Existuje nejaká poradňa pre budúcich bezdomovcov?

gta5man
24. nov 2023

Bohužial rubriku pomoc v núdzi všeobecná diskusia nemáte, tak som to dal do sekcie čo je k tomu najbližššie. Neviete či existuje nejaká všeobecná poradňa (linka, chat) pre bezdomovcov resp. ľudí ktorým to hrozí? Akože také obecné rady že na koho sa obrátiť, čo vybaviť, na aké typy pomoci má nárok, na aké úrady ísť. Kde dajú usmernenie pre ľudí čo nezvládajú život a nevedia držať tempo so svetom tak aspoň čo môžu spraviť pre to aby sa mali lepšie keď už im hrozí bezdomovectvo. Keď nechcem byť ten druh bezdomovca čo sa motá pri stanici a pije alkohol, ale skôr taký aktívny že predávať nota bene, alebo za strechu nad hlavou a teplú polievku, nejakú prácu akú zvládnem. Či existuje nejaký projekt, program, pre tých slabších a ohrozených?

erikamatusova
24. nov 2023

https://vagus.sk/

Dobrý večer. Veľmi ma mrzí vaša súčasná situácia. Pozrite si túto stránku. Pomáhajú ľuďom v núdzi.
Držím vám palce.

gta5man
autor
24. nov 2023

Vďaka presne toto som mal na mysli.

marianarem
25. nov 2023

@gta5man A to naozaj si v situacii, ze uz je jedinou moznostou bezdomovectvo? Mas problem sa zamestnat, nezvladas ani trebars nejake pomocne prace, sedenie na vratnici alebo take nieco? Nieco, co by pokrylo aspon ubytovnu? Co presne znamena "nezvladat zivot"?
Do tej poradne urcite chod, ale mozno skor po rady, ako este to predavanie Nota Bene odvratit. Verim, ze asi budes v tazkej situacii a ze to aso bude mat nejaky vaznejsi dovod, no takisto verim, ze nieco sa s tym da robit.

h2
25. nov 2023

@gta5man Aký máš problém? Prečo ti hrozí, že budeš bezdomovec?

mima172
25. nov 2023

Nejdem mudrovať, no aktuálne si hľadám prácu a preto denne lustrujem profesiu a je tam naozaj veľa ponúk. Ak aj nemáš kvalifikáciu, tak operátorských pozícii je veľmi veľa a aj s nástupmi ihneď. Zároveň pozeraj ubytovne, pripadne garsónku do nájmu. Ďalšia možnosť (nie ideálna ale je to možnosť) - job cez agentúru. V jednej som robila, ak človek naozaj chce a vie aspoň základy jazyka, tak do Nemecka sa dá ísť vždy s tým, že ubytko sa ti bude strhat zo mzdy. Skúšaj, hľadaj, nevzdávaj sa, držím palce 💪

stanulienkat
25. nov 2023

To co pises, je cele tvoje mentalne nastavenie. Zaklad je praca-AKAKOLVEK. Z nej si zaplatis ubytovnu. AKUKOLVEK, aby si mal strechu nad hlavou. Nie je to zlozite. Len musi mat clovek chut pracovat.

gta5man
autor
25. nov 2023

Matky sú predsa len empatickejšie a chápavejšie. Oveľa viac to tu čítam ako prispievam a neraz vidím že je vytýkané nerodičom že prečo chodia slobodní na fórum pre mamičky s vecami čo nesúvisia s rodičovstvom. Poviem vám tak. Na neutrálnych fórach sa stretávam s oveľa väčšou nepriazňou. S vydatými ženami a matkami sa dá oveľa lepšie porozprávať aj kamarátiť ako so slobodnými. Ale aj v reálnom živote som si to všimol. Najlepšie si rozumiem s vydatými ženami čo majú rodinu. To len tak na úvod za všetkých čo sem zablúdia a niesu matkami.

