Vaše skúsenosti s robotickým vysávačom iRobot Roomba 966

konik_testuje21.8.2017

Na koníku ešte nikdy nebolo tak čisto! A to preto, lebo 5 mamičiek dostalo robotický vysávač iRobot Roomba 966 na testovanie.

Robotický vysávač iRobot Roomba 966 dôkladne povysáva podlahy v celej vašej domácnosti. A to stlačením jediného tlačidla. Roomba sa v domácnosti sama orientuje, vydrží vysávať až 75 minút a pokiaľ je to potrebné, ide sa dobiť, aby mohla pokračovať a povysávať všetky miestnosti. Technológia AeroForce zabezpečuje dôkladné vysávanie prachu, nečistôt a alergénov a na hlavné kefy Roomby sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy. Dokáže prekonať prahy do výšky 1,6 centimetrov a objem jej zásobníka je 0,6 litra.

iRobot Roomba 966 je:

Šikovná - pomocou systému navigácie iAdapt 2.0 a vizuálnou lokalizáciou sa sama orientuje po celej ploche domácnosti a automaticky sa dobije, aby mohla pokračovať a povysávať všetky miestnosti. Je tak šikovná, že povysáva aj pod vaším nábytkom.

Jednoduchá - Pomocou aplikácie iRobot HOME vysávajte alebo Roombu programujte - kedykoľvek a kdekoľvek. Alebo len zatlačte tlačidlo CLEAN na Roombe a bude vysávať.

Dôkladná - 3-stupňový systém čistenia AeroForce s Gen 2 motorom je päťkrát výkonnejší, takmer bezúdržbový a dôkladne vysáva nielen pevné podlahy ale aj koberce. Preto hravo povysáva prach, vlasy, zvieracie chlpy, ale aj väčšie nečistoty ako napríklad rozsypané cereálie.

A ako dopadlo ich testovanie? Prečítajte si nasledujúce recenzie plné dojmov a názorov, ktoré vám odhalia tajomstvo neustále upratanej domácnosti.

Prečítajte si viac o robotických vysávačoch iRobot: https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace

…. ako k nám domov pribudla nová partáčka Roomba

Čauko, poriadkumilovníci!


Volám sa Mária a mám všetko, po čom som vždy túžila. Teda mám toho viac, ako si len zaslúžim. Skvelého manžela, krásne dve zdravé fešandy, domov, štyri zdravé končatiny a nádej, že život dáva zmysel. Takže vo svojej podstate si hovorím: „Maja, na čo sa sem len trepeš a strašne chceš nejakého robota, ktorý zázrakom vyzbiera všetku tú špinu, ktorá denno-denne po nás ostáva?“ Ale, po mojom vnútornom negativistickom monológu som sa zamyslela, (áno, aj to mi občas ide alebo aspoň sa snažím) a uvedomila som si, že to nie je len taký nejaký robot. Ja umrem, veď to je robotka! Čítali ste to? Žiadny robotický vysávač, ale Roomba! Tak vitaj Roomba! Teší ma! Dúfam, že si môžeme tykať...


Presne takto som začala môj komentár v súťaží o možnosť testovať robotický vysávač. Podarilo sa, a my sme doma zažili tri parádne, zaujímavé a bádateľské týždne. Dni plné objavovania, skúmania a sledovania. Koho? No predsa našej Roomby! A ako to celé dopadlo, či si až doteraz tykáme a či som si aj vínko na jej počesť naliala (to som písala v tom mojom komentári, aby ste boli v obraze), tak to sa dozviete, ak sadnete za počítač či noťas, spravíte si obľúbený čaj či kávičku a pozorne budete čítať nasledujúce riadky.


iRobot ROOMBA 966


Predtým ako sa vrhnem na naše testovanie, v krátkosti vám chcem Roombu predstaviť (predstavovanie je predsa základ slušnosti 🙂 )


iRobot ROOMBA 966 je robotický vysávač od iRobotu s inteligentnou navigáciou pomocou kamery, s výkonnou li-ion batériou, veľkým sacím výkonom a s maximálnym pokrytím až 185 m² podlahovej plochy.




Hlavné prednosti Roomby 966

  • Aplikácia pre ovládanie robota cez Wi-fi
  • Navigácia iAdapt 2.0 s vizuálnou lokalizáciou
  • Max. pokrytie až 185 m²
  • Robot hovorí česky
  • Dobíjanie počas upratovania
  • Filtrácia cez HEPA filter
  • Vysokokapacitná Li-Ion batéria
  • Čistiaci systém AeroForce
  • Systém bočného upratovania v rohoch a pozdĺž stien Wall Follow
  • Veľkokapacitný zberný kôš AeroForce
  • Indikátor plného koša
  • Systém ANTITANGLE proti zamotaniu do káblov
  • Akustická a optická detekcia nečistôt
  • Funkcia načasovania upratovania
  • Virtuálna stena s funkciou HALO
  • Profilovaný nárazník so spomaleným dotykom
  • Senzory proti pádu zo schodov
  • Nabíjacia stanica s integrovaným adaptérom


Celý jej opis sem nebudem dávať. Stačí zadať do googlu jej meno a nájdete o nej naozaj celý životopis.


NAŠA DOMÁCNOSŤ


Aby ste mali predstavu, do akého prostredia prišla Roomba (je to robotický vysávač, ale pre skrátenú verziu aj pre familiárnosť, ktorú sme s ňou nadviazali. Budem písať len Roomba), teraz vám krátko opíšem náš domov. Bývame na treťom a vlastne na najvrchnejšom poschodí mestskej bytovky. Južná strana, kopec slnka, veľký balkón, jedna spáľna, fajn chodba, wc, kúpeľňa a jedna väčšia obývačka s kuchyňou. Žiadne futbalové ihrisko to nie je, ale zas ani myšacia dierka. Fajn bytík pre mladú rodinku. Aj zaliesť máme každý kam, keď chceme chvíľu samoty a pritom netreba GPS, aby sme sa našli. Medzi miestnosťami máme nízke prahy. V kúpeľke a na WC malé zelené koberce a v obývačke máme momentálne také leháro s kopou hračkami pre našu pol ročnú slečinku. Sme odporcovia preplnených priestorov a príliš veľa hračiek pre deti, takže nás priestor je pomerne voľný, aj keď obsahuje všetok základný nábytok ako stôl, stoličky, postele, barový pult, sedačku... V izbách máme plávačku (občas mám pocit, že skoro trampolínu, tak to pod nami „pláva“) a všade inde dlažbu. Asi toľko naše milované obydlie.



A teraz už k Roombe. Nebojte, nešetrila som ju a pekne krásne sme otestovali všetko, čo nám napadlo. Nazvala by som to skúška ohňom. Toto testovanie som rozdelila do viacerých samostatných kategórií, aby bolo prehľadné a zrozumiteľné.


DIZAJN


Asi ako správna žena, začínam výzorom Roomby, keďže to bolo to prvé, čo som mohla vidieť, keď k nám prišla. Roomba je podľa mňa veľmi elegantná, asi vďaka tej zlatej farbe v kombinácii s čiernou. Roomba je vcelku veľká. Najprv som bola prekvapená jej veľkosťou, ale po dvoch dňoch mi prišla úplne akurát. Hlavne, keď očakávame, že všetko dobre povysáva, musí mať aj svoju veľkosť. Neviem, či sa to radí medzi dizajn, ale Roomba je celkom hlučná. To mi na nej trošku prekáža, ale keďže väčšinou vysáva, keď nie sme doma, prikladám jej len malé mínus.



MANIPULÁCIA


Roomba sa dobre prenáša z miestnosti do miestnosti, ak potrebujete. Jej „domček“, teda miesto kde sa nabíja a kde si spokojne nažíva, keď práve nevysáva, je malý a ľahunký. Je dobre, keď je v blízkosti zástrčky. A určite ho odporúčam oprieť o stenu. Tým, že je ľahký, ľahko sa posúva, keď Roomba chce zaparkovať domov. Nám sa to stalo prvé razy, keď Roomba nedokázala prísť dobre domov a spolu s týmto nabíjateľným domčekom sa posúvala ďalej a ďalej. Celkom rýchlo to vzdala a zastavila sa v strede chodby. Na mobilnú aplikáciu mi prišla hneď správa, že robot uviazol a má zablokovanú cestu. Keď sme domček umiestnili k stene, Roomba vždy bez problémov zaparkovala. Inak všetka manipulácia bola pre mne bez problémov.




VÝKONNOSŤ


Asi najviac zo všetkého ma zaujímala výkonnosť Roomby. To je pochopiteľné, veď je to jej úloha predsa! Roombu sme pustili hneď v prvý deň. Doma bol štandardný bordel – omrvinky po zemi, zopár vlasov (ok, tak trošku viac ako zopár vlasov. Som matka plne kojeného dieťata a vlasy mi vypadávajú ako divé) a klasická dvojdňová špina a prach. Stoličky som vyložila, Roombu pustila. Musím povedať, že Roomba povysávala perfektne celú domácnosť. A nie len prvýkrát, ale aj tie ostatné razy. Super prechádza medzi prahmi z miestnosti do miestnosti, vždy trošku spomalí. Sama si mapuje priestor, takže vie, kde už bola a kam sa má ešte vrátiť. Z čoho som bola trošku zmätená je fakt, že Roomba chodíla kade-tade, dokonca aj z izby do izby, aj napriek tomu, že danú izbu ešte nepovysávala celú. Znova sa ale potom vrátila a dokončila všetok priestor. Takže úlohu splnila super, možno len tá ženská logika vysávania.





Roomba si dokázala poradiť s dlhými ako aj krátkymi vlasmi bez problému. Super sa dostala aj pod konferenčný stolík, ktorý je užší a myslela som si, že tam to Roomba odflákne. Ale nie, motala sa tam celkom dlho a krásne vzala takmer všetku špinu.



„Takmer“ hovorím zámerne, lebo viac by už nedokázala zobrať. Ale to nie je negatívum. Musíme počítať s tým, že všade sa asi nedostane. Hlavne do úplnych rohov. Jedine, že by mala veľkosť zápalkovej krabičky.


Najmilším prekvapením bolo pre mňa vysávanie spálne. V spálni máme dve postieľky a manželskú posteľ, ktorá sa zeme dotýka troma zvislými doskami. Neznášala som vysávanie pod posteľou, lebo pod posteľou sa muselo prechádzať, z jednej časti k druhej a tretej a to nevravím, že sa nemám ani kde zohnúť, keď tam máme ešte aj dve detské postieľky. Roomba to zvládla ale bravúrne. Fakt vážne prešla každú jednu časť pod posteľou a postieľkami a povysávala všetok prach, ktorý som ja už sabotovala.



Vysávanie popri stenách, kde sa ukladá najviac prachu Roomba zvládla super, aj keď v rohoch občas nejaká tá špina ostala po jej práci.


Ako nevýhodu považujem vysávanie kobercov. My máme dva malé v kúpeľni a na WC a tie veru povysáva  slabšie. Až na druhýkrát, povysávala dobre. Ja som však zvyknutá každý deň tieto malé koberčeky vyprášiť vonku a vždy keď ide Roomba vysávať, koberce dám na balkón. Tak som zvyknutá už roky, ani klasickým vysávačom tieto malé koberce nevysávam. Ak by som ale nemala tento zvyk, raz za čas by som musela ručne koberec povysávať. 



Za najväčší problém, s ktorým má Roomba v našej domácnosti, považujem naše malé „lehno“ v obývačke pre našu malú dcérku. Je to vlastne taká hrubá detská deka, na ktorej sa nachádzajú hračky, kde si dcérka ležká a hrá sa. Pri vysávaní obývačky, Roomba sa vždy pokúšala vyliezť na túto detskú deku. Väčšinou sa jej to podarilo, no vždy uviazla v tomto priestore a zasekla sa tam. Tajne mi pošepkala, že tento priestor našej dcéry vníma ako koberec, ktorý má za úlohu povysávať. Takže tuto sa nám párkrát zasekla a keď sme prišli domov, našli sme ju na tomto mieste. Alebo, že by sa len chcela cítiť ako dieťa a hrať sa so všetkými tými hračkami? Nech je to akokoľvek, riešením pre nás bola práve pevná stena- senzor. Ten vždy pred vysávaním umiestnime pozdĺž deky a Roomba sa jej statočne vyhne bez pokusu vyliezť na ňu.



