Nie som uvedená na liste vlastníctva. Čo to obnáša?

junova
12. apr 2014

Pekný deň, s manželom vlastníme byt na ktorý sme si s manželom brali hypoteku po svadbe. On ju bral na seba, ja som spoludlznik. Ale len manžel je uvedený ako vlastník. Čo to pre mňa obnáša napr. v prípade rozvodu.máme sa radi, veríme si, ale človek nevie, čo sa môže stať. Ešte doplnim, že je to rodičovský byt, jeho mama zomrela, čiže časť bytu zdedil, 2 súrodencov vyplatil aj otca vyplatil z jeho polovice bytu.

mima4
12. apr 2014

@junova ak ste si kupovali byt po svadbe, majitelia ste obaja.
Pokial pred svadbou, majitel je on a v pripade rozvodu si nahrata.

junova
autor
12. apr 2014

@mima4 už som to vyššie vysvetlila, byt je rodičovský. Žil s mamou, tá zomrela, tretinu bytu zdedil, súrodencov a otca vyplatil až po svadbe. Ale na liste vlastnictva je len on.

jabadaba
12. apr 2014

s manelom byt nevlastnite. Vlastni manzel. Ale dznikom si Ty...fajna situacia. 😝 Poriesila by som to doma s manzelom. Dat sa uviest do pozicie dlznika za cudzi majetok je kapanek na hlavu. 😝 A co to obnasa? Tvoju znevyhodnenu poziciu. Byt Ti neostane, v pripade ze muz nebude schopny splacat hypoteku z nejakeho dovodu, aj z dovodu ak sa mu nieco stane, nedajboze.

mima4
12. apr 2014

@junova poziadaj manzela aby ta dal na list vlastnictva.

junova
autor
12. apr 2014

@jabadaba keby sa mu niečo stalo, prečo by neostal mne?

junova
autor
12. apr 2014

@mima4 no musím ho nahnať na kataster. On hovorí, že si veríme a máme sa radi. Ale čo keď mu v 60- tke preskoci a nájde si mladú alebo byt predá?

taami
12. apr 2014

Na tu časť bytu, ktorú manžel zdedil, nemáš žiaden vlastnícky nárok, pretože nehnuteľnosti nadobudnuté dedením a darovaním su vo výlučnom vlastníctve obdarovaneho alebo dediča. Na tu časť bytu, ktorú nadobudol manžel po svadbe vyplatením súrodencov a otca mas v prípade rozvodu nárok, teda na 1/2 z tej časti, aj ked nie si uvedená na liste vlastníctva.

mima4
12. apr 2014

@junova pozri, ked si verite, nebude mat problem predsa ta napisat na list vlastnictva... 😉
Ste manzelia, rodina... rozhodnuti pre seba na cely zivot... je to ine, ako keby si bola len jeho priatelkou, s tym ze nevie ci si ta vezme..a preto nechce "riskovat"

jabadaba
12. apr 2014

@junova nie si vlastnik.

jabadaba
12. apr 2014

@taami vobec nemusi figurovat na LVcku? Ale poredpokladam, ze dlznikom je za cely byt, nie za urcity podiel, ci?

junova
autor
12. apr 2014

@taami vážne, ale radšej by ma mal dopísať na list vlastníctva, že?

taami
12. apr 2014

Takze treba ist za právnikom, ktorý spravi medzi vami napr.kupnu, alebo darovaciu zmluvu, ale ta poriesi len 1/2 z tej časť co ste nadobudli počas manželstva. A ak bude mat manžel dobrú vôľu, tak z tej zdedenej časť keby ti 1/2 daroval, tal ste si fifty fifty 🙂

junova
autor
12. apr 2014

@mima4 Ja si tiež myslím, že by ma mal tam dopísať. Sme 6 rokov manželia, máme dve deti, spolu splacame hypoteku.

taami
12. apr 2014

@jabadaba dlžníkom je zrejme za cely byt, ale to uz je definovane v úverovej a založenej zmluve.

taami
12. apr 2014

@junova za tejto situácie v prípade rozvodu mas nárok na 1/2 z tej časti nadobudnutej počas manz.aj tak. Tak ale pre lepší pocit ked je vola si to dajte aj na lv.

