Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@jarhal No gratulujem, vy ste jednoducho geneticky výnimoční a ostatní čo majú po očkovaní NU sú len nejaké mutácie ľudí, ktoré treba fašisticky vykynožiť. Upozorňujem, nekrič hop, kým nepreskočíš! Hlavne absolvuj všetky preventívky u bielej mafie aby si mala 100% istotu...
@adsumus Vysvetli mi prosím ako sa za pár dní vyšplhalo 11-násobné prekročenie hliníka vo vakcínach na 20-násobné. Jediný čo tu šíri bludy si ty. Si chorá alebo zaplatená????????????, toť ďalšia otázka, na ktorú si mi doteraz neodpovedala. Inak čo sa týka môjho rozhovoru s pediatričkou, tak ja môžem odprisahať (čo zvyčajne nerobím), že je to naozaj pravda. Ale zvykli sme si, že ty vyvrátiš všetko čo sa ti nehodí.
@avokimada Čo si tu napísala za seba? Či si prišla iba kopať ďalej za svoju misaha???? ...alebo misaha🙂
Ak máš nejaké pripomienky k moderovaniu skupiny "Povinné očkovanie a jeho zmysel" https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/ rieš tam a nie tu, podebatujeme, dobre?🙂 Ale hlavne budeš musieť zjemniť spôsoby🙂
Inak mám pár sránd, na ktorých sa viem aj opakovane zabaviť😀 Takže dá sa....
Neviem, prečo majú AV stále nutkanie porovnávať svetom uznaný demokratický systém na Slovensku s Hitlerovským režimom. Toto už nie je iba o urážke a arogancii. Mňa osobne to uráža. Demokracia sa buduje roky, je naivné myslieť si, že za pár desaťročí budeme tam, kde sa k tomu dopracovávali pár storočí.
Fakt by ma zaujímalo, prečo ste takí agresívni☹
@kvieta lenze tu na sk sa situacia zhorsuje, ak by sa postupne zlepsovala, tak dobre, vidime dakde horizont a smerujeme tam. Ale rozbiehaju sa tu komunisticke obmedzenia, ludia su obmedzovani na slobode a robi sa to pomaly a potichu a hlavne rozkuskovane a sme tak rozbiti ze nam nedochadza ze dnes sa obmedzenie tyka tych co cestuju, ze budu musiet hlasit pobyt, tak nech necestuju, stale je dost velka skupina tych ktorym to bude jedno, lebo sedia doma, potom je pripravovany zakon o sis, nebude sis, ale urad civilneho spravodajstva, odbornici hovoria ze je to naformulovane tak vseobecne, ze to dava moznosti zakonne pouzit vsetko so ma tajna sluzba k dispozicii a moc bude v rukach premiera. Zaludok sa mi obracia ked si predstavujem suvislosti a moznosti... Ano, niekto si povie ze jeho sa to netyka, je to jedno, ved vediem cestny zivot, a ked ma niekto chce odpocuvat, sledovat, nech si tak robi, nic na mna nikto nema. Ale niektori si este pamataju dobu kedy stacilo byt len nepohodlnym, ci mat nieco co chcel dakto iny, prostriedky boli k dispozicii a boli vyuzivane. Takze pozor. Dalsia vec, zbrane a sloboda. Eu sa chysta sprisnovat legalnu drzbu zbrani, co je velky krok k neslobode. Kazdy diktator sa snazil odzbrojit lud, aby mal stadecko s ktorym si bude robit co chce. Netrapia ich nelegalne zbrane, ale legalne. Napr v anglicku na to doteraz doplacaju, stupli im trestne ciny s nozom ci nelegalnymi zbranami, niekolkonasobne, po zavedeni zakazu, lebo slusny clovek nema pri sebe noz ci pistol a je jasnym cielom, tercom. Takze opatrenia sa ukazali ako totalne prepadaky a vela ludi to stalo zivot, ale vsetko je v poradecku. Ale vsak co nas po zbraniach, ved ked JA ju mat nechcem, nech su taki aj ini ludia, zbrane su zle, fuj fuj.
