icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

irenkask
21. máj 2013

@adsumus Ty si urobila veľkú chybu už na začiatku a neviem prečo si sa neporadila so svojim kmeňom alebo si sa nespýtala Dluholuckého, Urbančíkovej, Krištúfkovej a iným podobným tvojim idolom a poradcom.
Ak by to s tebou mienili ozaj dobre, doporučili by ti založiť tému s názvom
ŽIADÚCE ÚČINKY A POZITíVNE ÚČINKY PO APLIKÁCII POVINNÉHO OČKOVANIA U DETÍ A ÚSPECHY SLOVENSKÝCH IMUNIZÁTOROV .

V takto nazvanej téme by si si mohla bahniť aj s ostatnými každý deň a nemusela by si vysvetľovať nič o hliníku a podobne a doložila by si reálne príbehy a fotky rôznych šťastných rodín , detí, ich zdravotné záznamy oskenované a vysvetlila by si jednoducho ako nejaký vpich zachránil celú zemeguľu a podobne.
Takto sa ti to vymklo spod kontroly a už to nevrátiš.
Týmto chcem poďakovať pparaplíčkovej @natas4 za moje zviditeľnenie a dobre vypracovaný kádrový posudok, normálne keby som nevedela koľko máš rokov by som si myslela že si pracovala v bývalej eštébé tak dobre ti to ide.
Inak píše sa po slovensky oškrela si do krvi a nie do krvy. Odkukuj a napodobňuj vždy to lepšie, nie horšie. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 ;-
Menej ohovárať a viacej študovať , za paraplíčko sa neschováš. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

avokimada
21. máj 2013

@bubulka722 a najhoršie na tom je ,že milá pani doktorka nič z toho neprizná ani keby ju na škripci naťahovali-sme dopadli.a ešte horšie na tom je,že ja 50 ročná osoba,som o ničom z toho čo tu teraz riešime,nemala ani tušenia.keby moja dcéra nebola taká tvrdohlavá a nerozprávala mi o tom dookola(a musím priznať,išla mi niekedy poriadne na nervy) .no predsa dosiahla čo chcela-nakoniec som sa do toho všetkého tak zažrala až mi je z toho ,čo som sa všetko dozvedela poriadne zle.a keď si pomyslím na ten zákon čo chcú prijať-asi pojdu všetci mladí do basy-kôli tomu že si chránia svoje deti

natas4
21. máj 2013

@irenkask keby si si citala dalej moj status, tak by si sa docitala, ze som svoju chybu opravila...ake prizemne tu otvarat gramaticke okienko...gramatiku ovladam dost dobre, ale aj majster tesar sa obcas utne...ci ty si nikdy chybu nespravila?
A inak..vzdy bol moj sen pracovat v tajnej sluzbe 😀 😀 😀

irenkask
21. máj 2013

@natas4 Teraz by si sa mohla zamestnať na RÚVZ a súdiť a udávať rodičov, tak hor sa do toho, túžby si treba vždy splniť.
Alebo v evidencii rodičov ktorí nechcú očkovať svoje deti. Škoda ťa tu len tak sa virtuálne ponevierať a len sem tam do čohosi pichnúť 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
Kariéra ťa čaká bež aby ťa nepredbehli, lebo tu radi udávajú. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

natas4
21. máj 2013

@irenkask o moju pracu sa ty neboj, som spokojna...mne je sumafuk kto ockuje a neockuje, ja si hladim svojho...ja len nemam rada ludsku zlobu a fanatikov

ewca
21. máj 2013

@natas4 to nema nikto rad

ewca
21. máj 2013

@irenkask ja sa s radostou udam aj sama, len nech ma nikto nenti pichnut dcere mmr vakcinu (koniec koncov som ten papier aj podpisala, ale nikto ma nikam nepredvolal, ani odomna nechcel ziadnu pokutu...zrejme odovodnenie bolo dostatocne prevedcive)

irenkask
21. máj 2013

@natas4 Tak potom si v zlej téme, lebo už ten názov evokuje ako vyrývanie a výsmech tých čo majú veľmi zlé skúsenosti so zodpovednosťou za zdravotnícke úkony a prístup k pacientom ako takým.
A doslova provokuje tých ktorým bolo veľmi ublížené alebo ich deťom. Veľmi zlý názov témy
Vidíme a počujeme o tom každý deň pravidelne niekoľkokrát.
Ty zrejme nebudeš mať talent byť psychológom a preto ti môžu pripadať moje príspevky také aké nie sú.Je to preto že to neposudzuješ nestranne a objektívne, si priklonená na jednu stranu a to ti bráni v tom, aby si to videla nezaujato. 🙂 🙂 🙂

