Ako prebieha odstránenie ová z priezviska?
Zdravím, ak si tu niekto dával preč ová z priezviska, ako to prebiehalo? Boli ochotný na úrade alebo ste si to museli vydupať?
Viem, že najprv vypíšem žiadosť, ktorú im odovzdám, ale chcú tam dôvod na zmenu. Bude stačiť dôvod, že idem študovať do zahraničia? Ja to chcem úprimne kvôli tomu, že sa mi tam ová na konci nepáči a priezvisko znie krajšie bez toho :D, ale to si myslím, že mi neprejde ako legitímne.
Ďakujem za každú radu 🙂.
Dnes ti zmenia meno už aj na princezná figový list keď zaplatíš a nie je to hanlivé. Záleží asi aj na priezvisku. Keď sa volas cibulova, tak Anička cibuľa znie dosť zle. Ale keď sa to tak niekomu páči tak prečo nie ..
Nič nemusíš dupať na úrade ani riešiť ako sa vyspal pracovník, odstrániš si to cez internet.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Dnes ti zmenia meno už aj na princezná figový list keď zaplatíš a nie je to hanlivé. Záleží asi aj na priezvisku. Keď sa volas cibulova, tak Anička cibuľa znie dosť zle. Ale keď sa to tak niekomu páči tak prečo nie ..
@anonym_75a6df mária dušička 🤷♀️
mne sa to zas naopak nepaci tento trend.Nechapem niektore co sa za tym tak blaznia a skor mi to vyznie divne a smiesne v slovenskom podani.Nehovorim ak sa vydam do zahranicia alebo si beriem zahranicara to je zas nieco ine.Ale predsa,kolko priezvisk bez toho ova slovenskych znie omnoho horsie bez neho ako klasicky po nasom to za prve a za druhe ja neviem je to nieco cim sa odlisujeme od inych krajin .U nas to tak proste je, je to nieco nase a ja som patriot nemenila by som si to keby zijem na Sk doma
@anonym_fa2484
A dôvod tvojej hlúpej poznámky??? Ona nežije na sk! Ale hlavne, ze pre teba je ona pod nikom a normálnou odpoveďou tá trafená. Hrdinka, veď napíš pod nikom.
@svetlonos prave preto ze nezije na sk.
@anonym_75a6df alebo Baranova
@svetlonos prave preto ze nezije na sk.
@anonym_fa2484
Veď ona písala ako to bolo u nej. Keď to chce niekto žijúci na sk, jeho vec. To, že ja by som to neriešila aby som sa na sk volala Bartoš je zase môj názor. Ale na ten sa autorka nepýtala. Povedala som si svoj ale slušné. Ty nie. Hneď urazas.
@tenerifka
Nedalo sa ti cez konzula jednoduchšie že by si nemusela zbytočne cestovať?
@svetlonos trvalo by to dlhsie, a ja som to potrebovala najma kvoli tomu, ze dcera isla na VS a najprv som si musela zmenit ja, aby som to mohla nasledne zmenit jej, a to tiez trvalo nejaky deñ....chcela som, aby isla na uni bez nalepky vychodnej Europy, ona ma 2 priezviska, prve po manzelovi/otcovi, a druhe po mne. Po skrateni aj to moje znie velmi neutralne, az skor americky....
@svetlonos trvalo by to dlhsie, a ja som to potrebovala najma kvoli tomu, ze dcera isla na VS a najprv som si musela zmenit ja, aby som to mohla nasledne zmenit jej, a to tiez trvalo nejaky deñ....chcela som, aby isla na uni bez nalepky vychodnej Europy, ona ma 2 priezviska, prve po manzelovi/otcovi, a druhe po mne. Po skrateni aj to moje znie velmi neutralne, az skor americky....
@tenerifka
Aha takto. Mne to urobila asistentka u konzula na počkanie. A hej, nie všade sa pozerajú asi milo, aj to vysvetľovanie mňa napríklad nebavilo. Dcéra je asi teraz spokojnejšia, však?
@nai_nai iba chore zeny si daju odstranit pridomok -ová, to uz radsej si ponechat pôvodne priezvisko ako nasledne vypadat ako cisty debil...😎, jednoducho nevies co chces, si umelá...
@tenerifka
Aha takto. Mne to urobila asistentka u konzula na počkanie. A hej, nie všade sa pozerajú asi milo, aj to vysvetľovanie mňa napríklad nebavilo. Dcéra je asi teraz spokojnejšia, však?
@svetlonos mña sa stale pytali, ci som Ruska, aj moj ksicht tomu napomahal, a to velakrat
ani nevideli moje priezvisko, ja som kriciaca vychodna Europa uz z dialky. Gol bol, ked mi volala sestricka od pediatra, aby dceru objednala na ockovanie a spytala sa "madre de X..... X......Kurnikova?"....akoze Ana Kurnikova, manzelka Enriqueho Iglesiasa.Vtedy som sa rozhodla, ze idem do toho.
Dcera to ani tak neriesila ako ja, este nemala ani 18 a rozhodnutie bolo na mne.
@tenerifka presne tak, bez nálepky východnej Európy. Tiež som si preto menila, ale aj manžel bol cudzinec.
@svetlonos mña sa stale pytali, ci som Ruska, aj moj ksicht tomu napomahal, a to velakrat
ani nevideli moje priezvisko, ja som kriciaca vychodna Europa uz z dialky. Gol bol, ked mi volala sestricka od pediatra, aby dceru objednala na ockovanie a spytala sa "madre de X..... X......Kurnikova?"....akoze Ana Kurnikova, manzelka Enriqueho Iglesiasa.Vtedy som sa rozhodla, ze idem do toho.
Dcera to ani tak neriesila ako ja, este nemala ani 18 a rozhodnutie bolo na mne.
@tenerifka
No to ti dali, že Kurnikovova 😂. Mňa sa tak v DE vždy pýtali, či som Ruska alebo Polka. V tej dobe prašť jak uhoď, obe národnosti tam boli k.....i a išli im len o papiere cez svadbu. Slávka vtedy išiel trafiť. Tak super, že to máte už obe z krku 😁
@nai_nai Bud on-line alebo na matrike, zalezitost par minut. Daju ti vyplnit tlacivo, zaplatis poplatok (maly, neviem, cca 10 eur, mozno menej), dostanes novy rodny list a vybavene. Odporucam vopred si tam zavolat a dohodnut termin, aspon u nas to takto funguje. Nasledne s rodnym listom vybavit novy obciansky.
@nai_nai áno dala som si preč ova a nevidím dôvod prečo by si si mala.nieco vydupavat. Veď to je tvoje právo dať si preč tu koncovku. Ako dôvod daj čo chces.
@nai_nai pred 25 rokmi a problem som nemala ziadny. Ani sa ma nic nepýtali. Vyplnila som ziadost, zaplatila kolok, potom mi volali, ze mam novy rodny list, vybrala som ho a uzila si zmenu na milion dokladoch. Ked som sa vydávala, tak som nezobrala ani muzove priezvisko, lebo som odmietla zase riesit milion vybavovačiek.
V našej rodine všetky ženy mali priezvisko bez ..ova až po 1945 moja babka bola prvá ..ova. To iste u muža v rodine, prvá ..ova bola jeho mama keď sa vydávala. Jeho babka mala priezko ešte bez ..ova
Staví pár desaťročí nanuteneho prechylovania a ľudom tu už kvapka na karbid z toho ova
A teda urobiť z kurnikova priezvisko kurnikovova to môžu len slovenskí jazykovedci

ja som sa vydavala s tym ze som nepreberala meno s - ova.
Ja si myslim ze by s tym problem nemal byt.