icon

Ako postupovať s netradičným menom?

fredy29
28. nov 2016

Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem

ritta86
30. nov 2016

@sissy27 No comment. Treba si poriadne citat co clovek pise od zaciatku a potom sa vyjadrovat. 😊

monise
30. nov 2016

Jason je pekne ale ked ho volame ako piseme Jason,poznam aj Justin a volaju ho Justin.A zaklad aby sa hodilo k prirezvisku🙂

vroni
30. nov 2016

@sisaka, nie, v Rakusku sa ludia uchechtavaju, ked ma RAKUSAN v nemcine “nevyslovitelne“ meno alebo meno, ktore je evidentne nekompatibilne s jeho priezviskom. Z takej Bozeny Slancikovej by sa neuchechtaval nikto, ani z indickych, tureckych ci inych mien, uchechtavaju sa z domacich, ktori chcu byt “ini“. Ked si domaca a mas meno, ktore evidentne do jazyka nepasuje, bude hold evokovat v ludoch ten uskrn. Nejde o cudzincov a cudzie mena.

krissmac
30. nov 2016

@katriona1 To je síce pravda, ale v mojom okolí poznám len dvoch nositeľov mena David (syn a brat) 🙂 a Jakubov poznám 6stich. Všeobecne nie je až tak veľa Dávidov na Sk. Myslím za posledných pár rokov.

alaguema
30. nov 2016

@jana_eyre s tými linkmi to, dúfam, nemyslíš vážne. Sme. sk je jedno tendenčné médium, nikde žiadny relevantný zdroj, proste ďalší z ich článkov uvarených z vody. Na to nemám ani čas, ani chuť.
Mená, ktoré sa pokladajú za slovenské, môžu pochádzať aj priamo zo Slovenska, určite mnohé aj pochádzajú. V rámci slovanských národov sa opakujú rôzne verzie jednotlivých mien, ktoré sa pokladajú už za slovenské, české, poľské, proste lokálne. Rovnako to majú ale aj románske národy, germánske, anglo-saské...jedno meno, viac podôb v závislosti od lokality.Takže fakt neviem, o čom to dookola točíš. Z moje strany vsjo...toto fakt nemusím 🙂

bluka2
30. nov 2016

@sisaka V Rakusku sa podla mna neuchechtavaju na nenemeckych menach, iba meno Jacqueline je naozaj nejako spojene s nizsou socialnou vrstvou. To je zname, aj ked uchechtavanie som sama este nepocula, ludia si vsak nieco pomyslia a mozno potom v mensej skupine poznamenaju, ak vobec. Ale kazdy vie, ze je to nieco ako v turectine Natasa (nic lichotive).
Podla mna tu nenemecke mena medzi Rakusanmi po novom celkom idu. Z predporodneho kurzu a baby schwimmen, skolky sa *rakuske* deti (obaja rodicia Rak, prip. 1 Nemec tam bol atd.) volaju Ida, Lou, Merlin, Enzo, Frida (Frieda?...ani neviem ako to pisu) a ostatne som si ani nezapamatala, ake nezvycajne sa mi zdali. Ked som sa jednej pytala, ze ako vybrali meno, odpovedala mi, ze chceli nieco gender-neutralne, teda, ze z mena nebude jasne, ci je to dievca/chlapec. Takze ano, stale vedie v rebrickoch Anna (asi na vidieku), lebo vo Viedni je to o dost roznanitejsie a este raz zdoraznim, ze hovorim o Rakusanoch a tak 2 rocnych detoch.

alaguema
30. nov 2016

@sisaka vieš, ono to nie je vôbec také hrozné ani tu. Nikto sa neuchechtáva, určite nie otvorene, doma si môže povedať každý čo chce a myslieť snáď tiež. Netradičných, ale aj vyslovene divných mien je stále viac. Keby to bolo na SK také hrôzostrašné, asi by tento trend tak neprekvital. Ľudia popíšu anonymne na koňa kadečo, ale v reáli si toho dovolia menej 🙂

katriona1
30. nov 2016

@krissmac na SK je Dávid méně častý než v ČR, je jich necelých 20 tisíc, ono spíš záleží kolik lidí ve svém okolí s tím jménem poznáš a jak moc neobvykle to jméno potom vnímáš 🙂 třeba sestra v ČR dala jméno Emily a jelikož tam se ani Emílie moc nepoužívá tak to všichni berou jako neobvyklé jméno, ale zase na SK je to jméno celkem běžné, teda spíš v té formě Emília, já mám třeba velkou rodinu a jména se v ní hodně opakují tak pro děti vybírám takové které ještě není, aby nebyla několikátá Anička v pořadí 🙂 líbí se mi netradiční jména, ale mám svoje hranice 🙂 a hlavně dají se vybrat neobvyklá jména, která se budou hodit i u nás i v zahraničí a každý je bude umět normálně vyslovit 🙂