Roomba je robot a na to netreba zabúdať. Takže to, že občas proste nejaká tá omrvinka ostane, alebo fakt, že buď vám povysáva za dverami, ale dvere do ďalšej miestnosti zatvoríte alebo privriete a možno sa tam už ťažko dostane, alebo ľahko prejde do ďalšej miestnosti, ale do priestoru za dverami sa nedostane, musíte prijať. My sme ľudia a koľko po nás ostáva keď ručne vysávame. Aspoň teda po mojom manželovi, ktorý je geniálny a dokáže veci, nad ktorými ja len ochkám, ale vysávanie nie je jeho doménou. Takže možno je to jedno z negatív Roomby, ale toto mne neprekáža a ja som viac než spokojná za to, že zatiaľ nám vyzbieral naozaj takmer všetku špinu, omrvinky, vlasy a prach. A pravideľne máme čisté nohy. Dôkaz namiesto sľubov 🙂. 



NABÍJANIE


Nabíjanie je super. Roomba signalizuje stav baterky, takže jedným očkom vídim, či je nabitá, a či nie. Musím sa priznať, že sa nám nestalo, že by sa Roomba vybila počas vysávania. Vždy stihla všetko povysávať a vrátiť sa domov. Pri nabíjaní Roomba nevydáva žiaden zvuk. Je naozaj veľmi tichá.


VÝDRŽ


Ako som už spomínala vyššie, Roomba nám vždy všetko povysávala bez toho, aby sa vybila a musela sa ísť znova nabiť predtým, ako by dokončila svoju prácu. Takže jej výdrž je úplne super dostatočná na priemerný byt. Do dvoch hodín je plne nabitá.


FUNKCIE


Roomba má veľa funkcí, ja by som rada vyzdvihla nejaké jej funkcie, ktoré som vyskúšala. Roomba má aj iné vychytávky ako len vysávanie celej domácnosti. Veľmi sa mi páči funkcia „Spot“. Ide vlastne o to, že Roombu položíte do epicentra bordelu a ona v okruhu s priemerom cca 1 meter povysáva vašu „nešikovnosť“. Túto funkciu som využila veľakrát. Či už, keď sa mi rosypal cukor, alebo slnečnicové semiačka, alebo staršia dcéra natrúsila po raňajkách. Rýchle upratanie počas toho, ako som umyla riad. Super, nie? Funkciu som väčšinou pustila na dvakrát. Po prvom raze zopár omrviniek svojou kefou odhodila, takže bolo treba ju pustiť dvakrát. Takže nie minúta vysávania ale dve. Aj tak super nie? Po druhom raze bolo všetko super čisté.




Roomba ma automatickú funkciu „Edge Clean“ - vysávanie popri stenách. Dá sa vypnúť, ak chcete mať rýchlejšie povysávané. Ja som túto funkciu vyskúšala trikrát. Super, ak čakáte nečakanú návštevu a nechcete ju privítať s hučiacou Roombou. Vtedy aspoň rýchlo povysáva, aj keď trošku „naoko“. Takže na nečakané chvíle áno, ale vo všeobecnosti sa mi oveľa viac overil systém klasického vysávania s funkciou Edge Clean. Vysávanie bolo dôkladnejšie.


Súčasťou Roomby je aj virtuálna stena, ktorú používame, ako som už spomínala, hlavne v blízkosti detskej hrubej deky. Super pomôcka. Inak táto stena funguje na dvoch princípoch. Buď pozdĺžne, kedy v dĺžke až 3 metre nejde za spomínanú hranicu, alebo do kruhu, kedy v rozmedzí asi jedného metra virtuálna stena vytvorí okolo seba kruh, do ktorého má Roomba zákaz vstupu. Na mňa zbytočné veľké rozmedzie, keďže nemám veľké dvere a veľké priestory. Okolo vázy by mi stačilo len 20 cm. Celkové hodnotenie tejto virtuálnej steny je trošku negatívne u mňa. Bude to aj tým, že náš byť nie je veľký, takže pre nás má virtuálna stena zbytočne veľkú ochrannú zónu. Chápete, buď nezhodí vázu, ale v okolí metra nič nepovysáva, alebo ju zhodí. Alebo nevylezie na detské deku, kde by sa inak zasekla, ale ostane nám časť obývačky nepovysávaná, pretože virtuálna stena zabráni Roombe ísť na tieto miesta. Do väčších priestorov je to ale určite super. Ocenila by som, keby sa dala virtuálna stena upravovať podla potrieb. Takže niekedy by „strážila“ priestor okolo seba len 10cm či 20cm, inokedy aj jeden meter.



Čo sa týka funkcie, ktorá vám oznámi plný zásobník, je super označená- opäť len jedno tlačidlo začne svietiť. Keď chcem, aby Roomba išla domov. Opäť stačí stlačiť jedno tlačítko s označením „domček“ a naša Robotická partáčka uháňa domov.


ČISTENIE ROOMBY


Roomba sa mi čistí super a bez väčších problémov. Oproti tomu, ako som musela vyprázdňovať zásobník na ručnom vysávači, je Roomba hotový poklad. Jednou rukou vyberiem zásobník, otvorím a vysypem. Filter sa takisto čistí fajn. Vlasy na bočnej kefe vyberám pravidelne, aby sa mi tam nenakopili a tiež bez väčších problémov.




MOBILNÁ APLIKÁCIA


Túto kategóriu som si nechala nakoniec, lebo je to podľa mňa taká čerešnička na torte tohto skvelého robotického vysávača. Praktická a super vec. Hlavne, keď máte tak deravú hlavu ako ja a väčšinou až po odchode z domu zistíte, že ste chceli, aby vám Roomba povysávala, zatiaľ čo vy budete niekde vonku. Jedným tlačítkom spustíte Roombu a keď skončí svoju prácu a zakotví vo svojom nabíjacom domčeku, dá vám o tom vedieť. V tejto aplikoške si môžete aj nastaviť týždenný plán vysávania, či sa rozhodnúť, že chcete, aby vám povysávala bez funkcie „Edge Clean“ - vysávanie popri stenách. Super vecička je história, kde si môžete pozrieť každé jedno vysávanie (ak má robot v blízkosti wifi). Pri každom jedno vysávaní nájdete mapku, čo všetko Roomba povysávala, plochu, ktorú povysávala. Škoda, že tento údaj je v stopách (ft2) a nie v metroch štvorcových. Ďalej vám ukáže akú úroveň špiny ste doma mali (riadne zrkadlo toho, aký bordel máte doma 🙂 ), a čas, ktorý Roomba vysávala. A ak sa počas vysávania musí ísť nabiť, aj to pekne poctivo zaznamená. Jednoducho táto aplikoška je veľmi užitočná a zaznamená kopec dôležitých vecí, ale aj si Vás trošku rozmazná, lebo to, čo pomocou nej dokážete o Roombe zistiť, je až milý nadštandard. Za mňa mega vydarená vecička!





Aby som teda zhrnula celé trojtýždňové testovanie - Ideálna kamoška, partáčka a pomocníčka, na ktorú je spolahnutie. Doma sme si ju veľmi obľúbili. A staršia dcérka ju chodí dokonca hladkať občas.



Som s ňou viac než spokojná, super vysáva a ku všetkému sa cez mobilnú aplikáciu prizná. S čistým svedomím ju odporúčam každému... Už mi ostáva len posledná vec prezradiť. Veď viete, o tom vínku... či sme až také kamošky (v preklade, či som s ňou až tak veľmi spokojná), že som si na jej počesť vínko naliala. Tak ÁNO, aj pohár vínka na jej počesť si zaslúži. Lebo maká super a svoju prácu robí poctivo. Ja si ju za odmenu hýčkam a vzorne sa o ňu starám (inak povedané, údržbu robím pravidelne 🙂 )



Už by som aj končila, ale ešte jedna milá povinnosť ma tu čaká. Ako dobre vychovaná, chcela by som sa veľmi, ale že veľmi poďakovať tým, ktorí mi umožnili toto super testovanie a ktorí nám dopriali Roombu pomocníčku. Ľuďom z Modrého koníka a spoločnosti iRobot. Naozaj ďakujem!



A ak niekto z vás váha, či kúpiť jednu fešandu Roombu domov alebo nie, verím, že moja recenzia vám napomohla k rozhodnutiu. Majte sa a ďakujem, že ste sa dočítali až sem 🙂


#test_roomba


Vaša Majka, spokojná fanúšička a hrdá kamoška Roomby 


Je manuálnemu vysávaniu koniec?

Je manuálnemu vysávaniu koniec?

Naozaj? Naozaj si môžem vychutnať teplú kávu, zatiaľ čo robotický vysávač Roomba 966 od iRobot povysáva miesto mňa? Naozaj už nemusím pohnúť ani prstom, teda jedným prstom áno a budem mať doma podlahy bez omrviniek?


Tak čítajte a zhodnoďte samy.



Už, keď ma vybrali na testovanie robotického vysávača Roomba 966, som sa nevedela dočkať dňa, keď mi kuriér zaklope na dvere. Prvé prekvapenie nastalo hneď po jeho príchode. Ani neviem čo som vlastne čakala, ale určite som nečakala zásielku vážiacu približne 5kg o rozmeroch 50x50x15cm. Druhé prekvapenie nastalo po rozbalení. Stačilo zapnúť nabíjaciu stanicu do zásuvky a Roomba bola pripravená vysávať.


Tak som sa s veľkým nadšením hneď pustila do testovania. Roombu som testovala v dvojpodlažnom dome s laminátovou podlahou, dlažbou a dvoma stredne veľkými kobercami s krátkym vlasom. Výkonnosť Roomby ma naozaj prekvapila. Roomba v našej domácnosti zvládla drobné, malé a stredne veľké omrvinky. Poradila si s rozsypanou kávou, cukrom či múkou, omrvinkami po pečive, maškrtách a všelijakými nástrahami, ktoré jej nevedomky pripravoval môj 15 mesačný syn či iným bežným znečistením v domácnosti.

Roomba zvládla vysávanie okolo stien a rohov na jednotku. Horšie to už bolo s povysávaním kútov. Tie určite nezvláda na 100%. Možno by jej pomohli o kúsoček dlhšie štetinky na bočnej kefke.



Otestovala som aj vysávanie pri rôznych nastaveniach upratovania, ktoré sú dostupné iba cez aplikáciu iRobot Home.

V aplikácii sú dostupné 3 možnosti počtu prechodov:


- automatické
- jeden prechod
- dva prechody
- a taktiež sa dá zvoliť možnosť upratovania/neupratovania pri stenách.

Porovnávala som čas a výkonnosť všetkých nastavení v predsieni (4m2), kde som rozsypala kávu a nadrobila pečivo. Najhoršie dopadlo vysávanie s jedným prechodom. Najprv som skúšala možnosť upratovania aj s vysávaním pri stenách a keďže to dopadlo horšie ako som očakávala, tak som možnosť bez vysávania pri stenách už ani pri jednom prechode netestovala. 

Čas upratovania s vysávaním pri stenách: 6 min


Automatický prechod s vysávaním pri stenách dopadol dobre. Roomba zvládla vysávanie okolo stoličky a nechala iba zopár drobných nečistôt okolo steny. Vysávanie bez upratovania pri stenách už dopadlo horšie.


