icon

Ako dlho trvá doručenie cestovného pasu?

misana84
30. máj 2024

Dobrý deň, začínam byt znepokojená lebo dcérin pas mal byt 17.5 a ešte nie je. Myslite, že to dajú do jula? Ako dlho ste aktuálne cakali? - áno viem, že sa predĺžila čakacia doba ale chcem vedieť reálny dobu ako im to aktuálne trva( leno pani v správach má znepokojila že už čaká 60 dni 🤦🏼‍♀️)

maranco
3. jún 2024

@janage Možno je naivné očakávať od štátu, že urobí niečo ústretové pre svojich občanov. Keď im vypadlo posielanie SMS že sú hotové doklady, tak po obnovení funkčnosti som nečítal že ich znovu poslali všetkým čo si nevyzdvihli, ale občania si mali sami zisťovať/dopytovať sa či majú hotové doklady.

Keď už začalo meškanie, stalo by sa niečo keby raz za deň zverejnili na webe, dnes sú doručené 30 dňové pasy objednané vtedy a vtedy, meškáme toľko dní. Tak by mal človek približnú predstavu asi kedy mu príde jeho pas, nemusel si brať dovolenku a chodiť osobne sa vypytovať lebo niektorí tu písali že sa ani dovolať nedalo.

Ak niečo nemajú prikázané v zákone tak neurobia nič aktívne navyše čo by uľahčilo život ľudom.

Ešte taká drobnosť v ktorom eshope by si nakúpila ak majú uvedenú dobu dodania výrobku do 30 dní? O taký eshop by asi nikto nezavadil a skrachoval by.
Ale ak má monopol tak nemáš inú možnosť ako objednať tam a čakať.

maranco
3. jún 2024

@janage tiež sa dalo proaktívne riešiť poslať mail/SMS rodičom ktorý požiadali o pas pre dieťa, ale sami nemajú platný pas, že pasy nestíhame do 30 dní ale je možnosť za 7€ vydať občiansky pre dieťa na cestovanie v EÚ, preplatok vám vrátime na účet.
A tak by aspoň časť žiadostí o pas zmenili na OP ktorý stíhali za 1-3 týždne.

Fotku aj odtlačky už majú uložené pri objednaní pasu, tak sa to dalo bez ďalšej návštevy pracoviska zmeniť a poslať na výrobu občianskeho preukazu.
A nie že príďte znovu s dieťaťom a dajte si urobiť OP, ten budete mať rýchlo a pas vám príde neskôr.
Proste vymyslieť a realizovať veci ktoré sú pre občana najvýhodnejšie.

Áno v zákone nie je možnosť objednám si pas a potom si zmyslím že chcem radšej občiansky, ale technicky im v tom nič nebráni, hlavne ak chyba je na ich strane, že ten pas nevedia urobiť načas.

anonymka5555
3. jún 2024

My sme deťom dávali robiť pasy 2.4. A stále ho nemáme. Už prešlo 60 dní. :(

mircalla
3. jún 2024

@toscania Z pohladu zakaznika 90 dni cakat na vybavenie reklamacie je absolutne neakceptovatelne. Chyba vedenia. Banky maju kralovske zisky, maju si zabezpecit, nech to funguje. Keby sa toto stalo mne, ze 3 mesiace cakam na vybavenie reklamacie v banke, okamzite si odtial beriem peniaze prec a idem inde.
Ale toto je opat problem slovenskeho podnikania - zisky velke, ale ludi nechcu zaplatit. Obrovska fluktuacia, ludia nemaju znalosti a nic nevedia nakolko sa stale menia. X krat sa mi stalo, ze rozni pracovniky tej iste banky mi dali rozne informacie k tej istej veci

toscania
3. jún 2024

@mircalla pozri, "všetci" vieme, ako má čo presne fungovať a ísť, veď zákonitosti a logika sú predsa dane, no nie? A potom je tu realita a tá je taká už od nepamäti, že business je business a peniaze hýbu svetom....zbytočne si budeme vravieť a dohadovať sa kde to pochybil a atď a že si nenaberiem zákazníkov a zákazky a atď... To je Bohužiaľ len utopia...už tu aj vyššie padli slová o monopole, zopár ľudí pofrfle, ukáže paragraf, ostatní čakajte, veď peniažky sú aj tak naše - akoze štátne....a čo sa reklamácie týka - áno pochybili, a zas druhá vec, že na oddelení boli traja ľudia, jedna šla nahle na rizikové tehotenstvo, lebo....a behom krátkeho času ďalšia dostala zápal sedacieho nervu a ten chlap tam chudák ostal sám a keď sa jedná o špeciálny typ produktu - reklamácie, ktorú nemôže vybavovať len hocikto, tak...stalo sa...dalo sa to predvídat, malo sa to predvídat? Dá sa také niečo ošetriť ? Neviem, už sa nezamýšľam, je tomu par rokov...a čo sa tyka tých pásov, keby mi práve končila platnosť a chcem na dovolenku a viem že sa nestíha, tak by ma tiež drblo....avšak situácia s tými pasmi sa tiahne už dlhsie, čo viem, tak od začiatku konfliktu na Ukrajine...tak sa na to možno pripravím, pôjdem na dovolenku len tam kde stačí OP napríklad alebo....niektoré veci človek vie zmeniť, ovplyvniť a pri niektorých bude človek darmo plieskat hlavou proti múru....

mircalla
3. jún 2024

@toscania Ja som pasy vybavovala pred rokom najprv moj a potom synov, nie narz. Boli do 30 dni. Takze nie, netaha sa to od Ukrajiny.

