Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@greenline Mrzí ma, čo si o mne napísala, pretože ja sa ti v žiadnom prípade nevysmievam, ani ťa z ničoho neobvinujem tiež verím svojej pediatričke, tiež sa niekedy opieram o bylinky a dobre rozumiem tomu, že sa ľudia snažia hľadať alternatívne spôsoby liečenia seba aj svojich detí a myslím si, že to je v poriadku. Lenže, bohužiaľ, niekedy sa stáva, že niektorí ľudia majú sklon na tejto snahe parazitovať a preto si myslím, že by bolo pre každého len prínosom, ak by sa stanovili podmienky. Tak aby nedochádzalo k takým prípadom ako je smrt toho chlapčeka. Dakujem za debatu, dosť som sa naučila.
@aristka k prípadu @jerryjanka, ktorú si obvinila, že sama svojmu dieťaťu spôsobila zdravotné komplikácie po očkovaní
Postvakcinační poliomyelitida se nověji označuje jako poliomyelitida související s očkováním (vaccine associated paralytic polio-VAPP). Jde o horečnaté onemocnění provázené chabými parézami, které svým charakterem připomínají poliomyelitidu a přetrvávají nejméně 60 dnů. Onemocnění postihuje očkovance mezi 4.-30. dnem a jeho kontakty až do 75. dne po aplikaci očkovací látky. K onemocnění dochází velmi vzácně a jeho incidence se odhaduje 1 na 2,4 miliónů očkovacích dávek. Postvakcinační poliomyelitida vzniká především u osob s poruchou imunity zejména humorální, a to častěji po prvé dávce vakcíny než po revakcinaci. Ze stolice postižených osob se izoluje vakcinální kmen polioviru. Imunní osoby vylučují vakcinální virus po očkování pouze několik dnů, ale vnímaví jedinci po dobu několika týdnů a u imunodeficitních jedinců může být virus vylučován stolicí i déle než 6 měsíců. Prevencí vzniku postvakcinační poliomyelitidy je důsledné dodržování kontraindikací očkování. Vakcína nesmí být podána osobám s imunodeficiencí (včetně nemocných léčených imunosupresivy) a ani lidem, kteří žijí ve společné domácnosti s osobou trpící poruchou imunitního systému.
Autor: Doc. MUDr. Jiří Vaništa, CSc.,
Katedra infekčních nemocí IPVZ a 1. infekční klinika, 2. LF UK, FN Na Bulovce, Praha.
Více zde: http://www.polio.cz/news/vanista/
@bettypo Tu sa píše, že táto skutočnosť o ktorej píšeš, nastáva po užití orálnej vakcíny proti poliu a preto sa začala používať, inaktivovaná vakcína, tú dostávajú aj naše deti. To dieťa bolo očkované orálnou alebo inaktivovanou vakcínou?
@adsumus cisto nahodou sa nasla takyto odkaz, to je pekne ze si nasla hned nieco co to vyvracia. Clanok je z 2010, cesky,autor tuto skutocnost nespomina, pricom je asi kazdemu jasne ze sa lyzickova vakcina nepouziva. Skor nez niekomu napisem to vlastne bolo ... porozmyslam a nastudujem si ci je nieco take mozne aspon hypoteticky. Tolko k mojmu prispevku urcenemu aristke. Prepac nemam cas citat tvoje odkazy. Mam male dieta ktore vyzaduje vela pozornosti
@bettypo nehovoriac o tom ,že každý rodič je poučený ,že ak má po vakcinácii dieťa teplotu nad 39 stupňov rovno smer špitál a mamička to úplne ignorovala ,dokonca nechala malú v teplote vyše 39 bez akéhokoľvek zrážania až na 40 dala chladenie,kde už dochádza k celkovému prehriatiu dieťaťa ....takže s týmto na mňa nechoď ,,,ak by reagovala ako mal určite by neboli také škody ako mala malinká....alebo by neboli žiadne....
@aristka nechcem byt sprosta, ale nie kazdy leakr postupuje tak ako pises.....nam nikdy nepovedala lekarka, ze pri teplote 39 mam ist do nemocnice...... sa tu tvarite, ze zastupujete vsetkych leakrov, no bohuzial tak to nie je, keby to tak bolo, tak sa tu tolki nestazujem,e.....
@sorciera24 tak vymeň lekára ,ale pri konkrétnej maminke ,lebo hovoríme o konkrétnej ...som sa jej pýtala či bola poučená ako postupovať a či to tak robila...jej odpovede si prečítaj....a ja nezastupujem žiadnych lekárov,len viem čo takéto akože malichernosti ako teplota vedia narobiť....