Čas upratovania s vysávaním pri stenách: 18 min
Čas upratovania bez vysávania pri stenách: 12 min


Upratovanie s dvoma prechodmi s vysávaním pri stenách dopadlo rovnako dobre ako pri predchádzajúcom automatickom prechode. Nevyhovujúco skončilo upratovanie pri zvolenej možnosti bez vysávania pri stenách.


Čas upratovania s vysávaním pri stenách: 12 min
Čas upratovania bez vysávania pri stenách: 8 min


Určite neodporúčam vypínať možnosť vysávania pri stenách v domácnostiach s malými detmi a rovnako neodporúčam zapínať možnosť jedného prechodu pri väčšom znečistení podlahy. Optimálnym nastavením je automatický prechod s vysávaním pri stenách.


Roomba nie je žiaden amatér. Dokáže vysávať pomerne dlho bez nabíjania. Presnejšie 90 min. Po tejto dobe zamieri k nabíjacej stanici, kde sa dobíja 75 minút a potom pokračuje vo vysávaní od miesta kde skončila.


Obitých stien a nábytku sa báť nemusíte. Roomba 966 má nárazník so spomaleným dotykom, takže pár cm pred akoukoľvek prekážkou spomalí. Ďalšou celkom užitočnou funkciou Roomby je aj zvládnutie prevýšenia podlahy až do 1.6 cm. Roomba sa dostala aj pod hojdacie kresielko a vždy z neho bez problémov aj vyšla. Jediné miesto s ktorým mala Roomba u nás problém boli jedálenské stoličky. Počas celej doby testovania sa v nich 4krát zasekla.



Čo Roomba nezvládla povysávať, boli už spomínané kúty a druhou nezvládnutou plochou bolo povysávanie pri prechodovej lište. Táto skúška Roomby nebola vôbec v pláne. Syn jedol a rozdrvil tyčinku na prechodovej lište a tak výzva pre Roombu bola na svete. Najprv som skúšala vysávanie funkciou Spot, Roomba nepovysávala ani 50% omrviniek. Pri klasickom zapnutí Roomby bol výsledok o niečo lepší, no stále ostali nedovysávané kúsky tyčinky na podlahe.



Veľmi prínosná je aj funkcia SPOT- vysávanie jedného miesta. Tú som testovala na najväčšej výzve v našom dome, o ktorej som si myslela, že Roomba nezvládne. Náš koberec. Koberec, s ktorým mal aj náš bežný vysávač problém. Roomba v tomto prekonala nie len moje, ale aj manželove očakávania.



Keďže máme dvojposchodový dom, Roombu som rovnako využívala na prízemí, tak aj na poschodí, takže som otestovala aj schodové senzory. Tým, že je Roomba ľahká, je manipulácia a premiestňovanie naozaj jednoduché a neobťažujúce. Roomba je plne využiteľná aj vo viac podlažnom dome. Stačí premiestniť nabíjaciu stanicu a vysávanie môže začať.



Keď zapnete Roombu neskoro večer, alebo naopak skoro ráno, susedia by sa stažovať na hluk nemali. V popise sa uvádza hlučnosť 60dB. Ak by som mala Roombu hlučnosťou prirovnať k nejakému elektrickému zariadeniu tak by to bol holiaci strojček.



Aplikácia iRobot Home

Aplikáciu iRobot Home som mala stiahnutú ešte skôr ako som mala Roombu doma. Aplikáciu som si hneď veľmi obľúbila. Je jednoduchá a veľmi prehľadná. Roomba sa dá pomocou nej kedykoľvek zapnúť a vypnúť, dá sa tam nastaviť možnosť upratovania na automatický, jeden alebo dva prechody, taktiež si viete pomocou aplikácie nastaviť aj týždenný harmonogram upratovania.Nájdete tam história upratovania s mapou povysávanej plochy. Cez aplikáciu vás Roomba upozorní keď s ňou nie je niečo v poriadku, upozorní vás na plný kôš a vždy dá vedieť keď dovysáva.


Virtuálna stena 


Pôvodne som si myslela, že virtuálnu stenu nebudem používať, ale v rámci testovania som ju skúsila a odvtedy ju používam 4-5krát týždenne. Je užitočná hlavne pri otvorenom priestore, kde si touto stenou viete predeliť priestor, ktorý povysávať chcete a ktorý nie. Virtuálnu stenu som najčastejšie využívala v kuchyni takmer po každom varení a niekoľkokrát som ju použila aj ako ochranný štít, keď sa moja 5 mesačná dcéra hrala na zemi.


Starostlivosť o Roombu

O Roombu som sa za tie tri týždne nejako extra nestarala. Zásobník na smeti som vyprázdňovala po každom použití, senzory na kôš som utrela 3krát a dôkladnejšie čistenie ostatných senzorov a kefiek som spravila posledný deň testovania. Tu je neporiadok, ktorý sa za tú dobu zachytil na kefkách a koliesku.


A aké bude moje celkové hodnotenie?


Za tri týždne testovania ma Roomba 966 presvedčila o tom, že je veľkým pomocníkom v domácnosti, že dokáže plnohodnotne nahradiť manuálne vysávanie. Roomba je veľmi štýlová, elegantná a zapadne do každého interiéru. 


Voči robotickému vysávaniu som bola veľmi skeptická, no už po pár použitiach ma Roomba presvedčila o tom, že je to niečo, čo budem chcieť mať doma stále. Roombu 966 hodnotím vysoko pozitívne a určite je to dobrá investícia v tejto uponáhľanej dobe, je pánom takmer dokonalého vysávania.



#test_roomba

Šťastná mama = šťastná celá rodina 🙂 A s Roombou to ide ľahšie a veselšie

Alebo čím má mamina s 3 chlapmi v domácnosti viac pomocníkov, tým má lepší pocit, že je doma čistejšie a zároveň má viac času na svoje lásky 🙂


Náš nový člen domácnosti k nám docestoval 4.9.2017 a ja ako žienka domáca, ktorá ňou ale vôbec nie je, som sa mu veeeeľmi potešila. Hneď som si začala predstavovať tú čistú podlahu každý deň, keď sa vrátim z práce spolu s mojimi huncútmi zo škôlky.



V našej domácnosti veľmi často vysáva(l) tatino – a doteraz neviem, či mi chce(l) z lásky tak skutočne pomáhať alebo sa nemohol pozerať na ten bordel 🙂


Samozrejme ja som sa hneď prvý večer pustila do štúdia materiálov (apropo študovanie papierov mi ide ďaleko lepšie ako domáce práce).



Ako správny a právoplatný člen našej domácnosti by Roomba mala dostať meno, tak sme usporiadali rodinnú radu a že musíme jej vymyslieť meno. Prvé, ale zamietnuté nápady boli:

  1. Mišo – nemôžeme, takto volá svojho robota susedka 🙂
  2. Albert – tak volá sesternica svojho osobného šoféra 🙂
  3. Hugo – toto meno začína byť veľmi populárne medzi malými chlapčekmi, tak až náhodou niekoho neurazíme 🙂

Napokon padlo meno FERO – každý druhý pomocník sa volá Fero a tak sme rozhodli, že aj ten náš sa tak bude volať (navyše naše dvojičky potrebujú trénovať ,,R“, tak sa hodí aj na to) 🙂


Troška teórie: Čo je vlastne iRobot Roomba?


Roomba 966 je robotický vysávač od iRobotu s inteligentnou navigáciou pomocou kamery, s výkonnou li-ion batériou, ešte vyšším sacím výkonom a s maximálnym pokrytím až 185 m² podlahovej plochy. Elegantný dizajn Roomby 966 bude vo vašej domácnosti pôsobiť nielen luxusným dojmom, ale plnohodnotne zastane pravidelné vysávanie vašich izieb. A nezáleží na tom, aký rozsiahly byt alebo dom máte, Roomba 966 si vytvára mapu miestností a povysáva skutočne všade tam, kde dosiahne. Nezastaví ju ani vybitá batéria - zájde sa sama dobiť a neskôr dokončí vysávanie z miesta, kde ho prerušila. Zastaví ju jedine virtuálna stena, ktorou môžete oddeliť miesta, kam nechcete, aby šla.


Kľúčové funkcie Roomby 966


Upratuje bez ohľadu na rozmery vašej domácnosti

Nový sofistikovaný systém navigácie iAdapt 2.0 zabezpečí dokonalé čistenie garzónky aj veľkometrážneho bytu. Vďaka navigácii iAdapt 2.0 pozná Roomba 966 svoju cestu, "vidí" a rozpoznáva nábytok a prekážky, alebo vstup do ďalšej miestnosti.


Neskončí, kým nemá hotovo.Nová Li-Ion batéria vydrží až 4x dlhšie!

Lítiová batéria pre dlhší výkon umožní iRobot Roomba 966 vyčistiť max. až 185 m². V porovnaní s predchádzajúcimi iRobot batériami má o 50% väčšiu kapacitu a 4x dlhšiu životnosť.


Vyčistí všetky typy podláh a kobercov, zdolá aj plochy pod nábytkom

Roomba 966 si poradí s upratovaním všetkých druhov podláh - dve proti sebe rotujúce gumové kefy so špeciálnymi vodiacimi drážkami spoľahlivo pozbierajú nečistoty z dlažby, linolea, drevenej podlahy, koberca, ... Navyše je konštrukcia navrhnutá tak, aby sa na kefách nezachytili nečistoty, takže sú takmer bezúdržbové.


Pred robotom Roomba 966 sa špina nikam neschová

Systém Wall Follow zabezpečí, aby Roomba 966 perfektne povysávala pozdĺž stien, nábytku, v rohoch, či na iných ťažko dostupných miestach.



Domácnosť plná káblov? Pre Roombu 966 žiadny problém!

iRobot svoje robotické vysávače vybavil funkciou ANTITANGLE, ktorá zabráni zamotaniu a zaseknutiu sa do káblov. Keď kefy ucítia odpor, otočí sa ich rotácia. Týmto spôsobom sa robot z káblov uvoľní a môže pokračovať v upratovaní.


Nezastavia ho prahy ani iné nerovnosti

Roomba 966 dokáže hravo prekonať prechodové lišty, prahy alebo iné nerovnosti, ktoré jej stoja v ceste za čistou domácnosťou, až do výšky 1,6 cm.


Keď je potrebné, zvýši intenzitu čistenia

Inovatívny systém Dirt Detect 2. generácie pomocou akustických a vizuálnych senzorov detekuje nadmerne znečistené miesta, ktorým sa Roomba 966 následne venuje s ešte väčšou intenzitou.


Vydá sa len tam, kam chcete

Funkcia Virtual Wall a Halo udrží robota v izbách, ktoré chcete povysávať, a v bezpečnej vzdialenosti od vecí, ktoré chcete chrániť. Virtuálna stena vysiela infračervený lúč, cez ktorý robot neprejde. Funkcia Halo vytvorí okolo virtuálnej steny ochrannú zónu s priemerom 1,2 m, takže môžete presne vymedziť upratovaný priestor.



A teraz trošku našej praxe: Ako vyzerá naša domácnosť?


Sme mladá 4-členná rodinka v zložení: maminka Martinka, tatinko Mirko a 2 malí huncúti – dvojičky Alexík a Damiánko.


Žijeme v 2-podlažnom domčeku, ktorý je navyše kompletne podpivničený. Samozrejme do pivníc – kotolňa a garáž som ani nemala v úmysle Fera pustiť, i keď manželík také nápady mal 🙂 Čo sa týka typov podláh, tak kuchyňa, chodba a kúpeľne majú dlažbu, ostatné miestnosti – obývačka, pracovňa, spálňa a detské izby majú plávajúcu podlahu.

Koberce máme až dva – v obývačke s dlhým vlasom a v detskej izbe klasický, prahy nemáme, iba prechodové lišty. S kobercom v obývačke bol problém – Ferovi nerobia problém prechodové lišty a koberce do výšky 1,6 cm, ale tento náš koberec je vyšší, takže tu sa pri vysávaní zasekol a musela som mu pomôcť.