krissmac
30. nov 2016

@katriona1 úplne s tebou súhlasím 🙂 takisto nie som moc na "extravagantné" mená, alebo ako by som ich nazvala. Tiež mám svoje hranice, tiež pozerám na to, ako to budú ľudia vnímať v budúcnosti mojich detí. Aj ja mám veľkú rodinu, kde je tých mien neúrekom 🙂 Najprv som nebola stotožnená ani s menom David, keďže tak sa volá aj môj brat, ale priateľovi sa to meno veľmi páčilo a dokonca sme mu ho vybrali až pri pôrode 😇 teraz čakáme druhé bábätko a ako aj pri prvom si vyberieme určité mená, ktoré sa nám páčia a nakoniec mu vyberieme (až keď ho uvidíme), také aké sa mu bude najviac hodiť z tých vybratých 🙂

guinevre
30. nov 2016

@jana_eyre Myslim si, ze sa zbytocnem so mnou chytas do diskusie, na mena tvojich deti si sa nepytala, ked sa ti paci Dzejson, tak kludne pohladkaj zakladatelku po pleci, a do mna sa nemusis pustat, lebo na taketo "bocne" diskusie nemam cas. A, ano, stale si myslim, ze je hlupost dat dietatu meno Dzejson v takomto kontexte v akom je zakladatelka, a tebe sa ospravedlnujem, ze si to myslim. Je teraz vsetko v poriadku?

katriona1
30. nov 2016

@krissmac my ted čekáme druhé a zatím nevíme co to bude, ale pro děvče už mám vybráno, jenom manžel to ještě neví 🙂 a u chlapce to bude složitější, taky chci aby se jména dětí k sobě hodila, vybrat to správné jméno je velká zodpovědnost 🙂

jana_eyre
30. nov 2016

@guinevre ved nie si povinna somnou diskutovat.. nieco sa mi na tvojich prispevkoch nepacilo, napisala som to, ty si mi odpovedala a tak sme sa dostali az k tomu, ze ja s tebou zbytocne diskutujem? ved si mi nemusela odpovedat, ani mi nic vysvetlovat, ked nemas na to cas, ani od teba neocakavam ospravedlnenie, ze si nieco myslis..

nikoho nehladkam po pleci, mne osobne sa meno jason nejako extra nepaci /tak ako sa mi nepaci napriklad zauzivane meno maros/ ale nebudem kvoli vyberu mena nikoho oznacovat za zakomplexovaneho alebo akehokolvek.. /mam pocit, ze sa trocha miname v chapani mojich prispevkov/

stale vsak nechapem, kde vidis nejaky kontext preco dava take meno z jednoduchej otazky ako postupovat, ale vklude si to nechaj pre seba ked si vytazena..

guinevre
30. nov 2016

@jana_eyre No, asi nie som tolko vytazena, kolko ty mas casu, evidentne :D
Kontext vidno aj z toho, ze niekto napise pat prispevkov a ani v jednom sa mu nepodari vyhnut sa uplne zakladnym pravopisnym pravidlam ktore sa ucia este na zakladnej skole, nema ziadne docinenie s anglofonnou krajinou, a vymysli si meno "Dzejson" tak, moze mi to byt smiesne, ale ty to nemusis chapat, je to v pohode 😉

jana_eyre
30. nov 2016

@guinevre nechapem, teraz sa budeme predbiehať kto ma viac času? Vždy sa mi zdalo celkom ubohe, ze za to ak niekto nesuhlasi s nazorom a oponuje mu, vyťahuje to, ako zejme nemá co robit.. Ako deti v skolke.. 😂

Ale ak ta to zaujima - doma mam tri deti, všetky choré a píšem teraz z mobilu počas chodenia s malým co spi v nosiči a starší sa teraz hraju s plastelinou..

Ale samozrejme uznavam, pre spoločnosť nie som taká dôležitá ako ty, pracujúca žena co musí ukrojit svoj vzácny cas na modrého konika 😂

jana_eyre
30. nov 2016

@guinevre a ešte niečo som chcela - najprv mi aj bolo ľúto že som sa dostala do konfliktu s tebou, lebo mas tiez casto dobre prispevky, ale po tejto tvojej poznamke mi to aj prestalo byt ľúto.. Vďaka, pekný večer..

tanusa888
30. nov 2016

@evittam,, Ejmynka,Ejmuska, Naomka, Omi...

guinevre
30. nov 2016

@jana_eyre Ak ma to zaujima? 🙂 Nezaujima ma, nepytala som sa, nemusis mi vysvetlovat kolko a preco mas casu. A naozaj neviem co ma s tebou, ze pracujem, alebo co ma so mnou, ze ty nepracujes, ze si doma s detmi, o niekolko rokov mozem ja byt doma a ty v praci, co to ma vobec s touto temou?? Aha, nepaci sa ti nazor, tak hned hajde do konfliktu. Ja som s tebou v konflikte nebola, ale ak ty to tak vidis, tak v pohode. Aj tebe pekny vecer a vela pohody prajem.