@sorciera24 Čítala si si zadanie temy? Som ti tam napísala ako sa postupuje, ked si nespokojná s konaním lekára. Treba riešiť dôrazne každý jeden prípad, ked máš pocit, že môže byť ohrozené zdravie tvojho dieťaťa. Ako mu pomôžeš, že budeš vypisovať na fore? Načo je to dobré?
Ale, pristúpme k jadru veci témy, do ktorej usilovne prispievaš. Kde sa majú ísť sťažovať takí ľudia, čo majú dojem, že zdravie ich dieťaťa ohrozil šarlatán svojimi radami? Aký je tvoj názor na mieru zodpovednosti? Nesú? Nenesú? A žiadne modely, prosím.
@adsumus ty uz mas aj sklerozu tusim.....ja neviem, co mas za skolu,ale citanie s porozumenim ti fakt nejde....kazdy si je zodpovedny za svoje konanie sam....chapes, sam.......preto ti nepomoze, ze sa budes stazovat na sude, na policii, na lamparni, ci na lekara, ci na sarlatana......jedno ako druhe...... ale moznost mas, ak si myslis, ze ti ublizil nejaky sarlatan podaj trestne oznamenie na policii......a presne viem, ze ta tam za to vysmeju a nik ta riesit nebude....lebo zodpovedna si si za svoje rozhodnitua a konania sama....... (inak som tu tak 3 tzydne nebola na roydiel od teba......ja mam fat na robote aj ine veci a ako vravim, mohla bz si venovat cas aj tz dostuvaniu aspon strednej a uy bz si to davno pochopila....*)......
@aristka uz som vymenila......len tazko povedat, ci by ma tato poucila (pri tejto uy som neockovala...)....ta predtym to ale rozhodne nerobila.......( a nie je jedina...)..... o teplote nemusis ani vaviet, uyila som si s teplotou po ockovani ine peripetie....ale to je uy o inom....
@aristka ty keby si riadne čitala by si taketo kravoviny nemohla vyplodiť ja som nikde nenapisala že som teplotu nezražala - pisala som o uplne inej teplote kedy mala teploty napriklad pri kiahnach a vtedy som nesťahovala - tie 40tky som predstav si sťahovala - a to aj chemicky aj fyziologicky. Si presne taká osoba na aké ani nemám pomenovanie - ja som si spôsobila problemy svojho dieťaťa sama. Vieš čo chod do ....ti. A radšej sa už nevyjadruj ked o tom vieš velké... nič.
@sorciera24 prepač som sa preklikla omylom na teba prepisala som to
Ja by som fakt navrhla aby boli ludia v case dovrsenia dospelosti testovani ci vobec mozu byt oznaceni za svojpravnych, jeden za druhym, potom ich vsetkych ocipovat, nahodit do systemu a na zaklade toho im dovolit prijimat vlastne rozhodnutia... Iba tym, ktory budu dost silny, niest za nich aj zodpovednost, zaroven ich ciny poctivo monitorovat a v pripade potreby rychlo zakrocit... V pripade vyhodnotenia opakujucich sa nespravnych rozhodnuti, zrusit svojpravnost....
@jerryjanka vie š a o tomto to celé je celá táto vaša diskusia ,ak niečo napíšem ,napíšem tak ako to bolo a nepretáčam ,povedal si konkrétny problém,ja som povedala ako si riešila teplotu..odpoveď si prečítaj,tak prosím si uvedom čo píšeš,lebo ak aj lekárom keď horí podáš takéto irelevantné fakty darmo tu budeš na nich horekovať ako ti pokazili dieťa a po druhé je jedno o akú chorobu ide lebo toto čo sa ti stalo sa môže stať aj pri inej chorobe ak sa niečo zanedbá alebo liečime podľa seba,ja som nie tá čo súdi,je to tvoje dieťa a ty si rodič takže tvoja zodpovednosť,len ak sa pripojíš do takejto diskusie daj relevantné fakty..lebo za chvíľu bude pretočené tj.fajty, všetko....
@bettypo to ,že sa niekto zapojí do takejto diskusie a má akože problém má dať aj pravdivé fakty..to že sa to tu celé pretáča ma úplne spochybňuje o tom ako to vôbec bolo....a je mi to lúto lebo to končí zas útokom na osobu len preto,že na niečo upozorní...nikto nie je neomylný a každý chce pre to svoje dieťa dobre a preto dúfa ,že všetko robí správne ,ale aj tak sa stane chyba alebo sa dlho čaká a sú problémy,ale to neznamená ,že je niekdo zlý rodič pokiaľ včas vyhľadá pomoc,ale často to včas je neskoro a sú následky a potom je na vine zdravotníctvo..preto si myslím ,že v prvom rade ohľadom zdravia dieťa ťa je dobrý lekár a komunikácia s ním a nie na modrom koňovi....
ja som nič nedavala zmazať a ani nepretačam fakty - najdi mi ten prispevok kde pišem že som pri tej vakcinovej teplote nedala nič. su to len tvoje bludy v hlave. no coment. Lahko sa píšu kraviny ked si ludia potom spätne neprečítajú ako to naozaj bolo. No fakt nemám slov. Tu fakt končím lebo sa tu len opakujú stále tie isté scenáre a hlúposti. Bojovať proti povinnosti očkovať však budem aj nadalej. A nedovolím aby mojim deťom ublížili ludia ako chodia sem - pseudolekári - ktorí svoju prácu berú ako fajn zárobok, žiadne poslanie, prísaha, snaha pomôcť. ved nejde o nich ani o ich deti. ale o ich plné peňaženky.