Našťastie v balení s Ferom bola i Virtuálna stena DualModeVirtualWall, ktorá udrží robota upratovať tam, kde chcete – a naopak, zabráni mu v upratovaní tam, kde nechcete.


Takže s jej pomocou a pomocou taburetky viem koberec ohraničiť, aby sa mu Fero vyhol a pokračoval vo svojej práci bez zaseknutia.



Príjemným prekvapením bolo, že jedálenské stoličky nemusím vykladať na stôl, Fero sa pod ne zmestí a pekne prejde všetok priestor pod stolom a stoličkami – srandovne pri tom kľučkuje, ale skutočne povysáva všetko 🙂



Spočiatku som veľmi neverila, že kamera dostatočne zachytí schody a Fero nespadne. Takže ako neveriaci Tomáš som si pri prvom pustení na chodbe sadla na druhý schodík a ruky som mala pripravené na jeho záchranu. Nebolo treba, na moje príjemné prekvapenie sa Fero pekne pri prvom schodíku zastavil, otočil a pokračoval v práci.



Čo sa týka jeho údržby tak neviem vynachváliť. Nádobka so smeťami a prachom sa dá ľahko odpojiť a vysypať. Snímače, kameru a nádobku stačí pretreť suchou handričkou. Zaberie to tak 2 minúty vášho času 🙂



Najlepšie vlastnosti nášho Fera podľa nás?


1. Šikovný


 - sám sa orientuje v členitej domácnosti plnej nábytku a vysáva aj pod ním – pokiaľ nemáte stolík na TV a posteľ príliš nízke. Inteligentný systém navigácie iAdapt v spojení s vizuálnou lokalizáciou pomocou kamery zabezpečuje, aby sa Roomba sama orientovala po ploche celej domácnosti, pamätala si svoju  polohu a ak sa stane, že je vybitá, vráti sa do nabíjacej stanice a po dobití pokračuje vo svojej práci tam, kde pred nabitím skončila.




2. Jednoduchý


 - stačí zatlačiť tlačidlo CLEAN na robote alebo v mobilnej aplikácií. Pomocou aplikácie iRobot HOME vysávate a programujete Roombu úplne jednoducho – pôvodne som si myslela, že si Fera budem vedieť pustiť cez aplikáciu napr. z práce, ale toto mi nevyšlo. Pomocou aplikácie viem robot pustiť iba vtedy, ak som pripojená v rovnakej Wifi v akej je prihlásený Fero, takže len keď som doma. Avšak nevidím v tom veľký problém, pretože v aplikácií si viem Fera nastaviť na presnú hodinu každý deň v týždni. Keď Fero dovysáva, v mobile mi pípne správa, že úspešne dokončil svoju prácu spolu s informáciami aký priestor povysával a ako dlho mu to trvalo (a v tomto prípade môžem byť pripojená kľudne i cez mobilné dáta alebo k inej Wifi sieti). 


                       


3. Dôkladný


 - pomocou 3-stupňového systému čistenia a bočnej kefky hravo povysáva prach, vlasy, zvieracie chlpy, ale aj väčšie nečistoty, ako napríklad rozsypané cereálie. Proti sebe rotujúce kefy odolné voči namotávaniu vlasov účinne zbierajú nečistoty a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Vysokovýkonné vysávanie Airflow cez utesnený kanál prudko zvyšuje účinnosť odsávania prachu, nečistôt a alergénov. Vysoko efektívny motor je špeciálne navrhnutý na zabezpečenie maximálneho sacieho výkonu – keď som Fera sledovala, akonáhle vyšiel na koberec, zvýšil svoj výkon, aby povysával všetok prach a smeti z neho.



Okrem zaseknutia na koberci s veľmi vysokým vlasom som Fera zachraňovala ešte jeden krát a to v kúpeľni. Všetky WC v dome máme závesné, takže medzi WC a podlahou ostáva malý priestor, do ktorého sa Fero dostal. Avšak medzera je asi o 2mm menšia ako je výška robota, takže sa tam zasekol a hlásil chybu. Tu si však tiež viem pomôcť virtuálnou stenou a nemusím sa báť žiadneho zaseknutia.



Zhrnutie


S naším Ferom sme si sadli a porozumeli. Stal sa súčasťou našej domácnosti a veľmi nám pomáha. Je to fajn pocit, že s jeho pomocou si viem ušetriť čas alebo skrátiť čas, ktorý venujem domácim prácam a o to viac sa môžem venovať mojim deťom a manželovi. Čas je to najcennejšie, čo máme a preto by sme ho mali venovať ľuďom, na ktorých nám najviac záleží  a ja by som ho najradšej venovala mojim trom úžasným mužom a mojej rodine.


Nehovorím, že k dokonalému šťastiu by si všetci mali zadovážiť Roombu, ale nám uľahčuje každodenný rodinný život. Som trošku puntičkárka a chcela by som mať okolo seba vždy a všade dokonalý poriadok (čo samozrejme pri našom životnom tempe  nie je možné), ale tento mesiac som bola akási kľudnejšia... Neviem, či za to všetko môže iba Fero alebo viac môj vek a uvedomovanie si podstatných hodnôt života. Každopádne Roomba má na tom svoj malý podiel.


A keby ste sa spýtali na názor môjho manžela? Nevie vynachváliť, od 4.9. nedržal v ruke náš vysávač ani raz 🙂 O to viac držal v náručí manželku a synčekov a aj toto sa nám obom veľmi ráta 🙂


Veľmi by som sa na záver chcela touto cestou poďakovať celému tímu Modrého koníka za možnosť zúčastniť sa tohto zaujímavého testovania a že ste si z mnohých prihlásených mamičiek vybrali práve mňa. Takejto možnosti som sa zúčastnila po prvýkrát a neľutujem, že som sa na to dala. Rada skúšam všetko  nepoznané a ak existuje niečo, čo mi dokáže uľahčiť každodenné povinnosti, tak by som to najradšej hneď chcela.


Ale nemôžem byť prehnane náročná a snažím sa, aby som takou nebola... Najdôležitejšie je predsa naozaj zdravá rodina, zdravé detičky (či  už je doma jedno, dve alebo viac), harmónia, porozumenie a vzájomná súdržnosť a tieto najdôležitejšie veci života doma mám, takže som ŠŤASTNÁ MAMINA 🙂



#test_roomba

Neoceniteľný pomocník či zbytočne vyhodené peniaze? (testovanie iRobot Roomba 966)


Vraj neustály poriadok, jednoducho, rýchlo a šikovne bez akejkoľvek námahy. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a iRobot Roomba povysáva celú domácnosť za vás. Výrobcovia sľubujú hory doly, namotávajú zákazníka ale je to naozaj tak?


Keď Modrý koník vyhlásil možnosť zapojiť sa do testovania Roomby, veľmi dlho som rozmýšľala či tak urobím. Nie preto, že šanca vyhrať bola takmer minimálna ale skrátka preto, že som neverila, že nejaký robot dokáže zvládnuť môj terén. Povedzme si úprimne, Roomba je malá, placatá mašinka s jednou metličkou na boku, takže by som ju zaradila ako mašinku do hyper modernej rodinky v perfektnom prerobenom byte-dome, bez prítomnosti detí či domácich zvierat a domáca panička by si ju pustila aby sa nemusela zohnúť po tie 4 omrvinky, ktoré narobila pri raňajkách.


Ja bývam v neprerobenom dome, čo znamená rôzne povrchy od kachličiek, kamennej dlažby, drevených parkiet, hracích podložiek, linolea až po moju smrť - otrasný koberec.



Všade máme nábytok, hračky a vysoké prahy. Mám 3 deti, ktoré neposedia ani pri jedení. Omrvinky sú všade, takže by sme v pohode uživili aj sliepku.



Po jedle som hneď zametala či vysávala ale aj tak sa tie omrvinky nalepia na oblečenie či ponožky a deti ich roznesú po celom dome. Nešťastne je riešená predsieň, z ktorej na pravo máme hneď spálňu. Keď prídeme s deťmi z prechádzky, nanosí sa piesok, blato a špina. Najmenšia po tom poštvornožkuje a tí starší ešte rozjarení prebehnú napriek upozorneniam aj do spálne. Mám vlasy po pás a z troch detí sú dve vlasaté princezné. Povysávať vlasy je nadľudský výkon. No a ak všetko dobre pôjde, pribudne k nám o pár mesiacov štvrté miminko-psík. Proste hrozný terén, 3 prírodné živly, neustály bordel, špina, prach, vlasy a neskôr chlpy. Veľká výzva oproti tým propagačným fotkám kde Roomba vysáva v podstate čistú plávaciu podlahu.


A aj napriek týmto výstražným varovaniam si ma vybrali na testovanie iRobot Roomba 966 a ja som jej dala riadne zabrať.



Prv, než začnem písať o mojom testovaní a dojmoch, bolo by dobré opísať vám ako Roomba 966 vyzerá a aké má funkcie.


OPIS

  • Rozmery: 35,1 x 9,5 cm
  • Hmotnosť: 3,9 kg
  • Doba nabíjania: 2 hodiny
  • Filter: Vysokoúčinný AeroForce filter****
  • Výdrž batérie: až 75 minút**
  • Typ batérie: Lithium Ion
  • Životnosť batérie: 2roky
  • Objem zásobníka: 0,6 litra
  • Maximálne pokrytie: až 185 m2
  • Maximálna výška prahu: až 1,6 cm
  • Hlučnosť: 58 dB*** -hlučnejšia ako bežný vysávač ale nič strašné. Hlasitosť pri pozeraní televízie keď „som vysávala“ som nemusela pridávať
  • Udržiavací režim: max. 3W
  • Nabíjanie: max. 29W

Dávam veľké PLUS za dizajn a špecifikáciu.


FUNKCIE

  1. Vysáva celú domácnosť pomocou vizuálnej lokalizácie kamerou. 
  2. Dobíja sa automaticky a podľa potreby v nabíjacej stanici.
  3. K Roombe 966 dostanete majáky, vďaka ktorým postupne povysáva dve miestnosti(prípadne viac po zakúpení ďalších majákov) .
  4. Vďaka pogumovanému nárazníku so spomaleným dotykom je šetrná k nábytku a stenám.
  5. Možnosť aplikácie iRobot HOME, ktorou môžete ovládať Roombu kdekoľvek ste a kedykoľvek počas dňa.
  6. Obsahuje kefy AeroForce na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy – s týmto nesúhlasím viď foto.
  7. Signalizuje plný zásobník a chyby od č.1 po č.18-vysvetlenie v manuály.
  8. Na kobercoch automaticky zvýši výkon vysávania- funkcia Carpet BOOST .
  9.  3 stupňový systém čistenia-bočná kefa, hlavné kefy a výkonné vysávanie (systém AeroForce).
  10.  Technológia Dirt Detect čo znamená aktívne vyhľadávanie znečistených miest 


Ďalšie veľké PLUS za skvelé funkcie.


ČISTENIE A ÚDRŽBA


Zmačknutím jedného tlačidla vytiahnete zásobník, otvoríte a vysypete jeho obsah. Prípadné namotané vlasy odstránite z kefy. Rýchle a jednoduché. Pre bezproblémovú prevádzku Roomby je nutné pravidelne vykonávať údržbu. Presný popis čo, kedy a ako je rozpísaný v manuáli s pridanými obrázkami pre lepšie pochopenie.



PLUS za ľahkú údržbu.


MANUÁL


Manuál k nej je síce hrubší ale to preto, že písmo je veľké a ku každej funkcii či opise je veľký reálny obrázok. Nie som technický typ a tak mi takéto mašinky robia menší problém. Vďaka tejto príručke som ale bez problémov iRobot rozobrala, skúšobne podľa návodu vyčistila, poskladala späť a on ďalej funguje. Obrovské PLUS za super návod.



CENA

799€


Z tej som popravde padla na svoj lodný kufor. Určite to teda nie je vysávač, ktorý sa priemerne zarábajúci, rodinu majúci Slovák rozhodne kúpiť zo dňa na deň.


