uplne rovnako. Zbytočne na mna útočiš, urobte si radšej poriadok vo svojich antivax radoch a prestante zavádzať a vymýšľať si príbehy Amálok. Potom vám nikto nebude písať o takom postupe, čo si myslí, že sú to klamstvá, ani ja.
Ach jaj, kde je ľudskosť. Naše príbehy písať nemáme, lebo čo ak ovplyvníme iných rodičov neočkovať. Na druhej strane sa to tu hemží príspevkami o Vietname a obetiach osýpok. Teda o krajine, kde nie choroby, ale režim majú na svedomí viac obetí i medzi deťmi. Vy sa naopak nebojíte tak lobovať za očkovanie? Čo vy osobne poviete do očí matky, ktorá sa na základe vašich príspevkov rozhodne očkovať a budú následky? Chápem, že sa takej situácie nebojíte, vy s čistým svedomím vyhlásite, že sa jedná len o nešťastnú časovú zhodu.
Nech sa za svoje klamstvá zodpovedajú tí, ktorí ich hlásajú. Ale v plnej miere na každej strane.
@adsumus zaujimave, luto ti je oboch..hahaha.....ale prezentujes len smrt sposobenu kvoli neockovaniu...to je mi aka spravodlivost?....a nevyhovarajs a na nejaku vymyslenu smrt....nikto tu ani netusi, kto to vobec vymyslel......co ked neikto od vas, haaa?.......inak uz ma pekne ser.... s tym priradovanim k antivax.......podla tvojej definicie ja, ani abbey ani mili tu antivax nie su...... ako popravde som ta po tvojom prispevku na mili chcela pocastovat sprskou nadavok (keby tu boli dovolene, lebo nic ine si nezasluzis....naozaj!) ale nestojis mi zato...p 😠
@abbey1 o čo je život vietnamských detí menejcenejší oproti životu našich deti? Nezastávam sa @adsumus, aj ja si myslím že to prehnala, ale ak sa zamyslíš nad svojou odpoveďou tak uznáš, že sa nesie v podobnom duchu ako adsumusina. Len preto, že ich osobne nepoznáme, len preto, že žijú ďaleko, len preto, že sa naše názory líšia, je jedna smrť dieťaťa strašnejšia a druhá menej strašná?
Ničí život neje menejcenejší ako môj alebo môjho dieťaťa.
Čo sa stalo @miliharmi je strašné. Je ťažké s tým žiť. Je strašné, že sa jej nik neospravedlnil. Že prípad jej dieťaťa nik nevyšetril. Že štát nemá systém odškodňovania. Ale tu zlyhal predovšetkým ľudský faktor, z ktorého je ona najviac sklamaná. Aspoň tak som to ja z jej mailu pochopila, nepoznám jej prípad bližšie.
Nechcem sa púšťať zase do zbytočných debát ako často sa následky očkovania vyskytujú a za čo všetko očkovanie môže. Tento mail je o empatii. A mali by ste sa nad tým zamyslieť všetky ktoré ste sa do adsumus pustili. Pretože kto je bez viny nech prvý hodí kameňom. V zmysle uvedomte si koľko nenávisti ide z vašich odpovedí. Viem, že ma roznesiete na kopytách, a budete za zo mňa vysmievať. Ale nedalo sa nereagovať.
@lucus83 to nie je nenavist,to je znechutenie nad clovekom s menom "matka" a je to len moj osobny nazor a vsetci ostatni vyjadrili ten svoj,presne tak ako ty,alebo to mozem nazvat slovom citovy mrzak,to asi vyjadruje lepsie moj pocit a to neberiem ako urazku,ale ako konstatovanie pocitu z daneho cloveka...a tiez je mi jedno,kto sa do mna pusti,lepsie moj pocit vyjadrit neviem,uz si len pockam,kto mi navrhne,ze nemam opät prispievat do tejto temy,kedze tu vyjadrujem svoj osobny postoj a nie je to o sarlatanoch,aj ked to robia vsetci ostatni no nevadi,ja znesiem
@saska.t nenazvala by som @adsumus citový mrzák. Človek sa nedá hodnotiť podľa jednej odpovede, a ani tie čo som doteraz čítala neboli na úrovni sociopata. Adsumus je prchkejšia a myslím, že úplne nedomyslí ako to čo napíše vyznie. Nie je to nenávistné. Nepoznám ju, a takto by som ohodnotila aj viaceré antivakcinistky.
