icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

aristka
30. jún 2013

@adsumus vieš ono je to o tom ,že ani ja sa nemôžem hrať na účtovníčku len preto ,že mám niečo prečítané a duplovane,tu nejde o dospelých ,ale o deti a hrať sa na vlastných deťoch je dosť smutné...a radšej k tomu doktorovi idem aj každý deň alebo sa pýtam u iného lekára ako si dokaličiť dieťa ,lebo hodiť to na zdravotníctvo je najľahšie , inak pred detičkami majú rešpekt aj skúsený lekári a sú obozretný....ja by som len chcela vedieť ,či vôbec ovládajú prvú pomoc,ak im dieťa prestane dýchať,tj resuscitáciu ,je v bezvedomí lebo toto by mal laik ovládať lebo to nám zachraňuje detičky a dospelých...a nie sa tu hrať na doktorov...

kvieta
30. jún 2013

Váľam sa tu od smiechu 😀 😀 😀 Za smrť dehydrovaného chlapčeka môžu lekári, lebo rodičia čakajú že to prejde a @natas4 zasa môže za schytanie pneumokoka svojej dcéry, lebo nečakala, či teplota neodzneje a šla k lekárovi.

aristka
30. jún 2013

@sirinka ale toto ti nepovie nikto,v praxi sa crp opakuje aj pár krát za deň,tak to je a v ambulancii ti povedia ak by sa stav zhoršil treba isť do špitála ,alebo rodič má mať zdravý úsudok a pri zhoršení stavu ísť do špitála a malinká by to určite do druhého dňa nerozchodila....

aristka
30. jún 2013

@kvieta vieš čo už moje deti by pochopili pointu... 😉

natas4
30. jún 2013

@sirinka no predstav si, ze preto, lebo som v tej chvili netusila, ze nejakého pneumokoka ma a myslela som si, ze ak ma crp 8 tak ide o virus...ale ked som neskor, v stvrtok co sme uz od stredy v noci boli v nemocnici telefonovala s kamoskou, a dozvedela som sa, ze aj ona utekala so synom na pohotovosť, bolo mi jasne ze sa zrejme nakazila od neho....deti sa spolu hrali v nedelu...ale na co sa ti vlastne spovedam? Ved ty vies vsetko lepsie ako matka, ktora ma realnu skusenost

sirinka
30. jún 2013

@kvieta inac aj mna udivuje, ako tu niektori prispievatelia iba z internetovych informacii presne a jasne vedia co sa stalo a kto nesie vinu 😉 ja skor poukazujem na rozne moznosti, ktore mohli a samozrejme nemuseli nastat.... Ale smiech je inac liecivy, mozno nebudes potrebovat tak skoro vyhladat pohotovost....

sirinka
30. jún 2013

@natas4 ja som ti len polozila par otazok a zamyslela som sa nad roznymi moznostami, ani jediny krat som ti nepisala, ze sa to tak s istotou udialo, rovnako ako netusim, co sa dialo u toho dietata s rotavirom... Na vynasanie jednoznacnych sudov tu mas ine prispievatelky.

aristka
30. jún 2013

@sirinka vieš kto s tým robí..vie že sú to subjektívne pocity rodiča,čo s realitou nemá nič...a toto sa nám stáva veľmi často a tým ľuďom nevysvetlíš ,že to tak nemuselo byť keby...už chápeš...

kvieta
30. jún 2013

@sirinka Mňa najviac pobavil Tvoj príspevok s tými Natašinými pneumokokmi z ordinácie 😀 Už len čakám, kedy budete odporúčať deťom na chrípku rum s čajom 🙂 A na trávenie pivečko🙂
Niektoré veci sa tu fakt dobre čítajú 😒

natas4
30. jún 2013

@sirinka nemam rada FALOS tak sa tu prosim nehraj na chrumkavu...presne viem co svojimi komentmi sledujes a to nielen v tejto teme

sirinka
30. jún 2013

@natas4 uz padaju prve obvinenia... tak sa ta este opytam takto...aky vplyv a prinos mala tvoja prva skora navsteva pediatra na priebeh ochorenia a jeho liecbu?

sirinka
30. jún 2013

@aristka moze byt, takisto natasine subjektivne pocity jej mozno brania uznat, ze mohla svojim konanim dieta vystavit vyssiemu riziku, nez aky bol ocakavany prinos...lebo podla toho, co napisala, tak prva navsteva pediatra priniesla len zlu diagnozu na zaklade skreslenych vysledkov, kedy podla vas CRP este nebolo dostatocne vysoke a vystavenie rizika dodatocnej nakaze v ambulantnom zariadeni... a toto moze byt napriklad uplne skresleny pohlad na vec na zaklade neuplnych a nedostatocnych informacii o konkretnom pripade... a to iste sa mohlo stat tebe, ked na zaklade nie uplnych informacii vynasas sud na rodicmi dietata...

sirinka
30. jún 2013

@kvieta na pobavenie si precitaj aj nieco o nozokomialnych nakazach...