Bohužiaľ veľké MÍNUS.


Viac informácii nájdete na stránke https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace


TESTOVANIE NAŠEJ RUMBUŠI


4.9.2017 sme v našej rodinke privítali nového člena, ktorému sme dali meno Rumbuša. Bola som doma len s najmladšou piškotkou a na otvorenie krabice a prvý test som čakala až do príchodu starších detí zo škôlky. Keď prišli, Rumbu som slávnostne položila do stredu kuchyne, pohodila jej omrvinky nech sa teda predvedie (podľa môjho vzoru tak spravili aj deti), foťák nachystaný, rodina zhromaždená, stisla som CLEAN a začal cirkus. Straší dvaja ako odtrhnutí z reťaze. Vyšťali, pišťali, chytali ju, šťuchali do nej, silou mocou jej chceli pomáhať z pod linky, dvíhali ju... No a tá najmladšia keby mohla, tak sa mi od strachu vyštverá až na hlavu. Strašne plakala, čo sa tak veľmi bála. Tých pár minút čo bola zapnutá som okrikovala staršie piškotky a odháňala ich aby Rumbu nechali. V náručí som stískala a tíšila tú najmladšiu. Nakoniec som ju, Rumbu, chudinu snaživú vypla, omrvinky ručne pozametala, pol hodinu normalizovala starších a dvakrát dlhšie uspávala najmladšiu. Spotená, vynervovaná som si povedala, že už nikdy viac. Proste prvé zoznámenie bola jedna veľká katastrofa.



Všetci sme sa ale do ružova vyspali, hlavy vychladli a to pravé testovanie mohlo začať.

Ako prvú a pre mňa najhoršiu som otestovala spálňu. Deti ešte nemajú vlastnú izbu a tak spia s nami. Každé má vlastnú postieľku prirazenú k našej manželskej po všetkých stranách. Pri vysávaní som musela postieľky posúvať a nie sú práve najľahšie. Najhoršia je ale tá manželská. Pohnúť ňou neviem, na to aby som sa dostala pod ňu by som musela schudnúť aspoň 40 kg a tyč z vysávača nie je dostatočne dlhá aby som povysávala každý kúsok pod ňou. Ostával mi tam teda nepovysávaný pás prachu a špiny. Do neprerobeného sme kúpili lacný obyčajný koberec, ktorý sa potom vyhodí. Vidno na ňom každú špinku, nitky a vlasy nejdú vysať. Už po jednom dni s tými mojimi prírodnými živlami vyzerá ten koberec akoby minimálne mesiac vysávač nevidel. Fakt som bola z tejto miestnosti zúfalá.



Po pol hodine som prišla skontrolovať ako sa našej Rumbuši darilo. Vzala som si dve baterky, pripevnila ich na tyč, vliezla hlavou a rukami pod posteľ(viac sa tam nezmestím) a kontrolovala som každý centimeter zo všetkých strán. Všetko čisté.



Žiaden prach, žiadna špina, žiadne nitky. Teda asi 2-3 smietky okolo tyče, inak nikde nič. Skontrolovala som všetky kúty, rohy plazením aby mi nič neuniklo. Posledná skúška a teda, či kráska zvládla povysávať vlasy. Vzala som navlhčenú kefu a šúchala ju po koberci. Vždy to tak robím aby som z neho dostala tie vlasy. Je to na grc koľko tam ich aj po vysávaní vždy bolo. A teraz? NIČ.


 

PLUS, PLUS, PLUS


Druhá vec, ktorá ma denno denne otravovala bol príchod zo záhrady či prechádzky čo znamenalo blato, piesok, trávu a inú špinu na chodbe. Deti tam povyzliekam, šupnem do vane, okúpem a na rukách prenesiem do obývačky aby mi nepochodili a nerozniesli ten neporiadok do celého domu. Vždy sa však aspoň jednému čudu judu podarilo uniknúť môjmu orliemu zraku a už bola špina na ponožkách, čo znamenalo neskôr po celom dome. Okrem vysávania chodby som teda musela vysávať aj ďalšie miestnosti. Vynervovaná, uťahaná som hnala decká do postele aby som si konečne mohla oddýchnuť.


Od kedy ale máme Rumbušu, vec s vysávaním odpadá. Kým deti kúpem. Kamoška pomocníčka chodbu povysáva, ušetrí mi nervy a energiu. Kvôli testovaniu som chodbu prešla aj bielou čistou utierkou a výsledok - žiadna špina (samozrejme by tom po tom blate chcelo aj pozmývať ale to už je práca pre mňa).




PLUS aj s pusou.


Deti sa zdržujú v obývačke kde majú svoje hračky. Hrávajú sa na hracích podložkách alebo drevených parketách, takže udržiavať túto miestnosť perfektne čistú je moja priorita. Máme tri rôzne hrubé podložky. Najhrubšia má 1,5 cm a Rumbuša bez problémov zvládla vstup na ňu. Povysávala ju, podložku som dala preč a potom povysávala aj pod ňou. My si zatiaľ môžeme pozrieť rozprávku.



Opäť veľké PLUS.


Keď sme pri tých hračkách, je tu otázka - čo ak Roomba povysáva lego kocky alebo iné malé hračky?


Lego nemáme, ale nájde sa u nás nejaká zabudnutá sponka či kinder hračka. Rumbuša povysávala čo mala. Malé kúsky skončili v zásobníku a tie väčšie kefou rozmetala. Netreba sa teda báť ani o vysávač, ani o hračky. Ak máte nečistoty na jednom mieste, odporúčam funkciu SPOT. Roomba špirálovým pohybom intenzívne uprace miesto o priemere približne jeden meter a potom sa rovnakým pohybom vráti na miesto kde začala.



Roombu som vzala na návštevu a otestovala ju aj v inom teréne ako je náš dom- plávajúca podlaha a koberec s vysokým vlasom.



Plávajúcu podlahu zvládla bravúrne a taktiež aj virtuálnu stenu avšak s kobercom mala veľké problémy. Bolo mi vysvetlené, že Roomba nikdy takýto koberec vysávať nebude Kefy na spodnej časti robota zabezpečujúce zber nečistôt, začnú s dlhými vlasmi koberca "bojovať". No a keďže Roomba je inteligentné zariadenie, senzory na kefách Roombe vravia, že na kefách je väčší odpor a Roomba z bezpečnostných dôvodov zastane. Nechce poškodila koberec a ani seba.


Nevadí, aj tak má odo mňa PLUS.



Po dome máme rozložené rôzne káble a priznám sa, že stále na nich zabúdam.



Vďaka technológii AntiTangle (ochrana proti namotaniu) žiaden problém. Roomba káble nenamotá. Okrem káblov zabúdam dvihnúť aj stoličky ale to pre Rumbušu tiež nie je žiaden problém . V rámci testovania som okolo stoličky natrúsila omrvinky. Cez dve nožičky Roomba prejde a cez dve nie. Točila sa, motala sa, hľadala cestu k omrvinkám cez priechodné nožičky a výsledok je taký, že okrem jednej veľkej omrvinky povysávala všetko.


Prečítala som si veľa diskusii ohľadom vysávania okolo nábytku a vysávania v rohoch. Jedni tvrdia, že je bezkonkurenčná a bez problémov všetko povysáva. Iní tvrdia, že niet nad starý klasický vysávač lebo toto Roomba nedokáže. Nastražila som teda zopár zákerných pascí nech pravda víde najavo. Vysypala som zásobník Rumbuši na môj nenávidený koberec, na dlažbu a na drevenú podlahu okolo skrine som vysypala omrvinky. Kamennú dlažbu s mochom zvládla na druhý pokus. Po prvom nechala 2 veľké špiny a až na druhý pokus po mojom naštelovaní na smer špiny ju povysávala. Skriňa na drevenej podlahe dopadla horšie. Chodila okolo nej, malé omrvinky povysávala ale tie veľké odsunula a nevrátila sa k nim. Skúšala som ju tam opäť nastaviť no nezachytila ich. Posledný bol môj otrasný koberec s prachom, omrvinkami a mochom. Na prvý krát nedôsledné povysávanie a špina v kúte ostala. Na druhý pokus po nasmerovaní kút už pekne vyčistila. Záver je teda taký, že kúty pokiaľ ide o veľkú špinu veľmi nezvláda a tam je lepší podľa mňa klasický vysávač.

Za toto má teda u mňa MÍNUS aj keď malé. Takú hrubú veľkú špinu má doma v rohoch a kútoch málokto.


S aplikáciou iRobot HOME som sa riadne vytrápila. Návod ako ju dostať do telefónu je jednoduchý, no z neznámeho dôvodu ma to vždy zastavilo na kroku 5 a po opakovaných pokusoch dokonca na kroku 4. Nakoniec sa mi ale predsa podarilo a otestovala som aj to. Ak mám byť úprimná, táto funkcia je pre mňa zbytočná. Máme doma vysoké prahy (niektoré dokonca 7 cm), takže Rumbuša nemá možnosť prejsť do ďalších miestností a povysávať celý dom. Kto však taký problém nemá, bude s touto funkciou maximálne spokojný. Stačí si naplánovať upratovanie a to kľudne aj na celý týždeň. Kým budete v práci alebo sa niekde zabávať s deťmi, Roomba povysáva a vy sa vrátite do čistého

a uprataného domu-bytu. Funkcia Clean Map umožňuje pozrieť mapu upratovaného priestoru, prehľad o štvorcových metroch, trvaní vysávania, nabíjania a ďalších štatistických údajoch. Pomocou push vyhlásení aplikácia upozorňuje kedy Roomba skončí či kedy a prečo je vysávanie dokončené. Podmienkou je mobilné zariadenie s iOS alebo OS Android.



Roomba má celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor a prispôsobí sa domácnosti plnej prekážok a nábytku. Roomba sa pohybuje od jednej steny k druhej kde sa otočí a pokračuje o pár centimetrov ďalej opäť od steny k stene. V prípade prekážky sa samozrejme jej pohyb zmení.


Foto stiahnuté z netu.



Čo sa týka batéria, tak výrobca uvádza, že jej výdrž je 75 minút. Ja som Rumbušu zapla plne nabitú o 16:18. Vysávala v kuse (boli pár sekundové prestávky na prenesenie do inej miestnosti kvôli vysokým prahom). O 17:48 sa ozvala, že chce papať. Makala teda presne 90 minút, kým sa ozval indikátor poruchy a indikátor batérie.



Batéria je nabitá zhruba za 2 hodiny.


Záver


Som nesmierne šťastná a vďačná, že som dostala možnosť otestovať tohto skvelého pomocníka. Nenávidela som vysávanie. Denne som sa s tým trápila a raz do týždňa sa stala zo mňa na pár hodín hotová fúria, lebo som musela do rúk chytiť nenávidený vysávač a dôkladne po štvornožky povysávať dom a aj tak to dôkladné nebolo (hlavne tá nešťastná spálňa). Vďaka Rumbuši sa už viac netrápim. Nesmierne mi uľahčuje každodenný život. Či už tie návraty zo záhrady, alebo keď niečo vysypem počas varenia či po jedení mojich detí, skrátka zapnem Roombu a nestarám sa. Robím si niečo iné, hrám sa s deťmi alebo oddychujem a naša cica mica povysáva za mňa. S rukou na srdci však priznám, že sama by som si túto vysokú radu nekúpila. Cena je privysoká aj keď rozhodne vzhľadom na ponúkané funkcie je primeraná, dokonca lacnejšia v porovnaní s inými robotickými vysávačmi. Pre mňa je aplikácia iRobot HOME zbytočná.


Ak rozmýšľate nad jej kúpou, finančne vás to nezaťaží, tak neváhajte a kúpte ju. Žiť sa bez nej určite dá ale to uľahčenie a skvalitnenie každodenného života je obrovské a stojí za zváženie.


