icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

greenline
20. jún 2013

@adsumus ..a ja ti môžem odpovedať vždy iba za seba. nie som súčasťou nejakej organizovanej skupiny ktorá by zastávala jednotné stratégie k vyjadrovaniu sa ohľadne zdravia. mám doma deti tak ako aj ty a MK je portál určený rodičom. tak ako sa tu slobodne vyjadruješ ty, vyjadrujem sa tu slobodne aj ja.. ale ty máš evidentne problém s opačnými názormi a ten problém nebude faktického charakteru, keďže som ti tu moje tvrdenia normálne podložila ale emocionálne proste nevieš prijať to, že niekto môže mať opačný názor ako ty a že ním nikomu neškodí, pretože tu netliacham veci iba tak do vetra alebo veci, ktoré som si práve "vygooglila" na nete. pekný deň myslím že diskusia s tebou dospela do bodu, kedy už nebude v ničom konštruktívna 🙂

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline Môžeš prosím ťa uviesť, kde píšem hluposti, že niekto ohrozuje svoje dieťa tým, že ho pri čiernom kašli nelieči atb, ale C vitamínom? To ty tu tvrdíš, že je to prospešné a ja o tom pochybujem, aby bolo jasné.

greenline
20. jún 2013

@adsumus tvoj príspevok zo 16.06. o 15:58 (predchádzal mu príspevok o nejakej mastičke proti rakovine ktorá leptá kožu):

"Toto je spôsob, ktorý uvádzajú AV ako liečiť čierny kašeľ u maličkých bábätiek. Ziadne antibiotiká, žiadna liečba v nemocnici, zvýšiť príjem vitamínu C a čakať na zmilovanie Božie."

tento príspevok si uviedla bez toho, aby tu aktuálne prebiehala o čiernom kašli a jeho liečbe akákoľvek diskusia a niekto tu niekoho "nahováral" na liečbu vit C pri čiernom kašli alebo odhováral od liečby antibiotikami. keďže viem už dlhšiu dobu o tom, že konkrétne pri čk sú antibiotiká neúčinné ale naopak, podávanie vitamínu C ochorenie podľa dostupných poznatkov skracuje, dovolila som si zareagovať na tvoje ničím nepodložené (iba emóciami) tvrdenie a konkrétne tamtú vetu, ktorú som sem teraz skopírovala. vidím aj v iných diskusiách, že tému čierneho kašľa vyťahuješ veľmi často bez toho, aby si mala faktické znalosti o spôsobe šírenia tohoto ochorenia, jeho liečbe atď. pričom iných vyzývaš na zodpovednosť, sama tu vypisuješ o čiernom kašli mýty.

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline Tvrdiť, že atb sú neúčinné je príliš odvážne a ty ako odborníčka na čierny kašeľ by si to mala vedieť. Osobitne v začiatkoch ochorenia a osobitne u malých bábätiek, kde môžu zabrániť napr. zápalu pľúc, ktorý sa môže pridružiť, ale nech je ako chce-jednoznačne bábätko s čierným kašľom patrí do rúk lekárov. Pred rokom tu bol taký prípad, že nezaočkované bábätko s čierným kašľom rodičia liečili homeopatikami, ale našťastie sa aj tak dostalo do nemocnice, kde mu pomohli.To, že vitamín C môže skrátiť chorobu je len tvoj sen z rajskej záhrady v lužnom lese. To aké dalšie dopady môže mať na zdravie a to osobitne na zdravie malého bábätka sa ti ale ani nesníva.

greenline
20. jún 2013

@adsumus "To, že vitamín C môže skrátiť chorobu je len tvoj sen z rajskej záhrady v lužnom lese." ? asi dochádzajú argumenty že? podchytiť čierny kašeľ v začiatkoch ochorenia je takmer nemožné ale áno, máš pravdu, atb sú účinné ak sa podajú ešte pred objavením klinických prejavov čierneho kašľa ak je už osoba nakazená.

