Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sorciera24 Hej, hej fraška...ono to celé je jedna veľká fraška, ale zo strany antivax..len si skus predstaviť, že sa nájde človek, ktorý ťa nenávidí a začne presviedčať ludí, že za zdravotnými ťažkosťami ich deti si ty a začne ich proti tebe štvať, potom to už nebudem asi také veselé, či? Ono situácia sa môže dosť ľahko otočiť, ked prídu epidémie a nedajbože sa stane niečo neočkovanému dieťaťu a rodič s tým pôjde von, že ho antivaxeri oklamali. Potom sa fraška asi zmení na tragediu.
@adsumus uz si uplne , ale uplne mimo temu...ale fakt 😀 dobry pokus.....schlad si hlavu, daj si pivo...bude ti lepsie.......vies, kde mam takych ludi...vpecku.....a normalny zdravy jedinec to ignore a zily mu to netrha....... pretoze ja narozdiel od tych labilnejsich viem, ako sa zachovat 😎 porucam sa
p.s.: mala by si sa vratit k teme zodpovednosti sarlatanov 😀
@sorciera24 Ale ved to bude ich zodpovednosť, ak poštvú nejakého úplneho psychopata a niekomu sa niečo stane.
@adsumus co tu vlastne teraz riesis? Dala som ti tu tip ako aspon zcasti riesi DE zodpovednost liecitelov, ako sa nase krajiny tomu brania a ty? Fabulujes tu uplne extremne situacie a samonasieracim a domyslacim systemom sa tu okolo toho nezmyselne krutis miesto toho, aby si sa vyjadrila k veci, ktora ta udajne zaujima a chces o nej debatit... No asi nie, asi mas len potrebu zhadzovat a najme vhadzovat vsetkych s tebou nesuhlasiacich do terminu antivax, pricom netusis aky ockovaci status maju deti ostatnych prispievajucich. Zamienas si dojmy a pojmy a vkladas ludom do ust slova, ktore nikdy nevyslovili.
Tak na rovinu a vyjadri sa, o co ti tu v skutocnosti ide?
@adsumus tak si ho pripomen a prestan neustale odbocovat od temy 😉 pytam sa dnes cely den na tvoj nazor, preco ako v cechach tak u nas neokopirujeme ten nemecky model? Podla tvojho vyjadrenia som vytusila, ze ho povazujes za dobry. Dalej ma zaujima aj tvoj nazor na ceskeho ministra, ktory odmieta licencie pre alternativnu medicinu a vzapati rozhodne o zaclenenie alternativnej celostnej mediciny do klasickej.
Takisto ma zaujima tvoj nazor na vyjadrenie toho onkologa o uspesnosti liecby onko ochoreni, pred casom sem niekto hodil link, kde sa uvadzala omnoho vyssia uspesnost...
@sirinka Podľa mna ho majú okopírovať, ked ludia idú k liečitelovi, aby sa mohli informovať aké má vysledky, či dobré alebo zlé. Hodila si link, hod ešte raz, ja som nič také nezaznamenala. A opakujem, nie som proti laternatíve, ale nech máte rovanké podmienky ako klasika, aj zodpovednsoť, nech sa naozaj ukáže a neblokujte diskusie, nech sa každý môže vyjadriť.
@adsumus skusim znova. Pytam sa ta co si myslis o tom, "preco" sa nase MZ brania tomuto systemu. Linky su tu z dneska, kludne si ich pohladaj medzi tym trolovanim od a o aristke, ked uz ta trapi blokovanie diskusie. Diskusiu blokujes aj ty svojim tvrdohlavym pristupom, kedy dookola pises ako chces zodpovednost pre vsetkych rovnaku, ale odmietas uz diskutovat o tom, ako realne ta zodpovednost vyzera a ako by mala vyzerat.
Poprosim ta, nezaraduj ma uz k ziadnym skupinam ci antivax ci alternativa.
Potom sa mozeme cudovat, ze ludia hladaju pomoc u liecitelov....
http://www.tvnoviny.sk/domace/1759798_dobodanej...
@sirinka tak mi povedz prečo podľa toho článku vyhľadávajú liečiteľov ..nejak som z toho nič nevedela vyčítať ,plus nie je tam nič ohľadom zdr. stavu od dr. plus ja neviem aj zlomená ruka,ktorá sa vyliečená bolí roky ,plus pani má možnosť konzultácie z iným dr. ,či niekoľkými dr. ,ktorý zhodnotia či je všetko ok ,plus bude vedieť či postup oše dr. je správny a nie je dôvod podnetu na dohľad ,plus ohľadom ukončenia pn a spojitosti trest stíhania je treba to riešiť na polícii....plus poštárčina je veľmi slabo platené miesto ,či ,ak je žena z nízkym príjmom na pn alebo v práci je zajedno po finančej stránke ,ale nie po pracovnej ,čo sa jej nečudujem ,ale bohužiaľ nohu ak je čo riešiť lekárov obchodiť ona sama ,tak isto ako svoje podozrenie ohľadom dlžky pn a dopad na dl´žku trestu tj .smer polícia ...či vidíš to nejak inak ,plus akého alternativistu s akou špecializáciu by si odporučila pani....