A aby som nezabudla, ešte jedno mínus tá naša Rumbuša má, nedokáže vytiahnuť deťom sople.


#test_roomba

Neoceniteľný pomocník či zbytočne vyhodené peniaze? (testovanie iRobot Roomba 966)


Vraj neustály poriadok, jednoducho, rýchlo a šikovne bez akejkoľvek námahy. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a iRobot Roomba povysáva celú domácnosť za vás. Výrobcovia sľubujú hory doly, namotávajú zákazníka ale je to naozaj tak?


Keď Modrý koník vyhlásil možnosť zapojiť sa do testovania Roomby, veľmi dlho som rozmýšľala či tak urobím. Nie preto, že šanca vyhrať bola takmer minimálna ale skrátka preto, že som neverila, že nejaký robot dokáže zvládnuť môj terén. Povedzme si úprimne, Roomba je malá, placatá mašinka s jednou metličkou na boku, takže by som ju zaradila ako mašinku do hyper modernej rodinky v perfektnom prerobenom byte-dome, bez prítomnosti detí či domácich zvierat a domáca panička by si ju pustila aby sa nemusela zohnúť po tie 4 omrvinky, ktoré narobila pri raňajkách.


Ja bývam v neprerobenom dome, čo znamená rôzne povrchy od kachličiek, kamennej dlažby, drevených parkiet, hracích podložiek, linolea až po moju smrť - otrasný koberec.



Všade máme nábytok, hračky a vysoké prahy. Mám 3 deti, ktoré neposedia ani pri jedení. Omrvinky sú všade, takže by sme v pohode uživili aj sliepku.



Po jedle som hneď zametala či vysávala ale aj tak sa tie omrvinky nalepia na oblečenie či ponožky a deti ich roznesú po celom dome. Nešťastne je riešená predsieň, z ktorej na pravo máme hneď spálňu. Keď prídeme s deťmi z prechádzky, nanosí sa piesok, blato a špina. Najmenšia po tom poštvornožkuje a tí starší ešte rozjarení prebehnú napriek upozorneniam aj do spálne. Mám vlasy po pás a z troch detí sú dve vlasaté princezné. Povysávať vlasy je nadľudský výkon. No a ak všetko dobre pôjde, pribudne k nám o pár mesiacov štvrté miminko-psík. Proste hrozný terén, 3 prírodné živly, neustály bordel, špina, prach, vlasy a neskôr chlpy. Veľká výzva oproti tým propagačným fotkám kde Roomba vysáva v podstate čistú plávaciu podlahu.


A aj napriek týmto výstražným varovaniam si ma vybrali na testovanie iRobot Roomba 966 a ja som jej dala riadne zabrať.



Prv, než začnem písať o mojom testovaní a dojmoch, bolo by dobré opísať vám ako Roomba 966 vyzerá a aké má funkcie.


OPIS

  • Rozmery: 35,1 x 9,5 cm
  • Hmotnosť: 3,9 kg
  • Doba nabíjania: 2 hodiny
  • Filter: Vysokoúčinný AeroForce filter****
  • Výdrž batérie: až 75 minút**
  • Typ batérie: Lithium Ion
  • Životnosť batérie: 2roky
  • Objem zásobníka: 0,6 litra
  • Maximálne pokrytie: až 185 m2
  • Maximálna výška prahu: až 1,6 cm
  • Hlučnosť: 58 dB*** -hlučnejšia ako bežný vysávač ale nič strašné. Hlasitosť pri pozeraní televízie keď „som vysávala“ som nemusela pridávať
  • Udržiavací režim: max. 3W
  • Nabíjanie: max. 29W

Dávam veľké PLUS za dizajn a špecifikáciu.


FUNKCIE

  1. Vysáva celú domácnosť pomocou vizuálnej lokalizácie kamerou. 
  2. Dobíja sa automaticky a podľa potreby v nabíjacej stanici.
  3. K Roombe 966 dostanete majáky, vďaka ktorým postupne povysáva dve miestnosti(prípadne viac po zakúpení ďalších majákov) .
  4. Vďaka pogumovanému nárazníku so spomaleným dotykom je šetrná k nábytku a stenám.
  5. Možnosť aplikácie iRobot HOME, ktorou môžete ovládať Roombu kdekoľvek ste a kedykoľvek počas dňa.
  6. Obsahuje kefy AeroForce na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy – s týmto nesúhlasím viď foto.
  7. Signalizuje plný zásobník a chyby od č.1 po č.18-vysvetlenie v manuály.
  8. Na kobercoch automaticky zvýši výkon vysávania- funkcia Carpet BOOST .
  9.  3 stupňový systém čistenia-bočná kefa, hlavné kefy a výkonné vysávanie (systém AeroForce).
  10.  Technológia Dirt Detect čo znamená aktívne vyhľadávanie znečistených miest 


Ďalšie veľké PLUS za skvelé funkcie.


ČISTENIE A ÚDRŽBA


Zmačknutím jedného tlačidla vytiahnete zásobník, otvoríte a vysypete jeho obsah. Prípadné namotané vlasy odstránite z kefy. Rýchle a jednoduché. Pre bezproblémovú prevádzku Roomby je nutné pravidelne vykonávať údržbu. Presný popis čo, kedy a ako je rozpísaný v manuáli s pridanými obrázkami pre lepšie pochopenie.



PLUS za ľahkú údržbu.


MANUÁL


Manuál k nej je síce hrubší ale to preto, že písmo je veľké a ku každej funkcii či opise je veľký reálny obrázok. Nie som technický typ a tak mi takéto mašinky robia menší problém. Vďaka tejto príručke som ale bez problémov iRobot rozobrala, skúšobne podľa návodu vyčistila, poskladala späť a on ďalej funguje. Obrovské PLUS za super návod.



CENA

799€


Z tej som popravde padla na svoj lodný kufor. Určite to teda nie je vysávač, ktorý sa priemerne zarábajúci, rodinu majúci Slovák rozhodne kúpiť zo dňa na deň.


Bohužiaľ veľké MÍNUS.


Viac informácii nájdete na stránke https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace


TESTOVANIE NAŠEJ RUMBUŠI


4.9.2017 sme v našej rodinke privítali nového člena, ktorému sme dali meno Rumbuša. Bola som doma len s najmladšou piškotkou a na otvorenie krabice a prvý test som čakala až do príchodu starších detí zo škôlky. Keď prišli, Rumbu som slávnostne položila do stredu kuchyne, pohodila jej omrvinky nech sa teda predvedie (podľa môjho vzoru tak spravili aj deti), foťák nachystaný, rodina zhromaždená, stisla som CLEAN a začal cirkus. Straší dvaja ako odtrhnutí z reťaze. Vyšťali, pišťali, chytali ju, šťuchali do nej, silou mocou jej chceli pomáhať z pod linky, dvíhali ju... No a tá najmladšia keby mohla, tak sa mi od strachu vyštverá až na hlavu. Strašne plakala, čo sa tak veľmi bála. Tých pár minút čo bola zapnutá som okrikovala staršie piškotky a odháňala ich aby Rumbu nechali. V náručí som stískala a tíšila tú najmladšiu. Nakoniec som ju, Rumbu, chudinu snaživú vypla, omrvinky ručne pozametala, pol hodinu normalizovala starších a dvakrát dlhšie uspávala najmladšiu. Spotená, vynervovaná som si povedala, že už nikdy viac. Proste prvé zoznámenie bola jedna veľká katastrofa.



Všetci sme sa ale do ružova vyspali, hlavy vychladli a to pravé testovanie mohlo začať.

Ako prvú a pre mňa najhoršiu som otestovala spálňu. Deti ešte nemajú vlastnú izbu a tak spia s nami. Každé má vlastnú postieľku prirazenú k našej manželskej po všetkých stranách. Pri vysávaní som musela postieľky posúvať a nie sú práve najľahšie. Najhoršia je ale tá manželská. Pohnúť ňou neviem, na to aby som sa dostala pod ňu by som musela schudnúť aspoň 40 kg a tyč z vysávača nie je dostatočne dlhá aby som povysávala každý kúsok pod ňou. Ostával mi tam teda nepovysávaný pás prachu a špiny. Do neprerobeného sme kúpili lacný obyčajný koberec, ktorý sa potom vyhodí. Vidno na ňom každú špinku, nitky a vlasy nejdú vysať. Už po jednom dni s tými mojimi prírodnými živlami vyzerá ten koberec akoby minimálne mesiac vysávač nevidel. Fakt som bola z tejto miestnosti zúfalá.



Po pol hodine som prišla skontrolovať ako sa našej Rumbuši darilo. Vzala som si dve baterky, pripevnila ich na tyč, vliezla hlavou a rukami pod posteľ(viac sa tam nezmestím) a kontrolovala som každý centimeter zo všetkých strán. Všetko čisté.



Žiaden prach, žiadna špina, žiadne nitky. Teda asi 2-3 smietky okolo tyče, inak nikde nič. Skontrolovala som všetky kúty, rohy plazením aby mi nič neuniklo. Posledná skúška a teda, či kráska zvládla povysávať vlasy. Vzala som navlhčenú kefu a šúchala ju po koberci. Vždy to tak robím aby som z neho dostala tie vlasy. Je to na grc koľko tam ich aj po vysávaní vždy bolo. A teraz? NIČ.


 

PLUS, PLUS, PLUS


Druhá vec, ktorá ma denno denne otravovala bol príchod zo záhrady či prechádzky čo znamenalo blato, piesok, trávu a inú špinu na chodbe. Deti tam povyzliekam, šupnem do vane, okúpem a na rukách prenesiem do obývačky aby mi nepochodili a nerozniesli ten neporiadok do celého domu. Vždy sa však aspoň jednému čudu judu podarilo uniknúť môjmu orliemu zraku a už bola špina na ponožkách, čo znamenalo neskôr po celom dome. Okrem vysávania chodby som teda musela vysávať aj ďalšie miestnosti. Vynervovaná, uťahaná som hnala decká do postele aby som si konečne mohla oddýchnuť.


Od kedy ale máme Rumbušu, vec s vysávaním odpadá. Kým deti kúpem. Kamoška pomocníčka chodbu povysáva, ušetrí mi nervy a energiu. Kvôli testovaniu som chodbu prešla aj bielou čistou utierkou a výsledok - žiadna špina (samozrejme by tom po tom blate chcelo aj pozmývať ale to už je práca pre mňa).




PLUS aj s pusou.


Deti sa zdržujú v obývačke kde majú svoje hračky. Hrávajú sa na hracích podložkách alebo drevených parketách, takže udržiavať túto miestnosť perfektne čistú je moja priorita. Máme tri rôzne hrubé podložky. Najhrubšia má 1,5 cm a Rumbuša bez problémov zvládla vstup na ňu. Povysávala ju, podložku som dala preč a potom povysávala aj pod ňou. My si zatiaľ môžeme pozrieť rozprávku.



Opäť veľké PLUS.


Keď sme pri tých hračkách, je tu otázka - čo ak Roomba povysáva lego kocky alebo iné malé hračky?


Lego nemáme, ale nájde sa u nás nejaká zabudnutá sponka či kinder hračka. Rumbuša povysávala čo mala. Malé kúsky skončili v zásobníku a tie väčšie kefou rozmetala. Netreba sa teda báť ani o vysávač, ani o hračky. Ak máte nečistoty na jednom mieste, odporúčam funkciu SPOT. Roomba špirálovým pohybom intenzívne uprace miesto o priemere približne jeden meter a potom sa rovnakým pohybom vráti na miesto kde začala.



Roombu som vzala na návštevu a otestovala ju aj v inom teréne ako je náš dom- plávajúca podlaha a koberec s vysokým vlasom.



