Ako opraviť nevpísanie manželky v liste vlastníctva?
Dobrý deň, rada by som sa opýtala na postup (možnosť opravy) na katastri. Známa je pred rozvodom a zistila, že v katastri je ako vlastník uvedený iba jej manžel, napriek tomu, že byt kupovali cca rok po manželstve.
Následne teraz zistila, že súdy vraj berú do úvahy pri delbe majetku iba vlastníctvo uvedené na katastri. Samozrejme nikdy neriešila tieto veci, nakoľko brala to tak, že spadá byt nadobudnutý v manželstve do BSM. Pri kúpe bytu zrejme manžel neuviedol manželku, nakoľko nešlo o ich dohodu o vylúčení bytu z BSM. Dá sa to nejako napraviť v katastri? Pretože vraj pri rozvode jej bude patriť iba polovica z toho, čo už bolo z bytu splatené prostredníctvom hypotéky, nie polovica z bytu. Ďakujem za vecné rady, veľmi by som jej chcela pomôcť, nakoľko má dve malé deti. Ďakujem.
najlepsie bude, ked kamoske pomahat nebudes takto,ale poradis jej, nech sa poradi ona sama, so vsetkymi relevantnymi faktrami s pravnikom. Nedostanes vecne a nehodnotiace rady, a halvne nie spravne, ked nie su tu informacie jasne dane. VEd aj tu sa vynaraju stale nove a nove.. tak kto vie ako to bude nakoniec.
Fakt je ze nechapem, preco neriesili hypo spolu, nepodpisovali spolu papiere, a vyhovorky typu, ze bola s dietatom, to nech si necha pre niekoho z roku 5, preotze v dnesnej dobe zbehnut do banky podpisat papier, ist na kataster, ist hocikam sa da aj s dietatom za chvilu... proste mna to neskutocne vytaca. Ona ako manzelka ma proste sa o to zaujimat, ma suhlasit/podpisovat nadobudnutie veci, predaj ... detto by mala vo vlasntom zaujme podpisovat suhlas aj s dlhmi, ktore nadobudnu ako manzelia (hypo a ine uvery...). A nemalo by to byt o jej "spolahne sa", proste to je jej pravo a povinnost a neostanu jej potom raz oci pre plac.
Vo všeobecnosti - nie je podstatný zápis na liste vlastníctva. Ak na kúpu použil za trvania manželstva aj prostriedky z hypo a manželia nemali zrušené či zúžené BSM, byt bude v BSM. Pri vyporiadaní sa zohľadní to, že do bytu vložil aj svoje výlučné prostriedky z predaja bytu.
Najhoršie sa radí, keď niekto žiada info pre druhého a sám nemá potrebné info. To je aj tento príklad.
@simca06022011 Pozri sa, sú ženy ktoré sa zaujímajú až veľmi a sú také, ktoré sa starjú o choré deti a pod. a ich priority a problémy sú nasmerované úplne inde, ako na riešenie majetku. Znova - popísala som fakty, nie ospravedlnenia pre predstavu, ako to bolo. To hodnotenie nakoľko sa mala-nemala zaujímať jej, ani ich deťom nijako nepomôže, preto ja nemám rada tento hodnotiaci druh "radenia", pretože každá z nás má vo svojom živote obdobie, ked je závislá ekonomicky na mužovi, je doma s dieťmi, bez príjmu a bohužiaľ vtedy moc na hypotéky neprispieva.
Ale to je hádam prirodzené, kedže je matka detí, ktoré ju výhradne potrebujú. Presne preto si takto dovoľujú niektorí manipulovať so ženami pri takých veciach, lebo vedia, že žena bude ťahať za kratší koniec. Ona je s tým človekom od svojich 16r., nikdy nemala iného, oboch ich poznám. Ked študovali bývali spolu, obaja sa starali o domácnosť, ked pracovali v zahraničí, pracovali spolu, sporili spolu, žili spolu od študentských čias. Ona nemala dôvod o ňom pochybovať, neriešila majetky (bohužiaľ).
Byt kúpil on za slobodna, ona čo tam investovala už dnes nevyčísli. Predával ho v manželstve, kupoval druhý v manželstve, hypotéka je iba na ňom. Otázka bola, či je možné pomôcť tomu cez kataster, nie či ona bola dostatočne aktívna pri kúpe a hypotéke.
Teraz riešia mediáciu, rada by to riešila dohodou, no v prípade že to nepôjde, bude to riešiť cez súd a právnikov.
Táto diskusia má pomôcť nájsť riešenie, ako by sa dalo pomôcť bez ich zapojenia a kedže je stále na materskej, bez zbytočných výdavkov. Hádam by sme sa tak snažili všetky v jej situácii. On si nájde právnika v pohode, má krásne príjmy, ktoré míňa na "mimomaželské záležitosti". Ona sa stará už 2 r. o deti sama a znáša všeličo...Rada by som pomohla, aspoň informáciami. Aj k tomu, aby sme niekoho podporili sú niekedy potrebné. Za všetky vecné a relevantné ďakujem.
Treba tu dať presné informácie, ak druhý byt, ktorý síce už kupoval v manželstve platil z peňazí, ktoré získal predajom svojho bytu (ktorý si kúpil ešte slobodný), tak tá čiastka sa zohľadní, keď to doloží dokladmi. To nejde automaticky, že polovica nového bytu ide manželke. To zoberie do rúk právnik a na základe dokladov porieši.
