icon

Ako postupovať s netradičným menom?

fredy29
28. nov 2016

Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem

triciachloebrody
30. nov 2016

@ gala79 - sud - sudit - odSudzovat -napr: ja nikoho neodSudzujem za to ze, ...... Takze S S S

mateson
30. nov 2016

@srdeenko19 Winetuou Lakatošov bolo viacej. 🙂

fatimuska
30. nov 2016

@mateson pracovala som s jeho sestrou Rybanou..myslím to vážne..ona naopak bola na to meno hrdá

evittam
30. nov 2016

@fredy29 Urcite sa tu z toho este nikto nepototo a ja uz vonkoncom nie. Vyjadrila som svoj nazor na to ako sa vedia ludia vyhovarat ak nieco neovladaju a patri to k vseobecnej inteligencii.😉
Ale to je uz mimo diskusiu.

monetmonet
30. nov 2016

@fredy29 ak sa to meno pouziva hocikde na svete a nie je v nasom ponimani hanlive,tak zapisu .Moj syn dostal meno sice pouzivane,ale v takom zneni ,ze bol trosku problem najst popis.No nasla som ,ze sa tak volal jeden skladatel v 17 str.😉Tak som vytlacila a na matrike zalozili a bolo to ok.Nezapisu uplne vymyslene meno.Pre istotu zajdi na matriku a vytlac si z inernetu popis mena.Mozno tam uz maju take zalozene a ani nebude treba.

vroni
30. nov 2016

@petuska2110, a kde som ja, prosim ta, pisala o slovenskych menach? Taka Jaqueline je vo francuzsky hovoriacej krajine normalne meno, ked sa tak predstavi Nemka ci Rakusanka, dost sa ludia uchechtavaju (ano, robia to), je to tu “typicke“ meno nizsej socialnej vrstvy. Dieta stravi dost pravdepodobne detstvo v krajine, v ktorej sa narodilo. V detstve sa bude najviac svojim menom zaoberat. V dospelosti bude uz alebo s menom vyrovnane a je fuk, kde bude zit alebo si ho da zmenit. A dat dietatu za kazdu cenu exoticke meno, ktore nikto (vratane rodicov) nevie ani vyslovit ani napisat, nie je prave znamkou tazkej inteligencie a v okoli proste zlomyselny usrkn vyvolavat bude. V takmer kazdej krajine. Aj ked to nie je politicky korektne.

popolusska
30. nov 2016

@mateson ano, existuje taka studia, vola sa Social Milieu Study 🙂 . A podla nej sa statisticky vyskytuju kombinacie anglo-americkeho krstneho mena a europskeho priezviska (netyka sa len Slovenska) casto prave v skupinach s nizsim kvocientom 🙂). Statistika nepusti. Nieco na tom bude. Ja osobne napriklad naozaj nepoznam ziadneho vysokoskolskeho profesora, alebo pravnika, alebo lekara, ktory by mal dieta s menom Jason Mrkvicka, ani Kevin Horvath.

monetmonet
30. nov 2016

Ja žasnem nad tým ako si tu niektoré dámy riešia komplexy.Mamička položí otázku a ak nemáš čo povedať k téme,tak sa jednoducho nevyjadruj!

alaguema
30. nov 2016

@jana_eyre žiadne meno nepochádza od nás? A to si kde vzala? Existujú aj rýdzo slovanské mená a my sme ešte stále slovanský národ, tak ako že nepochádzajú od nás? Mená ako Ľuboslav, Bystrík, Ľudmila, Slavomíra a pod. Tie sú podľa teba odkiaľ? A ďalší, prepáč, ale nezmysel je, že všade inde cudzincov vítajú, len na SK nie? Kde mimo SR si žila? Kde ťa to tak vítali? Ja vo viacerých krajinách EÚ aj mimo nej. Všade, nie len na Slovensku, existujú aj predsudky, aj nenávisť, aj neprijatie, rovnako ako je aj dobrá vôľa a ochota. V závislosti od toho, na koho natrafíš. Ozaj nechápem tú potrebu takto nezmyselne kopnúť do vlastného národa, len kvôli nejakej bezvýznamnej debate o menách. A tiež nechápem, prečo je to pre rodičov detí s "netradičnými" menami, taká citlivá téma. Veď ak si za tým stoja a svojmu rozhodnutiu veria, tak nie je čo obhajovať, nie?

gala79
30. nov 2016

@triciachloebrody dakujem za jazykove okienko 🙂

jana_eyre
30. nov 2016

@alaguema nechapem preco tak utocis, zle si vstala? ja som sice spala zle, lebo mam doma vsetkych chorych, ale vzdy sa snazim diskutovat slusne.. ano, mam pocit, ze na slovensku je vacsina ludi, ktori cudzincov zrovna nevitaju, uplne pre to staci sledovat ake strany u nas vyhravaju volby a podobne.. nemam pocit, ze by som do niekoho kopala - len proste pisem to, co si myslim na zaklade svojich skusenosti..