greenline
20. jún 2013

@adsumus môj sen z lužného lesa v rajskej záhrade (či v rajskej záhrade z lužného lesa?) snívali aj niektorí vedci ktorí skúmali vplyv vitamínu C na priebeh septického šoku spôsobeného endotoxínmi (zjednodušene vedľajšie produkty rôznych baktérií otravujúce organizmus). ak ti nestačili pilotné štúdie konkrétne na pacientoch s čiernym kašľom ktorým bol podávaný vit C, možno morské prasiatka obmekčia tvoj skepticizmus:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9350041 :
Injection of guinea pigs with a single dose of Escherichia coli lipopolysaccharide (3.2 mg/100 g) induces a reversible endotoxic shock that was evaluated by measuring plasma glucose levels and aspartate aminotransferase activity at 24 h after lipopolysaccharide injection. The hypoglycaemia and the increase in plasma aminotransferase activity observed, correlated with the alterations found during the recovery phase of endotoxic shock. When lipid peroxidation and some antioxidant systems were measured in lungs from treated animals, we only found differences in ascorbic acid content, that was decreased by 50%. Lipopolysaccharide treatment results in a depression of pulmonary phosphatidylcholine synthesis, that correlates with the surfactant deficiencies associated with respiratory illnesses in septic shock. Guinea pigs fed on a diet with a low content in ascorbic acid were more sensitive to endotoxin. In these animals we found no detectable levels of ascorbic acid in lung, whereas both vitamin E lung levels and pulmonary phosphatidylcholine synthesis were significantly decreased. Our results point out the significance of ascorbic acid in the protection against oxidative lung injury associated to endotoxaemia, and validate our shock model for further studies on the mechanisms of this pathological condition.

alebo na ľuďoch: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12234948 (High doses of vitamin C reverse Escherichia coli endotoxin-induced hyporeactivity to acetylcholine in the human forearm.)

hm.. takže ak nedostatok vit C vytvára v tele také podmienky, za ktorých otravu endotoxínmi telo zvláda ťažšie, nebude minimálne "rozumné" zvýšiť počas takéhoto ochorenia dávky vit C (aj pri čiernom kašli produkuje B pertussis endotoxíny)? a ak ochorenie, resp. "otrava endotoxínmi" zvyšuje spotrebu vit C oproti normálnemu stavu organizmu, nebude to preto, lebo vit C zohráva pri infekčnom ochorení nejakú špecifickú úlohu?

pilotné štúdie som ti už spomínala hneď v prvom príspevku som ti dala aj link na jednu ktorá bola uverejnená v CMAJ (takže žiadne lužné lesy) 🙂 . tu sú screenshoty z ďalších dvoch.
zato ty si mi tu nedala jediný odkaz na štúdiu alebo ktorá by sa zaoberala efektom vit C na priebeh čierneho kašľa a dospela by k záverom, že vit C nemá žiadny vplyv, alebo že dokonca spôsobuje pacientom liečeným vit C na čierny kašeľ ťažkosti, prevyšujúce problémy spojené so samotným ochorením.

adsumus
autor
20. jún 2013

Žiadne morské svinky môj skepticizmus neobmäkčia,nakoľko nadmerné užívanie vitamínu C má ako účinok úbytok viatmínu B12 a vstrebávanie medi a to sú látky pre organizmus potrebné, hlavne na nervy. Ak tieto okolnosti nebudú dostatočne preskúmané a vyriešené, považujem to za hazardérstvo nahrádzať klasickú liečbu antibiotikami vitamínom C, osobitne, čo sa kojencov týka. A pýtam sa znova, máme preskúmané ako vplýva nadmerné užívanie vitamínu C na ľudský organizmus, na všetky reakcie, ktoré v nom prebiehajú? Nevieme. Ale zato vieme, že v spojení s chromom môže dokonca vyprovokovať nádorové bujnenie, bežne v pitnej vode sa vyskytuje. Ináč, celkom nič nemám proti vitamínu C z rajskej záhrady, nielen v Lužnom lese, v prírodnej podobe, tak ako to robili naši starí rodičia na prázdninách-jablko do ruky a nech ťa do večera nevidím. 😉

