icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sirinka
14. máj 2014
sirinka
15. máj 2014

@adsumus gratulujem jozkovi k tejto slohovej praci... Nech nabuduce radsej pouzije zdravy sedliacky rozum predtym, nez dostane chut prezentovat sa takymto dielkom, pripadne nech si trosku postuduje o com pise 😉

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Super taktika...na kritiku reagovať osočením a zosmiešnovaním kritizujuceho, antivax ani ináč nevie, nuž ale ked zaberá. Mne sa naopak článoček páčil, chalanisko má zmysel pre humor a jeho kritika naivity a dôverčivosti niektorých ludí vyslovene triafa do čierneho. Napr. tuná.

"A videl som ľudí v internetovom zúfalstve, obávajúcich sa z nebezpečných vlasových šampónov, ktoré vraj penia iba preto, že boli pôvodne vyrobené na drhnutie garážových podláh. A videl som tiež aj šírenie strachu zo zubných pást vraj plných chémie. A videl som ako ľudia zdieľaním podobných poplašných chýrov vyhlásili vojnu celej periodickej tabuľke chemických prvkov, no v tom istom okamihu sa nebáli bojovať proti zhubným ochoreniam glgajúc bielidlo a hltajúc sódu bikarbónu."
http://jozefkuric.blog.sme.sk/c/337431/Zjavenie...

Ináč, opakujem ti, že táto téma nie o zdravotníctve, ale o šarlatánoch a čo vyvádzajú ludom. Ak lekár pochybí vyvodia sa dôsledky, ale ak šarlatán oblbuje a priamo zapríčiní aj sto ludom smrt, nič sa mu nestane, rovanko ako antivaxu. Za škody nezodpovedajú. Majú to v disclamer.

sirinka
15. máj 2014

@adsumus kritiku??? On nekritizuje, ide o zlepenie nejakych konstatovani, nic viac nic menej. Mozno podla teba je to osocovanie, ale ten clanocek nema skutocne ziadnu hodnotu, neprinasa nic nove, nie su v nom ziadne hodnotne informacie. Keby si ho neadresovala priamo mne, ani si ho neprecitam, myslela som, ze tam najdem nejaku info, ale ok, nabuduce nebudem reagovat na taketo hluposti.

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Vieš čo? Mna tento článok zaujal z toho dôvodu, že nerozumiem mechanizmu, prečo a ako to, že ludia veria vysloveným nezmyslom a žijú s nimi ako by to bola posvätná krava, na ktorú im nikto nesmie ani len krivým očkom pozrieť, lebo sa hned vyťahujú nože na jej obranu. Mna to veľmi zaujíma, keby mi to niekto vedel vysvetliť, bola by som mu povdačná. Ináč aj to je super taktika ako reagovať na kritiku...tváriť sa, že žiadna nie je.

saska.t
15. máj 2014

Dnes som pocula strasnu pravdu,ktora sa presne hodi na diskusie tohoto tipu "Pravda sa nesmie zamienat s nazorom vätsiny" 😉 @sirinka

sirinka
15. máj 2014

@adsumus mna by zaujimalo, odkial napriklad ty cerpas istotu, ze pravda je skutocne to, comu veris ty 😉

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Neviem odkial ty vieš, či ja niečomu verím a či čerpám alebo nečerpám istotu. Nechcem sa stále opakovať, ale prosím ťa neprisudzuj mi vlastnosti a názory a postoje ku ktorým sa nehlásim, robíš to pomaly v každom mne adresovanom príspevku. Vytváraš si o mne nepravdivé predstavy a držích sa ich silou mocou, aj ked ti jasne a zretelne napíšem, že to tak nie je. Tiež máš v tomto svoju zlatú kravu...svoju predstavu o mne...na 99% výtvor tvojej imaginácie.

sirinka
15. máj 2014

@adsumus adsumus @sirinka Vieš čo? Mna tento článok zaujal z toho dôvodu, že nerozumiem mechanizmu, prečo a ako to, že ludia veria vysloveným nezmyslom a žijú s nimi ako by to bola posvätná krava, na ktorú im nikto nesmie ani len krivým očkom pozrieť, lebo sa hned vyťahujú nože na jej obranu. Mna to veľmi zaujíma, keby mi to niekto vedel vysvetliť, bola by som mu povdačná. Ináč aj to je super taktika ako reagovať na kritiku...tváriť sa, že žiadna nie je.
takze to si pisala o sebe? alebo co si potom chcela tym clankom a tymto komentarom naznacit?

kvieta
15. máj 2014

Pravda podľa Aristotela je zhoda nášho poznania s vecou, ktorú poznávame; zhoda myslenia s bytím.