A k tej veci: Počuli ste o kategórii ľudí “nezamestnateľní”? To neznamená že ľudia čo nechcú ale nemôžu. Nezvládanie života je myslené tak, že je rýchla doba, od ľudí vyžadujú superschopnosti, byť magaživotaschopný, a kto je trocha hlúpejší, pomalší nemá šancu. Na operátorských pozíciách nestíham normy, darmo sa snažím stále nedosahujem kvóty a tak ma odvšadial vyhodia. Proste neviem podať vyžadovaný pracovný výkon. Ako ja prácu urobím akúkolvek len problém je vždy v tom že operáciu treba urobiť za 25 sekúnd a mne to trvá 30 sekúnd. Alebo v logistike ako picker norma je 40 položiek za hodinu a ja zvládnem iba 37. Vždy som tak tesne pod normou. To čo ste poradili aj robím. Zamestnávam sa stále znova a znova, cez agentúry do rôznych hál, ale vždy to končí rovnako. Nestíham a vyrazia ma. Také že posedieť na vrátnici sú zase práce ktorých je málo a tam vždy je nejaký dôchodca, invalid, to sú fleky z ktorých sa neodchádza tak tam sa len tak nedá dostať. Chcel som ísť aj robiť smetiara ale nemajú volné. Aj tam sú ludia do dôchodku. Tam kde berú sa zase treba naháňať. A preto som myslel tak že keby nejaké charity ma vedeli zamestnať nejaké práce (hoc aj fyzicky náročné) len nech sa netreba v stresoch naháňať, lebo to proste nezvládam. Dnešná ekonomika je nastavená na optimalizáciu podľa vzorca: Vyprodukovať čo najviac, čo najrýchlejšie, s minimom zamestnancov. Tým pádom sú ludia žmýkaní, naháňaní, a nie každý to zvláda. Takú prácu kde sa netreba naháňať zase málokto zastrešuje lebo to nevynáša a stratové veci podnikatelia neriešia. Preto obvykle tieto zastrešujú mestá a obce, rôzne organizácie. Lebo to neni nič ziskové. Podnikatelia a firmy stavajú haly kde sa točí biznis a o jednoduché práce nemajú záujem. To nevynáša. Na vodiča MHD som nesplnil kritéria ani neprešiel psychotestmi. Pri volante síce nemôžu človeka naháňať ale zas tam je ťažké sa dostať. Skúšal som už všeličo od priemyslu, logistiky, cez dopravu a buď neprejdem testmi, alebo nestíham tempo. Rodina mi povedala že oni ma vydržiavať nebudú tak keď nebudem mať príjem môžem ísť na ulicu.

gta5man
autor
25. nov 2023

Vlastne z ľudí robí bezdomovcov systém samotný nie vždy ľudia. Ja som neni alkoholik, ani gembler, v podstate slušný človek, nemám dlhy atď. Len proste tenpo života nezvládam. Neviem sa uchytiť. Tento režim myslí len na šikovných a schopných ľudí. Tí čo nevedia držať krok sú proste odsúdení na zánik.

akvi
25. nov 2023

@gta5man nájdi si na FB skupinu Alternativni a komunitni bydleni, je to síce česká skupina, ale pre teba by to možno bolo riešenie, ísť aj do Čiech, keď tu aj tak nemáš podporu rodiny. Sú tam občas ponuky, že za pomoc na gazdovstve dajú človeku bývanie a aj stravu.

mima172
25. nov 2023

@gta5man Ja len, že - podľa prejavu aký máš mi rozhodne nepripadáš ako "nepoužiteľný" zamestnanec. Gramatika lepšia ako 70% užívateliek MK, vieš sa vyjadrovať atď. Čo tak nejaký telemarketing? Pozri, ja ti rozumiem. Som po rodičáku bez práce, žijeme z jedného platu, v pondelok ma čaká prvý pohovor po 4 rokoch a ja sa cítim ako čisté tupelo. No treba si veriť, skúšať a nevzdávať sa. Viem, že ma nevezmú (lebo pre pohovorom mam test z personalistky, excelu a angličtiny a ja som gro vecí zabudla) ale idem, skúsim. Treba skúsiť myslieť pozitívnejšie, nie hneď sa škatuľkať ako "nezamestnateľný". Skôr si povedz, že si ešte nenašiel to, v čom si dobrý a hor sa do hľadania 💪

macekovam
25. nov 2023

@gta5man a keby si sa zamestnal ako ošetrovateľ napríklad v domove pre seniorov..

akvi
25. nov 2023

@mima172 on môže byť normálny šikovný človek, len proste bez nejakého vzdelania a zručností, je naozaj ťažké nájsť prácu, v ktorej budú akceptovať pomalšie tempo. Ja keď si seba predstavím, s mojimi problémami s chrbticou, že mám robiť niečo fyzické v tempe v nejakej fabrike, tak to je proste nereálna vec.

mima172
25. nov 2023

@akvi Samozrejme, chápem. Preto píšem, že treba hľadať iné možnosti, keďže manuálne to asi nepôjde. Nejdem rozumovať, sama som bez jobu, no treba skúšať. Možno sa nájde v pozícií finančného poradcu, telemarketéra, môže si spraviť kurz SBS atď. Je viacero oblastí kde nemusí stíhať pásové normy. Viem, že to musí byť ťažké, no vzdať sa naozaj nie je cesta 😬

macekovam
25. nov 2023

@gta5man ešte ma napadlo práca v pohrebnej službe.. Fakt si nerobím srandu...

gta5man
autor
25. nov 2023

@akvi no presne na také niečo som narážal. Som skromný stačilo by mi len bývanie a strava a bol by som vďačný. Na výmenu by som pomáhal nejaké práce čo zvládnem. Okolo domu, na gazdovstve, naložiť náklad atď. Niečo kde netreba psychotesty a spĺňať nejaké kvóty.