greenline
20. jún 2013

@adsumus máš potvrdené, že dočasné - terapeutické užívanie vysokých dávok vitamínu C (napríklad pri otrave endotoxínmi) spôsobuje tebou popísané problémy? aj keby mala liečba vitC v prípade otravy endotoxínmi tebou popisované nežiaduce účinky /čo nikto nepotvrdil/ benefity ako napríklad záchrana života, vysoko prevyšujú dočasnú stratu stopových prvkov a minerálov, ktoré je v tele možné doplniť. vieš o tom že sa v súčasnosti robí výskum v tejto oblasti (prevencia bakteriálnej sepse vysokými dávkami vit C) a uvažuje sa o tomto spôsobe liečby ako o vhodnom pre malé bábatká, onkologických pacientov a pod. ktorí nemôžu byť liečení inak?
zaujímavé, že na rozdiel od teba si vedci nemyslia, že by terapeutické podanie aj vysokých dávok vit C mohlo spôsobiť problémy:
Physicians caring for patients with sepsis may soon have a new safe and cost-effective treatment for this life-threatening illness. Research led by Dr. Karel Tyml and his colleagues at The University of Western Ontario and Lawson Health Research Institute have found that vitamin C can not only prevent the onset of sepsis, but can reverse the disease.

The potential benefit of this treatment is substantial. "Vitamin C is cheap and safe. Previous studies have shown that it can be injected intravenously into patients with no side effects," says Dr. Tyml. "It has the potential to significantly improve the outcome of sepsis patients world-wide. This could be especially beneficially in developing countries where sepsis is more common and expensive treatments are not affordable."
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/10...

jablko je fajn, kedykoľvek počas roka. ak si však akútne infekčne chorá, telo spotrebúva oveľa viac vitC ako si schopná prijať z jablka.

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline Veľmi dobre vieš, že tých štúdií o vitamíne C je bárskoľko, niekde pomáha, niekde nič nerieši a niekedy aj škodí, tak my radšej ostaneme pri jablku.

greenline
20. jún 2013

@adsumus no neviem práveže. ak si natrafila na takú, ktorá vykázala, že terapeutické dočasné podávanie vysokých dávok vit C škodí, kľudne ju sem skopíruj. ani atb neberieš každý deň, zabili by ťa ale keď budeš vážne chorá a pomôžu ti, tak si ich vezmeš aj napriek nepriaznivým účinkom.

adsumus
autor
20. jún 2013

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21507551 Ziadny benefit, stačí, napíš si na tej stránke high doses of vitamin C a môžeš študovať aj desať rokov.

adsumus
autor
20. jún 2013

A ešte jedna o rakovine prsníka, ženy, ktoré užívali nadmerne vitamín c mali viac.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21029507

greenline
20. jún 2013

@adsumus ale to čo si mi sem dala nie je skúmanie krátkodobého používania ako som pochopila ale dlhodobého a v niektorých prípadoch bez dodržania určitých zásad. jedna štúdia je "in - vitro" druhá iba popisuje ako užívať vitamíny bezpečne.
pričom som nepísala o dlhodobom a preventívnom užívaní vysokých dávok proti chronickým ochoreniam. použitie vitamínu ako lieku v prípade infekčného ochorenia a jeho preventívne dlhodobé užívanie sú dve rozdielne veci 🙂 o dlhodobé užívanie som sa nikdy nezaujímala, vitamíny takto neužívam a ani nikomu som ich nikdy užívať takto neodporúčala.

adsumus
autor
20. jún 2013

@greenline A ty vieš poskytnúť študiu, ktorá preukázala, že môjmu bábätku za nijakých okolností nadmerné užívanie vitamínu C nemôže uškodiť?

petot
20. jún 2013

@adsumus Ten úbytok vitamínu B-12kvôli vitamínu C je starý mýtus. Je to už dávno vyvrátené, vzniklo to na základe chybných laboratórnych meraní.

petot
20. jún 2013

@adsumus Hmm, čo to tu dnes zase máme... pokusy v skúmavke, zmätený pokec pri kávičke a populačná štúdia ktorá nevie rozlíšiť medzi príčinou a následkom (a aspoňže to sama priznáva). To sú dôkazy o nebezpečnosti vitamínu C.