natas4
30. jún 2013

@sirinka asi to nie je sranda, ked sa dieta rano zobudi a ma teplotu 39,5 a ukazuje pol dna, ze ju boli na hrudniku....prve co ma napadlo, ci nema zapal priedusiek, tak som isla k lekarke (poobede, ked cely den horucky neklesali, max sa dali zrazit na chvilu o pol stupna) kedze som VEDELA ze tam nik v case ked prideme nebude....neriskovala som tou navstevou absolutne nic....keby som nemala istotu, ze tam budeme same, tak by som s navstevou pockala...ale moj instinkt mi nahovaral, ze tento x nejde o nejake sople, ktorych sme sa vzdy zbavili bez toho, aby sme chodili k dr.

aristka
30. jún 2013

@sirinka píšem odznova,je to subjektívny pocit rodičov,zažila som to aj v rodine,bohužiaľ s úmrtím a nedali si vysvetliť,s týmto sa stretávame denne,preto hovorím,že treba vypočuť aj druhú stranu...a súdy tu môžem vynášať ,keď niekto napíše ,že celý deň vracia a oni to neriešili,vieš koľko prípadov tomuto podobných aj pri iných diagnózach poznám ...to by bolo na hodiny a my sme sa mohlo aj rozkrájať ,tých ľudí sme nezachránili len preto že prišli neskoro.....naše telá nie sú mašiny ,že len vymeniš súčiastku a ide ďalej ,jednoducho ak to prekročí určitú hranicu koniec....a
@natas4 urobila dobre ,že išla,lebo aspoň vedela ,že stav sa zhoršuje ,že sa určite deje niečo viac ako len vírus,inak by čakala do druhého dňa a išla by k dr.pediatričke ...len či by to malá dotiaľ predýchala...

sirinka
30. jún 2013

@natas4 hm, to su zaujimave veci, tvoja lekarka vedela, ze tvoje dieta ma nezrazitelnu teplotu, pol dna neprestavajucu bolest na hrudniku a pokojne ta s nizkym CRP, o ktorom tu viacere prispievatelky vedia, ze nemusi vzdy byt vysledok jednoznacny poslala domov? si s nou spokojna?

aristka
30. jún 2013

@sirinka nozokomiálky sú skôr nemocničné diagnózy ,keď pacient má určenú jednu diagnózu a pridruží sa druhá ...toto sem nepleť,lebo tam bariéra bola ako píše
@natas4 nikto tam nebol,čakáreň prázdna a doktorka si ruky hádam umýva...

natas4
30. jún 2013

@sirinka nie je to nasa lekarka, ale zastupujuca pediatricka...a nebol tam nik preto, ze som sa s nou najskor telefonicky dohodla....nie nie som spokojna s nou, bohuzial nasa je na dovolenke...este mas nejaky dotaz?

aristka
30. jún 2013

@sirinka zápal pľúc je dobre počuť posluchom,rtg len utvrdzuje,ale ak crp bolo takéto choroba nebola ešte prejavená...a zachádzaš až do filozofických otázok a odpovedí.....

sirinka
30. jún 2013

@aristka poznas definiciu NN,
navsteva ambulancie v poobednych hodinach, pokial sa cele doobedie ordinovalo, vpich do prsta, teda porusena kozna bariera, ochorenie dychacich ciest, teda porusena sliznicna bariera, vysoka teplota, oslabena obrannyschopnost organizmu....

aristka
30. jún 2013

@sirinka toto je v ambulancii relatívne...

sirinka
30. jún 2013

@natas4 uz nie...lebo ta doktorka potom dost podcenila situaciu... zapal pluc je casto virusovy, takze vysetrenie crp nemalo byt pri takejto anamneze pre nu smerodajne...

sirinka
30. jún 2013
aristka
30. jún 2013

@sirinka vírusový skôr ako komplikácia chrípky alebo iného ochorenia,ale oni mali bakteriálnu...

natas4
30. jún 2013

@sirinka dr.moju dceru popocuvala, nepocula nic, dychanie zevraj ciste....inak neviem kolko x mam opakovat, ze dcera sa nenakazila v ordinacii, ale este cez vikend...zapal pluc sposobil pneumokok

sirinka
30. jún 2013

@aristka no a napriklad tato pani doktorka si mysli nieco ine ako ty... a potom si vybrat, comu clovek bude verit... ☹
http://www.choredieta.sk/index.php/hrudnik-dych...

natas4
30. jún 2013

@sirinka nevadi ti, ze citujes doktorku, ktora je zastankyna ockovania?

sirinka
30. jún 2013

@natas4 nevadi...lebo ju citujem vam, zastankyniam ockovania a tak predpokladam, ze bude pre vas doveryhodnejsi zdroj informacii ako lekar zastanca liecby megadavkami vitaminom C..

aristka
30. jún 2013

@sirinka ja som sa tam nič nové nedočítala,zápal pľúc je počuť posluchom a liečba virusu a baktérie je rozdieľ...tak neviem čo by som k tomu povedala 😒

aristka
30. jún 2013

@aristka a vždy vírusové ochorenie je myslené chrípka ,bronchtída a iné a tam je staré známe ,že sa to môže skomplikovať zápalom pľúc ,veď sa aj hovorí sadne ti na pľúca...