Opakujem, keby sa to tu postupne zlepsovalo, ale prave naopak, zhorsuje sa to tu, pomaly sa utahuje slucka a kedze je to vzdy len cast stada, ostatni sa prizeraju na zufalcov, ktorych sa to tyka, a casto zahoria spravodlivym hnevom, tak im treba, co maju co cestovat, co maju co chciet mat zbran, co maju co chciet mat vlastny nazor, a teraz, co maju co chciet rozhodovat o svojich detoch... Ozaj, zakon ze kazde dieta musi ist do spadovej skoly je ok? To zatial asi nepreslo, ale pripravene to bolo. Co na tom, ze jazykova skola je pre moje nadane dieta lepsia volba a ja si ho budem vozit denne 30 km, nasa vec? Nie, stat rozhodne. Keby ta stat nutil neockovat, bolo by to ok? A nechysta sa uvolnenie zakona, ale sprisnenie, nahlasovanie na socialku, ruvz, co doteraz nebolo ok, ale stat to zmieta...vymozitelnost prava horsia a horsia, tazko je cloveku ked sa rozhliadne okolo seba. Teraz vam to mozno hra do karat, ale co ak sa aj vy ocitnete v nejakej neziaducej skupine pre ktoru budu platit nezmyselne obmedzenia, pokuty, a rozhodovat budu o tom ludia, ktori hovoria ze hlinik sa da vycikat, ze ked dostanes dve vakciny naraz, tak hlinik z nich sa nescitava, lebo jedna je do nohy a druha je do ruky, ci ze predcasne narodene deti sa musia ockovat este prisnejsie a najlepsie na vsetko, a encefalicky plac neexistuje. Teraz budu brat rodinne pridavky rodinam, ktore lepsie zarabaju a kedze to priznavaju a davaju do systemu podstatne viac nez ti z minimalnej mzdy, tak ti nebudu mat narok na pridavky....spravodlive asi len pre toho kto tolko nezaraba, ale co tie deti? Rozdiel medzi dietatom a dietatom? Je to ok len ked si na jednej strane, ale postupne sa to kuskuje a deli na mnohe a mnohe skupiny a vzdy je niekto dotknuty viac a niekto menej....ale postupne sa to bude tykat vsetkych.
@sissmiss To, že máme takú vládu akú máme , za to si môžeme sami. Musí sa "vystriedať" veľa generácií pri volebných urnách, také 3-4 min., aby Slováci pochopili, že sociálne istoty im tu nedá nikto, môže im ich iba sľúbiť. Nebudem rozoberať politickú situáciu u nás, v mnohom sa s Tebou zhodnem, vlastne skoro vo všetkom.
Ale nehnevaj sa na mňa, ak mám iný názor na slušnosť, ak sa mi nepáči, ako sa tu prezentujú svoje názory a ak tu pár ľudí virtuálne napľuje do očí každému, kto tu napíše, že očkuje. Toto je dôvod, prečo to stále sledujem, nie to, že mi niekto platí za príspevky. Nakoniec, nejako extra neprispievam, tak by som si veľa nezarobila🙂
Akákoľvek smutná a zlá životná skúsenosť nedáva ľuďom právo na to, aby jednali tak, ako tu poniektorí jednajú. Ja som empatická, tiež nemám na ružiach ustlané a tiež som si niečo odžila, okrem pekných chvíľ boli aj veľmi smutné, ale nezatrpkla som voči všetkým, ktorí majú čo i len radi inú farbu ako ja. Ale asi zbytočne je fakt čosi písať, čudujem sa aj adsumus, že má ešte nervy, pretože naozaj nie je platená nikým, naozaj dieťa má a na rozdiel odo mňa je za slobodu v očkovaní a naozaj jej ide iba o to, aby ukázala ľuďom, ktorí sa tejto a iných diskusií zúčastňujú iba pasívne, že existuje aj to B, ktoré AV nepovedia.
Je mi niekedy veľmi ťažko, keď čítam niektoré príspevky, nechápem, kde sa v ľuďoch berie toľká zloba a nenávisť.
@kvieta
Ja sa ale nestazujem na vladnucu stranu, ci nehladam dovody preco su tam....vyhrali volby. Len som reagovala na tvoju cast prispevku o tom ze ta sloboda a demokracia pride...nepride, nejdeme tam, nejdeme k tomu, ideme odtial a aj eu ide odtial...
