icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

natas4
30. jún 2013

@sirinka to co napisala MUDr.Antosova je pravda, neviem vsak co si tym chcela povedat...este raz, opakovanie matka mudrosti....moja dcera ma pneumokokovy zapal pluc, dychanie bolo v pondelok ciste, crp 8...

natas4
30. jún 2013

@sirinka inak neviem co sem furt pleties virus, ked pneumokok je bakteria

sirinka
30. jún 2013

@natas4
@aristka no presne...na zaciatku je vzdy virus...v pondelok nizke crp, dychanie ciste... dva dni po navsteve pediatra bakterialny zapal pluc.. niekedy skutocne riziko prevazi prinos.... nataska...tvojej dcere bolo predsa jej pediatrom diagnostikovane virusove ochorenie predpokladam hornych dychacich ciest, musi byt aj zaznam v zdravotnej karte s podpisom lekara a tvojim informovanym suhlasom...

natas4
30. jún 2013

@sirinka este raz to zopakujem...moja dcera sa nakazila cez vikend, nie v pondelok....ty sa silou mocou snazis dokazat, ze mas pravdu, ale si smiesna...kamoskyn syn sa nakazil tiez u nasho zastupujuceho pediatra?

kaja73
30. jún 2013

@natas4 aj oni maju dg pneumokok-to druhe dieta? maju ho dakazany zo sterov, ten typ co aj vy...?
tak intenzivny nastup choroby naraz u dvoch deti je totiz skor viroza ako bakteria.
Este je tu totiz jedna moznost-pneumokoka ste mali uz davno,ale bezpriznakovo a viroza oslabila telo tvojej malej natolko, ze mu umoznila sa rozmnozit a prepuknut naplno-teda Dr mal pravdu ze mate virozu,len sa to skomplikovalo rozmnozenym pneumokokom ktoreho si mala nosila uz davno- bezpriznakove nosicstvo pneumokoka je pomerne caste u deti.
Teda prva navsteva u Dr nijaka neovplvnlila mnozenie pneumokoka a ani ho neodhalila a plus ani vakcina vas neochranila-neviem ci vies aky kmen mala mala-ale taketo horucky sposobuju skor tie invazivne druhy co su vo vakcine obsiahnute.
Mozno prave to zatracovane cecko-jeho davkovanie pocas celho dna hned od vzniku choroby a nezrazanie horucky chemiou a tym oslabovanie imunitnej reakcie telicka malej ---- by uz davno pritomnemu pneumokokovi zabranilo sa rozmnozit-to uz nik nebude nikdy vediet.
takze je tu zbytocne sa dotahovat. 😉
Hlavne ze je malu uz zdravucka. 🙂

aristka
30. jún 2013

@sirinka pozor ,nie vždy je vírus ,u detí je to preto tak povedšinou,že deti nemajú také obranné mechanizmy ako je kašľací reflech a nevedia fúkať noštek ,preto im to zateká a vznikajú z toho bronchtídy a zápaly pľúc,preto je to typické pre detičky u dospelých ako komplikácia chrípky ,jednoducho prechodených chorôb a potom je to tá nešťastná prasacia chrípka,tá hneď sadá na pľúca a vtáčia chrípka...

aristka
30. jún 2013

@kaja73 vit.C nezabráni rozmnoženiu pneumokoka,je to len domnienka...baktériu zničí len atb a záleží na imunite dieťaťa ako sa s chorobou pobije spolu s liečbou..

sirinka
30. jún 2013

@natas4 nie, jedine co som ti napisala je, ze mozno keby si v pondelok nesla k pediatrovi, mozno by infekt tvojho dietata bol iba viroza... Informaciu o chlapcekovi a vikendovom stretnuti si napisala az po tom. Zvysok sa tykal tvrdenia, ze nie je mozne nakazit sa v ambulancii... Je a to aj nepriamo, takze cim castejsie lekara navstevujes, cim horsi je vtedy tvoj zdravotny stav, o to vacsie riziko tam hrozi.