Dovolím si uviesť zdroj odkilaľ môžu načerepať rodičia informácie ako ostupovať pri teplote aj s radou, či je 40 potrebné riešiť u lekára alebo nie.Upozornujem, že ja by som nikdy svoje dieťa, NIKDY, za žiadnych okolností nenechala v 40,5°C teplotách bel lekárskej starostlivosti ani pol dna, nieto ešte tri.
Teploty do 40,5 °C nie sú dôvodom na paniku, pokiaľ ich nesprevádza zvracanie, problémy s dýchaním či niekoľko-dňový kašeľ, a zároveň ak netrvajú dlhšie než tri dni (72 hodín). Drvivá väčšina prirodzených horúčok skončí bez „liečenia“ do 3 dní, častokrát do 1 dňa, čo je aj mojou osobnou skúsenosťou u vlastných detí.
@sorciera24 No tvoje názory sú to velice pokrokové(kukala si tajomsvo?), ale ako mi vysvetlíš, že antivakcinistom v Austrálií bolo nariadené, že majú stiahnúť zo svojej internetovej ponuky mastičku, o ktorej tam píšu, že je liekom na rakovinu a pritom môže v skutočnosti poleptať pokožku? A čo? Nič dalej si to tam predávajú plus DVD za 20 dolárov ako bojovať s rakovinou. Tak sa skús vžiť do zúfaleho človeka, ktorý hľadá liek na svoju chorobu, kúpi si antivakcinistický elixír a nielen, že sa nevylieči, ale ešte si aj poleptá pokožku, čiže problém na vyše. A predstav si, zákony v zahraničí takých ľudí chránia.
http://www.abc.net.au/news/2013-06-21/anti-vacc...
Podotýkam, že nereagujem, čo napísala, že som sklerotická a nemám ani strednú školu. Čo ja osobne síce nepovažujem za urážku, ale v diskusii normálnych ľudí, by to tak mohlo vyzerať.
@adsumus no comment k tebe...mne je jasne, ze som ta neurazila, hadam nikto by sa za pravdu neurazil......nie tajomstvo, ale tento pojem mam rozobraty v 70stranovej praci, zlatko (ked ty anpises nejaku pracu, mozme sa o tom relevantne bavit, nakolko to nie su len moje naozy, ale nazoty mnohych filozofov, socilogov, politologov....no co ti budem pisat........) zazila som ludi chorych na rakovinu, kt. bolo odporucane kadeco, ale oni verili lekarom a chemoterapii a tak aj dopadli..... (mozno ekby vyskusali neico ine, mohli zit....)....nikde nemas napisane, co ti pomoze a co nie.....k tej tvojej zazracnej masticke sa nemozem vyjadrit, neviem o co ide.......(u nas co nie je legalne to oficialne predavat nemozes......ale ked ti niekto odporuci kokain, tak ci je povoleny, ci nie a chces ho, tak si ho zozenies......)......drogy su nelegalne a za to, ze ta na ne niekto naviedol a ty si sa spusitla?...hmmmmm, tvoje konanie, tvoja zodpovednost.....(ak chapes...)
a kludne chod do Australie, ked je to tam take super, ale asi ani nie, ze?..... (rozhodne sa vsak nebudem vyjadrovat k ich zakonom, nakolko ich nepoznam, ale ty si zjavne velky odbornik na australske pravo 😉 )
uz len to, ze mi ta je luto a nezavidim ti toto bezduche putovanie na koniku (ale asi nic ine nevies......)
@petot Môj názor je taký, že dieťa s teplotou 39°C viac ako jeden den, má vidieť lekár, pretože on vie posúdiť, či náhodou nejden o nejaké nebezpečné ochorenie, nikdy by som neriskovala a neostala s ním doma, pretože v prípade potreby by mu lekári určite vedeli poskytnúť lepšiu starostlivosť ako ja.Co sa teploty týka tiež nie som zástancom znižovania každej teploty, ale ani čakať tri dni s 40 doma sa mi nepozdáva.