@aristka take jednoduche nevies? sak najskor pofuka, potom tak hodinku pokeca, aby "celostne" zistil ake cukrove placebo jej supne; potom poleje ranu bielidlom; pripoji na zapper, aby vyhubil vsetky parazity, ktore sposobili bodnu ranu; trikrat vyslovi nejake samanske zaklinadlo; a napokon ju odprevadi domov s navodom na dalsiu rekonvalescenciu - 3x denne modlitba za zastavu krvacania, pravidelne ocikavanie rany a pojedanie cukrovych guliciek tak 4-5x denne...a je to...
@sirinka Kde sa na teba hrabe inkvizícia? Už po tretikrát ti píšem, že som za reguláciu alternatívnej liečby, hlavne preto aby sa nám tu vyselektovali šarlatáni...teda ludia, ktorí zavádzajú a klamú iných v zdravotnej oblasti. Pri tej príležitosti ma zaujíma tvoj názor na burske oriešky, že antivax tvrdí, že očkovanie spôsobuje alergiu, lebo olej z burskych orieškov je vo vakcíne, lenže on tam ten olej nie je....tak je toto zavádzanie alebo nie, podla teba. K MZ sa vyjadrovať nejdem, kto čo povedal alebo nepovedal, zaviedol, nezaviedol....mna táto problematika zaujíma výlučne ako obyčajnú mamu, nehrabem sa na politickú, či nejakú inú ultraodbornú rovinu diskusie, zákony tu alebo v parlamente predkladať tiež nemienim, ani vypracovávať návrhy riešení, mám svoj obyčajný život, ktorý si žijem...nato sú potrební iní majstri. Prečo sa ti nepáčilo, že ťa zaradujem k antivax alebo alternatíve? Ved ty mna pravidelne zaraduješ, kedy kde ťa napadne a na moje upozornenie, že píšeš o mne bludy, reaguješ výsmechom a odrazu sa ti nepozdáva, ked niekto urobí to isté tebe? Nuž, to je to, čo stále hovorím...najprv si treba pred svojim prahom vyzametať a potom zametať susedovcom. Ale tie buráky...nezabudni...sa vyjadriť. A môžeš aj dať svoj postoj ohľadom alternatívy a očkovania...z čisto obyčajného, ludského, mamičkovského pohľadu. Nech ťa teda nezaradujem neprávom k antivaxerom a alternatíve.
@aristka tebe unika uplne ludska stranka poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ludia castokrat zacnu vyhladavat liecitelov lebo stratia doveru v klasickych lekarov.
V tvojej neskutocnej aktivite si prehliadla, ze ten clanok som pouzila iba ako priklad, kedy konanie lekarov moze prave vzbudit nechut a nedoveru k nim, to co bude pani dalej robit ja netusim ani neriesim jej skutocny zdravotny stav, lebo je irelevantny. Ludia sa casto rozhoduju na zaklade subjektivnych pocitov a pokial ostanu nepovsimnute, moze to prave viest k zlym rozhodnutiam. Aj takuto zodpovednost nesu zdravotnicky pracovnici voci svojim klientom....
@adsumus takze vlastne nemienis robit nic okrem sledovania antivax sceny v australii, nadavania na sarlatanov a zhadzovania ludi, ktori na rozdiel od teba aj aktivne nieco robia, pokial su o niecom presvedceni.
Nedokazes alebo nechces ani porozumiet obycajnej otazke, omnoho viac ta trapia burske oriesky vo vakcinach a ten nezmysel tu budes riesit hadam donekonecna a nicis tak pripadnu konstruktivnu debatu o zodpovednosti sarlatanov a liecitelov.
Jasom klasicka zdravotna sestra, som za slovodu v ockovani a som presvedcena, ze klasicka a alternativna medicina sa dokazu vyborne doplnat aspolu by mohli dosahovat omnoho lepsie vysledky ako kazda zvlast.
@sirinka No dobre, zasa to tvoje bláblá o mojej osobe a neopodstatnená kritika,ja nikoho nezhadzujem, pretože si ludí vážim bez ohladu na názory, tak už s tým prestan a začni sa starať o to, čo robíš ty a nie iní ludia...tuto nie si v nesúhlase, že sa ludom diktuje, čo majú robiť, koho voliť a komu blahoželať k meninám akým smerom kyvkať hlavičkami. V stručnosti píšem, už sa mi budí dcerka...ako teda to očkovanie? Lebo ja som sa nepýtala, či si za slobodu alebo za neslobodu. Očkuješ či neočkuješ?
Co sa týka zásahov zhora, tak osobne neverím, že nám akýkolvek zákon pomôže so šarlatánmi, ale nevylučujem, treba však otvorene diskutovať a vymienať si informácie..napríklad aj o burských orieškoch.
@adsumus 😀 😀 😀 ze ja chcem nieco diktovat??? Ved si si aj admina volala na pomoc, ked si sa nam snazila nariadito com tu smieme a najme nesmieme pisat... Ja sa ta len pytam, co s tym vsetkym mienis robit, nic viac a nic menej a to, ze si zhrniem tvoje verejne napisane postoje neznamena, ze ta kritizujem.. To su len konstatovania 😉
@sirinka Lenže ty nezhrnaš moje napísané postoje, ale píšeš o mne bludy (akurát to neviem či úmyselelne alebo máš klapky) a to je obrovský rozdiel, tak sa tiež potom nesťažuj, ked ta niekto označkuje, tým čo nie si. Tiež len zhrna tvoje postoje, hlavne, ked sa ani nevyjadríš, či tak alebo tak.

@adsumus ide o zamerne zavadzanie alebo to co popisujes, sa ti skutocne stalo?