Realita myslis tym realita na Slovensku hej? Pretoze na zapade by si takyto epic fail nedovolili. To si dovolia len u nas, kde my poslusne sklonime hlavy, vsetko tolerujeme a chodime sa tetusiek poslusne pytat, kedy bude pas.
Vsetko sa da riesit, ked sa CHCE. Ale u nas sa nechce. Mna nema ako zakaznika preco zaujimat, ze niekto je na PN a banka si to nevie zabezpecit. Mna vcera zacala jedna predavacka poucovat, co nema kto robit, preto polka samoobsluznych pokladni zavreta. Opat, mna to nezaujima. Zaujima ma kvalita sluzby

mircalla
3. jún 2024

@toscania A prepac, tvoj defenzivny pristup -ze pojdem na dovolenku, kde neptreba pas - ty si taky typicky socikovsky produkt.
Ja si pas vzdy vybavujem aspon 3 mesiace vopred, cize by sa mi to nestalo. Robim to prave preto, ze mam nulovu doveru v slovenske institucie. Ale opspravedlnovat toto ci tu vasu banku a davat navrhy ako si mam ja riesit dovolenku inak ako chcem pretoze stat mi neni schopny vystavit pas....cele zle. Ja sa mam prisposobit situacii, lebo stat mi nevie ani za 60 dni vystvait pas? To ozaj?

salije
3. jún 2024

@maranco veru idem vybavit radsej ten , tie stresy cipride ci nie mi netreba 😮‍💨

bu1bu
3. jún 2024

@toscania píšeš úplnú hlúposť ze sa to tiahne od začiatku konfliktu na UA, vybavoval som pas jednému dieťaťu v marci 2022 a pas som dostala v termíne.
Vysvetli mi prečo by som mala sa obmedzovať výberom destinácie na dovolenku lebo štát je neschopný, riadenia ho neschopní hlupáci? Ja som dávala pas robiť začiatkom apríla, tak aby som všetko stihla, pas konci 3.7. Kvôli neschopnosti vedenia MV SR sa mam ja obmedzovať? Prečo?

toscania
3. jún 2024

@mircalla ďakujem Ti...poznáš ma prd makový a som socikovsky typ človeka 🤦🤦🤦🤦🤦 kľudne sa rozčuľuj a zavzdusnuj ďalej, ale útočením na mňa si aj tak prd pomôžeš! Nikde som nenapísala, že kohokoľvek ospravedlňujem, práve naopak, vopred som napísala, že nikoho neospravedlňujem, len opisujem realitu...a nie, ani som Tebe ani nikomu neradila ako si ma riešiť dovolenku...každý nech sa zariadi a je šťastný podľa seba...a keď sa Ti zdá že na západe by si toto nik nedovolil, tak neviem no....zvacsa je realita niekde inde resp. uprostred a nie taká "fantastická a perfektne fungujúca" než tá ako na našom malom socikovskom SK....a v prvom rade som len odpovedala na dopyt zadávateľky....takže pekný deň Ti želám 🌞

mircalla
3. jún 2024

@toscania Nie, vobec nie si len radis si vyberat dovolenku podla toho, kde netreba pas, pises tu dristy o pnkach, chorobach, vymyslas si, ze sa to taha od vojny s Ukrajinou
Proste typicky slovensky pristup - hladas ospravedlnenia a vyhovorky. Ja poznam, aka je realita, ale ta realita je na prd a treba ju zmenit. Tvojim pristupom nezmenime nikdy nic. Naopak treba sa ozyvat a stazovat a nie sa s tym pasivne zmierit a na vsetko si zvyknut.
Ja sa na nefukcne veci stazujem a ziadam vyvodenie zodpovednosti a napravu. Vacsinou dosiahnem svoje.

mircalla
3. jún 2024

@bu1bu Presne tak

toscania
3. jún 2024

@bu1bu konflikt na UA začal úplne na konci februára 2022, ty si bola marec 2022, čo bolo tesne po! Aj v novinách, správach, na nete aj na MK toho bolo plno aj pani na Klientskom centre sama povedala, že od konfliktu na UA ľuďom "preskočilo" pre prípad, že by museli utekať z SK a majú toho oveľa viac ako kedykoľvek predtým ( podobne som počula aj od policajtov ), tak si to vygoogli na nete alebo si urob prieskum sama, z prsta som si to nevycucala. Kde pôjdeš na dovolenku je Tvoja vec, každý nech sa zariadi podľa seba tak aby bol šťastný! S pasom, bez pasu, so štátom, bez štátu...