Robíš si srandu?

adsumus
autor
20. jún 2013

@petot A dostaneme aj študiu o jeho bezpečnosti pre malé bábetička?

nae
20. jún 2013

@adsumus Keď malým bábetičkám neškodia podľa teba stovky miligramov až gram hliníka vo vakcínkach, tak im neškodí ani akákoľvek dávka vitamínu C, zmier sa s tým 😉

adsumus
autor
21. jún 2013

@nae To sa mýliš, to nielen podľa mna, malým bábätičkám hliník vo vakcínach neškodí, na to existuje 70 rokov používania, kontroly a vedeckého skúmania. Nato, že nadmerné užívanie umelého vitamínu C, nemôže detom uškodiť, neexistuje nič. V neposlednom rade netreba zabúdať, že ku každej infekčnej chorobe sa môže pridružiť aj taká okolnosť ako sa to stalo aj tomuto chlapčekovi, že dostal ku kašľu aj zápal pľúc a tu naozaj odmietanie antibiotickej liečby môže mať smrteľný následok. Odpručam pozrieť si aj rzhovor s jeho mamou, aká nebezpečná jeho choroba je.

Osman Chandab-Melbourne, Austrália.
Osman má 7 týždňov a je práve jeden týždeň po očkovaní proti čiernemu kašľu, ale nákaza ho dostihla skôr. Teraz je beznádejne chorý, s pridruženou komplikáciou -zápalom pľúc, Osman potrebuje podporu dýchania 24 hodín za deň. Jeho kašeľ je hlboký, vytrvalý a trýznivý. Nie je žiadna liečba čierneho kašľa, antibiotiká iba zastavia šírenie infekcie. Z 250 bábätiek hospitalizovaných s čierným kašľom v Austrálií v roku 2010, jedno umrelo.
Výpoveď jeho mamy.
http://www.sbs.com.au/ondemand/video/2658003558...

sirinka
21. jún 2013

Normalne nechapem, ze vitamin C sa da zohnat v akomkolvek mnozstve bez predpisu, kedze vraj nikto nedokazal, ze nie je nebezepecny... Uf, az som sa spotila..

mimi
21. jún 2013

@adsumus jedna moja rodinna znama je vystudovana farmaceuticka a pred nedavnom mi vravela o ucinnosti vit. C, pacienti si ho nechavaju do zily pichat a lekari radsej mlcia, nechcu to priznat 😝

adsumus
autor
21. jún 2013

@mimi Bavíme sa o článku, ktorý som našla na Av stránke. V ktorom antivakcinisti uvádzajú postup ako sa dá doma postarať o malé bábätko s čiernym kašľom.Napr. tu http://www.slobodavockovani.sk/news/liecba-cier.... A mna zaujíma, či je preskúmané ako bude 3 mesačné podávanie umeleho vitamínu C pôsobiť na malé bábätko, skôr ako by som sa začala riadiť tými pokynmi. Nešla s dieťaťom do nemocnice, starala sa o neho doma atd. Ako budem vedieť, či sa mu k tomu kašľu nepridružil zápal pľúc a jeho stav sa nezhorší tak, že bude potrebovať kyslíkové prístroje? To sú veľmi vážne veci. Dočítala som sa a tak sa pýtam.

kaja73
21. jún 2013

@adsumus cecko podane ustne , babatku asi na cierny kasel moc nepomoze-mozno trochu nieco zmierni-netusim- -ale nezvysi sa jeho hladina v plazme na pozadovanu hodnotu--na to treba davky podat intravenozne-takze babatko musi ist aj tak k lekarovi na infuzky 😉 teda nie domaca liecba,ale nemocnicna s venoznym ceckom-to by som volila ako prvu moznost ja-ak by sa to stalo mojmu babatku
Hovorim za seba,nie za akukolvek skupinu-nie som clenom ziadnej -aby si ma chapala

