Aké mám právo?
Ahojte.
V sobotu sme kúpili auto na lízing. Manžel bol poň bolo všetko v poriadku okrem baterky ktorú na mieste aj vymenili. Skúšobná jazda prebehla fajn. Všetko v poriadku. Na palubnom počítači nesvietila žiadna chyba ani nič.
Už v ten deň v sobotu...išiel manžel cestou do obchodu a auto nešlo naštartivať keď sa z obchodu vrátil čiže musel pýtať ľudí na parkovisku či ho nenaštartujú štartovacími káblami .
Potom prišiel domov a keď som chcela ísť ja tak zase nenaštartovalo....tak sme baterku dobili do večera...vecer sme sa šli povoziť po dedine a vyskočili nám kontrolky zlé parkovacie senzory, štart stop systém, asistent vyparkovania. A svieti EPC kontrolka . Jedná sa o auto ww tiguan v hodnkte 20 000 eur.
Do predajne sa bohužiaľ nedovoláme lebo vcera robili do 12tej a manžel prišiel o druhej odtial cize ani vcera nebolo mozne volať tam ..chystame sa zajtra volať ale ma zaujima ci mal biekto skusenost alebo mi vie poradit ako postupovat. Mame pravo na to aby sme im auto vratili? Alebo mame pravo aby uhradili opravu alebo nieco ? .... je to v meste 3 hodiny cesty od nas...manzel ide na 2 a pol tyzdna do prace uz dnes vecer cize budem doma sama a ja ho tam nedopravím kedze nemam kde dať dieťa a sama by som tam asi ani netrafila .
Je brané na splatky cize je podpisana lizingovka ale splatku sme neplatili este ziadnu..len manipulacny poplatok.
Zajtra som mala na pláne ho ísť prihlásiť na novú ŠPZ..ale asi to ani jejdem robiť.
Ďakujem za rady.
@martina1201 mýliš sa. Ja som kúpila mobil cez nay obchod a vrátila som ho bez problemov
@lienka9 áno manžel to odfotil ..tak tak pre prípad dôkazu
@hesloveslo ale to je na dobrej vôli obchodu, nie je na to zákonný nárok. Ten je iba pri nákupe cez eshop.
@hesloveslo to môžu byť interné predpisy ale nie v každom obchode to vieš urobiť.
Zo zákona mate nárok vrátiť v 14 dňovej lehote bez udania dôvodu, iba ak ide o nákup na diaľku, napr. Eshop.Ak ma niekto inú skúsenosť (výmena tovaru alebo vrátenie peňazí do určitého času v kamennom obchode) tak je to len a len dobrá vôľa a ochota obchodu.
V každom prípade, smerodajna je zmluva, precitaj si, či tam nie sú z ustanovenia, kedy možno od nej odstúpiť, príp. Ako prebieha reklamácia. Je tam napr. Veta "kupuje ako stoji a leží"?
Píšeš, že ste kúpili z bazáru.. Nie je jedno, v akom režime ste, od toho závisí aj ochrana, ktorú vám dáva právo. Ak ste napr. Kúpili na firmu, tak ste vrežime obchodného práva, tam sú prísnejšie ustanovenia v zákone, vo všeobecnosti je v obchodnom práve silná zmluvná voľnosť strán, smerodajna je dohoda dvoch podnikatelov, ale aj vaše zákonné možnosti ochrany sú slabšie a ináč sa uplatňuje nárok podľa obchodného zákonníka a ináč podľa občianskehi zákonníka. Ak ste kupovali ako fyzická osoba, súkromne, tak je to fajn, lebo ste v postavení spotrebiteľa, ste v režime občianskeho zákonníka a zákona o ochrane spotrebiteľa a v prípade sporu ako slabšia strana mate lepšie postavenie.
Ja by som sa asi fakt spýtala nejakého mechanika, čo si o tom myslí, na koľko by vychádzala prípadná oprava a potom ak by išlo o väčšiu čiastku a píšeš, že cena auta tiež nie je zanedbateľná plus je tam lízing, išla by som za právnikom, advokátom, ktorý sa venuje spotrebiteľskému pravu.Nech na to kukne, aby ste sa nezamotali. Píšeš, že aj budeš sama, manžel odchádza, ak tomu dobre rozumiem, nie celkom sú vám jasne záležitosti okolo reklamácie co technickej stránke veci, nie je na to priestor ani čas, tak ja by som zvolila asi radu a usmernenie u advokáta.
@oblecenie99 ďakujem za radu 🥰 ....už išiel manžel za jedným mechanikom tak uvidíme čo bude ďalej
Verím, že to dopadne dobre 😉
Je to tak ako uz tu niekto napisal.
Pri tychto “modernejsich” autach, ked sa vybije a vymeni bateria, treba to ako keby “restartovat” a chyby vymazat.
Nam sa to stalo tiez.