irenkask
21. máj 2013

@ewca Tak potom máš slabý pud sebazáchovy. 😀 😀 😀 😀 😀 😀
A to nepredvolanie skôr asi preto, že zabudli zrejme. Možno sa zobudia ešte 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

natas4
21. máj 2013

@ewca len tu je toho fanatizmu a zloby az prilis vela....mam priatelov co ockuju, aj co neockuju a vychadzame spolu velmi dobre...nemame problem diskutovat o ockovani a nikto nikoho neobvinuje, ze je zly rodic, pretoze sa rozhodol za alebo proti ockovaniu

ewca
21. máj 2013

@irenkask preco slaby pud sebazachovy? co by sme pre svoje deti neurobili, no nie? 🙂 ved nech ma predvolaju, s radostou im to s manzelom aj ustne vysvetlime...manzel povedal, ze by zaplatil aj vyssiu sumu, len aby tu sracku dcere nemusel pichnut....

ewca
21. máj 2013

@natas4 to s tebou uplne suhlasim...ako som uz aj autorke napsala, toto je velmi citliva a kontroverzna tema... aj radikalni provakcinisti ani antivakcinisti (to len citujem pojmy co boli v tejto diskusii pouzite) by mali respektovat rozhodnutie tej opacnej strany... a nevnucovat prilis nasilnou az agresivnou formou svoj nazor....

irenkask
21. máj 2013

@ewca To je otec zodpovedný teda, to je máloktorý klobúk dolu. 😎 😎 😎 😎

ewca
21. máj 2013

@irenkask ja sa priznam, mala som pochybnosti.... ja som sa bala aj ockovat, aj neockovat, keby som povedala, ze sa nebojim, ze mi dcera ochorie, tak by som klamala, ale strach z nezaducich ucinkov prevazil nad strachom z ochorenia... on v tom mal uplne jasno (nakolko hovoril s clovekom co robil pre farmafirmu a ten mu jednoznacne povedal, neockovat)

irenkask
21. máj 2013

@ewca Vieš, presviedčať o zodpovednosti zdravotníkov v dnešnej dobe ja považujem za výsmech.
Ak sa jedná o ich platy tak to áno.
Vieš, musí prísť aj búrka aby vysvitlo slniečko 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Je to bohužiaľ realita tejto pademokracie vo všetkom nielen v očkovaní a zodpovednosti.

natas4
21. máj 2013

@irenkask rozhodnuta stale nie som, ale mas pravdu, ze sa priklanam viac k jednej strane...byt presne v strede sa neda, kedze mam dieta a tato otazka sa ma dotyka...ALE...su tu uzivatelia , ktori maju iny nazor ako ja, diskutuju slusne, vecne, bez blbych a vyryvacnych poznamok a nemam proti nim nic, skor ich vitam, diskusia ma byt o dvoch stranach...vadi mi tvoj styl komunikacie...keby si komunikovala inym sposobom a nestekala, nekopala, neurazala, mozno by si dosiahla viac 😉

irenkask
21. máj 2013

@ewca Pochybovať je úplne prirodzená vec,aj váhať,ale nútiť pod hrozbou pokuty svojprávnych ľudí smrdí pokrytectvom a schovávať sa pritom za ušľachtilé ciele, no mne to nevonia.
Je to všetko len psychologická zbraň ktorá zaberá na ľudí ktorí majú nedostatočné informácie. Celý život sa učíme a život na tejto zemi nie je postavený na nijakej istote. Istota je len blud a nezaručuje ti nič.
Akurát teraz hovorili o ortuti že poškodzuje mozog, nervový systém a ešte neviem čo, že je toxická.
Ja si pred realitou nezatváram oči teda, ale učím sa stále. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