Mne sa tiez nepaci vyjadrovanie niektorych ludi...ani nadavanie, osocovanie, ale je to pomerne vzajomne, by som povedala ze na oboch stranach, akurat ze ak sa niekto posmieva rodicovi ktoreho dieta ma nasledky po ockovani, to je viac ako hyenizmus, myslim ze to je kus horsie ako povedat bodaj by si ty nikdy nemala nasledky, a nevidela trpiet svoje deti, alebo ak by si to zazila hovorila by si inak, alebo chod do riti. Adsumus tu predostiera temy a ked sa zapoji niekto kto jej da otazku na ktoru nevie odpovedat v sulade so svojou vierou, tak sa zacne ohanat tym ze ju niekto uraza, pritom mnohe jej vyroky su tiez viac alebo menej urazajuce. Pytala som sa jej vela otazok, asi tri krat som jej to skopirovala, ziadna odpoved, ale prekruti to co pisala predtym, snazi sa to prisposobit si...Chapem ze nema jasno, ze vela veci nevie, ale toto nie je sutaz o lajky, alebo o to ci si sama pred sebou obhajim tu svoju pravdu. Jedna vec je nazor, ina vec je chciet aby aj ostatni verili tomu co ja, aj ked fakty su ine. A ak je niekto proti mne, tak sa tvarim ublizene?
Chcem sa ta spytat, ked pises ze nie si za slobodu v ockovani, neockovani.
Ak je neockovane dieta chore, zostane doma, lieci sa. Nenakazi inych. Ak je ockovane, zaskrt unho prebieha bezpriznakovo (zdroj uvz). Ide medzi ludi, siri zaskrt. U ockovanych prebieha bezpriznakovo (zdrziavam sa ironie) narazi na neockovaneho, podla uvz je to tak strasne infekcne, ze ochorie kazdy kto s tym pride do kontaktu... Takze ockovany realne ohrozuje neockovaneho. Tak je to teda podla uvz. Kto je teda pre koho hrozbou?
Je nejaka oblast ktorej rozumies? Viac ako vacsina ludi v tvojom okoli, mas nejakeho konicka napriklad? Venujes sa niecomu roky o com mas vela info, skusenosti, prax? A su v tvojom okoli ludia co objavili ameriku prave dnes a su najmudrejsi na svete?
Ten trapny plagatik co sem adsumus dala..."studujem letaky farma firiem a chodim na ich skolenia do tatier a preto som odbornik na ockovanie" Ha ha, velice vtipne. Ale- mne je neprijemne, ked si takto robi srandu z pediatrov, lebo su aj poriadni a poctivi, slusni medzi nimi.
@sissmiss Čo sa týka záškrtu, hrozbou je podľa mňa ten, kto je náchylnejší dostať tú chorobu, pretože sa stane aj jej šíriteľom. A rizikovou skupinou sú tu neočkovaní, keďže tam je takmer 100% pravdepodobnosť, že pri styku s chorobou ju dostane.
Je mi jasné, že so mnou súhlasiť nebude z vás nikto, nebudem túto tému ďalej rozvíjať, aj konkrétne k tejto ? je na MK v diskusiách popísaného dosť, nebudem sa opakovať.
Čo sa týka slobodnej voľby: Vzhľadom na uvedomelosť nášho obyvateľstva, jeho skladbu, ekonomickú situáciu si myslím, že sme nedospeli do štádia, kedy je čas hovoriť o dobrovoľnom očkovaní. Nemám k tomu viac čo dodať.
Mám tiež samozrejme svoje záujmy. Poznám ľudí, ktorí si o sebe myslia, že sú najmúdrejší na svete, no nevyhľadávam ich a netrávim s nimi svoj voľný čas, nie sú mojimi priateľmi.
Nikdy som si srandu z rodičov a ich chorých detí nerobila, nepriala nikomu nič zlé.
Medicínu chápem ako vedu, ktorá súvisí s chémiou, fyzikou, biológiou... Keďže každý človek je jedinečný, nie vždy je úspech medicíny pri liečení, prevencii zaručený. No nebudem preto nadávať na lekárov, že sú fašisti v bielych plášťoch, vrahovia a pod., pretože chápem, že nie sú všemohúci. Tiež poznám samozrejme aj dobrých, priemerných a aj nie práve odborníkov (jemne povedané) ale dnes si lekára môžeš vybrať, aj keď samozrejme tá voľba je často podmienená mnohými faktormi, na 1.mieste sú peniaze. Ale tá možnosť výberu tu stále je.
Ja osobne sa necítim nejako obmedzovaná, diskriminovaná, chápem, že v každej spoločnosti existovali a musia existovať nejaké pravidlá, anarchia nie je systém, ktorému by som dala zelenú.
Každý by mal niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie. A taktiež by mali za svoje rozhodnutie ovplyvňovať verejnosť aj zakladatelia internetových stránok, ktorí tú stránku založili za účelom navádzania na priestupok - neočkovať, ktorí poskytujú neúplné informácie práve v tak závažnej problematike ako je očkovanie, pretože to už nie je voľná debata na kávičke.