gta5man
autor
25. nov 2023

@mima172 to je len poriadkumilovnosť. Ja nechápem ľudí čo ju nedodržujú že odkiaľ to vôbec majú. Ani ja niekedy neviem aké písmeno tam ide ale že za bodkou, čirakou, je medzera, nová veta sa začína veľkým. To je samozrejmosť. Tak to má byť. Tak prečo by som to robil ináč. To je ako keby som chcel zaliať kávu studenou vodou. Má sa to robiť horúcou, tak to nebudem robiť studenou, chápete.

gta5man
autor
25. nov 2023

@macekovam čo tam treba spĺňať? Nemám zdravotnú školu.

gta5man
autor
25. nov 2023

@macekovam pridávam na zoznam. Skúšam také že smetiar, vrátnik, len tam to neni také ľahké ako do hál kde vás na počkanie zoberú.

gta5man
autor
25. nov 2023

To je všetko generované dopytom a ponukou. Tým logistickým halám a fabrikám preto stále chýbajú zamestnanci lebo majú tie nároky na tempo a je tam fluktuácia. Ale všimnite si také ako tie spomínané pohrebníctvo, smetiari, vrátnici… Tam ak sa dostane človek váži si to a drží sa tam. Vie že na viac nemá, je rád že môže robiť aspoň toto tak si to drží. Väčšinou sú tam ľudia do dôchodku.

martul
25. nov 2023

@gta5man skús toho ošetrovateľa. Choď sa spýtať na mestský obecný úrad, oni zamestnávajú ľudí čo chodia potom starým a samym pomáhať nosiť obedy, nákupy.

1fifinka1
25. nov 2023

@gta5man minule tu jedna dávala, že hľadá na chatu chatara. Alebo naozaj s ubytovanim hľadajú slušných ľudí na výpomoc na farmy. Otrocina, človek sa namaká, ale zas žiadne kvóty. Robota sa urobiť musí. Mas ale pravdu, všade všetko rýchlo rychlo a potom, že ľudia sú vyhoreni.Rozvoz pizze je tiež mimo? Alebo nejaká cestárina, zateplovanie atď.

dharmasanata
25. nov 2023

@gta5man ahoj, skús si nájsť prácu napríklad v zahraničí na nejakej farme, alebo sade, niekde kde práca nieje na normu. Niesi hlúpy, ono ja som mala v zahraničí kolegov ktorí reálne doma nemajú zázemie- čiže sú bezdomvci, majú dlhy za ktoré si môžu v podstate sami. Takže cesta je a nemusíš skončiť na ulici. Tam by si si dokázal našetriť a postaviť sa na nohy.

martul
25. nov 2023

Nehľadaj prácu na linke za pásom. Ešte ma napadá družstvo, stavebniny, môj sused je invalid a chodí do stavebnin nakladať vykladať.

martul
25. nov 2023

Skús napísať aké máš vzdelanie. Teraz berú veľmi rušňovodičov. Školu ti dajú.

martul
25. nov 2023

@gta5man pomocník na stavbe?!

martul
25. nov 2023
martul
25. nov 2023

@martul fakt zapni profesiu a hľadaj. Planeo Elektro za 6 eur na hodinu hľadá brigádnikov.

gabriela2023
25. nov 2023

Ahoj mrzí ma to tvoja situácia. Možno ešte nejaké kosenie ,úprava zelene a odhadzovanie snehu pre nejaký podnik alebo mesto . Ako si na tom z manuálnou zručnostou taký školník? To tiež nie je čas.Drzim ti palce nech si niečo nájdeš a budeš spokojný .Ja som tom rovnako ako ty s prácou. Nie si vtom sám. Nemáš ani ztp preukaz? Akú máš školu?

gta5man
autor
25. nov 2023

@martul ano to nakladanie vykladanie čo robí ten invalid, niečo také. Čo sa týka rušňovodiča neprejdem previerkami. Skúšal som už u MHD kde tiež že oni vyškolia, ale nebol som dostatočný na previerkách. Vzdelanie: osobitná škola + som autista.

stanulienkat
25. nov 2023

Tesco, Terno...vykladanie tovaru. Pomocbe prace v kuchyni, stavebniny, upratovanie v nakupnych centrach, SBS..... Práce je dosť, ale reálne musíš byť naozaj oveľa pomalší a o dosť menej výkonný, keď nevydržís v žiadnej práci. To nebude len tebou spomínaných 5 sekúnd. Nemôžeš viniť žiadne korporacie, ani nikoho, že diskriminuje takýchto ľudí. Proste každý chce podať nejaký výkon a vyžaduje to od zamestnanca. A aj reálne viem, čo je to pracovať s takým človekom. Nevravím, že je to tvoj prípad, ale už som mala možnosť pracovať s ľuďmi na nízkych pozíciách, ktori ani po polroku nevedeli v práci kde je sever.