Plávajúcu podlahu zvládla bravúrne a taktiež aj virtuálnu stenu avšak s kobercom mala veľké problémy. Bolo mi vysvetlené, že Roomba nikdy takýto koberec vysávať nebude Kefy na spodnej časti robota zabezpečujúce zber nečistôt, začnú s dlhými vlasmi koberca "bojovať". No a keďže Roomba je inteligentné zariadenie, senzory na kefách Roombe vravia, že na kefách je väčší odpor a Roomba z bezpečnostných dôvodov zastane. Nechce poškodila koberec a ani seba.


Nevadí, aj tak má odo mňa PLUS.



Po dome máme rozložené rôzne káble a priznám sa, že stále na nich zabúdam.



Vďaka technológii AntiTangle (ochrana proti namotaniu) žiaden problém. Roomba káble nenamotá. Okrem káblov zabúdam dvihnúť aj stoličky ale to pre Rumbušu tiež nie je žiaden problém . V rámci testovania som okolo stoličky natrúsila omrvinky. Cez dve nožičky Roomba prejde a cez dve nie. Točila sa, motala sa, hľadala cestu k omrvinkám cez priechodné nožičky a výsledok je taký, že okrem jednej veľkej omrvinky povysávala všetko.


Prečítala som si veľa diskusii ohľadom vysávania okolo nábytku a vysávania v rohoch. Jedni tvrdia, že je bezkonkurenčná a bez problémov všetko povysáva. Iní tvrdia, že niet nad starý klasický vysávač lebo toto Roomba nedokáže. Nastražila som teda zopár zákerných pascí nech pravda víde najavo. Vysypala som zásobník Rumbuši na môj nenávidený koberec, na dlažbu a na drevenú podlahu okolo skrine som vysypala omrvinky. Kamennú dlažbu s mochom zvládla na druhý pokus. Po prvom nechala 2 veľké špiny a až na druhý pokus po mojom naštelovaní na smer špiny ju povysávala. Skriňa na drevenej podlahe dopadla horšie. Chodila okolo nej, malé omrvinky povysávala ale tie veľké odsunula a nevrátila sa k nim. Skúšala som ju tam opäť nastaviť no nezachytila ich. Posledný bol môj otrasný koberec s prachom, omrvinkami a mochom. Na prvý krát nedôsledné povysávanie a špina v kúte ostala. Na druhý pokus po nasmerovaní kút už pekne vyčistila. Záver je teda taký, že kúty pokiaľ ide o veľkú špinu veľmi nezvláda a tam je lepší podľa mňa klasický vysávač.

Za toto má teda u mňa MÍNUS aj keď malé. Takú hrubú veľkú špinu má doma v rohoch a kútoch málokto.


S aplikáciou iRobot HOME som sa riadne vytrápila. Návod ako ju dostať do telefónu je jednoduchý, no z neznámeho dôvodu ma to vždy zastavilo na kroku 5 a po opakovaných pokusoch dokonca na kroku 4. Nakoniec sa mi ale predsa podarilo a otestovala som aj to. Ak mám byť úprimná, táto funkcia je pre mňa zbytočná. Máme doma vysoké prahy (niektoré dokonca 7 cm), takže Rumbuša nemá možnosť prejsť do ďalších miestností a povysávať celý dom. Kto však taký problém nemá, bude s touto funkciou maximálne spokojný. Stačí si naplánovať upratovanie a to kľudne aj na celý týždeň. Kým budete v práci alebo sa niekde zabávať s deťmi, Roomba povysáva a vy sa vrátite do čistého

a uprataného domu-bytu. Funkcia Clean Map umožňuje pozrieť mapu upratovaného priestoru, prehľad o štvorcových metroch, trvaní vysávania, nabíjania a ďalších štatistických údajoch. Pomocou push vyhlásení aplikácia upozorňuje kedy Roomba skončí či kedy a prečo je vysávanie dokončené. Podmienkou je mobilné zariadenie s iOS alebo OS Android.



Roomba má celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor a prispôsobí sa domácnosti plnej prekážok a nábytku. Roomba sa pohybuje od jednej steny k druhej kde sa otočí a pokračuje o pár centimetrov ďalej opäť od steny k stene. V prípade prekážky sa samozrejme jej pohyb zmení.


Foto stiahnuté z netu.



Čo sa týka batéria, tak výrobca uvádza, že jej výdrž je 75 minút. Ja som Rumbušu zapla plne nabitú o 16:18. Vysávala v kuse (boli pár sekundové prestávky na prenesenie do inej miestnosti kvôli vysokým prahom). O 17:48 sa ozvala, že chce papať. Makala teda presne 90 minút, kým sa ozval indikátor poruchy a indikátor batérie.



Batéria je nabitá zhruba za 2 hodiny.


Záver


Som nesmierne šťastná a vďačná, že som dostala možnosť otestovať tohto skvelého pomocníka. Nenávidela som vysávanie. Denne som sa s tým trápila a raz do týždňa sa stala zo mňa na pár hodín hotová fúria, lebo som musela do rúk chytiť nenávidený vysávač a dôkladne po štvornožky povysávať dom a aj tak to dôkladné nebolo (hlavne tá nešťastná spálňa). Vďaka Rumbuši sa už viac netrápim. Nesmierne mi uľahčuje každodenný život. Či už tie návraty zo záhrady, alebo keď niečo vysypem počas varenia či po jedení mojich detí, skrátka zapnem Roombu a nestarám sa. Robím si niečo iné, hrám sa s deťmi alebo oddychujem a naša cica mica povysáva za mňa. S rukou na srdci však priznám, že sama by som si túto vysokú radu nekúpila. Cena je privysoká aj keď rozhodne vzhľadom na ponúkané funkcie je primeraná, dokonca lacnejšia v porovnaní s inými robotickými vysávačmi. Pre mňa je aplikácia iRobot HOME zbytočná.


Ak rozmýšľate nad jej kúpou, finančne vás to nezaťaží, tak neváhajte a kúpte ju. Žiť sa bez nej určite dá ale to uľahčenie a skvalitnenie každodenného života je obrovské a stojí za zváženie.


A aby som nezabudla, ešte jedno mínus tá naša Rumbuša má, nedokáže vytiahnuť deťom sople.


#test_roomba

Neoceniteľný pomocník či zbytočne vyhodené peniaze? (testovanie iRobot Roomba 966)


Vraj neustály poriadok, jednoducho, rýchlo a šikovne bez akejkoľvek námahy. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a iRobot Roomba povysáva celú domácnosť za vás. Výrobcovia sľubujú hory doly, namotávajú zákazníka ale je to naozaj tak?


Keď Modrý koník vyhlásil možnosť zapojiť sa do testovania Roomby, veľmi dlho som rozmýšľala či tak urobím. Nie preto, že šanca vyhrať bola takmer minimálna ale skrátka preto, že som neverila, že nejaký robot dokáže zvládnuť môj terén. Povedzme si úprimne, Roomba je malá, placatá mašinka s jednou metličkou na boku, takže by som ju zaradila ako mašinku do hyper modernej rodinky v perfektnom prerobenom byte-dome, bez prítomnosti detí či domácich zvierat a domáca panička by si ju pustila aby sa nemusela zohnúť po tie 4 omrvinky, ktoré narobila pri raňajkách.


Ja bývam v neprerobenom dome, čo znamená rôzne povrchy od kachličiek, kamennej dlažby, drevených parkiet, hracích podložiek, linolea až po moju smrť - otrasný koberec.



Všade máme nábytok, hračky a vysoké prahy. Mám 3 deti, ktoré neposedia ani pri jedení. Omrvinky sú všade, takže by sme v pohode uživili aj sliepku.



Po jedle som hneď zametala či vysávala ale aj tak sa tie omrvinky nalepia na oblečenie či ponožky a deti ich roznesú po celom dome. Nešťastne je riešená predsieň, z ktorej na pravo máme hneď spálňu. Keď prídeme s deťmi z prechádzky, nanosí sa piesok, blato a špina. Najmenšia po tom poštvornožkuje a tí starší ešte rozjarení prebehnú napriek upozorneniam aj do spálne. Mám vlasy po pás a z troch detí sú dve vlasaté princezné. Povysávať vlasy je nadľudský výkon. No a ak všetko dobre pôjde, pribudne k nám o pár mesiacov štvrté miminko-psík. Proste hrozný terén, 3 prírodné živly, neustály bordel, špina, prach, vlasy a neskôr chlpy. Veľká výzva oproti tým propagačným fotkám kde Roomba vysáva v podstate čistú plávaciu podlahu.


A aj napriek týmto výstražným varovaniam si ma vybrali na testovanie iRobot Roomba 966 a ja som jej dala riadne zabrať.



Prv, než začnem písať o mojom testovaní a dojmoch, bolo by dobré opísať vám ako Roomba 966 vyzerá a aké má funkcie.


OPIS

  • Rozmery: 35,1 x 9,5 cm
  • Hmotnosť: 3,9 kg
  • Doba nabíjania: 2 hodiny
  • Filter: Vysokoúčinný AeroForce filter****
  • Výdrž batérie: až 75 minút**
  • Typ batérie: Lithium Ion
  • Životnosť batérie: 2roky
  • Objem zásobníka: 0,6 litra
  • Maximálne pokrytie: až 185 m2
  • Maximálna výška prahu: až 1,6 cm
  • Hlučnosť: 58 dB*** -hlučnejšia ako bežný vysávač ale nič strašné. Hlasitosť pri pozeraní televízie keď „som vysávala“ som nemusela pridávať
  • Udržiavací režim: max. 3W
  • Nabíjanie: max. 29W

Dávam veľké PLUS za dizajn a špecifikáciu.


FUNKCIE

  1. Vysáva celú domácnosť pomocou vizuálnej lokalizácie kamerou. 
  2. Dobíja sa automaticky a podľa potreby v nabíjacej stanici.
  3. K Roombe 966 dostanete majáky, vďaka ktorým postupne povysáva dve miestnosti(prípadne viac po zakúpení ďalších majákov) .
  4. Vďaka pogumovanému nárazníku so spomaleným dotykom je šetrná k nábytku a stenám.
  5. Možnosť aplikácie iRobot HOME, ktorou môžete ovládať Roombu kdekoľvek ste a kedykoľvek počas dňa.
  6. Obsahuje kefy AeroForce na ktoré sa takmer vôbec nenamotávajú dlhé vlasy a chlpy – s týmto nesúhlasím viď foto.
  7. Signalizuje plný zásobník a chyby od č.1 po č.18-vysvetlenie v manuály.
  8. Na kobercoch automaticky zvýši výkon vysávania- funkcia Carpet BOOST .
  9.  3 stupňový systém čistenia-bočná kefa, hlavné kefy a výkonné vysávanie (systém AeroForce).
  10.  Technológia Dirt Detect čo znamená aktívne vyhľadávanie znečistených miest 


Ďalšie veľké PLUS za skvelé funkcie.


ČISTENIE A ÚDRŽBA


Zmačknutím jedného tlačidla vytiahnete zásobník, otvoríte a vysypete jeho obsah. Prípadné namotané vlasy odstránite z kefy. Rýchle a jednoduché. Pre bezproblémovú prevádzku Roomby je nutné pravidelne vykonávať údržbu. Presný popis čo, kedy a ako je rozpísaný v manuáli s pridanými obrázkami pre lepšie pochopenie.



PLUS za ľahkú údržbu.


MANUÁL


Manuál k nej je síce hrubší ale to preto, že písmo je veľké a ku každej funkcii či opise je veľký reálny obrázok. Nie som technický typ a tak mi takéto mašinky robia menší problém. Vďaka tejto príručke som ale bez problémov iRobot rozobrala, skúšobne podľa návodu vyčistila, poskladala späť a on ďalej funguje. Obrovské PLUS za super návod.



CENA

799€


Z tej som popravde padla na svoj lodný kufor. Určite to teda nie je vysávač, ktorý sa priemerne zarábajúci, rodinu majúci Slovák rozhodne kúpiť zo dňa na deň.


Bohužiaľ veľké MÍNUS.