kaja73
30. jún 2013

@aristka rozmnozenemu pneumokokovi cecko podane ustne moc uz nepomoze-to mas pravdu-injekcne by ale mohlo pomoct-to ale teraz nechcem rozoberat.
Ja pisem o predchadzani jeho mnozenia v case oslabenie tela virozou. 😉 ak je pneumokok uz pritomny davno v tele-ved vela z nas ho v seba ma a nic nam nerobi a ani to netusime,ale ked ochoriem na virozu,ci sa inak oslabime...tak sa pneumokok zacne jasit a mnozit.
Na to cecko zabrat moze-posilni totiz imunitnu reakciu a tak pomoze lahsie prekonat virozu ,telo to potom stoji menej namahy a pneumokok sa nebude mat sancu tak lahko mnozit-ako v tele uplne zoslabnutom virozou.

natas4
30. jún 2013

@kaja73 vysledky sterov este nemaju, takze zatial neviem, ale priebeh ma taky isty ako moja dcera a na nahody neverim, takze som presvedcena, ze navsteva v pondelok u pediatra mojej dcere neuskodila...v sprave nie je uvedene o aky typ pneumokoka v nasom pripade ide...je mozne, ze ho v sebe uz mala (inac sople mala aj dva tyzdne do zadu, avsak len priesvitne), ja si nedovolim zrazat horucky 39,5 bez chemie, kombinovala som chemiu so zabalmi, sprchou a vlaznym kupelom...bez chemie vsak teplota neklesla ani o toho pol stupna

kaja73
30. jún 2013

@natas4 moj mal podobny infekt presne rokom a bez zrazanie horucok bol do 28h fit-to ale neklasala horucka celu tu dobu-mal od 38,8 do 39,2 maximalne a potom po 28h to kleselo a bol zdravy-a ani pocas horucky nebol malatny,pil,jedol,hral sa.
Kamoskyn syn to mal teraz-presene ako vy-od pondelka-tiez nezrazala a mal tak isto necelych 30h stale horucku-a potom sla dolu a bol fit. Tiez bol navonok celu dobu akoby zdravy-jedol,pil,smial sa...
Moj starsi syn to mal tiez cca v 2 rokoch a tam som zrazala este-a mal to tyzden.
vzdy to boli len horucky,nebola to 6 chorba vysyp nebol,len tie horucky a vzdy to boli cca dvojrocaci v lete.
mne to pride ako viroza po stipnutiach komarom-vsetky decka boli v tej dobe totiz riadne dostipane.
a nikdy viac sa to nezopakovala-akoby sa vytvorila na to imunita.

natas4
30. jún 2013

@kaja73 ale ty pises o inom priebehu...aj moja mala dva x horucku od 38 do 39 a za jeden, max dva dni bola fit...vtedy sme to zvladli bez lekara ....tento x to bolo uplne ine, dcera len polihovala, bez energie, a mala teplotu podstatne vyssiu vacsinou 39,5 a z utorka na stredu uz 40, v stredu 40,5....

aristka
30. jún 2013

@natas4 tu nič nevysvetlíš,sama vieš ako to bolo a postupovala si správne a malinká je tu ... 🙂

adsumus
autor
30. jún 2013

@natas4 Jednoznačne, každé dieťa s teplotou má posúdiť lekár, pretože to nemusí byť viroza od komára s doživotnou imunitou (videl už toto kedy svet?), ale veľmi vážne ochorenie napr. meningitída, ktoré môže dieťaťu spôsobiť aj smrť. Neliečiť zápal pľúc je absolútne šialenstvo, som zvedavá, či by tieto osoby rovnako postupovali aj u seba a strávili 40°C a zápal pľúc tri dni čakaním na vyliečenie a doplnaním vitamínu C? Aj ked možné to je, dokonca by som povedala, že pravdepodobné.

bettypo
30. jún 2013

Ako dlho mam teda nechat doma napr.dieta s kaslom a teplotami okolo 38 st. bez toho aby ho videl lekar 😕

aristka
30. jún 2013

@bettypo ty vieš aký je kašeľ ako je to s teplotou ,takže je na tvojom úsudku a zodpovednosti,či pôjdeš alebo nepôjdeš k dr...