mircalla
3. jún 2024

@toscania Kravina na entu, od vojny som vybavovala 3 pasy, nikdy nebol problem
Uplne trapne zavadzas, to bol taky chvilkovy boom po zaciatku vojny.
My cestujeme stale, deti mali pasy na 2 roky resp. na 5 rokov, takze ich vybavujem neustale. Co tvrdis, je hlupst. Trvalo to chvilu vo vypuknuti konkliktu. Na klientskom centre som pecena varena, aj moj pax expirovala aj detske som vybavovala v rokoch 2022 a 2023 kazdy v inom termine

bu1bu
3. jún 2024

Takže ešte raz: ty tvrdíš: "avšak situácia s tými pasmi sa tiahne už dlhsie, čo viem, tak od začiatku konfliktu na Ukrajine...tak sa na to možno pripravím, pôjdem na dovolenku len tam kde stačí OP napríklad alebo....niektoré veci človek vie zmeniť, ovplyvniť a pri niektorých bude človek darmo plieskat hlavou proti múru....podľa tohto tvojho tvrdenia situácia TRVÁ od začiatku konfliktu na UA, ja tvrdím ze zavádzaś, lebo som vybavovala pas počas konfliktu a problém nebol.. Ja som sa pripravila, dala som pas urobiť 3m pred exspiraciou aktuálne platného, štát však nieje schopný zabezpečiť tuto službu občanovi. Nie som ochotná prispôsobovať výber svojej dovolenky ne/schopnosti ministerstva vnútra, ja som predvidala, sla som skôr vybaviť a napriek tomu ho po 61 dňoch nemám... Ak by som nejakú svoju povinnosť voči štátu nesplnila, dostanem pokutu, ako mi to vykompenzuje štát, ze nesplnil svoju povinnosť? Nie, nejdem hlavou proti múru, chcem službu od štátu, na ktorú mám nárok, ktorú som si zaplatila, v zákonom stanovenej lehote.

mircalla
3. jún 2024

@bu1bu Presne tak, chces pas, za ktory si zaplatis nemale peniaze. Mas zakonne pravo mat cestovny doklad, nemas ho ani po 60 dnoch. Ale ides hlavou proti muru.

toscania
3. jún 2024

@bu1bu
@mircalla ja som slusne odpovedala na otázku dopytujucej... posunula som info, ktoré som mala aktuálne spred dvoch Týždňov, keď som bola osobne na Klientskom centre v BA, opísala som svoje skúsenosti a slová, ktoré mi boli povedané....napísala som presne POKIAĽ VIEM....na nikoho som neutocila, nikoho nepresviedcam o svojej pravde....ja mám svoje skúsenosti a svoje názory, Vy máte zasa svoje skúsenosti a svoje názory, ja pre to do Vás nekopem a nepíšem o Vás ako o defenzívnych ľuďoch socikovskeho typu, ani že dristate, ani že trápne zavádzate... odporúčam venovať túto zbytočnú energiu tam, kde to bude mať osoh - napr. Osobne na MV SR alebo kdekoľvek kde pochodite s Vašou pravdou, požiadavkami, právami, nárokmi čo sa týka fungovania systému, vydávania pasov a atď. Ďakujem

mircalla
3. jún 2024

@toscania Myslis tu info, ze tato stiuacia trva od vojny na Ukrajine? Ta info je nepravda.
Mne sa nepaci, ze obhajujes neschopnost ministerstva a davas tu rady, ze treba sklopit usi pripadne zmenit dovolenkove plany. To je socikovsky prsitup, nic viac.

dajana555
4. jún 2024

dnes je to už 70dní a žiadosť je stále len prijatá

zuzka148
4. jún 2024

zajtra sa tam chystám, tak vám napíšem. 60+

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
bu1bu
4. jún 2024

Ja som sa dnes priamo od pracovníčky dozvedela ze do KE dnes prišli pasy z 28.3 🤦‍♀️

kvietok2012
4. jún 2024

@dajana555 to uz musí byť na oddelení, chod sa spýtať...

misana84
autor
4. jún 2024

@kvietok2012 tiež si myslím… dávam im čas do 57 dňa a potom idem urgovať

dajana555
4. jún 2024

@kvietok2012 bola som už viackrát nieje,povedala,že mám čakať na sms,že nestihajú

kvietok2012
4. jún 2024

@dajana555 kedy si podala žiadost? Aký dátum?

dajana555
4. jún 2024

@kvietok2012 26.3.2024

bu1bu
4. jún 2024

@dajana555 neviem ci ma na to vplyv miesto podania žiadosti, ale viem určite ze dnes prišli pasy z 28.3 ( KE)

kvietok2012
4. jún 2024

@dajana555 to je nejaké čudné, lebo tie pasy by uz mali byť dávno na oddelení...

lneviemmeno
4. jún 2024

Ja som podávala BA (Tomášikova) 4.4. a tiež stále nič, dnes je to presne 60 dní.🤷🏻‍♀️ na stránke žiadosť prijatá.