icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

nikimax
16. máj 2013

Súd odsúdil NA ZAKLADE DOKAZOV niekoho nevinného...? kedy.... A čo to má spoločné s vakcínami?a zodpovednosťou za ZDRAVIE?.Ked ide o hentaké miliony odškodnenia, tak na to vezmi jed, že rozhodol správne!!!!...Ty si myslíš, že by to niekto zaplatil len tak? Z vačku? Vravím, obráť sa na tých sudcov a vypýtaj si ich vyjadrenie k veci! A netliachaj tu blbosti.....Napíš im mail, že encefalitída je z hoci čoho, že ty o tom vieš veľmi veľa.......a že sa pomýlili..... 😨 😨 😨 😨 😨 😝

adsumus
autor
16. máj 2013

@nikimax Tetanus encefalitída 1 z 10, očkovanie 1 z 1,000,000. Tam som dala porovnanie.

adsumus
autor
16. máj 2013

@nikimax Osýpky 1 z 1000.

adsumus
autor
16. máj 2013

@nikimax Cierny kašel 1 z 20. Enecefalitídu môžu spôsobiť aj herpetické a iné vírusy. Aj v prípade tých 4000 ludí, ktorým to sud odmietol uznať, rozhodol správne?

lenka_da
16. máj 2013

@adsumus nezvyknem sa zapájať do hádok o očkovaní/neočkovaní, toto je prvýkrát. Ale nedá mi nekomentovať tvoj príspevok o pani Johnsonovej, ktorej dcéra mala reakciu niekoľko rokov po prekonaní osýpok. Zažila si niečo podobné? Vieš, lebo ja áno, ibaže z opačnej strany. Stretla som viacero rodičov, ktorých deti (roky údajne zdravé a očkované), ostali ťažko zdravotne postihnuté. Lekári len bezradne krčia plecami, niektorí rodičia si myslia, že to môže byť reakcia na očkovanie. Ja sama mám očkované deti, prvej dcére som dokonca platila niektoré dobrovoľné očkovania nad rámec zákona. Mladší syn niektoré očkovania nemá dokončené, nakoľko som na základe reakcií po podaní vakcíny presvedčená, že jeho zdravotné problémy (podotýkam, že veľmi vážne problémy) spôsobilo očkovanie. Ale samozrejme, žiaden lekár mi nedá písomne, že nemôžme pokračovať v očkovaní, veď by si mohol zničiť kariéru. Treba vidieť aj druhú stranu mince. Vieš, najväčšie zverstvá boli vždy páchané v záujme ochrany a bezpečnosti. Stačí sa trošku zamyslieť nad históriou ľudstva. A nehovor mi, že nežiadúce účinky 1:1000 alebo 1:100000 sú zanedbateľné. Pretože aj pre jednu rodinu zo 100 000 je to strašná tragédia, ak sa ich to priamo týka. Keby sa ma to priamo netýkalo, možno by som sa tiež tak odvážne bila do pŕs za očkovanie, ako poniektorí z vás. ☹ ☹ ☹ Tak aby si o pár rokov nemenila názor na základe vlastnej smutnej skúsenosti ako ja.

ewca
16. máj 2013

@adsumus Vo svete už pritvrdzujú aj rodičia zaočkovaných detí a tých, čo ešte nie sú zaočkované alebo nemôžu byť zaočkované.

Co nemozu byt zaockovane? no hadam mi je vlastne dieta na prvom mieste aked je to rpe neho zdravotne riziko, tak ma nikto neprinuti zaockovat

inak som sa predchvilkou stretla s kamoskou co studuje na farmacii...povedala, ze ona by svoje deti zaockovat nedala, ze to co je v tych vakcinach svojim detom neda... tak asi tak...

ja viem,ze vsetko ochorenia nesu riziko a vzdy mi je luto, ze niekto trpi... ale pre mna to nie je argument aby som vedome riskovala zdravie svojho dietata

irenkask
16. máj 2013

Ďalší škandál po povinnom očkovaní a slávnej vraždiacej vakcíne HEXE. Farmaceutickí bieli vrahovia si zase prišli na svoje.
Na ich konto pribudlo zase doživotne dokaličené dieťa.