digysa
1. júl 2013

@sirinka silou mocou sa chces hrat na pani lekarku a diagonstikovat liecbu cez inernet? .... neviem, o co sa snazis, ale su aj ine hry, ktore sa daju robit vo volnom case pocas materskej...ja by som od tej hry na pani doktoru upustila.... 🤐 Podla mna to nie je vobec bezpecne pres ostatne mlade mamicky. Fakt im viac pomozes, ked tieto veci prenechas na cloveka s diplomom. 😒

@natas4 tebe sa cudujem, ze sa s takou osobu aj bavis. Ona nie je Lekara, tvoje dieta nevidela, diagnostikovat chorobu nemoze, ......jedine, co moze je pisat odveci komentare, ktore ta vyprovokuju.

sirinka
1. júl 2013

@digysa 😀 vysvetlis mi to slovne spojenie diagnostikovat liecbu?

itwasajoke
1. júl 2013

@sirinka uz si trapna ako sa tu dokola opakujes a chytas ludi za slova o ktorych si myslis ze ked ich vies vyslovit tak ta robia mudrou 😅 sa tu buchas do prs ze ludia tu pisu bludy naucene s internetu,ale sama si pri Tom dalej ako myskou na guugl nebola 😉 chcela by som naozaj vidiet ako ty doma sedis s chorym dietatom a cpes do neho Ceeecko keby nevladalo ani pusu otvorit 😕 a zacinam vazne uvazovat o Tom ci si vobec uplne alebo uplne..? 😕 neviem ako si to predstavujes ale skutocne ak sa vratite do doby ze sa budete "sami liecit " tak akurat tak vypuknu pandemie...
Este k Tomu Cecku 😀 mi je aj smiesno...lebo take megadavky cecka ake spotrebujes na pneumokoka pre jedno dieta by si musela byt vlastnikom plantazi na vsetku zeleninu a ovocie obsahujuce cecko 😅 ale predpokladam ze ty tie megadavky podavas zakupene z obchodu 😀

@natas4 a ty neminaj energiu na niekoho kto si to skutocne nezasluzi ;)urobila si spravnu vec 😉 chranis svoje dieta a nie Len kecami na internete 🙂

@dygisa 😅 najlepsie sa mudruje od stola s diplomom a'la guugl awarded 😅 asi si podam aj ja prihlasku 😎

sirinka
1. júl 2013

@itwasajoke zaujimave je, aku silnu potrebu urazit a ohodnit ineho cloveka mate. V ktorom prispevku konkretne som jej pisala, ze mala pouzivat megadavky c? Ja viem, chytanie za slovicka, len niekedy mam skutocne pocit, ze nerozumiete pisanemu slovu a potom vynasate sudy... A ked na to upozornim, som smiesna a trapna atd.... Kde som komu odporucila to, co ty popisujes v tvojom prispevku?

itwasajoke
1. júl 2013

@sirinka a co optavnuje teba mudrovat a "nenapadne" hodnotit a vynasat sudy nad akoukolvek matkou co mala a nemala urobit?ci postup pediatricky?co to ze zobrala dieta k lekarke kde sa podla tvojich "vedomosti"nakazilo?ked uz si taka studovana tak by si mala poznat vznik a prenos a dokonca aj priebeh balterialnych ochoreni...a nie cakat ze ti niekto povie sposob akym sa dieta nakazilo a potom chytracit dalej a mat dalsich XY teorie ktore su samozrejme tie spravne... 😅
No nic uzivaj si to tu a vrtaj sa v tych svojich h.v.n.ch 😅 ja idem po svojom...
Aaaaa ano a nezabudni openut moju gramatiku,invektiva a uroven...pekny den...(a dopln ak som na nieco zabudla 😅 )