irenkask
21. máj 2013

@natas4 Ešte raz, to sa ti zdá lebo si zaujatá , lebo sú tu väčšie štekny, mne to nemusíš vysvetľovať, ja svoje viem a nemám nijaký cieľ niečo dosiahnuť fakt.
Toto je virtuálny život nie reálny a neprikladám mu nejakú dôležitosť, svoju misiu som splnila a je jeden fakt keď niečo neprežiješ na vlastnej koži ťažko sa to verí druhému, ale aspoň keď ktosi nevie tak nemá právo ak to neprežije čosi odporúčať a neodporúčať.
A ešte čosi, ten na koho strane si, ti nepripadá hoci šteká, kope, uráža ďaleko viac,ale to nevidíš a im to nevypisuješ, takže bohužiaľ tvoja objektivita známka 5***. Objektívne, seriózne úprimnosť za úprimnosť. 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

sissmiss
21. máj 2013

...stiahla sa...stavim sa ze dojde k zamknutiu temy na jej popud... Uz sa prilis zamotala....

irenkask
21. máj 2013

@sissmiss Zvolila nešťastný názov aby dosiahla cieľ, dosiahla opak. Ak dá na moju radu otvorí s tým názvom čo som jej v dobrom odporučila, fakt úprimne.

natas4
21. máj 2013

@irenkask uprimnost si cenim 😉 ale mylis sa 🙂 pekny vecer

mano5
21. máj 2013

@ewca Mumps som mal aj ja. Na ten si dokonca aj matne pamatam. Take zablesky - lezim v posteli u nasich v spalni s obviazanym hrdlom a este sa mi nieco mari o knihe Jessy James (pravdepodobne som uz vedel citat). Najskor som si chcel dat overit ten, ale z nejakeho dovodu mi to nechceli urobit. Volali az do bratislavy nejakej doktorke (neviem preco doktorke, ked som bol v labaku a vsetko som si platil), ze ci mi mozu urabit testy na protilatky na MUMPS. Ta sa krutila, ze naco to potrebujem, ze je to nepodstatne, ked tu chorobu nemam ... bla, bla... Ale potreboval som overit, ze to naozaj otestuju a 100% som si potom bol isty len kiahnami. Dalsiu chorobu som chcel osypky - to iste ako mumps. Tak reku dajte aspon rubeolu - tej sa nebranili.

sissmiss
21. máj 2013

pripomina mi tu lekarku co sa tak strasne strapinla...ako sa vola...taka komunistka...co radi stale ockovat, po neziaducich ucinkoch ockovat, predcasne narodene deti ockovat...spanikova? Tak nejako. Tiez strasne slaba logika, argumenty ako zo zakladnej skoly... Neverim ze je niekym platena, jedine ak so zamerom odvadzat pozornost od niecoho, inak si to neviem vysvetlit...

adsumus
autor
21. máj 2013

Myslím, že je to dosť vážna vec, ak sa tu celý čas ohánate nejakou príručkou o škodlivosti hliníka a pritom su v nej uvedené nepravdivé veci. Ak ako tvrdíte infuzie obsahuju hliník, môže to rodiča odradiť od ich užívania a to môže spôsobiť dieťaťu vážny zdravotný problém. Preto vás žiadam o vysvetlenie. Rovnako som stále nedostala odpoved na problém cca 20 násobného obsahu hliíka ako je potrebný na otravu a a ako je to vlastne s tou umrtnosťou, či teda stúpa po očkovaní ako tvrdí eleková alebo klesá ako to tu tvrdíte vy?

adsumus
autor
21. máj 2013

Som presvedčená, že téma je v poriadku, ale niečo iné tu škrípe a poriadne. Myslím, že mnoho ľudí nevedelo, že antivakcinisti nechcú a ani nenesú zodpovednosť za svoje rady. Ani to, že nemajú riešenie, namiesto očkovania, ak dieťa ochorie. V Austrálií ten zákon nakoniec prijali, musia niesť zodpovednosť za svoje rady a odporúčania,musia si zmeniť názov, pretože je zavádzajuci, momentálne podliehajú 4 vyšetrovaniam ich činnosti, prestali vydávať svoj časopis, ich predsedníčka odstúpila, bez udania dôvodu, medzitým stihla podať 3 udania na svojich kritikov, dve z nich už boli zamietnuté. Ale čo je najdôležitejšie Austrália naštartovala kampan na ochranu zdravia zaočkovaných detí. Volá sa No jab, no play a ak to vyjde materské centrá a školky budu mocť odmietnut nezaočkované deti v záujme ochrany zdravia ostatných. Budem informovať, ako sa im darí, zatiaľ sa zamýšľajme dalej nad informáciáami, ktorými nás tu bez ustania zasypávaju antivakcinisti zo Slovenska a uvidíme, čo sa ešte nového podozvedáme. Okrem toho v médiách na celom svete prebieha neustála kritika antivakcinistov, ktorých tie obvinuju zo šírenia infekčných ochorení. Pribudaju ľudia, ktorí ľutuju svoje rozhodnutie neočkovať a neváhajú o tom informovať. Ak zavrú túto tému určite nie na moju žiadosť, určite by som rada pokračovala v diskusii, ale priznávam, že neustále utoky mojím smerom znášam dosť zle a nie som schopná ani ochotná s nimi bojovať. držím vám všetkým palce pri rozhodovaní.