Adrianka má len 1,5 roka a už teraz je odkázaná na pravidelné podávanie inzulínu. Podľa jej rodičov za to môže povinné očkovanie, ktoré absolvovala len dva dni predtým, ako jej cukrovku diagnostikovali. Adrianke pichli hexavakcínu, ktorou sa u nás zo zákona musia očkovať všetky deti medzi 11. a 12. mesiacom života.

Preventívne očkovanie by malo deťom zaistiť obranu voči infekčným ochoreniam. Zahŕňa v sebe protilátky proti šiestim vážnym ochoreniam ako je záškrt, tetanus, detská obrna či žltačka typu B. Adrianke však podľa jej rodičov navždy skomplikovala život. Deň po aplikácii sa jej po tele vyhádzali červené škvrny a krátko na to ju hospitalizovali na kožnom oddelení. Tam si jej matka vypočula krutý verdikt - jej dieťa má cukrovku.

Keďže v rodine Adrianky nikto nikdy cukrovkou netrpel, rodičia sú presvedčení o tom, že ju vyvolalo očkovanie a podali preto podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Tam však so svojou sťažnosťou nepochodili, podľa úradu totiž lekári ani nemocnica nepochybili a tak sa do prípadu zapojil advokát, ktorý už pripravuje obžalobu.

V utorok pochovali Kamila (†31) zo Stupavy, ktorý po takmer 2-mesačnej kóme prehral svoj boj o život. Do hlbokého bezvedomia sa dostal po tom, čo po očkovaní proti alergii dostal anafylaktický šok. Kamil v marci tak, ako mnohokrát predtým, zašiel za svojou lekárkou, aby mu pichla injekciu na utlmenie nepríjemných príznakov alergie. Krátko po aplikácii ho však začali svrbieť oči a o chvíľu na to stratil vedomie. Dostal anafylaktický šok a z alergologickej ambulancie ho ihneď previezli do nemocnice, kde po necelých dvoch mesiacoch naposledy vydýchol. Zdrvení rodičia po pohrebe syna odkázali ľuďom, aby si každú jednu injekciu rozmysleli, pretože aj keď je to banálna vec, môže zničiť život človeka a všetkých okolo neho.

ewca
16. máj 2013

@irenkask
@adsumus ... a este nestaci, hej? dalsie dieta ktore tu slavnu vakcinaciu odserie...rodicia si mozu aj oci vyplakat ze doverovali ockovaniu... a ver mi,ze uz nikdy ziadnemu svojmu dietatu nebudu nic ockovat...akurat ze toto sa uz neda vratit spat .... a po takychto clankoch, ktorych je stale viac a viac JA SVOJE DETI OCKOVAT NEDAM!!!

irenkask
16. máj 2013

Ale pre
@adsumus znamená cudzie dieťa = žiadne dieťa, však? Isto nepôjdeš pomáhať týmto rodičom ani radiť ako sa teraz majú o dieťa starať a koľkokrát myslíš ty odborníčka internetová a virtuálna by ho ešte mali zaočkovať a čím by si odporučila. Zaujímalo by to tu viacerých.

ewca
16. máj 2013

a este aj podali staznost a hovno z toho... hlavne ze antivakcinistov a alternativnych liecitelov by si posielala do vazenia ze? ... akoze doteraz som sa snazila drzat svoje emocie na uzde...ale toto ma strasne vytocilo...chuda dieta ma v zadku cely zivot...vies co je to pichat si dozivotne inzulina dozivotne sa obmedzovat?

