icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
14. máj 2013

@aduskatt Tam je všade uvedené, že až po konzultácií s lekárom sa majú rozhodovať.

aduskatt
14. máj 2013

@adsumus lekár Ti to ale nepovie☹

cecil36
14. máj 2013

@adsumus a ako dokazem lekarovi, ze mi o lieku nepovedal vsetko, ked sme sami dvaja v ordinacii? Nahrat si ho na mobil bez jeho suhlasu nemozem, je to protizakonne. Takze ako sa mam branit proti lekarovi, ktory mi nieco zamlci? Stalo sa mi to, takze toto by ma zaujimalo.

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Tam sa chod sťažovať, dala som link. Kde sa má ísť sťažovať matka dievčatka, ktorá svoju dcerku nedala vdaka AV zaočkovať, tá dostala osýpky a ohluchla?

cecil36
14. máj 2013

@adsumus tak mi ten link sem hod, kedze sa na lekarku chcem ist stazovat.

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Prečítaj si zadanie témy, po sto príspevkoch, by bolo aj načase.

cecil36
14. máj 2013

@adsumus ja zadanie viem, ale ty asi nie. Napriklad tato tvoja veta ako s temou suvisi? "Tam sa chod sťažovať, dala som link. Kde sa má ísť sťažovať matka dievčatka, ktorá svoju dcerku nedala vdaka AV zaočkovať, tá dostala osýpky a ohluchla?"

cecil36
14. máj 2013

@adsumus a co tato tvoja veta ako suvisi s temou? "Môžeš byť konkretna? Pretože práve o tom je táto téma, overiteľné informácie, na základe, ktorých sa môžu ľudia rozhodovať, nie informácie typu jedna pani povedala. O toto tu preodvšetkým ide, lebo každému je jasné, že napísať môže ktokoľvek čokoľvek,ale s pravdou to nemusí mať nič spoločné."

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Súvisí tak, že ked pochybia lekári, tak tu je urad, ktorý to preverí, či postupovali podľa zákona alebo nie a boli už aj podania na prokuratúru, ale pre liečiteľov a samozvaných poradcov nič také neplatí. Stále ti nesúvisí? kto koľvek sa môže zahrávať so životmi ľudí, stčí, že si založí stránku a radí. To nie je v poriadku.

cecil36
14. máj 2013

@adsumus Takze este raz k teme: Zodpovednost ma niest lekar, ten ktory lieci nas a nase deti. Vsetky ostatne vyroky na strankach a bilboardoch nikdy nebudu postihovane, lebo aj napriek tom, ze mame na p..u vladu, ty jej nastastie nesefujes 😀 😀 😀 Si absolutne neschopna akejkolvek konstruktivnej debate a jedine co vies je zastrasovat ludi, ktori maju vlastne nazory. Ale neboj väcsinou su to inteligentni ludia a primitivi ich nepresvedcia 😉

terezka1947
14. máj 2013

nechcela som sa zapajat do tychto "ockovacich"tem,ale je to unavne dookola citat ako kazdy kazdeho presviedca o svojej pravde-kazdy rodic sa musi rozhodnut sam....jasne,vzdy sa moze nieco stat...a netvrdim,ze som stastna,ze ockovanie existuje...ale zase,keby to bolo az take zle,asi sa neockuje a taketo diskusie nevznikaju...ja som dala ockovat a triasla som sa,ze co bude....mozno az cas ukaze ci som urobila dobre...ale nebudem odsudzovat nikoho,nech za ockovanie je alebo nie je...ale som za nejaku konkretnu aktivitu,kedy sa rodicia spojme...REALNE...a dosiahnime aspon presetrenie ci su naozaj vsetky vakciny take potrebne...ale podme urobit nieco konkretne,nie ciastkove pokusy,kt. stoja jednotlivcov vela sil a ucinok je neadekvatny usiliu....moj nazor.
a stale sa tu riesi ci su lekari zodpovedni,ci vsetko povedia,nepovedia....donutia,nedonutia....nehnevajte sa,ale su kadejake choroby,rakovina,atd...a lekari tiez npovedia vsetko-mozno ani sami nevedia...a casto ludsky organimus zareaguje inak akoby sa cakalo... 😖
kazdy chceme pre deti to naj...ale nemozme utocit na ludi,kt.maju ini nazor ako ten nas 😒

adsumus
autor
14. máj 2013

@cecil36 Ty asi nevieš, že vaši Austrálsky spolubratia antivakcinisti čelia 4 vyšetrovaniam, ich šefina odstupila a prestali vydávať svoj časopis? Na podnety občanov.