a cisto slovenske mena to nie su - ani jedno ktore si vymenovala, vsetky su to SLOVANSKE mena, cize nepochadzaju zrovna zo slovenska, ale zo sirokeho uzemia..

preco by clovek nemal obhajovat nieco, co sa ho dotyka? ked na mk stale citam ake ludia maju komplexy a riesia si ich davanim cudzich mien, musim byt podla teba ticho a nevyjadrovat sa? to si zas kde vzala ty?

jana_eyre
30. nov 2016

@guinevre ked niekoho oznacim za zakomplexovaneho nemam zrovna umysel ho pochvalit, ale skor urazit, tak ako ked niekomu poviem, ze je hlupy, skaredy a podobne.. a este plosne vsetkych, kto sa rozhodne pre taketo mena oznacit za ludi, co si liecia komplexy - ano, dotklo sa ma to, neviem preco sa tak strasne na diskusiach MK riesi, ak nieco clovek berie osobne - ved niektore temy sa cloveka dotykaju viac ako ine, aj preto sa k nim vyjadruje..

nazor sa da podla mna vyjadrit vzdy aj bez takychto osobnych invektiv.. a prepac, ale z uvodneho prispevku odhliadnuc od pravopisu - som sa dozvedela len otazku ako treba postupovat v pripade netradicneho mena, a z druhej odpovede ktora smerovala tebe som sa dozvedela, ze ked sa ti meno nepaci, je to tvoja vec - neviem co z tychto dvoch veci poukazuje na zakomplexovanost..

a nikde som netvrdila, ze mena mojich deti su exoticke, vzdy pisem o netradicnych..

sissy27
30. nov 2016

@ritta86 obávam sa, že si to ty, kto sa príliš zamýšľa a naťahuje so slovíčkami... Zak je presne tak isto foneticky napísané Zack / Zach ako Žak vs. Jacques... každopádne je mi to srdečne jedno 🙂

alaguema
30. nov 2016

@jana_eyre útočne to vnímaš ty. Asi preto, že si zle spala 😉 Uvedom si, že emócie si do textu dokladáš sama 🙂 Si na veľkom omyle, ak si myslíš, že toto je len slovenská realita. Dnes už ani nepotrebuješ osobnú skúsenosť, stačí sledovať dianie vo svete. Pozri si preferencie kandidátov pred voľbami v Rakúsku, vo Francúzsku a pozri sa na výsledok volieb v USA. Len slepý si môže myslieť, že tieto tendencie existujú len v SR. To je len taký bezzubý argument, keď už niekto nevie, čo by povedal, tak "ach tá slovač"...neviem, či pritom sám seba z tej skupiny vyčleňuje, alebo ako to funguje, ale každopádne je to veľmi obľúbené.
Mená, ktoré som vymenovala, som sama označila za slovanské, nie SLOVENSKÉ. Neviem ako ty, ja som príslušník slovanského národa, teda slovanské mená sú "naše", majú slovanský pôvod, tvrdiť, že my nemáme žiadne mená, je holý nezmysel. Podľa tvojej "logiky" ani románske národy nemajú žiadne "svoje" mená, lebo to nie sú ich mená, ale mená latinského pôvodu. Staroveký Rím tiež zahŕňal obrovské územia, dávno zanikol a latinčina je ako jazyk mŕtva. Napriek tomu isté mená latinského pôvodu sú typické pre niektoré južné krajiny a skús nejakej Encarnacion povedať, že nemá španielske meno 😉
Vyjadrovať sa môžeš koľko chceš, nikde nepíšem, že by si nemala. Treba čítať to, čo je napísané a bez domýšľania. Napísala som, že nechápem, prečo je to napr. pre teba taká citlivá téma. Stačí sledovať, ako reaguješ.

jana_eyre
30. nov 2016

@alaguema a ja som zas nikde nepisala, ze to je LEN slovenska realita, nie som naivna, aby som si myslela, ze nikde inde na svete nefunguje neznasanlivost, ale jedno je iste, ze u nas je jej viac ako v zapadnejsich krajinach - to je predsa znamy a nepopieratelny fakt, podlozeny statistikami.. ked ziadas od inych, aby si nedomyslali, nedomyslaj si prosim ani ty..

seba nevyclenujem zo slovenska, ako slovenka sa citim, ale rovnako sa casto hanbim za to, ako vacsina slovakov uvazuje a riesi vsetko co je ine ako vacsina..