sirinka
1. júl 2013

@itwasajoke to nie su moje speciality 😉

digysa
1. júl 2013

@sirinka vysvetlim, preco nie.....aj ludom, ktorym to pali slabsie sa musi predsa pomahat. Bol to PREKLEP, ktory sa Tebe urcite este nikdy nestal. Boze chran..... 🤐 🤐 🤐 🤐 🤐
Myslela som na diagnostikovanie choroby, namiesto liecby.
A slovo preklep sa stava bezne, ked sa clovek ponahla (alebo ma inu pracu a chce rychlo reagovat), tak obcas zmeni jedno slovo za druhe, ktore ma prave na mysli...stava sa to aj s pismenkami, ked ludia nemaju az taky dobry strojopis. Obcas sa to stava aj pri pisani z inej klavesnice, ako Slovenskej, kde Z je prehodene s Y

A ak budes taka mila, tak to vysvetli ten "PREKLEP" aj tym 3 individuam, ktore tvoj prispevok "odklepli" palcom hore (PACI SA MI), lebo bol skutocne taky rozumny, ze si zasluzil "paci sa mi"...... 😅

digysa
1. júl 2013

@itwasajoke Vies co by dotycnej osobe pomohlo? Ist do prace....do reality a prestat studovat konspiracne teorie na internete. Cloveka to niekedy tak opanta, ze sa z toho tazko da dostat naspat.....a jedna web-stranka navazuje na dalsiu stranku, kde je link na dalsiu stranku a tak to pokracuje........az clovek pride do stadia, kde chce liecit choroby sam, cez internet a lekar je vlastne tvoj nepriatel.....len hlupak by siel lekarovi, do nemocnice.... 😎 (je to na smiech, lutujem takychto ludi, co su posadnuti takymto zmyslanim....skoda, ze tato diagnoza sa liecit neda ☹ )

petot
1. júl 2013

@natas4 Nemám potuchy, či ste šli zbytočne. Len vravím, že tie reči o tom, ako by mal rodič takmer so všetkým chodiť hneď do špitála, sú odveci.

itwasajoke
1. júl 2013

@petot myslim ze @natas4 poukazovala prave na to ze do spitala utekala ked si uz nevedela rady...myslim ze pozerat sa na vlastne "polomrtve"dieta od horucky dokaze Len skutocny masochista 😒
Ale ok natas ma vlasntu pusu verim ze sa vyjadri 😔

sirinka
1. júl 2013

@digysa v tom pripade pokial si prejdes odznova prispevky, zistis, ze vsetky diagnozy tu spomenute boli oficialne od jej pediatra. Takze ci uz to bol preklep alebo nie, je to z tvojej strany zavadzanie, alebo skutocne nerozumies, co citas. Druha vec je, ze nasa debata zacala polemikou, co by bolo keby... Obidve sme spomenuli vo svojich prispevkoch slovicko mozno... Zase nepochopenie pisaneho textu. K tomu osocovanie, prehananie, fabulacie....

natas4
1. júl 2013

@petot ja som nikdy netvrdila, ze rodic by mal hned a so vsetkym ist do nemocnice...my sme sli preto, lebo dcera tri dni len lezala, mala horucky 40,5 (zabaly, sprcha, kupel znizili horucku max o 0,2 stupna )a neprijimala ani stravu ani lieky, vsetko vyvratila....v nemocnici bola 3 dni napichnuta na infuziu (asi nie pre srandu kralikov) zaver je, ze ma zapal pluc sposobeny pneumokokom...podotykam, ze prvy x ma ATB

natas4
1. júl 2013

@sirinka jediny kto tu fabuluje, a hlada nieco co nie je si ty...ja viem co sme si prezili za poslednych par dni, viem, ze som spravila maximum pre svoje dieta, viem, ze sa nenakazilo v ambulancii u pediatricky a viem , ze som zodpovedny rodic aj ked ty sa neustale snazis urobit zo mna cloveka, co uskodila svojmu dietatu....no co k tomu uz viac dodat...neprajem ti , aby si musela zazivat to co ja v poslednych dnoch, hoci mozno az vtedy by si pochopila