nae
14. máj 2013

Mňa by zaujímalo, či aj všetci odborníci v internetových poradniach o očkovaní uvedomujú, čo píšu a aký to može mať dopad.
Radia len na základe jednoduchej otázky, daného pacienta zrejme nikdy neuvidia a nevideli, a na základe tohto radia očkovať, očkovať, očkovať až do nemoty. Deti, ktoré po dávkach očkovania mali epizódy neutíšiteľného plaču, porychy správania, retardáciu PMV vývoja atď. Stále očkovať, očkovať, naďalej očkovať.
A v prípade ďalšieho problému preberie zodpovednosť kto? Sám prof. Dluholucký, ktorý do nemoty opakuje svoju mantru o časovej a príčinnej súvislosti? Asi. Nech sa páči.

sorciera24
14. máj 2013

@adsumus prisla som sice az teraz, ale ty fakt nie si normalna....haloooooooooooo! uz to konecne pochop ja mam ist za tvoje rozhodnutie, kt. je tvojou zodpovednostou do vazenia!!??????? sa uz preber.......ja uz by som sa nevyjadrovala, ale fakt ma stve, ked anrabas s pojmom, kt. nerozumies 😠 (ze do vazenia, ty kokos.....za "radu"....tebe nacisto prasi....)

vanessm
14. máj 2013

@adsumus Tak teda podľa teba by dr., ktorí nás zavádzajú a popierajú nám aj to, čo sa nachádza v príbalovom letáku mali ísť taktiež za to väzenia, či oni nie ale AV áno?

bubulka722
14. máj 2013

@adsumus Drahá moja, prezraď mi koľko máš rokov a koľko detí. Ale prosím pravdu, i keď neviem či sa dá o teba čakať.
Napíšem ti takú príhodu z neurolofickej ambulancie kam som chodila. Lekár mi vždy pri každej návšteve chcel dať obstrek aj napriek tomu, že som kojila, aj napriek tomu, že som odmietla a aj napriek tomu, že to pri dojčení nie je vhodné. Pri každom mojom odmietnutí sa mi vyhrážal, že so mnou vyrazí dvere. Ďalšia lahôdka: Predpísal mi infúzie, tak som sa ho spýtala či ich môžem aj napriek tomu, že dojčím. Odpoveď samozrejme áno. Prvú som si v ten deň pichnúť nedala, doma som si pozrela na nete príbalové letáky liekov, ktoré predpísal do infúzie. Na nich upozornenie, že v žiadnom prípade nie je vhodné podať liečivo tehotným a dojčiacim ženám. Keď som mu to povedala, tak mi dal dve možnosti, buď tých 10 infúzií zoberiem, alebo ma viac liečiť nebude.
Odpovedz mi moja, kto by bol zodpovedný ak by moje dieťa jeho odbornosťou a prístupom utrpelo ujmu na zdraví ak by som zodpovedná nebola ja??? Kam by som sa mohla ísť sťažovať, že to má z toho? Vždy akonáhle podpíšeš u akéhokoľvek dr. informovaný súhlas s liečbou, tak si zodpovedná za príp. škody len a len ty.
Ono neviem či si postrehla rozdiel medzi reálnym poškodením zdravia lekármi a informáciami od AV, ktorými sa môžeš a nemusíš riadiť. Ten rozdiel je teda obrovský.
Ja mám s alternatívnymi spôsobmi liečby a ich účinnosťou ako napr. bylinkami a megaskorbickou liečbou vynikajúce skúsenosti, čo sa teda nedá povedať o klasickej medicíne ktorá dnes nedokáže poskytnúť liečbu bez NÚ.

jerryjanka
14. máj 2013

nemôžem si pomôcť ale tu sa fakt porovnávajú jablká so sloním trusom. Nemám slov. Ako fakt môže niekto porovnávať niekoho skúsenosť a radu za "odborné" liečenie lekára.