adsumus
autor
16. máj 2013

@ewca Vieš o tom, že existuje niekoľko dlhorčných študií, ktroé porovnávali počet zaočkovaných a nezaočkovaných cukrovkárov? A vie, čo vyšlo? Ich počet je rovnaký. A vieš pochopiť, čo to znamená? Očkovanie nespôsobuje cukrovku.

ewca
16. máj 2013

@adsumus chod toto povedat tym rodicom... vies co, ty nie si skratka ochotna akceptovat nazor iny ako je tvoj, takze ja uz svoju energiu a argumenty nebudem minat zbytocne...dufam, ze raz prides na to ako je to v skutocnosti len podla studia roznych dokumentov a nie tak, ze niekto z tvojej rodiny doplati na to, ze veri tym bludom farmaceutickych spolocnosti.... vela stastia....

irenkask
Odpoveď bola odstránená
ewca
16. máj 2013

@adsumus kvoli tym miliardam co sa tocia vo farmafirmach si myslis, ze nenechaju ochoriet podla nich "mizive" percento deti? to si az taka naivna? ved tie studie si platia farmafirmy...inak by ma zaujimalo ci si lekarka alebo farmaceutka, alebo aspon priblizne k tymto odborom...ak nie, tak tieto tvoje oveene informacie co sem pises su uplne smiesna.... a citala si vobec jeden jediny pribalovy letak ku vakcinam? silno o tom pochybujem

ewca
16. máj 2013

@adsumus nech sa paci, prosim nastudovat skor ako sem zacnes pisat tieto "zarucene informacie" a motat hlavu rodicom, ktori este stale stoja pred jednym z najtazsich rozhodnuti o zdravi ich deti ... http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock... ...

adsumus
autor
16. máj 2013

@irenkask V príbalových letákoch sú všetky zdravotné stavy,ktoré u detí nastali v čase po očkovaní. Aj bez toho,aby to očkovanie spôsobovalo, máš to tam koniec koncov aj napísané. Tu klamárku si vyprosím. Podľa seba súdiš mna?
@ewca Studie sa týkali roznych štátov, boli zvejnené v medicínskych časopisoch, neviem kto ich sponzoroval, ale to je jedno, pretože ich pravdivosť sa dá, na rozdiel od toho, čo tu uvádzajú zástancovia rôznych alternatív, overiť. Prečítaj si môj status, som obyčajná mama a zavádzania antivakcinistov ma nenechali chladnou, rovnako ako tisícky dalších ludí vo svete a výsledky sa dostavujú, austrálski AV si začínaju niesť zodpovednosť.

adsumus
autor
16. máj 2013

@adsumus A mám veriť aj tomu, čo uvádzajúAV, že hliník spôsobuje alzheimera, ked je dokázané, že naopak, ochorenie spôsobuje hromadenie hliníka? Aj tomu, že po zavedení stúpa umrtnosť 2,3 násobne? Aj tomu, že 20 krát ako je potrebné na otravu hliníkom bežne celý svet bez problémov pichá svojim detom?

aristka
16. máj 2013

@irenkask chlapec dostal anafilaktický šok,ten môžeš dostať aj zo štipanca od komára ,bohužiaľ toto bola jeho veľká smola,ak by ho nezabilo toto možno by dostal anafilaktický šok ako fázu jeho alergie... a diabetes nedostaneš do 24hod.ešte na inzulíne,to dievčatko už muselo mať diabetes a zistili to až po reakcii po očkovaní,možno ju to zachránilo pred diabetickou kómou,čo je u detí časté a často tak sa zistí,že sú diabetici...bohužiaľ u nej to bolo zistené až v 3 štádiu...