ako som uz pisala, neviem co je zvlastne na tom, ak sa niekoho tema dotyka viac ako ine temy - je predsa prirodzene, ze clovek reaguje viac na temy, ktore sa dotykaju aj jeho samotneho.. zopakujem - je to premna citliva tema, pretoze sa ma dotyka kedze som svojim detom dala nezvycajne mena a sama take nosim.. ak niekto plosne oznaci ludi za zakomplexovanych len preto, lebo daju ine meno ako je u nas zauzivane, tak sa ma to dotkne.. ak ty si nad vecou vzdy v kazdej teme, super - gratulujem.. ja taka byt nedokazem a nechapem, preco sa vzdy najde niekto, koho to irituje..

viem, ze cez pismena dokaze byt kazdy nad vecou ak chce, ja sa snazim pisat tak, akoby som reagovala aj v skutocnom zivote..

a co sa tyka mien - vzdy som pisala, ze ziadne meno nepochadza od nas - cim som myslela slovensko, nie uzemie slovAnov - tj nie, ani jedno nie je cisto nase, ako s oblubou tu zeny pisu a meno jason oznacuju za exotiku, hoci je to greckeho povodu - preto som to aj pouzila ako argument..

vulka
30. nov 2016

@fredy29 Nečítala som iné príspevky, ale dcéra aktuálne chodí do škôlky s malým "Džejsonkom". Takže asi sa to meno použiť dá 🙂

alaguema
30. nov 2016

@jana_eyre Aké štatistiky toto monitorujú, prosím ťa? Daj zdroj, fakt by ma to zaujímalo. V rámci jednej kultúry tie rozdiely nie sú nejaké markantné - to hovorí moja osobná skúsenosť. Ak vycestuješ do Indie, tak pravdepodobne zhodnotíš, že slováci a európania celkovo, sa ešte majú čo učiť, čo sa týka prijímania, pokory a skromnosti. Ale to je celkom iná kultúra...
Čo sa týka našich mien, tak, samozrejme existujú. Územie slovanov zahŕňalo aj Slovensko a s veľkou pravdepodobnosťou, časť zo slovanských mien vznikla aj na území dnešného Slovenska. Mená vznikali a vznikajú všade, kde sú ľudia. Niektoré verzie slovanských mien, sú v tejto podobe iba na Slovensku a v iných slovanských krajinách majú len podobné znenie.
Mne osobne je jedno, či niekto dá exotické, netradičné, alebo klasické meno. Ale keď sa už o tom diskutuje, tak nech sa používajú férové argumenty a nie nejaké polopravdy a nezmysly.

guiseppinka
30. nov 2016

@fredy29 ako prepac, ale znalost pisania Y I je uplne elementarna, kedze sa to uci na zakladnej skole... je ine, ked niekto pise na pocitaci a uleti mu vedlajsie pismenko, to sa da akceptovat, ak to je zriedkave... ale aby som ",ala.takli mrhaki" (mala takto nejako) lustit cely text, tak to je o drzku... a si predstav, ze aj ja, ked pisem na mobile, tak obcas sa mi stane, ze sa mi tam pritrafi vedlajsia klavesa... ak pisem s kamoskou, tak to necham tak, ak pisem verejne, tak to zmazem a opravim... a ak dam zle Y I, tak to automaticky opravim, pretoze sa na to nemozem jednoducho pozerat... a ovladanie, resp. neovladanie gramatiky materinskeho jazyka je osobna vizitka daneho cloveka a druhi ludia si o nom spravia vlastny nazor... (a to nech mi nikto nepovie, ze nie...)

guiseppinka
30. nov 2016

@vroni to fakt s tou jacqueline? mne sa to meno strasne paci, ale teda neviem si predstavit to dat... aj ked v rakuskom kalendari som to videla, ale asi by ma zabila polka rodiny, resp. by som sa zabila ja, kedze by to nevedel nikto napisat... a vysvetlovat to stale... staci, ze vysvetlujem rakusanom moje priezvisko... ale napr. u dr sa uz naucili 😀

katarinnak
30. nov 2016

Ach ten respekt, stacilo by sa naucit respektovat inych, naucit to nase deti a nikto by sa nikdy nepozastavoval nad menami, ani deti by sa v skolke nesmiali. TReba zacat od seba a nie poukazovat na inych.