adsumus
autor
15. máj 2013

@bubulka722 Pre Vitamín C v Amerike platí zákon, že sa nesmie o nom vyhlasovať, že má liečebný učinok pre akýkoľvek zdravotný stav. Na krabičke musí mať uvedené: "This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease.", pretože nebol schválený ako účinný liekovou komisiou.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_megadosage

adsumus
autor
15. máj 2013

A ešte raz, ak sa vám nepáči správanie lekárov máte sa kde sťažovať, ak vitamín C niekomu poškodí obličky na radu samozvaných liečiteľov, mal by mať rovnakú možnosť. Preto, aby tí, čo poskytovali rady, ich poskytovali zodpovedne. Všetci.

adsumus
autor
15. máj 2013

Súd: Liečiteľ rakoviny spôsobil pacientke smrť

Amatérsky liečiteľ rakoviny zo Skalky nad Váhom nedbanlivosťou zapríčinil smrť Eleny Písečnej z Nového Mesta nad Váhom, ktorej svojským spôsobom liečil rakovinu prsníka. Tak znie dnešné rozhodnutie Okresného súdu v Trenčíne. Kamil J. (71) dostal za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti najnižší možný trest, pol roka podmienečne s jednoročným odkladom. Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba sa odvolala, o prípade tak bude už po tretí raz rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

O ženu sa liečiteľ začať starať v auguste 2002, v júni 2003 ju príbuzní priviezli do trenčianskej nemocnice, kde zakrátko zomrela. Okresný súd uznal Kamila J. pôvodne nevinným, pretože nebola preukázaná "príčinná súvislosť medzi konaním obžalovaného a smrťou pacientky." Nebolo preukázané, že aplikácia liekov, ktoré na jeho odporúčanie Písečná užívala, bola príčinou zhoršenia jej zdravotného stavu a smrti. Pacientka si taktiež sama zvolila spôsob liečby.

Podľa dnešného rozhodnutia súdu medzi konaním liečiteľa a smrťou je na základe znaleckého posudku príčinná súvislosť, k smrti došlo neadekvátnou zdravotnou starostlivosťou. Súd zmenil aj názor, či sa na liečiteľa vzťahujú práva a povinnosti uložené lekárom vykonávajúcim povolanie lekára. Kamil J. totiž od roku 1999 nie je lekárom, vtedy ho vylúčili zo Slovenskej lekárskej komory. Ako dávnejšie upozornil primár onkologického oddelenia trenčianskej nemocnice František Cimmermann, „zákon o liečiteľoch“ neexistuje. Podľa súdu však Kamil J. postupoval ako lekár a nie liečiteľ, tým z nedbanlivosti spôsobil smrť Písečnej.

Okresný súd zároveň liečiteľovi uložil zákaz na dva roky vykonávať lekársku prax. Liečiteľ podľa svojich slov naďalej lieči, a to už 36 rokov. Manžel zosnulej na súde v minulosti povedal, že v ordinácii mal iba lôžko, fonendoskop, tlakomer a na stene kríž. "Normálnych" doktorov údajne urážal a od klasickej liečby ženu odrádzal a neodporučil jej ísť na odborné vyšetrenie. Liečiteľ tvrdil, že jej medzi štyrmi očami odporúčal ísť na vyšetrenie. "Sú to klamstvá," oponoval manžel. Ten žiadal aj vyplatenie odškodného 300 tisíc korún, súd ho odkázal na občiansko-právne konanie.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/3908174/sud-liecitel-rakovi...

desszi
15. máj 2013

Jasne C vitamin nelieci ale studia dokazala ze Coca-cola lieci. Vitamin C sa neda patentovat, rovnako tak ako napriklad THC z marihuany a ine prirodne produkty velmi ucinne v symptomatickej aj pricinnej liecbe mnohych zdravotnych problemov. Inak americky trh zozerie vsetko co mu naserviruju v trosku krajsom obale. Velmi vdacny material.