ewca
16. máj 2013

@adsumus ja nie som antivakcinista...ja som ziadneho rodica nepresviedcala o tom aby svoje dieta neockoval... a ani neoznam nikoho, kto presviedc... narozdiel od takych ako si ty, ktore sa za kazdu cenu snazia vnutit inym ludom svoj nazor...je to osobne rozhodnutie kazde z nas a mame na to pravo.... mas ockovane dieta? mas... veris ockovaniu? veris...tak ti moze byt uplne suma fuk, ci ho ine dieta ma, tvoje dieta je v bezpeci, nastastie ziadne vazne neziaduce ucinky nemalo, bud stastna, ucivaj si ze mas zdrave a stastne dieta a nechaj ostatnych dychat

adsumus
autor
16. máj 2013

@ewca Nikdy mi nebude jedno, ak niekto manipuluje, zavádza a klame iných ludí.

ewca
16. máj 2013

@adsumus tak preco to robis? mna pri rozhodovani nikto nezmanipuloval

sorciera24
16. máj 2013

@adsumus nesposobuje, hm...ok, tak potom nas pribalovy letak MMR klame, lebo tam je cukrovka ako nez. ucinok.......

adsumus
autor
16. máj 2013

@sorciera24 Tam je uvedené všetko, čo nastalo po očkovaní aj bez toho, aby to očkovanie spôsobovalo.

sorciera24
16. máj 2013

@adsumus to je volovina, to by tam bolo potom kopu inych veci, nemyslis? ....hmmm...nez. ucinok vakciny je len tak pre srandu, vobec ho potom nemusia davat, ked to nesposobila vakcina, ale asi neico ine....uz nebud smiesna tymito vyrokmi.....my tu manipulujeme a klamemem ludi?....ze ta huba nepali....uz mam dost.....ale vacsinou to tak byva....zlodej krici chytte zlodeja!....v tvojom pripade uplne dvojnasobne....mozno prospesnejsie by bolo, keby si si nejaku skolu dorobila, lebo tu moc doveryhodne ani plnohodnotne neposobis......( a este si aj vyberas an co odpovies, inak by ta ludia hned zotreli a ty to dobre vies!!! a vlastne vsetci, co to citaju tiez)......daj uz pokoj, nech si kazdy robi ako uzna za vhodne, lebo len on nesie zodpovednost!

adsumus
autor
16. máj 2013

@sorciera24 Tam to je napísané v tom letáku, že ide o okolnosť, ktorá síce vzniká u detí po očkovaní, ale jej súvislosť nebola preukázaná. Vakcíny sa potom po zavedení testovali a neukázalo sa, že po očkovaní je viac detí s cukrovkou ako bez očkovania. Vieš to pochopiť?

lenka_da
16. máj 2013

@adsumus moja druha reakcia v zivote v tejto diskusii a dufam, ze aj posledna. Fakt tomu veris, ze v pribalovom letaku su uvedene vsetky neziaduce reakcie??? Tak preco moja lekarka nie len ze nehlasila ziadne neziaduce ucinky ale ich moje dieta dokonca nema ani zapisane v zdravotnej karte??? A preco maju rovnaku skusenost aj niektori moji znami z mojho okolia??? A to opakujem, moje dieta malo skutocne velmi vazne nasledky, s ktorymi sa trapime doteraz. Takze nepisem ciste teoreticky o niecom, co som si precitala niekde na webe. Fakt si presvedcena, ze lekari, ktori su mimochodom tiez len ludia a maju kopec inych problemov, potrebuju zivit svoje rodiny, budu bojovat s veternymi mlynmi, len aby dokazali obrovskym farmaceutickym firmam, ze ockovanie je mozno len blamaz? A preco? Preto, ze nejake cudzie dieta malo po ockovani problemy? Ved ked uz tie problemy ma, tak mu uz ne-ockovanie aj tak nepomoze. A riskovat koli prevencii cudzich deti? Ale ved oni musia zivit doma, svoje deti... Blizsia kosela ako kabat, to si nikdy este nepocula? Komu sposobia skodu? Mozno par detom vo svojom obvode, mozno iba jednemu... Uprednostnit svoje alebo cudzie deti? Ked si pokasle karieru, kto sa bude starat o zivobytie jeho rodiny? Tak preco by mal mutit vodu ako prvy???? Alebo by to mali urobit samotne farmaceuticke firmy? Tie, ktorych majitelia si chodia valat sunky na Sechely? Ti velmi radi ostanu hluchi a slepi a budu prehlasovat, ze nikto nepredlozil dostatocne dokazy, ze vakciny by mohli niekomu uskodit... Uz chapete, ludia, preco prave RODICIA musia rozhodovat, ci ockovat alebo neockovat??? Pretoze iba ONI a ICH deti budu cely zivot znasat nasledky a tie nasledky mozu byt ovela horsie, nez len tie, ktore uvadzaju v letaku 😒