Na MK vypukla vojna medzi pro a anti, až taká, že tomu nerozumiem. Ako sa dá posielať niekoho do p.. len tak. Čokoľvek už človek napísal. To nie je teraz na Teba. To je všeobecne môj dojem. Úcta k človeku predsa musí byť aj keď má iný názor, alebo len ja som naivná? Som zhrozená, snažím si držať nadhľad. Snažím sa dodržiavať pravidlá slušného správania. Snažím sa byť objektívna, neútočiť, pripúšťať všetky možnosti. A zároveň využívať vedomosti zo školy a hlavne zdravý sedliacky rozum. Akceptujem iný názor ak mám iný, snažim sa ho predostrieť tak aby ho iní pochopili. Nikoho nezosmiešňujem ani do krvi nepresviedčam. Ak mi niekto nevyhovuje kvôli názorom až tak, že som naňho alergická tak sa s ním za žiadnych okolností nebavím. O tom by mala byť diskusia, alebo nie?
Keď niekto napíše niečo necitlivé dá sa predsa upozorniť slušne. Ktokoľvek to už to napísal a ako až sme naňho alergický. Hovorí to totiž aj o kultúrnosti dotyčného.
@lucus83 nemam Problem akceptovat iny nazor,nikoho nepresviedcam,ale dopredu rozmyslam ako to vyznie,ked Dany prispevok napisem,kedze sa naozaj nemozme vidiet a tym padom nevidim ako sa tvari,moj prispevok nemal byt urazajuci a ani nie je,komentovala som prispevok nie jej osobu a ten prispevok bol necitlivy,pre mna hrozne vyznievajuci,to ze to nevie naformulovat inak,nie je moj Problem, v Tom pripade je lepsie ak to vobec nekomentuje,niekedy je mlcanie zlato....
Dovolím si upozorniť spoludiskutujúce, že antivax v zahraničí čelí velmi vážnej kritike a je priamo či nepriamo obvinovaný zo šírenia epidémii, vystupujú na verejnosti rodičia, ktorí doplatili nato, že uverili antivax a neočkovali deti, nemajú to jednoduché, nikto to nemá jednoduche, kto si dovolí kritizovať antivax. Od vydierania, cez vyhrážanie a súdne procesy s antivax, aj vidly do chrbta a štvanie proti tým, ktorí s ním nejdú alebo nesúhlasia alebo si len zaočkujú svoje deti. Na zamyslenie. Aj teraz ste iba odkryli pravú tvár antivax kampane.
A ešte raz o tom ako nativax klame.
http://bezpecneockovanie.wordpress.com/2014/05/...
USA v roku 2013 175 prípadov osýpok, 20 hospitalizácii a 98% boli neočkovaní.
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/...
@lucus83 Nie každé vietnamskej dieťa je pre svoju matku, tým čo su moje deti pre mňa. Poukazovala som na fakt, že väčšina tých deti by pravdepodobne osupky prekonali bez následkov, tak ako väčšina z nas ,pokiaľ by im režim umožnil žiť v dostojnych podmienkach
To je neodskriepitelny fakt. Ďalej som chcela poukázať na fakt, že štatistika z krajiny akou je Vietnam je tu neustále poukazovana ako hrozba nás neockujucich, bez toho aby sa poukázalo, čo reálne malo za následok take fatalne vyústenie osypok.
Na druhej strane, naše osobne skúsenosti vraj nemame prezentovať, lebo môže nepriamo zavinit smrť nezaockovanych deti.
Nikto z lekárov, s ktorými sám sa radila, ani naša pediatricka má neodsudili za rozhodnutie neockovat. A ver, že som ich neoslovila malo. Nikdy som nikoho nenutila neockovat, poukazujem na možnosť zvážiť riziko, hľadať fakty a rozhodnúť sa.
Nikdy by som si nedovolila spochybňovať utrpenie iných.
Je mi ľúto, že si môj príspevok nepochopila takto. Vieš, moje, Milou i iné príspevky a príbehy tu us boli poprelrucane z mnohých strán a spochybňujú i fakty dolozitelne lekarskymi zaznamami.

@sirinka opravujem sa a ďakujem za pripomenutie áno cez kanalizáciu ovplyvňuje h. antikoncepcia všetkých.
HA ako každý liek- v zmysle prípravok zaregistrovaný liekovou agentúrou ( aby si nepísala opäť, že mením názory) má nežiadúce účinky ale benefit lieku presahuje možné riziká. To je definícia farmaceutickej bezpečnosti.
To platí aj o vakcínach.
Ja osobne považujem za bezpečnejšie podať jednorázovo cudzorodú látku- vakcínu. Ako dlhodobo podávať hormóny. Ktoré majú ďalekosiahle následky. Jedným z vážnych následkov aj posunutie počatia do vyššieho veku. To nie sú priame účinky HA ale úzko s ňou súvisia.
a považujem HA za oveľa oveľa väčší biznis ako vakcíny.