Viac informácii nájdete na stránke https://www.irobot.sk/produkty/roboticke-vysavace


TESTOVANIE NAŠEJ RUMBUŠI


4.9.2017 sme v našej rodinke privítali nového člena, ktorému sme dali meno Rumbuša. Bola som doma len s najmladšou piškotkou a na otvorenie krabice a prvý test som čakala až do príchodu starších detí zo škôlky. Keď prišli, Rumbu som slávnostne položila do stredu kuchyne, pohodila jej omrvinky nech sa teda predvedie (podľa môjho vzoru tak spravili aj deti), foťák nachystaný, rodina zhromaždená, stisla som CLEAN a začal cirkus. Straší dvaja ako odtrhnutí z reťaze. Vyšťali, pišťali, chytali ju, šťuchali do nej, silou mocou jej chceli pomáhať z pod linky, dvíhali ju... No a tá najmladšia keby mohla, tak sa mi od strachu vyštverá až na hlavu. Strašne plakala, čo sa tak veľmi bála. Tých pár minút čo bola zapnutá som okrikovala staršie piškotky a odháňala ich aby Rumbu nechali. V náručí som stískala a tíšila tú najmladšiu. Nakoniec som ju, Rumbu, chudinu snaživú vypla, omrvinky ručne pozametala, pol hodinu normalizovala starších a dvakrát dlhšie uspávala najmladšiu. Spotená, vynervovaná som si povedala, že už nikdy viac. Proste prvé zoznámenie bola jedna veľká katastrofa.



Všetci sme sa ale do ružova vyspali, hlavy vychladli a to pravé testovanie mohlo začať.

Ako prvú a pre mňa najhoršiu som otestovala spálňu. Deti ešte nemajú vlastnú izbu a tak spia s nami. Každé má vlastnú postieľku prirazenú k našej manželskej po všetkých stranách. Pri vysávaní som musela postieľky posúvať a nie sú práve najľahšie. Najhoršia je ale tá manželská. Pohnúť ňou neviem, na to aby som sa dostala pod ňu by som musela schudnúť aspoň 40 kg a tyč z vysávača nie je dostatočne dlhá aby som povysávala každý kúsok pod ňou. Ostával mi tam teda nepovysávaný pás prachu a špiny. Do neprerobeného sme kúpili lacný obyčajný koberec, ktorý sa potom vyhodí. Vidno na ňom každú špinku, nitky a vlasy nejdú vysať. Už po jednom dni s tými mojimi prírodnými živlami vyzerá ten koberec akoby minimálne mesiac vysávač nevidel. Fakt som bola z tejto miestnosti zúfalá.



Po pol hodine som prišla skontrolovať ako sa našej Rumbuši darilo. Vzala som si dve baterky, pripevnila ich na tyč, vliezla hlavou a rukami pod posteľ(viac sa tam nezmestím) a kontrolovala som každý centimeter zo všetkých strán. Všetko čisté.



Žiaden prach, žiadna špina, žiadne nitky. Teda asi 2-3 smietky okolo tyče, inak nikde nič. Skontrolovala som všetky kúty, rohy plazením aby mi nič neuniklo. Posledná skúška a teda, či kráska zvládla povysávať vlasy. Vzala som navlhčenú kefu a šúchala ju po koberci. Vždy to tak robím aby som z neho dostala tie vlasy. Je to na grc koľko tam ich aj po vysávaní vždy bolo. A teraz? NIČ.


 

PLUS, PLUS, PLUS


Druhá vec, ktorá ma denno denne otravovala bol príchod zo záhrady či prechádzky čo znamenalo blato, piesok, trávu a inú špinu na chodbe. Deti tam povyzliekam, šupnem do vane, okúpem a na rukách prenesiem do obývačky aby mi nepochodili a nerozniesli ten neporiadok do celého domu. Vždy sa však aspoň jednému čudu judu podarilo uniknúť môjmu orliemu zraku a už bola špina na ponožkách, čo znamenalo neskôr po celom dome. Okrem vysávania chodby som teda musela vysávať aj ďalšie miestnosti. Vynervovaná, uťahaná som hnala decká do postele aby som si konečne mohla oddýchnuť.


Od kedy ale máme Rumbušu, vec s vysávaním odpadá. Kým deti kúpem. Kamoška pomocníčka chodbu povysáva, ušetrí mi nervy a energiu. Kvôli testovaniu som chodbu prešla aj bielou čistou utierkou a výsledok - žiadna špina (samozrejme by tom po tom blate chcelo aj pozmývať ale to už je práca pre mňa).




PLUS aj s pusou.


Deti sa zdržujú v obývačke kde majú svoje hračky. Hrávajú sa na hracích podložkách alebo drevených parketách, takže udržiavať túto miestnosť perfektne čistú je moja priorita. Máme tri rôzne hrubé podložky. Najhrubšia má 1,5 cm a Rumbuša bez problémov zvládla vstup na ňu. Povysávala ju, podložku som dala preč a potom povysávala aj pod ňou. My si zatiaľ môžeme pozrieť rozprávku.



Opäť veľké PLUS.


Keď sme pri tých hračkách, je tu otázka - čo ak Roomba povysáva lego kocky alebo iné malé hračky?


Lego nemáme, ale nájde sa u nás nejaká zabudnutá sponka či kinder hračka. Rumbuša povysávala čo mala. Malé kúsky skončili v zásobníku a tie väčšie kefou rozmetala. Netreba sa teda báť ani o vysávač, ani o hračky. Ak máte nečistoty na jednom mieste, odporúčam funkciu SPOT. Roomba špirálovým pohybom intenzívne uprace miesto o priemere približne jeden meter a potom sa rovnakým pohybom vráti na miesto kde začala.



Roombu som vzala na návštevu a otestovala ju aj v inom teréne ako je náš dom- plávajúca podlaha a koberec s vysokým vlasom.



Plávajúcu podlahu zvládla bravúrne a taktiež aj virtuálnu stenu avšak s kobercom mala veľké problémy. Bolo mi vysvetlené, že Roomba nikdy takýto koberec vysávať nebude Kefy na spodnej časti robota zabezpečujúce zber nečistôt, začnú s dlhými vlasmi koberca "bojovať". No a keďže Roomba je inteligentné zariadenie, senzory na kefách Roombe vravia, že na kefách je väčší odpor a Roomba z bezpečnostných dôvodov zastane. Nechce poškodila koberec a ani seba.


Nevadí, aj tak má odo mňa PLUS.



Po dome máme rozložené rôzne káble a priznám sa, že stále na nich zabúdam.



Vďaka technológii AntiTangle (ochrana proti namotaniu) žiaden problém. Roomba káble nenamotá. Okrem káblov zabúdam dvihnúť aj stoličky ale to pre Rumbušu tiež nie je žiaden problém . V rámci testovania som okolo stoličky natrúsila omrvinky. Cez dve nožičky Roomba prejde a cez dve nie. Točila sa, motala sa, hľadala cestu k omrvinkám cez priechodné nožičky a výsledok je taký, že okrem jednej veľkej omrvinky povysávala všetko.


Prečítala som si veľa diskusii ohľadom vysávania okolo nábytku a vysávania v rohoch. Jedni tvrdia, že je bezkonkurenčná a bez problémov všetko povysáva. Iní tvrdia, že niet nad starý klasický vysávač lebo toto Roomba nedokáže. Nastražila som teda zopár zákerných pascí nech pravda víde najavo. Vysypala som zásobník Rumbuši na môj nenávidený koberec, na dlažbu a na drevenú podlahu okolo skrine som vysypala omrvinky. Kamennú dlažbu s mochom zvládla na druhý pokus. Po prvom nechala 2 veľké špiny a až na druhý pokus po mojom naštelovaní na smer špiny ju povysávala. Skriňa na drevenej podlahe dopadla horšie. Chodila okolo nej, malé omrvinky povysávala ale tie veľké odsunula a nevrátila sa k nim. Skúšala som ju tam opäť nastaviť no nezachytila ich. Posledný bol môj otrasný koberec s prachom, omrvinkami a mochom. Na prvý krát nedôsledné povysávanie a špina v kúte ostala. Na druhý pokus po nasmerovaní kút už pekne vyčistila. Záver je teda taký, že kúty pokiaľ ide o veľkú špinu veľmi nezvláda a tam je lepší podľa mňa klasický vysávač.

Za toto má teda u mňa MÍNUS aj keď malé. Takú hrubú veľkú špinu má doma v rohoch a kútoch málokto.


S aplikáciou iRobot HOME som sa riadne vytrápila. Návod ako ju dostať do telefónu je jednoduchý, no z neznámeho dôvodu ma to vždy zastavilo na kroku 5 a po opakovaných pokusoch dokonca na kroku 4. Nakoniec sa mi ale predsa podarilo a otestovala som aj to. Ak mám byť úprimná, táto funkcia je pre mňa zbytočná. Máme doma vysoké prahy (niektoré dokonca 7 cm), takže Rumbuša nemá možnosť prejsť do ďalších miestností a povysávať celý dom. Kto však taký problém nemá, bude s touto funkciou maximálne spokojný. Stačí si naplánovať upratovanie a to kľudne aj na celý týždeň. Kým budete v práci alebo sa niekde zabávať s deťmi, Roomba povysáva a vy sa vrátite do čistého

a uprataného domu-bytu. Funkcia Clean Map umožňuje pozrieť mapu upratovaného priestoru, prehľad o štvorcových metroch, trvaní vysávania, nabíjania a ďalších štatistických údajoch. Pomocou push vyhlásení aplikácia upozorňuje kedy Roomba skončí či kedy a prečo je vysávanie dokončené. Podmienkou je mobilné zariadenie s iOS alebo OS Android.



Roomba má celú sadu senzorov, pomocou ktorých zmapuje priestor a prispôsobí sa domácnosti plnej prekážok a nábytku. Roomba sa pohybuje od jednej steny k druhej kde sa otočí a pokračuje o pár centimetrov ďalej opäť od steny k stene. V prípade prekážky sa samozrejme jej pohyb zmení.


Foto stiahnuté z netu.



Čo sa týka batéria, tak výrobca uvádza, že jej výdrž je 75 minút. Ja som Rumbušu zapla plne nabitú o 16:18. Vysávala v kuse (boli pár sekundové prestávky na prenesenie do inej miestnosti kvôli vysokým prahom). O 17:48 sa ozvala, že chce papať. Makala teda presne 90 minút, kým sa ozval indikátor poruchy a indikátor batérie.



Batéria je nabitá zhruba za 2 hodiny.


Záver


Som nesmierne šťastná a vďačná, že som dostala možnosť otestovať tohto skvelého pomocníka. Nenávidela som vysávanie. Denne som sa s tým trápila a raz do týždňa sa stala zo mňa na pár hodín hotová fúria, lebo som musela do rúk chytiť nenávidený vysávač a dôkladne po štvornožky povysávať dom a aj tak to dôkladné nebolo (hlavne tá nešťastná spálňa). Vďaka Rumbuši sa už viac netrápim. Nesmierne mi uľahčuje každodenný život. Či už tie návraty zo záhrady, alebo keď niečo vysypem počas varenia či po jedení mojich detí, skrátka zapnem Roombu a nestarám sa. Robím si niečo iné, hrám sa s deťmi alebo oddychujem a naša cica mica povysáva za mňa. S rukou na srdci však priznám, že sama by som si túto vysokú radu nekúpila. Cena je privysoká aj keď rozhodne vzhľadom na ponúkané funkcie je primeraná, dokonca lacnejšia v porovnaní s inými robotickými vysávačmi. Pre mňa je aplikácia iRobot HOME zbytočná.


Ak rozmýšľate nad jej kúpou, finančne vás to nezaťaží, tak neváhajte a kúpte ju. Žiť sa bez nej určite dá ale to uľahčenie a skvalitnenie každodenného života je obrovské a stojí za zváženie.


A aby som nezabudla, ešte jedno mínus tá naša Rumbuša má, nedokáže vytiahnuť deťom sople.


#test_roomba