adsumus
autor
16. máj 2013

@lenka_da Tvoje dieťa nemá v karte zapísané vážne poškodenie zdravia? Následky chorôb ti nevadia? Prečo by lekárovi malo robiť problém nahlásiť NU, čo on má spoločné s vakcínou?

alice107
16. máj 2013

@lenka_da prepac mi,ale to co si napisala,je velmi mylny a nebezpecny nazor.pre teba,pre tvoje okolie a pre spolocnost. .pretoze ak by si ty alebo tvoje dieta nakazila ineho cloveka nebezpecnou nakazlivou chorobou a to este aj uplne vedome/kedze by si nepostupila ty alebo tvoje dieta povinne ockovanie proti tejto chorobe/ dopustila by si sa trestneho cinu vseobecneho ohrozovania a sirenia nakazlivej choroby.uvedomujes si to vobec? ze vedome by si nevahala nakazit inych ludi ?
a co sa tyka toho,co zanedbala podla tebe tvoja lekarka,tak zalovala si ju ? ci podala na nu staznost na urad pre dohlad nad lekarskou starostlivostou? ci len ju takto verejne obvinujes len tu na fore?
ja chapem tvoje pocity ako matky postihnuteho ci choreho dietata.ale prave casto takyto rodicia su velmi subjektivni a maju potrebu hladat vinnika za posatihnutie ci chorobu svojho dietata. preto sa ta pytam,ci si podnikla pravne kroky voci lekarke ci vyrobcovi vakciny a ci na svoje tvdenia mas padne dokazy? pretoze nic ti nebrani ak mas dokazy sa svojho prava sudnou cestou domoct. a bol by to precedens aj pre ostatnych rodicov.

katrinka8
16. máj 2013

@adsumus - kde sa maju obratit ludia nespokojni s alternativnou licbou? No predsa presne tam, kam aj ludia nespokojni sklasickou liecbou - na sud 😎 Kde tak asi? Kazdy obcan predsa moze dat podnet na policiu ci na sudne konanie. Jedine riziko je v tom, ze ked pochybi lekar, ktory A) poda nespravny liek a zanedba starostlivost a B) po kolapse v jeho ambulancii poskytne nespravnu prvu pomoc a pacient - dieta! nasledkom jeho neodborneho a nezodpovedneho konania umrie, lekar dostane pokarhanie a poslu ho na preskolenie prvej pomoci a nic ine sa mu nestane. Vid na neviemktorej strane v tejto diskusii uvedena brozurka s popisanymi pripadmi. Tak kde sa tu ma clovek dovolat tej zodpovednosti? Zodpovednost musi byt, ale na VSETKYCH stranach a rovnaka pre vsetkych.

lenka_da
16. máj 2013

@alice107 a coho sa bojis, ze by ta mohli NEockovani nakazit??? Ale ved ty a tvoja rodina ste urcite ockovani, tak sa ti predsa nemoze nic stat!!! 😀 Mimochodom, my sme tiez vsetci ockovani, pisala som v predoslom prispevku, ze som dokonca davala dcere ockovania nad ramec zakona, platila som ich z vlastneho vrecka... hlupana ☹ Howgh, skoda sa zapajat do debaty s ludmi, ktori nepouzivaju mozog.