A ani k tomu nemám už čo viac povedať, v kocke je to všetko, polemizovať viac nebudem.
@kvieta to, ci si clenkou nejakej skupiny ktora je obmedzovana som sa pytala len preto, zeby si lepsie chapala ake to je ked ti niekto upiera slobodu. O tom ze sme tam este nedospeli....Tu sa nezhodneme. Asi nemame rovnaku definiciu slobody lebo ty potom spominas anarchiu. Nie tak chapem slobodu ja. Zodpovednost je neoddelitelna sucast slobody.
K zaskrtu si sa celkom nevyjadrila, napisala si relativne dlhy prispevok, ale o tomto sa ti uz nechce pisat...este som nevidela zeby na to niekto odpovedal inde. Ako to ze nezaockovani nemaju zaskrt kedze ti ockovani ho prenasaju? 😲 A je to vysoko infekcne a kedze ockovani nevedia ze ho maju, roznasaju ho nevedomky dalej. Inak to je trosku proti zodpovednosti...ak si zaockovana, zaskrt u teba prebieha bezpriznakovo a roznasas ho dalej...to je mozno aj pravne napadnutelne, ockovanie sposobuje nezodpovedne konanie.
Prave som inak mala takmer dvojhodinovy telefonat s kamaratkou medickou a hovori mi ine veci z prednasok ako nasa pediatricka 😉 Uz sa tesim na dalsie prednasky co mi posle, si pocitam
@kvieta Doporučujem ti teda sťažovať sa priamo u Asmiry, ktorá má MK na starosti, keď máš taký silný pocit nespravodlivosti - pretože dáva priestor nielen témam o ne/očkovaní, ale aj o alternatívnej medicíne, rodičia si tu radia, čo a ako, keď sa stane dieťaťu úraz, ako riešiť rozne paragrafy, matky si tu radia, ako schudnúť, ako cvičiť a stravovať sa bez toho, aby navzájom poznali svoj zdravotný stav,a tak ďalej, a tak ďalej.
Doteraz mi zakladateľka témy neodpovedala, kde hľadať zodpovednosť v internetových poradniach, v ktorých posobia vyhlásení slovenskí proočkovací pediatri (platení farmafirmami), ktorí nemajú ani toľko slušnosti dať si na stránku nejaké upozornenie, že je vhodné sa poradiť hlavne s pediatrom, keďže oni radia len očkovať, očkovať, očkovať aj po kŕčoch, epilepsii, ekzémoch, alergiách, to všetko nevadí, hlavné je očkovať až do nemoty. Tak možno mi odpovieš ty.
@nae Už si si dosštudovala tematiku rakoviny, očkovania a vitamínových doplnkov? Netrápi vás ani trošičku, že podľa výskumov, vitamínové doplnky zvyšujú riziko rakoviny u detičiek? A že na vaších stránkach sa to len tak hemží ich predajom?
A k tvojej otázke, tam je urad pre dohlad nad zdravotnou starostivosťou, ak sa ti nepáči postup lekárov. Kde sa majú ísť sťažovať tí, ktorým sa nepáči postup šarlatánov?
@adsumus Na rozdiel od teba sa starám o deti, domácnosť a psa. Študujem si kedy chcem a čo chcem. O rakovine vieš len to, čo ti niekto napíše, tak nerýp. Neviem, čo tu machruješ, keď sem na vyžiadanie dávaš aj tak len štúdie, ktoré ani poriadne nečítaš, pretože ti ich akurát niekto doporučí (nie si ich schopná ani si ich vyhľadať?). Štúdie očkovaných s očkovanými si možeš dať zarámovať, to ma nezaujíma.
A keď ťa trápi predaj vitamínových doplnkov, tak tiež niečo predávaj a nezáviď. Dúfam, že už si zažalovala aj sieť dm drogerie za predaj najlepšieho vitamínu C na trhu. Budú mať z teba radosť, možno ti z ľútosti pošlú aj nejaké zľavové kupóny (obklady na hlavu, čaj proti stresu apod.).
@nae Ja ked niečo chcem vedieť, tak sa pýtam, aj vás som sa pýtala, ale odporučili ste ma na psychiatriu a že mi maju zobrať dieťa, som sa dozvedela. Ale s lekármi ja mám dobré skúsenosti, ešte ma nikto neodmietol informovať, o tom čo ma zaujímalo. Aj zápory si predstav ti povedia a niekedy, čuduj sa svet, ani neodporučia očkovanie. Vy už ste niekmu odporučili? Napr. pri besnote? Ci ani to? Necháte na prírodu, zacéčkujete,telonatelo, či sviečočky pozapaľujete?