Tiez si myslim ze bude treba preprogramovat (ci ako sa to povie) elektroniku. Nam toto urobilo tiez auto po vymene baterky. Nanovo dali software a vsetko je ok. (Nie som odbornik, vyjadrujem sa ako laik ale snad je to jasne) 😁😁😁
Vďaka idem volat chlapovi nech to skúsia
Mechanik našiel chybu v štartovaní, vymenili baterku a nešlo naštartovať, pružiny sú akesik slabe 🙄🙄 a teraz otazka opravit ci reklamovat? 🙄🙄🙄 och na nervy toto
@hesloveslo platí pre zásielkový predaj 😂
Autorka, pri jazdenych autách sa nájde hocičo a nemusi o tom vedieť predajca, možno majiteľ predosly skôr by vedel. Ci opraviť alebo nie je otazka na mechanika, povie co je zle, čo treba vymeniť a cenu a rozhodnete sa. Môže to byt vážne ale aj par eur/par stoeur. oprava... Ak budete auto vracať kvôli závade je dosť možné ze sa to aj tak bude riešiť (odhadujem len, nemám s tym skúsenosť, ked berieme napr my diely späť na reklamáciu, tiež nam k tomu servis - vacsinou posiela vyjadrenie). Ja by som skúsila asi dohodnut sa s predajcom ak by to islo tak by ste usetrili na oprave... Mozno to uhradia. Ale zistila si teda aj opravu kolko vyjde... My sme mysleli ze auto nam ide do šrotu, nejazdilo dlhšie a neslo sa pohnut, vobec preradit sa nedalo ani nic... A bol to len nejaký kabel. Diagnozy ako menit prevodovku atd sme si vypoculi 🤦🏻♀️
Určite ak manzel odchádza mimo a nemá cas tam.ist treba ich kontaktovať, co robit a reklamáciu podat zatiaľ inak - pisomne atd. Nečakala bybsdom 2-3t, proste nech vedia ze auto je pokazene od takmer zaciatku.
@hesloveslo tovar sa da vratit do 14 dni bez udania dovodu, ak kupujes online, cez telefon, alebo z katalogu...cize ak ho kupili v predajni, kde ho videli, tak 14 dni na vratenie sa neuplatni
Nam to vyhodilo po tom, ako sme vymenili baterku. Tak stacilo cez diagnosticky.program vymazat chybove hlasenia.
@hesloveslo to nemáš vôbec pravdu. Okrem toho ona nemá s predajcom podpísanú kúpnu zmluvu. Ona má zmluvu podpísanú s leasingovou spoločnosťou. Reálne auto ani nie je jej
Prosím tá brat sa pýta či to je nové auto alebo už jazdené??? A že aké pružiny sú slabé lebo to je široký pojem
Nemohli vam kuny prekousat nejaky kabel???
@hesloveslo Tiguan novy za 20 000? A pise ze nesiel natartovat tak vymenili v predajni baterku - toto by s novym autom nerobili + by nemalo ziadne dalsie vady a okrem toho autorka jasne pise ze je jazdene ;) ;)
@hesloveslo och som tu včera nebola 🙄🙄 ....tiguan je 2018....štartivacie či jaké že sa nedalo naštartivat a rozobrali štartér a tam boli akesik slabšie pruziny ze sa pomaly točili alebo čo ...neviem už presne ako mi to chlap vravel
@ahyt to si myslim ze by za jednu noc nestihli u nas a navyse uz v deň kúpy sa nedal nastartovat
Mňa by zaujímalo, čo dokáže človeka donútiť, aby kúpil auto, ktoré nejde naštartovať? 🙄 a ešte za takú cenu 😨
@sashabb v predajni išlo nastartovat normalka ..... aj v tom meste vsade ... nešlo uz hodinu pred domom ked vysiel manzel z obchodu kde bol po ceste
"Manžel bol poň bolo všetko v poriadku okrem baterky ktorú na mieste aj vymenili."
- cize auto nebolo uz na predajni ok, ak islo normalka nastartovat tak naco menili baterku?
Mali ste ho hneď zaviesť na spat a požadovať zrušenie neviem či Vám to takto spätne uznajú. Ja neviem ale keď niečo nejde tak to ani nekupujem
@nafka0483 tá druhá baterka 🤣
Oki baby píšem ako to dopadlo ...... volali sme tam teda dnes hneď ráno keď otvorili a kedže sme veľmi ďalejo od predajne tak nám ich mechanik vysvetlil ... a kazali nam teda kúpiť si novú baterku že to bude pravdepodobne tým ..... tá baterka čo nám dali nebola nová ale iná akásik na výmenu .... to auto nie je nové tak ani jeho baterka by nebola nová kebyze tam má aj svoju z výroby ..... no a ak budú kontrolky svietit stále tak máme auto doviezť a ho opravia na vlastné náklady a samozrejme túto baterku nám preplatia ......
Tak ďakujem baby za všetky rady ..veľmi som vďačná lebo ste mi tu niektoré aj poradili a neodsúdili ma....a verím že tie čo si rýpli su spokojnejšie 😉
Tému tu nechávam , možno sa niekomu stane niečo podobné a stačí ked si to tu prečíta....
Pekný deň prajem všetkým 🥰
Ja Vám držím palce aby to bolo tak ako Vám daný bazár tvrdí.
Osobne by som im ale neverila. Nemáte to písomne, iba telefonicky, čiže aj keby, odvolajú sa na to a nič Vám nezaplatia, ani nepreplatia.
Hlavne nečakajte a nespoliehajte sa na ich slová.
To auto je kvázi nové, a pokiaľ sa na ňom jazdilo, neexistuje aby bola zlá baterka.

@hesloveslo dobre vďaka