sissmiss
21. máj 2013

@adsumus napisala si tu, ze radsej ako dat zaockovat seba, si za ockovanie novorodencov. To je chore. Si hrozbou pre tie deti, z toho dovodu ze ako osoba ktora nema platne ockovania, mozes sirit nakazu. A co viac. Ak by si bola ockovana, podla slov veducej uradu verejneho zdravotnictva, niektore choroby prebiehaju bezpriznakovo, a teda nevies ze si chora- chodis medzi ludi, roznasas nakazu....co tie deti ktore nemozu byt zaockovane? Nehanbis sa? Si nositelka ochoreni, ale seba odmietas vystavit riziku ockovania? Nemas platne ockovania. Ako si napisala par stran dozadu. Ako sa s tym chces vyrovnat? Ako neockovana, lebo ty si neockovana, sama si to napisala, si hrozbou, ak sa zaockujes, tiez budes nebezpecna. Na to su zakony. Co s tym mienis spravit?
Napisala si ze infuzie obsahuju hlinik. Mne je jedno odkial si to vzala, zodpovedaj sa za to co tu pises, je to tvoja informacia, tebou podana. Ako to je s tymi infuziami? Napisala si ci nam nevadi ze hlinik je v infuziach. Ries si to, nepchaj hlavu do piesku ze ty to mas neviem odkial.

irenkask
21. máj 2013

@sissmiss
@mano5
@avokimada Napriek tomu, že zakladateľka témy diskutuje sama so sebou a nepriniesla doteraz ani jeden dôkaz o zodpovednosti slovenských lekárov, ja prinášam ďalší dôkaz o ich bezhraničnej a bezkonkurenčnej nezodpovednosti.
Tu čítajte všetky zodpovedné matky

SPOVEĎ MATKY. Môj Adamko je po pôrode v Trnave kóme
Dnes 11:06
Zdroj: noviny.sk
zdieľať:veľkosť písma
TRNAVA - Na Gynekologicko-pôrodníckej klinike v trnavskej nemocnici došlo k závažným komplikáciám pri pôrode malého chlapčeka. Mladá žena prišla do pôrodnice porodiť svoje druhé dieťa. Zdravá mamička mala odporúčaný pôrod cisárskym rezom. Vedenie kliniky sa však rozhodlo pre klasický pôrod. Stav novorodeného Adamka je po narodení fatálny.

Pôrod sa nečakane skomplikoval

"Primár po vyšetrení povedal, aj napriek mojim upozorneniam, že nebude sekcia a idem rodiť na sálu spontánne" hovorí čerstvá dvojnásobná mamička Elena K.

Spontánny pôrod mladá mamička však nezvládla. V kritickom okamihu, keď žena dieťa nevytlačila ani pri radikálnej pomoci prítomných lekárov, pôrodník predsa len vykonal cisársky rez. Od piatkovej noci je dieťa podľa tvrdení rodičov a príbuzných vo fatálnom stave. "Aj na Kramáre nás pustili, boli veľmi ochotní, ďakujeme im ale nepotešili nás," povedal starý otec.

Rodičia chcú odpovede

"Hospitalizovali sme novorodenca vo veľmi vážnom zdravotnom stave, v súčastnosti je v starostlivosti lekárov na jednotke intenzívnej starostlivosti," potvrdila Dana Kamenická, hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava. "Z Bratislavy nám volali, že chlapec je v zlom stave a bolo by dobré keby sme tam išli za ním, nemali sme čas dlho čakať," dodal so slzami v očiach strýko malého Adamka.