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Myslím, že som dala jasne, zaujíma ma ako to, že ludia veria človeku, ktorý píše, že napr. polio sa nemôže šíriť vzduchom, ked sa môže alebo že sa stačí zaočkovať v puberte, aby žena ochránila nenarodené dieťa a tak dalej a tak dalej. Nerozumiem ako môžu ludia veriť takým klamstvám. Nerozumiem mechanizmu mylsenia. Alebo prečo si tak veľa ludí myslí napr. o mne, že som to alebo hento...zaplatená famami a podobne, ked to ie je pravda, ale ludia tomu veria a útočia na mna preto. Je to pre mna zvláštne, veľmi zvláštne.

kvieta
15. máj 2014

@adsumus Priklonenie sa k nepravdivým a zavádzajúcim tvrdeniam má na svedomí neschopnosť odlíšiť pravdivé od nepravdivých tvrdení. Môže to byť z rôznych dôvodov, napr. nevedomosť, neobjektívnosť, zaujatosť...

sirinka
15. máj 2014

@adsumus takze opat, ty preco veris tomu, co tu prezentujes?

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Pytaš sa prečo verím tomu, čo tu prezentujem? Považujem to za dobrú stratégiu prežitia, veriť faktom a overeným postupom, vedeckému výskumu a lekárom viac ako bludom, neovereným hokusom pokusom, alternatívnej liečbe založenej natom, čo kto momentálne potrebuje popredať z pivnice a šarlatánom, ktorí žiadnu zodpovednosť za svoje počiny nepreberajú.

sirinka
15. máj 2014

@adsumus ale preco tomu veris? Na zaklade coho? Lebo ty sama si vsetky tie fakty na vlastne oci nevidela ani neoverovala postupy, nebola si pri ziadnom vedeckom vyskume, netusis ani trosku, co to je praca lekara ci akehokolvek zdavotnika a co sa v zdravotnickych zariadeniach vsetko deje... A ked ti tu dam nejaky ten clanocek o tom, ako kto kde prebera ci skor neprebera zodpovednost, jedujes sa a sikujes ma prec z tejto temy.
Tu su ludia, ktori maju osobne skusenosti, na vlastnej kozi zazili a na vlastne oci videli a nesu nasledky a vsetka zopdovednost ostala na ich pleciach...

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Ty si tu dala článoček o tom, že lekárka podľa výpovedí neošetrila správne toho pána, ale či voči nej bola vyvodená zodpovednosť a či vôbec pochybila sa nevie, bude sa to vyšetrovať a výsledok sa určite dozvieme a pozor teraz o čo ide v tejto teme mne.....ja som presvedčená že rovnakému vyšetrovaniu majú podliehať aj šarlatáni, ak poškodia komukolvek nazdraví, nie že ich sa nič netýka a budú ťahať peniaze z ludí a balamutiť ich ako sa im zmenšujú nádory a pritom tie nádory rastú.....toto je obsahom tejto temy, nie že lekárka urobila to alebo ono, článočky z časopisov...bez výpovednej hodnoty, bez výsledku, bez priestoru pre vyjadrenie protistrany. Ak chceš písať takýmto spôsobom, tak si otvor vlstnú temu a môžete tam kopírovať, ktorý lekár, čo kde podľa novinárov urobil zle, ak ti toto stačí k tvojej spokojnosti, ale opakujem v tejto teme ide o zodpovednosť šarlatánov, chcem aby mali takú istú ako lekári..nič viac nič menej.

sirinka
15. máj 2014

@adsumus ved nech ich kontroluju, uz som sa ta pytala tusim, podla coho by ich mali kontrolovat. Klasickych lekarov kontroluju na zaklade akychsi standartnych a odporucanych postupov. Pokial sa bude jednat o akykolvek alternativny postup, pridu to kontrolovat odbornici z daneho odboru?
Ked sa clovek rozhodne sam a dobrovolne pocuvat sarlatana, kto a ako bude vysetrovat a dokazovat, co a ci mu skutocne radil?

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Mali by mať licencie, ked chcú poskytovať zdravotnú starostlivosť a v prípade, že nie si spokojná, môžeš kontaktovať urad pred ohlad a ak pochybili pri stanovovaní diagnozy, liečbe alebo prevencii alebo by ťa zavádzali nejakými informáciami a neuvádzali zasa iné,následkom čoho by bolo poškodenie tvojho zdravia, rovnaké sankcie ako pre lekárov, odobratie licencie, zákaz činnosti a finančná zodpovednosť za následky. Taký bol aj jeden prípad pôrodnej babice, ktoré poškodila dieťa doživotne a bola odsúdená zaplatiť mu nejaký ten milion odskodné a na letisku ju chytili ako sa pokúšala utiecť z krajiny...u nás tak sa môžeš na lampárni posťažovať a ked sa snažíš aspon upozoniť nato, čo sa deje, tak nemôžeš...lebo iní považujú iný problém za dôležitejší a snažia sa tak umlčať diskusiu o tom, čo zaujíma a trápi teba. Takže tak nejako to vidím.