ciernatko
30. nov 2016

Ale baby ved vonku je tak krásne tma a zima😂 a vy takto😉

jana_eyre
30. nov 2016

@guinevre tak vies, ja som nevytahovala poznamku o case a vytazenosti, ak si nechcela poukázať na to ako ja mam kopu času a ty ho mas malo, tak fakt nechapem načo si to písala.. Tiez som nepochopila co to ma s témou, len vies ja reagujem na to, co mi pises..

kuriatkomm
30. nov 2016

Ja mám známu,torej syn sa volá Enrico, hovoria mu Eňo 😀 je to srandovné, nikto to nerieši, duša a osobnosť je predsa viac ako meno či? 🙂 a dnešné deti sa neposmievajú nezvyčajným menám, v okolí ich majú toľko,že je to úplne bežné. Možno,keď nejaká sprostá mamka povie dieťaťu,že volať sa Jason je na smiech ,tak potom sa bude posmievať 🙂
Moja mama sa volá Jaroslava, rýdzo slovenské meno, no neznáša ho.
Sestra je Michaela, opäť slovenské, v škole sa jej aj tak posmievali,že je myš 😀
Ja som Lucia a v škole sa mi posmievali k vôli priezvisku 😀
Takže.. je to fuk 😉

guinevre
30. nov 2016

@jana_eyre OK, ak nie je problem, ja by som tuto nemzyselnu diskusiu tymto aj ukoncila.

alaguema
30. nov 2016

@kuriatkomm Michalea nie je slovenské meno. Ale inak súhlasím, deti sa posmievajú, ak sú k tomu doma vedené, alebo im je to tolerované. V okolí našich detí, je dosť zvláštnych mien a nikto to nerieši. Ja osobne sa niekedy zježím, keď počujem isté kombinácie, ale je to len moja vnútorná reakcia na niečo, čo neladí, alebo pôsobí akoby nasilu. Často mám pocit, že sa pri výbere mena myslelo v prvom rade na potreby rodičov sa vyčleňovať, než na to, či to meno cítia ako vhodné pre svoje bábo. Ono to potom vidieť aj na iných veciach v tých rodinách. A niekedy to zvláštne meno dieťaťu naopak krásne sadne.

tutu_1
1. dec 2016

@luna379 Lilith je prvá žena matka biblickej Evy, neviem, kedže poznám príbeh Lilith takto by som svoje dieťa nepomenovala, ale v zasade mne to je jedno co kto spraví.

tutu_1
1. dec 2016

Opravujem sa nie bola prvá Adamova žena, často sa zobrazuje s hadom. Každopádne nema dobrú povesť. Dieťaťu by som take meno nedala.

libawet
2. dec 2016

@monetmonet veď toto, vám sa páčilo a čo vaše dieťa raz, aj tomu sa bude ?

monetmonet
2. dec 2016

@libawet a ako viete,že meno ktoré vyberiete vy a bude samozrejme tradičné,dieťaťu sa bude automaticky páčiť?Moja mama sa volá Ľubica.Vždy túžila po tom aby sa volala Jarka.Ešte aj z tábora podpisovala listy ako Jarka.No a teraz budme múdry....mne sa moje meno tiež moc nepáči a je bežné 😉

luna379
3. dec 2016

@tutu_1 Príbehov o Lilith je viac. Ja som sa inšpirovala kvôli tomuto: http://www.gaia2010.sk/index.php?option=com_con... ... Lilith v biblií oficiálne neexistuje a aj keby bola "vyhnanou z raja" tak mi to je u prdele, keďže nie som kresťanka. To meno je zaujímavé, mystické, prírodné, evokuuje vo mne vášeň a originalitu. A ako bonus aspoň sa môžem zasmiať nad pobúrenými pohľadmi kresťanských fanatikov.

tutu_1
3. dec 2016

@luna379 mam doma knihu od E.Palesa Angelologia dejín, takze mi Lilith je známa. Pozri, dieťatko je tvoje a je na tebe aké meno mu dáš. 😉

zuzana76
3. jan 2019

@jana_eyre inak vedela si, že elma je jablko po turecky? Inak pekné meno

jana_eyre
3. jan 2019

@zuzana76 dakujem 😊 ano vedela som, aj v madarcine je to podobne - alma.. to bolo moje naj meno co som kedy objavila.. minule nas potesilo, ked sme niekde k nakupu dostali turecke jablkove cukriky, dcera z toho mala uplny zazitok, ze to vyrobili podla nej.. 😁