junova
autor
12. apr 2014

@taami Budem rada, keď to bude na poriadku. On tvrdí, že je jedno, kto je uvedený na LV. Ale hypoteku splacame spoločne už 6 rokov. Tak, čo to negatívne pre mňa obnáša chcem vedieť. A môže ho aj predať bez môjho súhlasu napríklad?

liz_lemon
12. apr 2014

@jabadaba ak by umrel, tak byt zdedi ona, a deti (ak by nemal zavet)

mima4
12. apr 2014

@junova
vobec nie je jedno, kto je na LV.... čo je psano, to je dano 😉
škoda ze ste si tieto veci neproiesili pred vstupom do manzelstva.

junova
autor
12. apr 2014

@mima4 bola som mladá a zamilovaná 🙂

junova
autor
12. apr 2014

@taami V budúcnosti si chceme kúpiť dom, tam sa dám napísať do LV, aj keď on možno bude chcieť byť sám na LV.

mima4
12. apr 2014

@junova ale co je dolezite, komunikuj o tom s manzelom... ste muz a zena, jedno telo, jedna mysel...

taami
12. apr 2014

@junova ked je sám na lv tak ano, moze ho predat bez teba, avšak vy tam máte uver, byt je založený, pri prevode na druhého vlastníka, by banka potrebovala mozno aj tvoj súhlas s predčasným splatením úveru..závisí od toho ako je postavená úverová a založna zmluva.

junova
autor
12. apr 2014

@taami a keď byt splatime,môže si s ním robiť co chce?

jabadaba
12. apr 2014

@liz_lemon deti ano, ona nie. Takuto mam vedomost, ale mozem sa mylit, jasne.

junova
autor
12. apr 2014

Baby, normálne som sa nahnevala teraz na neho, že ma tak vysachoval. Keď on sa dal uviesť na ten LV ešte pred svadbou a nechce sa mu dopísať ma tam.

taami
12. apr 2014

Nehnuteľnosti nadobudnuté v manželstve, mimo dedenych a darovanych, pokial nemajú manželia zrušené bsm idu na polovicu, v prípade rozvodu.. Jasne, ze je lepsie uz pri kúpe hocicoho byt na lv, aby sa zamedzilo tomu, ze ked pojde do tuhého pred rozvodom aby ten kto ma napr. Byt sám na seba napísaný, ho nemohol rychlo previesť na niekoho príp darovať ...fungovanie samozrejme. Lebo aj ked budes v prave môžeš sa v tomto state súdiť az do smrti.

mima4
12. apr 2014

@junova moj nazor - vybabral s tebou. Vyuzil tvoju najivitu, neinformovanost...
Normalne s nim to prejdi .. no teraz je blbe na tom to, ze on ta v podstate ma "v šachu", mate dve male deti... a vie, ze si nedovolis velmi vyskakovat. Mozno spravis cirkus a to je vsetko.

Ak s tebou rata a doveruje ti, nebude mat problem, aby ste v byte, kde zijete fungovali aj majetkovo ferovo.

junova
autor
12. apr 2014

@taami musíme sa vážne porozprávať. 20 rokov budeme splácať zo spoločných peňazí hypotéku, za spoločné peniaze sme ho zrekonštruovali, kúpili nové nábytky drahé. A podľa neho je len formalita byt na LV.

junova
autor
12. apr 2014

@mima4 no veď to, ja som momentálne na materskej. A čo som ušetrila peniaze z výplaty dala som vymeniť okná, bezpečnostné dvere, polovicu som dala na prerabku jadra a nakoniec mi byt nepatrí.

sisaha
12. apr 2014

@junova ano, ked splatite, moze si s nim robit co chce, moze ho predat, moze ho darovat. Ak sa jemu nechce dopisat ta tam, tak si to povybavuj bez neho a on nech ide iba k notarovi podpisat. Vobec nie je jedno kto je na LV. Ak budete mat dom, preco by si tam nemala byt uvedena aj ty? Ked je taky herec, nech tam uvedie iba teba, ci by sa mu to pacilo.. Ono, ked jednemu preskoci, tazko sa potom na sude riesi majetkove vyrovnanie..V tomto pripade si ty, ktora taha za kratsi koniec. Mal by ta uviest do LV ako majitelku 1/3 majetku, kedze 1/3 on ziskal dedenim a tu narok nemas.