Ináč austrálska vláda už upozornuje verejnosť, že homeopatia nemá iný účinok ako placebo a že pacienti, ktorí dávajú prednosť homeo pred klasickou medicínou môžu ohrozovať svoje zdravie.
http://consultations.nhmrc.gov.au/public_consul...
http://www.the-scientist.com/?articles.view/art...

sirinka
15. máj 2014

@adsumus no ale kto ich bude kontrolovat? A pokial sa predsa len clovek obrati na suseda, kamarata alebo hocikoho, kto nebude mat licenciu?
O ktoru porodnu asistentku ide?
Australska vlada informuje na zaklade coho?

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Vieš ono je rozdiel klamať kamaráta, že mu vyliečiš bylinkami a mrkvou rakovinu a cudzích ludí. Kontrolovať by ich mal urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivosťou. Homeo bolo vyhodnotené na základe vedeckých dôkazov,repsektíve ich absencie, treba si to rozklikať a prečitať, je toho veľa, teta pôrodna asistentka sa mi stratila na nete a neviem ju nájsť.

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Tu máš dokonca gang šarlatánov,50 kusov a v celej krajine 500, ktorých zatkla polícia, lebo vyberali od ludí peniaze a predávali im bludy, India. U nás by mohli pôsobiť do aleluja.
http://timesofindia.indiatimes.com/City/Kochi/A...

sirinka
15. máj 2014

@adsumus hm, komu a comu teraz verit... Homeopatia je vo svete rozsirenejsia, nez alopatia a aj v niektorych europskych statoch je uznavana.
http://www.tvojlekarnik.sk/alternativna-liecba/...

sirinka
15. máj 2014

@adsumus ci myslis, ze tie vedecke dokazy sa este nedostali do europy?

sirinka
15. máj 2014

@adsumus tak sa skusim opytat este inac. Ked budes mat niekoho s licenciou na liecbu co ja viem napriklad tou homeopatiou, bude jeho postupy preverovat homeopat, ci klasicky lekar? Bude ich preverovat iba z hladiska homeopatickych postupov a moznosti, alebo vseobecne?

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Pozri ak ti poškodí jeden či druhý na zdraví, mala by si sa mať kam obrátiť so sťažnosťou. To je všetko. Ci už ťa poškodí homeopat alebo kalsický lekár, či nejaký holistický lekár alebo anitvax. Pravidlá by mali platiť pre všetkých rovnaké. Našla som ten článok o homeo aj po slovensky, kukni si.
http://tech.sme.sk/c/7182957/homeopatia-nelieci...

sirinka
15. máj 2014

@adsumus ved mala by som sa kam obratit suhlasim, ved sa nevracaj na zaciatok, pytala som sa na tvoju predstavu trosku konkretnejsie.

adsumus
autor
15. máj 2014

@sirinka Ja som ti dala svoj pohľad a názor, dalej ma zaujíma čo si o tom myslia ostatní, určite to ja sama legislatívne nevyriešim, zaujímajú ma aké majú ludia skúsensoti s alternatívou, ako to funguje v zahraničí, ako sa môžeme chrániť, či treba nato upozornovať alebo nech si každý robí čo uzná za vhodné ako to tu často prezentuje antivax. zákony sa menia a vyvíjajú, tak ako sa mení spoločnosť a jednotlivci, vznikajú nové hrozné zločiny a mylsím, že si zaslúžia našu pozornosť. Takýto je aj tento príšerný prípad smrti dieťaťa vyšetruje polícia v USA.Chlapec, ktorý nejedol sladkosti, nepil kolu, nebol očkovaný a nešiel podľa klasickej medicíny, mama zastankyna holistickej liečby, bol krmený cez trubicu od narodenia až do 5 rokov až kým nezomrel, v jeho krvi sa našli vysoká hladina sodíka a jeho smrt sa vyšetruje. Mama trpí duševnou poruchou Munchausen by proxy, ktorá sa vyzančuje zveličovaním zdravotných ťažkostí svojho dieťaťa, klamaním lekárov o jeho zdravotnom stave a môže mať za následok aj jeho umrtie, pretože svoje dieťa skúša liečiť všetkým možným aj nemožným.
http://www.lohud.com/story/news/local/rockland/....