krissmac
30. nov 2016

Ahojte. Nedá mi nezapojiť sa. Všetky tu riešite gramatiku, pravopis, či je to meno "normálne", alebo nie. Ja vás nechápem. Všetky čo ste tu, ste dali vášmu dieťaťu/deťom mená, ktoré sa vám, alebo vášmu drahému páčili! Autorka sa nepýtala, či má dať meno, ktoré vybrala, alebo či sa niektorej z vás páči meno, alebo jej pravopis! Otázka spočívala úplne v niečom inom. Takéto komentáre, ktoré tu čítam, tak sa radšej ani nezapájam, ale teraz mi to nedalo! Vie ma to dobre rozčúliť! Keď máte nejaké komplexy, alebo ste zle vstali, tak sa nezapájajte do tém, v ktorých sa len púšťate do autorov!! Je to od vás trápne. U mňa sa tiež podaktorí pozastavovali nad tým, prečo som nedala Dávid, ale dali sme meno David. Je to každého osobná vec. Kto dá aké meno svojmu dieťatku, či sa im skôr páčia mená čisto slovenské, alebo zahraničné, originálne. Ja napr., by som už meno ako je Jakub, Sofia, Tomáš nedala.. aj keď sú veľmi pekné, ale každé druhé dieťa má toto meno. Neútočím, len ma štvú podaktoré trápne komentáre.

vroni
30. nov 2016

@guiseppinka, uplne vazne 😉 A priezvisko - ja mam nemecke priezvisko, kratke a jasne - a i tak mi ho komolia (napodiv Slovaci ho vedia vzdy napisat spravne, netreba hlaskovat)

ciernatko
30. nov 2016

@tomikejt jéj ja čakám dievčatko a tiež chcem dať meno Amy.😉

fatimuska
30. nov 2016

Pre zaujímavosť v minulom.storočí v obci Nová Baňa časť Brehy mená daval miestny farár a daval ich podľa toho aké meno bolo v kalendári v deň narodenia dieťaťa..

libawet
30. nov 2016

@fredy29 skôr ide o to, ako raz aj to dieťa bude s týmto menom stotožnené. Jason je anglické meno a s našimi slovenskými priezviskami to vyznieva v konečnom dôsledku smiešne. Máme krásne slovenské mená, ktoré sedia k našim slovenským priezviskám, ide len o to, že Jason má iný efekt ako obyčajný Juraj...., že sa chceš len zviditeľniť a byť zaujímavá, o nič iné nejde.

katriona1
30. nov 2016

podle statistiky jmen byl Jason na SK použit už 11x, takže s jeho zapsáním na matrice by problém být neměl 🙂
@krissmac jméno David je normální česká verze Dávida a v ČR má skoro 100 tisíc nositelů, takže je dokonce častější než ten jakub

jana_eyre
30. nov 2016

@alaguema http://domov.sme.sk/c/6121444/slovaci-maju-stal...
http://zena.sme.sk/c/4341589/s-predsudkami-sa-n...

vklude mozem googlit aj viac.. taktiez kde v zapadnych krajinach sa do parlamentu dostavaju podobne strany ako je ta kotlebova? to tiez vela vypoveda o tom, ako vela slovakov uvazuje, pretoze zrovna LSNS nie je nejaka liberalna strana s otvorenou narucou..

no a co sa teda tyka mien - tocime sa uz dookola - pisala som o tom, ze ziadne meno nepochadza iba zo slovenska, mame LEN POSLOVENCTENE mena - cize vznikli na velkom uzemi kde zili SLOVANIA a kazda krajina si v priebehu dejin mena udomacnila, upravila na svoju vyslovnost.. o ziadom mene nemozeme povedat "toto meno je povodom zo slovenska"..

a tak ako sa to deje aj TERAZ s akymikolvek inymi menami z celeho sveta (kedysi ludia predsa len tak necestovali po celej zemi a tak je prirodzene, ze ked sa teraz narody, nazory, ludia miesaju, maju viac informacii, tak sa im pacia aj mena z odlahlejsich zemi ako je slovanske uzemie), len jednoducho netusim preco to stale niekoho tak stve..

monetmonet
30. nov 2016

@libawet a nemôže sa jej jednoducho páčiť?Mne sa žiadne chlapčenské meno v našom kalendári nepáčilo.Prešla som ho hore-dolu a nič....no tiež som počúvala kraviny tipu ,že chcem byť zaujímavá.A do tretice ak sa podarí a bude chlap.Mám ďalšie dve ,len si vybrať😀😁😂

jana_eyre
30. nov 2016

@fatimuska no a mali po starostiach :D

sisaka
30. nov 2016

@vroni v Rakúsku sa ľudia uchechtávajú ked niekto nema nemecké meno? To je az neuveriteľne, žeby Slovákom podobná nátura? Ja som sa zatiaľ nestretla, aby sa niekto uchechtával nad mojim menom a to mam slovanské a dlhé, prave naopak. Mam kolegyne/kolegov s rôznymi neanglickymi menami ako napr. Inderdeep, Aziz este som nikoho nepočula sa poza chrbát vysmievať sa z mena alebo gulat očami, to neexistuje ani v škôlke/škole a to ma syn spolužiačku Porsche, Suhani, ci kamosa Cash, Emeret, Maxum
a este ten vtip, ze to svedčí o nízkej inteligencii, to je fakt dobre