Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus a preco len v pripade pandemie? to, co je za logiku? to akoze inokedy ich nakazit nemozes? ci ako?
@sorciera24 Platíš pokutu keď nedáš odporúčané očkovania? Tak prečo tu stále točíte to isté dookola?
@kvieta ja sa nebavim teraz o pokute, ale o zodpovednosti.....(o tom je tato tema...) (reagovala som na adsumusin prispevok z 11.42).....takze enviem, preco reagujes, ekd nevies na co reagujem ja a co tym myslim....
@sorciera24 Pozri ešte raz, ja zákony netvorím a neviem, prečo je šírenie niektorých chorob ošetrené zákonom a niektorých nie, asi sa všetky choroby nedajú zachytiť, ani jednoducho ošetriť očkovaním. Neviem, chod sa spýtať do parlamentu.
@adsumus no pekne si sa vyfarbila, cize ked nejake dieta zomrie napr. na osypky musi sa brat zodpovednsot, ak zomrie na chripku, tak nie (hmmm.....)...inak vypisem tie choroby z tej vyhlasky....AIDS, besnota, botulizmus, čierny kašeľ, meningokoková meningitída, mor, kiahne (variola vera), prenosná detská obrna, salmonelóza, šarlach, tetanus, tuberkulóza, brušný týfus, záškrt alebo žltá zimnica .....naozaj si proti vsetkemu ty alebo tvoje dieta ockvoane? myslim, ze nie;)
@jarhal K tvojmu agresívnemu príspevku šťastná babka čo si sama spravila vnúča len toľko,chytro metlu medzi nohy a polietaj si ako tá spomínaná striga čo ju stále spomínaš, natrite si vaše rapiny na ksichte holtovým krémom čo máte dôsledky po vakcinácii a pripravte sa na vakcinácie,šup šup už ste zameškali BCG vakcínu.
Ako to informujete očkovacie komando?
Po tom ťuťu muťu sa ti definitívne odkrvil mozog, takže nemáš sa čím chváliť, vieme čo si a čo si bola zač..............................
bam bam bam
@sorciera24 Súvisí to s tým, zámerne som tak kládla otázku, lebo inak asi nepochopíte rozdiel medzi chorobami, proti ktorým sa očkuje povinne a proti ktorým je očkovanie odporúčané. Očkovací kalendár je zostavený asi vzhľadom na závažnosť ochorení, ich výskyt, zameraný na rizikovú skupinu atď. Takže neviem, prečo tak reaguješ, keď nerozumieš, na čo som reagovala a čo som tým ja myslela...
@kvieta ja tomu rozumiem, ale stale som sa vyjadrovala k adsumusinmu prispevku o tej jej slavnej zodpovednosti (lebo ona tomu pojmu nerozumie) a ja sa fakt teraz vyjadrujem tomu pojmu......lebo zjavne jej moralne hodnoty a jej moralna zodpovednost je v inych dimenziach (v tych kt. jej vyhovuju.....a to sa mi nepaci...)
@sorciera24 Ok, keď tomu rozumieš, ale tak vyzeralo to tak, že nie, prepáč. Preto som reagovala. Predsa len je rozdiel medzi chrípkou a osýpkami napr...
@itwasajoke K tvojmu príspevku len toľko, že si zabudla menovať za prvé tie hlavné rýpačky , je ich asi sedem a potom môžeš objektívne posudzovať. Nečítala si si pozorne všetko ,aby si mohla vyriecť takýto súd a potom vznikajú nedorozumenia.
Jednoducho jeden musí podľa teba strpieť všetko a nesmie sa ani brániť.Potom to aj tak na slovensku vyzerá.
Na to zabudni moja že si každý dá srať na hlavu donekonečna.A ešte raz, ak chceš byť sudca a rozhodca buď objektívna a ako si kritická k nám buď ku všetkým. Pa. S tou jarholou súhlasím, tam si bola skutočne objektívna. Plus pre teba.
@kvieta ano, je, ale preto som uviedla rovnaky koniec (obe mozu skoncit smrtou....keby sa tak stalo, tak by ta aspon moralna zodpovednost mala byt rovnaka, nie?)
@sorciera24 Moje morálne dimenzie, nech ťa netrápia, plne súhlasím s tým, čo napísala @kvieta. Ja som rada, že šírenie chorôb je ošetrené zákonom, tak ako je, som so súčastným stavom spokojná, ak ty máš potrebu zahrnuť do toho aj chrípku, daj návrh do parlamentu, možno ti to niekto vysvetlí, prečo to je tak ako to je.Prečítaj si zadanie témy, je o zodpovednosť za to, čo hlásajú antivakcinisti.
@irenkask aj tak ta mam rada .... 😀
.. to ze som stastna a mam rodinu? ..nie je na tom nic agresivne..jedine tvoja reakcia..asi zavidis....?
ale ze nie som ti tak lahostajna a sliedis po mne? ano lebo inak by si nebola sla v skupine mamiciek ktore riesia 2.mesacne babetka..!!!!! a ze rapiny?
ak si taka zbehla vo vakcinach ..uslo ti ze 2-mesacne nie su ockovane?
potnicky maju normalne vsetky deti a je to bezne... si zabudla?alebo uz ti hrabe ?
. ano poradila som im aby si natreli holtovym kremom potnicky...
je to zle ze som mila na ostatne?
tebe uz nic nepomoze ..a
ani tutu ani mutu --sak nemas s kym vsak? amozno aj z toho ta tvoja agresivita...
mozno ti treba pozicat metlu medzi nohy...
ale ja ta sklamem ja ju nemam..
ze ta admini nekopnu do ...
ale vedia co robia...
potrebuju tu taku....domyslite si dufam ze som nikoho neurazila...