@suzanah23 a kam investovala ona svoje peniaze, ktore v zahranici zarobila? kam investovala peniaze, ktore zarobila ako slobodna? on ich investoval do svojho bytu. suhlasim, ze zeny v manzelstve tahaju popri detoch za kratsi koniec, ale nikto a nic nebrani zene, aby si pred vstupom do manzelstva zabezpecila aspon smiesnu garzonku. pred manzelstvom a bez deti ma muz aj zena rovnake moznosti. takych zien, ako ta tvoja znama je tu mnozstvo, ktore sa naivne spoliehali na lasku az do smrti a chlap si nasiel mladsiu/krajsiu/lepsiu/ a zenam okrem deti ostanu len oci pre plac.
@matkahelka Do VŠ štúdia, kedže nemá tatka ktorý by jej to hradil? Do vybavenia? poplatkov za internáty a prenájmy?do svadby, aby nikoho nezaťažovala? Znova zbytočné komentovanie a hodnotenie. Je to veľmi smutné, ked sa človek snaží o pomoc niekomu, kto to potrebuje a musí riešiť takéto zpochybňovania. Troška viac pochopenia by to chcelo a ked nie je záujem pomôcť, načo komentovať? Strašne divné sme my ženy, často veľmi zákerné. Informácie sú presné a reálne. Ak chýbajú, trebalo sa opýtať slušne. Ďakujem všetkým ochotným a nápomocným. Ukončujem debatu.
@suzanah23 samozrejme su to jeho peniaze...je jedno, ci su to poniaxe v cash-i alebo v byte, aute...su to stale len jeho peniaze
@suzanah23 ale to vôbec nie je zbytočné komentovanie. To je práveže veľmi podstatné. Ak ona dala svoje peniaze do štúdia atď. tak zrejme do daného bytu neinvestovala nič. On si ho kúpil za svoje a pre seba. Daný byt sa predal (iba jeho byt) a z toho sa kúpil nový byt. Čiže jeho peniaze, jeho byt. Ak to vie doložiť, tak má kamoška smolu. Byt financoval z jeho peňazí, ona nemá nárok. Max na peniaze za splátky.
Preto ti tu píšu, že treba všetky informácie, nie len polovicu.
@sashabb Sú spolu od študijných rokov, platili vybavenie a poplatky vždy spolu, to už som písala. Starala sa o ňeho, ked bol ťažko chorý okrem iného. Akurát on šikovne vyriešil kúpu a predaj, vo svoj prospech, napriek tomu, že bol ženatý rok. Ona nevedela, že BSM sa rieši takto a je nevyhnutné mať meno v LV, aby s nou raz takto nevydrbal (ja napríklad tiež nie).
Preto ma napala oprava v katastri, lebo byť to normálny a čestný chlap, tak sú na LV obaja a dnes sa tu nebavíme. A celé to "kto-koho-čo-koľko" by bolo bezpredmetné. Môj muž napr. uvažoval úplne inak, ked si zakladal rodinu, môj ma nevynechal s tou zámienkou, že "nebudem ťa zaťahovať do vybavovačiek".
Ďakujem za infošky. Považujem za uzavreté.
@suzanah23 pozri ak maju taky uzasny vztah, toot sa da riesit lahko a nemusis tu vobec ty zistovat pravne riesenia... staci ak sa ona s nim dohodne a pojdu a na kataster a vsade to prepisu.. usta ma, muza ma.. tak nech sa dohodnu. On jej na to povie svoj nazor, ona svoj a hned bude vidiet, ako na tom je.
fakt ale je ze muzi ale aj zeny, maju kratku pamat, ak ide o majetky/kto co pre koho robil/ze napr. zacinali spolu aj pred svadbou atd.. cize treba sa zaujimat a treba riesit, normalne, nie prehnane ale ani na to kaslat.
@suzanah23 otázne je, ako žiadal o hypo, keďže bol ženatý. Automaticky tam mala byt "prizvana" aj ona. A ako sa vravi, dôveruj, ale preveruj. A ja dodávam, aj zaujimaj sa.
Keď v banke nepriznal ženu ani dieta, ide tym pádom o úverový podvod. Pokial sa s kamoškou teda nedohodne, nech sa spojí s právnikom a rieši to.
@vikiki29 Veď ona s ním žila aj za slobodna, kupovala zariadenie aj sa podieľala na výdajoch na domácnosť, čiže neviem či by ti to po rokoch spolužitia a dvoch detoch, o ktoré sa dlhodobo stará sama prišlo spravodlivé. On ho predal i so spoločným vybavením hádam. Samozrejme to dnes nik nezdokladuje. Čiže nič.
@suzanah23 ona si okrem polovice splátok hypotéky moze nárokovať aj na to, čo do bytu vložila. Či to bude musieť nejak vydokladovať to neviem. Tak z jej pohľadu sa to môže zdať nespravodlivé, ale vezmi si to tak, že ak by ona mala nejaký byt za slobodna a po roku manželstva by musela polovicu z jeho hodnoty dať exmanželovi, tak tiež by to nebolo Ok. Bohužiaľ, on ak bude chcieť, tak jej po rozvode môže s bývaním pomôcť, čo by bolo vzhľadom na to že majú deti super, ale nie je to jeho povinnosť.

@suzanah23 áno. Peniaze na neho dal zo svojho bytu, ktorý kúpil za slobodna. Ona bude mať nárok len na polovicu splatených splátok.