Pani Elena s manželom chce jasné odpovede na zásadné otázky. Prečo sa jej bezproblémové tehotenstvo, skončilo na gynekologickej klinike v Trnave ťažkým pôrodom, po ktorom je jej dieťa v kritickom stave. Prečo odporúčanú sekciu jej ošetrujúcim lekárom, miestny primár zmenil na spontánny pôrod. A prečo príjazd sanitky, ktorá mala po kritickom pôrode jej malého chlapčeka okamžite previesť na špecializované oddelenie do Bratislavy, trval údajne extrémne dlho. Podľa slov príbuzných, viac ako dve a pol hodiny.

Rodičia podali trestné oznámenie

"Na základe prijatého trestného oznámenia, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci pre prečin ublíženia na zdraví," povedala Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. Stanovisko nemocnice je zatiaľ strohé: "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti uvedenej pacientke, je predmetom vnútornej kontroly FN Trnava, ktorú vykonáva kontrolná skupina zriadená riaditeľom FN Trnava."

"Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pobočka Trnava, prijala dnes podnet na prešetrenie správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientke," dodala Soňa Valášiková, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Stavte sa so mnou že bieli zmrdi budú zase zbavení zodpovednosti lebo nikdy nijakú nemali. 😝 😝 😝 😝 😝 😝

sorciera24
21. máj 2013

@adsumus nie tema nie je v poriadku, pretoze, ty si ju sice nazvala zodpovednost za odporucania v zdravotnej starostlivosti (ale myslela si tym neockujucich....aspon, keby si ty nezavadzala)....chcela si to takto zaobalit? no vysla si z toho ako hus..... a pokial viem, nezeijem v Australii, vyjadrujme sa k tomu, co je tu...... ano, nebudem niest zodpovednost za nikoho rozhodnutie, je to proti logike a proti slob. volbe a zodpovednosti a kzdy mudry clovek, s aspon stredosklskym vzdelanim tomu rozumie a tak kona.....(ale zas nechcem urazit tych, kt. maju nizsie vzdelanie a tento pojem nepoznaju....)....ale potom by sa k tomu nemali vyjadrovat.....a halvne nevypichovat veci, kt. sa len hodia...... (a pribuda aj ludi, kt. lutuju rozhodnutie, ze zaockovali......a tiez na niekoho rady a podla teba uplne dokazane vedecke studie tomu nasvedcuju....akurat, ze tam uz zodpovednost chyba....)....nikdy to nepochopis, adsumus...... (uz mam z tvojich vyrokov a vyhovoriek dost....)......som unavena z prace a idem sa radsej venovat muzovi;) (mozno by to prospelo aj tebe....ci ina praca ako tu vysedavat alebo trosku rozptylenia...... orgazmus by ta mozno trosku uvolnil.....)......cau, mam prijemnejsie veci na robote ako ty....... 😎

ewca
21. máj 2013

@irenkask samozrejme, ze nikto nebude niest zodpovednost...ako vzdy...rovnako ako pri amoskinej krsnej, kroa umiera na rakovinu, lebo lekar jej rok predpisoval kvapky na zaludok bez toho aby ju poslal na riadne vysetrenia, teraz sa jej uz neda pomoct (teda klasickou medicinou)... a ten tiez nebude niest zodpovednost

irenkask
21. máj 2013

@ewca Načo, veď ľudí je dosť na to aby ich zachraňovali a sú fakt trápni s tým zvyšovaním platov.
Mali prísť s tým od koho majú byť tie peniaze aby sme vedeli kto je s ich prácou spokojný. Ten nech ich podporí.
Ona nabáda druhých ale prečo neuverejní nejaký ďakovný list ktorý poslala vakcinacistom za ich prácu a nech založí nejakú finančnú zbierku ako naše hnutie pre našeho Gurua .
Zase tu predvádza teoretické klamstvo a virtuálnu oddanosť za zodpovednosť ale svoje klamstvá nepodporuje nijakým konkrétnym činom a snaží sa im akurát podhodiť cudzích a cudzie deti, to sa mi veru nepáči a slušný človek dokazuje svojimi konkrétnymi činmi nielen okecávaním. Je mi z toho do plaču. ☹ ☹ ☹ ☹