Ja som sa dnes zúčasnila zaujímavej besedy o očkovaní, keďže bola organizovaná kresťanským amterským centrom padali tam i otázky etické, boli tam rodičia pro i proti očkovací. Beseda veľmi zaujímavá, nikto si z nikoho posmech nerobil.
Tu nejde o to, kto očkuje a kto nie,a le o spôsob prezentovania názoru. 😉
@adsumus Zodpovednosť právnu má každý z nás. Ak máš problém s konkrténtym šarlatánom, kľudne ho žaluj, náš právny systém ti to umožňuje. Rovnako môžeš postupovať voči každému, u koho máš pocit, že ti ublížil, či ťa ohrozuje.
Ale rozhodovať sa za seba musí každý z nás. Rovnako sa i my rozhodujeme, ktorému lekárovi veriť budeme a ktorému nie.Je to naše slobodné rozhodnutie, za ktoré si nesieme násldeky sami.
Ja som sa rozhodla neočkovať slobodne, ty si sa rozhodla slobodne očkovať.
Vitamínové prípravky svojim deťom nedávam, rovnako ako sa snažím eliminivať všetky možné negatívne vplyvy na ich zdravie. Napríklad i preto nie sú očkované.
@adsumus No zjavne máš medzeri vo fungovaní právneho systému. To že niekto napíše, že nepreberá zodpovednosť za prípadné škody či problémy, predsa nikoho nezbavuje zodpovednosti. Trošku si naštuduj a možno prídeš na to, že táto téma je trošku mimo. Opakujem, čo ti povie každý právnik. Každý je i právne zodpovedný za svoje konanie. Žalovať môžeš, je na tebe dôkazné bremeno. Rovnako je to i v prípade lekárov. Tiež sa často môžeme sťažovať na lampárni. Tak naše pozície sú úplne totožné. Opakujem vymožiteľnosť práva a práca či nezaujatosť našich súdov je už úplne iná otázka.
Ale zodpovednosť má každý, ja , ty lekár i šarlatán.Stačí žalovať.
@adsumus Ja som sa ťa tiež veľa vecí pýtala, ale tvoja cesta je radšej neodpovedať, ako si priznať, že niečo nevieš alebo že niečo nefunguje. Alebo nebodaj že by mal niekto iný okrem teba a náčelníčky pravdu.
Trochu si sa zasekla v tom používaní výrazu "vy" - máš pravdu, to už je paranoja, psychiater by pomohol.
Ja osobne som doporučila akurát lepšiu alternatívu k očkovacej látke, ako je štandard, možeš mi zapísať na black list malé bezvýznamné plus.
p.s. tebe už nepomože ani sviečočka. Škoda zápalky.
@adsumus Opýtaj sa ich. A ty veríš všetkému, čo sa kde píše? Či žaluješ susedu, ak ti poradí zlý recept na koláč? Máš rozum, riaď sa ním. Každý človek by to tak mal robiť. Nazbierať si info, rozhodnúť sa a náslden nikoho neobviňovať za svoje rozhodnutie. Žaluj koho chceš, je to tvoje právo. Neviem, aké iné špeciálne ešte potrebuješ. Veď aj u lekára podpisuješ informovaný súhlas, to ti ale neberie právo sa súdiť, ak máš pochybnosti.
@abbey1 Príklad dám, niekto sa rozhodne, že inzulín v skutočnosti deťom ubližuje, psychopat, ktorý má dosť penazí, aby si zaplatil billboardy a ten to dá vytlačiť po celom Slovensku(a maličkými písmenami napíše, že to je len jeho názor a za škody zodpovednosť nepreberá). Má alebo nemá zodpovednosť za smrt detí, ktorých rodičia sa rozhodnu, že prestanu dávať deťom inzulín?

@adsumus Ozaj a ktorýže výzkum alebo dôkaz máš na to, že neuroblastóm väčšinou zistili v bruchu a nie po narodení , ktorý vedec to dokázal, nie povedal. Lebo na slovensku taký prípad nepoznám, poznám len stovky detí čo ho dostali po povinnom očkovaní. Väčšina je síce očkovaná ale už pod zemou tak ako chlapček @abbey.
To sú mi samé zázračné náhody .