@adsumus ved ma ani netrapia, je mi ajsne,a ke je tvoje moralne stanovisko, ale potom tu nehalsaj o enjakej zodpovednosti (lebo to s tym suvisi) a opat si neodpovedala na otazku, kukni na vsetky tie choroby, kt. mozes sirit a nie si proti nim ockvoana...aaach, jo, koncim, idem sa venovat rodine a muzovi.....mam aj tebe nejakeho zohnat? 😝
@jarhal Akože, BCG vakcínu už si mala dať,aj keď nie je povinná, pretože podľa humus si nezodpovedná pretože ohrozuješ tuberou svoje deti,svojich mŕtvych rodičov,svoje vnúča,susedov.
To aká si nezodpovedná, mali by ťa zavrieť a vnúčadieťa ti zobrať ,lebo si nebezpečná matkababka.
Ani nespi, lebo tubera z ukrajiny je už u teba v byte a čaká na vakcínu.
Tie tvoje falošné kecy o očkovaní si zase poprela pretože nič neočkuješ. Už ste mali mať aj rotavírusy za sebou, to ako rešpektuješ svoju šéfku.
A svoje hysterické výlevy či ma máš rada si nechaj pre svojich blízkych nezaujímajú ma tvoje schizofrenické vyznania.
@sorciera24 Bez nejakej irónie teraz.... netreba porovnávať neporovnateľné podľa mňa, pretože treba fakt brať na vedomie závažnosť ochorenia, komlikácie, ktoré môžu nastať pri týchto ochoreniach a dopad na zdravie a život.
Ak mi suseda povie, že daj pri horúčke citrón na zápästie a ten ale nepômôže zbiť horúčku, tak ju nezažalujem samozrejme. Nebudem žalovať ani vás, čo ste proti očku, ak sa tu rozšíri epidémia - nejaká... Ale ak štát zahrnul na základe niečoho niektoré ochorenia do povinného očkovania, neočkovanie trestá ako priestupok pokutou, tak potom by aj tích, čo verejne NAVÁDZAJÚ na spáchanie tohto priestupku by mal nejako primäť k zodpovednosti za to a to bez ohľadu na to, či dôjde alebo nedôjde k epidémii.
Je rozdiel poukazovať na nedostatky a je rozdiel navádzať ľudí neočkovať, teda páchať priestupky.
@kvieta ja enviem, aj niekto verejne navadza pachat priestupok? (mozno je par takch, ale teda za seba poviem, ze ja som teda nikomu este nepovedala, ze neockuj, skor vysvetlujem a odpovedam ludom, preco ja neockujem, co ma k tomu viedlo,a le ze rozhodnut sa predsa musi kazdy sam)......vies, ludia navadzaju an rozne priestupky, mozu ti povedat, chod rychlejsie autom, ved, co, alebo prejdi cez zel. priecestie, kde je to zakazane, vsetko su to priestupky,a le preboha, je na rozhodnuti kazdeho cloveka ako sa rozhodne a preto on nesie za svoje konanie zodpovednost......no, sorry, keby mne niekto povedal, slapni nato, ukradni v Lidli cokoladu alebo rozbi susedovi plot, ci neockuj, to uz by som co za dement musela byt,a by som to hned a na jeho "radu" urobila....... myslim, ze naozaj dolezite je si uvedomit ten pojem zodpovednost, elbo sa tu s nim naraba a ako vidim, ludia mu vobec nerozumeju....
@sorciera24 No, je ale na zamyslenie odkaz, ktorý sa tu objavuje veľmi často: Ak nechceš očkovať, kontaktuj..., pridá Ťa do skupiny a tam Ti poradia, ako postupovať. Či si také niečo nezaregistrovala? A toto už podľa mňa nie je ako debata so susedou v štýle "daj citrón", alebo my dve medzi sebou vrámci pokeci, kto má aké skúsenosti s očkom. Ja som tiež niekoľko mamičiek s pochybnosťami odkázala na očko centrá, aby ak je dôvod - nepriaznivý zdravotný stav, využili legálnu možnosť, ako sa vyhnúť pokute.
Aj túto tému som takto pochopila, len každý ju pochopil všelijako a využil na kadečo.
@irenkask Myslim, ze uz si sa snazila dost v tejto teme. Venuj svoje usilie radsej niekomu, kto to potrebuje a oceni. Skoda drat klavesnicu - je uz tiez v tejto teme koncim, uz som sem dal dost odkazov pre ludi, ktori o to stoja si to precitaju. V pondelok mi pride kniha od Kotoka, tak budem venovat cas niecomu rozumnemu - citaniu knih.
@avokimada uz ked sme pri tych fotkach tu tvoju by som si stiahla byt tebou po tychto prispevkoch 😎
@avokimada a uz ma nevolaj nebudem reagovat nech budu tvoje pripevky ako kolvek stavnate a urazlive 😅
@itwasajoke ja nemám prečo mazať fotku-nikto ti nekáže na ňu čumieť
@itwasajoke a neprekrúcaj-ja som nevedela že existuješ-ty otrava-nepchaj sa kde ťa nechcú-riaditeľka-howg
@itwasajoke ak chceš môžeš si tú moju fotku stiahnuť-keď inak nedáš 🙂

@sorciera24 Ja zákony nevymýšľam, nato sú ľudia, čo tomu rozumejú. V prípade pandémie chrípky, nemám absolutne žiadny problém dať sa zaočkovať, aby som chránila aj také dilina ako sa objavujú v tejto diskusii.