Co sa tyka pana liecitela, fajn, dobre odsudili ho, cakam, kedy bude odsudeny nejaky lekar.....pretoze zanedbali starostlivost v ovela vacsom mnozstve pripadov. Lenze ruka-ruku myje, takze toho sa asi nedockam.

cecil36
15. máj 2013

@desszi veru veru nik nebude svedcit proti kolegovi lekarovi, lebo co ak bude on v buducnosti potrebovat nieco zakryt. Tot skusenost mojej sesternice zdravotnej sestry. Bolo jej z toho na vravacie....

desszi
15. máj 2013

@cecil36 viem moja, tiez mam skusenost....kto bude vinny napriklad v tomto pripade? http://krimi.noviny.sk/zomreli-mladi/14-05-2013...

cecil36
15. máj 2013

@desszi strasne 😒 😒 😒

ewca
15. máj 2013

@adsumus do vazenia? a to mnozstvo lekarov co pochybilo v praxi, ktory siel do vazenia? ... myslis, ze ten co predpisoval tej znamej lieky na zaludok a ona teraz umiera na rakovinu pojde do vazenia? kaoska ktora roky trpela strasnymi bolestami a lekari nevedeli co jej je a prisla na to az liecitelka, aj ti maju ist do vazenia? mame slepo pocuvat lekarov? vacsina ludi u lekara nerozmysla, ujo dr. povedal, tak to tak urobme a nikto sa nad tym nezamysla... mna nikto nenuti pocuvat alternativnych liecitelov, robim to preto, lebo chcem a som presvedcena o spravosti svojho rozhodnutia... a nesiem za to zodpovednost hlavne ja

ewca
15. máj 2013

@adsumus a precitaj si, co napisala tato mamicka ... ako v casopise, ktory by mal byt dostatocne odborny a ludia si ho citaju vo viere, ze su tam medicinsky a vedecky overene informacie, sa nachadza tato uplne odveci informacia (https://www.modrykonik.sk/fotoblog/ponyxx/sprav...) tiez to urcite nie je lobbing spolocnosti ktore vyrabaju umele dojcenske mlieka... takze ludia si vzdy musia vberat a rozmyslat nad info, ktore si niekde precitaju

adsumus
autor
15. máj 2013

@ewca Pochopte, že nie všetci ľudia sú ochotní vložiť život svojho dieťaťa do ruk ludí, ktorí nie sú ochotní niesť ani najmenšiu zodpovednosť za to, čo radia. Na akékoľvek výhrady voči ich tvrdeniam reagujú agresívne, ukončením komunikácie, obvinovaním z korupcie. Na facebooku vznikajú rozne skupiny ludí, ktorí s nimi vyjadruju svoj nesúhlas.Bohužiaľ všetko v angličtine a Slováci bohvieko dobre anglicky nevedia. Títo ľudia upozornuju na zavádzania, prekrucania a polopravdy, ktorými živia doveru ľudí, ktorých si získali.

bubulka722
15. máj 2013

@adsumus Ako vidím, máš načítané čo kde akým zákonom blokujú. Predpokladám, že pre teba nie je novinkou, že sa EU podľa vzoru USA snaží zabrániť ľuďom liečiť sa bylinkami a pripravuje sa zákon by sa bylinné preparáty nemohli predávať ako liečivo. Presne tak isto ako vit. C a iné veľmi účinné spôsoby liečby, ktoré ale mútia vody farmafirmám. Tieto alternatívne a čisto prírodné produkty sa nedajú patentovať, takže z nich farmafirmy nič nemajú. Ty si tak neskutočne zmanipulovaná a príliš veríš v dobro na tomto svete. Inak len taká poznámka, vyššie dávky vit. C ktoré telo nespotrebuje sú bezozbytku vylúčené z tela obličkami, čo teda mnohé ťažké kovy vo vakcínach ani náhodou. Uveď mi prosím príklad akejkoľvek bežnej liečby klasickou medicínou bez NU. Čakám!!!

ewca
15. máj 2013

@adsumus vemi spravne, nie vsetci ludia veria alternativnym metodam liecby, taki sa k nej ani napriklonia, preto je takyto zakon uplne zbytocny

adsumus
autor
15. máj 2013

@ewca Ale prečo zbytočný? Ved ak má zvýšiť zodpovednosť, to nemôže byť predsa nikomu na škodu, jedine takým, čo zavádzajú.