@adsumus No vidíš, bez toho, aby som čítala ten citovaný článok o teplote, som sa tak zachovala. Starší mi pár dní teplotoval (okolo tých 39st), nejedol, inak nekašľal, ani nič iné. Dávala som mu len zvýšené dávky Cčka, ktoré si sám vyžadoval. Teplota na 3. deň vygradovala, vypotil sa, potom mal len jeden večer zvýšenú a potom už nič. Postupne sa mu upravila chuť do jedla. Čo by mi povedala lekárka? Zrážajte teplotu. Viac detí v školke malo podobné príznaky, točila sa tam nejaká viróza.Ja si ako matka v tomto doverujem, kedy dokážem odhadnúť, čo je a čo už nie je ok. Keď si ty nedoveruješ, je v poriadku, že by si vyhľadala lekára. Nemožeš ale paušalizovať, kto je v tomto prípade "víťaz", kto sa zachová správnejšie než správne. Ja si myslím, že ja, ty si myslíš, že ty a lekár.
@nae Ale je rozdiel tvoj postup odporúčať iným ľudom, pretože ich dieťa narozdiel od tvojho môže mať nejaké závažné ochorenie, teplota počas noci vyskočí a môže byť neskoro. My nevieme ako laici, čo máme sledovať, aké sú prejavy vážnych stavov a čo je len viroza. Ak by si si vôbec čítala moje príspevky, vedela by si, ako rýchlo môže skončiť pneumokokové ochorenie smrťou, za desať hodín. A všade, kde som pozrela na webe sa odporúča kontaktovať lekára pri teplote 39°C. Napr. moja malá mala angínu a ani nie veľmi vysokú teplotu, ale od rána nepila a predstav si, rovno do nemocnice nás poslali na infuzky, a to som len zatelefonovala na pohotovosť. Ale keby som išla podľa AV rady, tak bohvie ako by to dopadlo. Tam sú lekári, treba sa aspon informovať, pretože je veľa vecí, ktoré my laici do úvahy nevieme zobrať. Aj keby sme mali preštudované 8001 štúdii z internetu.

@adsumus vieš mne z celého toho tvojho tónu ako tu vypisuješ o takýchto jednotlivých prípadoch vychádza, že ty si vlastne "rada" že niekto sa rozhodol zle a že nám to tu teda ukážeš. ale tvoja argumentácia je veľmi scestná - jednak sa tu bavíme všeobecne a viac krát tu padlo, že každý píše za seba a nestavia sa do role nejakého "gurua". ja napríklad suplementy neužívam - keď som ti odpovedala na otázku či užívam C-čko tak si začala ironizovať "rajské zahradky" a pod. akože to ti už vadí aj to keď sa tu niekto snaží stravovať zeleninou z vlastnej záhrady? či nemáš skutočne žiadne zábrany čo sa týka vysmievania sa ľuďom?
nadhodila si otázku bezpečnosti dávok vit C, zaujalo ma to, tak som sa pozrela po vyjadreniach odborníkov - lekárov a dietológov k tejto problematike. samozrejme, ani to ti nebolo dosť dobré, pretože to nie je v súlade s tvojim pohľadom na vec.
nikde si tu nedala jeden relevantný odkaz, kde by bolo v medicínskej literatúre preukázané, že nárazové zvýšenie dávok vit C v čase ťažkého ochorenia, spôsobuje problémy ako obličkové kamene, chronický úbytok dôležitých vitamínov a pod. ja som sa seriózne snažila s tebou diskutovať ale nedá sa to, lebo ty tu predvádzaš iba výsmech, osočovanie a snažíš sa človeka obviniť ešte aj z toho, že niekto si prestane liečiť dieťa na diabetes čím si zase iba pekne "odbočila" od pôvodnej témy. keby som používala rovnaké metódy v diskusii ako ty, tak ti tu nájdem nejaké prípady kedy boli deti liečené na nesprávnu diagnózu lekármi a dopadlo to fatálne ale načo by bola takáto diskusia dobrá? naučil by sa z nej niekto niečo? niekomu by to pomohlo? ja dôverujem pediatrovi ktorého sme hľadali pre deti dlho a nie je ani v našom okrese ale stojí mi to zato, mať lekára, ktorý má záujem aj porozprávať sa, navrhnúť viacero riešení. ak mi povie, že mám dať dieťaťu na to alebo to ochorenie atb, budem mu dôverovať, pretože viem, že atb nepredpisuje zbytočne, aby to mal rýchlo z krku. mimochodom ja som atb nebrala 6 rokov moje deti nebrali atb tiež na klasické vyrózy - okrem syna ktorý mal boreliózu a k lekárovi som ho priniesla JA lebo som vedela ako sa toto ochorenie prejavuje. pekný deň ti prajem opúšťam túto diskusiu, nakoľko si viem predstaviť aj zmysluplnejšie strávený čas.