A take atb maju ovela viac vedlasich ucinkov ako by cisto teoreticky mohlo mat cecko a davaju sa aj novorodencovi aj babatkam-takze nechapem tu tvoju paniku z cecka 😕

A na hlinik ? - ta studia co hovori ze je bezpecny, je robena na myslim 2 kralikoch-to je pre mna nedostacujuce na akekolvek zavery ,alebo tie teoreticke matematicke hokus pokusy-to nie je v mojom pohlade dokaz nicoho 😲 a uz vobec nie bezpecnosti hlinika pre babatka.
Sorry.

adsumus
autor
21. jún 2013

@kaja73 Podomácky tam radia, že máme liečiť a udržovať hladinu vitamínu C vysoko. Nepíšu, že ako presne, to máme urobiť. A ty máš nejaké informácie o tom, že umelé cečko nemôže nijakým spôsobom bábätku ublížiť? Najmä ak ho užíva nejaké 3 mesiace. Napr. taká Ph rovnováha organizmu, či nebude narušená alebo, či sa nenaruší vstrebávanie iných minerálov a vitamínov, aký vplyv má nadmerné užívanie na krvotorbu. Poznáme vôbec nejaké deti, ktoré si týmto postupom prešli a vieme aký to malo na nich dopad?

lujza123
21. jún 2013

Alternativna liecba je podvod, bylinky su dobre akurat tak na caj, farmaceutickemu priemyslu ide len a len o ludske dobro, nase dane idu len na spravne veci, korupcia neexzistuje, politici niesu nastrceny panaci a neposluchaju nikoho v pozadi, media su objektivne, hypoteky su vzdy vyhodne a geneticky modifikovane potraviny su ludstvo prospesne lebo setria farmarom pracu. TAK.

adsumus
autor
21. jún 2013

Tuná napr. 12 ročná dievčinka došla do nemocnice s akútnou pankreatitídou a lekári určili ako najpravdepodobnejšiu príčinu asi 80 vitamínových doplnkov, ktoré jej mama privliekla v nákupnej taške. matka ju nimi liečila asi 4 roky, liečila jej napr. chronickú boreliozu, ktorá ani neexistuje. Aj ked tento príbeh znie možno zvláštne, nie je atká nezvyčajná. Rodičia bežne nosia deti do nemocníc s množstvom alternatívnych elixírov a očakáavjú, že lekári im ich počas pobytu budú podávať. Príbeh tohto dievčatka ilustruje vážnu, ale málo známu skutočnosť-negatívneho dopadu alternatívnej liečby na zdravie detí. Alternatívna medicína je $34 billion obchod ročne.

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/...

mimi
21. jún 2013

@adsumus po pravde, necitam to tu cele, nemam na to cas a vit.C by som sa neobavala, skor predavkovania vit.D, kedze niektori pediatri doporucuju vsetky mozne vitaminy, multivitaminy a na ich kombinaciu a predavkovanie ani nemyslia, vlastna skusenost, preto si to vsetko kontrolujem sama 😉 No ale s chorobami zatial nemame problemy, teda moje najmladsie babo, nema v sebe ziadne vakciny, je predcasne narodena a v rodine len oci otvaraju aku ma imunitu v porovnani s detmi na termin narodenymi, plne ockovanymi. Neizolujem ju, neda sa, lebo mam este jedno dieta, ktore nosi domov vsetky choroby... nejdem to dalej rozvijat 😉

adsumus
autor
21. jún 2013

@mimi To poznám z detstva, moje staršia sestra tiež všetky choroby a ja ani kiahne som od nej nedostala, celkom nič až do puberty. Ale my sme obe očkované. Tam boli nejaké výskumy za posledné roky, že výskyt rakoviny vyšší u ľudí, ktorí udávajú užívanie vitamínových doplnkov, tak preto sa pýtam, či to nemôže byť pre bábätká nebezpečné. Ja som za to, že všetko s mierom a mierou. 😉 Tak vám veľa zdaru prajem.